Formula 1: Πάσχα στην Ίμολα, σε πιάνει ανατριχίλα…

Formula 1: Πάσχα στην Ίμολα, σε πιάνει ανατριχίλα…
Μετά από 28 χρόνια η F1 «τρέχει» ξανά στην Ίμολα Κυριακή του Ορθόδοξου Πάσχα και το μυαλό δεν μπορεί παρά να γυρίσει στον Άιρτον Σένα.

Κυριακή του Πάσχα και χαρά, μετά το μεσημεριανό το φαγοπότι να κάτσεις και να απολαύσεις τον μαγικό κόσμο της Formula 1! Με ένα μάλιστα Grand Prix που αναμένεται συναρπαστικό αφού Scuderia Ferrari και Red Bull μπαίνουν στη μάχη σχεδόν ισοδύναμες, στην τέταρτη πράξη της φετινής τους κόντρας.

Αλλά μέρα που είναι, η σκέψη δεν μπορεί να μη γυρίσει στο παρελθόν, οι θύμησες δεν μπορούν παρά να σε πικράνουν. Καρφί πάνε οι αναμνήσεις σε εκείνη την τραγική Πρωτομαγιά του 1994, Κυριακή του Πάσχα πάλι, τότε που κόπηκε το νήμα της ζωής του θρυλικού Άιρτον Σένα, σε ένα μαύρο Σαββατοκύριακο όπου σκοτώθηκε και ο Ρόλαντ Ράτζενμπέργκερ.

Το θυμάμαι σαν χθες. Στα 15 μου, γυρίζω απόγευμα με το ποδήλατο σπίτι, παίζαμε «γερμανικό» για να χωνέψουμε το αρνί αφού δεν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη του Grand Prix του Αγίου Μαρίνου (οι LIVE μεταδόσεις επέστρεψαν στην ελληνική TV από τον επόμενο αγώνα), δεν είχαμε internet, smartphones.

Ο πατέρας μου βλέπει το γαλλικό TV5. Γρι γαλλικά δεν γνωρίζει αλλά δεν χρειάζεται, όλα μαρτυρούν πως κάτι πολύ άσχημο έχει συμβεί. «Πρέπει να σκοτώθηκε ο Σένα», μου λέει.

Άιρτον Σένα

Φάνταζε ψέμα. Ακόμα φαντάζει. Ποιος να το δεχθεί, ποιος να το πιστέψει. Ο θάνατος είναι για τους απλούς θνητούς. Ο Άιρτον δεν ήταν τέτοιος.

Αλλά τι λέω; Σάμπως «έσβησε» ο μύθος; Ολοένα μεγαλώνει.
Σάμπως χάθηκε η αγάπη -λάθος-, η λατρεία του κοινού; Ολοένα δυναμώνει.

Η κληρονομιά που άφησε πίσω ο Άιρτον καλά κρατεί. Το ίδρυμα Senna εξακολουθεί να βοηθάει χιλιάδες παιδιά στη Βραζιλία. Και αυτή η θυσία, όσο μεγάλη κι αν ήταν, βοήθησε να σωθούν πολλοί οδηγοί τα χρόνια που ακολούθησαν, αφού τα επίπεδα ασφαλείας στο σπορ άλλαξαν άρδην από εκείνη την τραγική Πρωτομαγιά.

Ήταν Κυριακή του Πάσχα. Έτρεχαν στην Ίμολα.

Δεν μπορείς, δεν γίνεται να μην ανατριχιάσεις, να μη λυγίσεις στην ανάμνηση.

Άιρτον Σένα

Φωτογραφίες: Getty, Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Πάνος Σεϊτανίδης
Πάνος Σεϊτανίδης

Ο Πάνος Σεϊτανίδης ξεκίνησε από τα γήπεδα το 1996, αλλά η έλευση της νέας χιλιετίας τον βρήκε να επικεντρώνεται σε όσα συμβαίνουν στις ειδικές διαδρομές και τις πίστες του κόσμου. Από το 2000 έως και το 2015 ήταν ανελλιπώς μέλος της ομάδας σχολιασμού και παρουσίασης των Grand Prix της F1 σε Alpha, ΑΝΤ1 και ΝΕΡΙΤ ενώ παράλληλα είχε συμμετοχή σε πληθώρα άλλων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Έχει θητεύσει σε κορυφαία περιοδικά ειδικού Τύπου (CAR, F1 Racing, Drive, Motorsport Magazine κ.α.) ενώ διαδικτυακά, «γράφει χιλιόμετρα» εδώ και δύο δεκαετίες. Είναι μέλος της οικογένειας της Liquid Media από το 2021, όταν και ανέλαβε το ρόλο του επικεφαλής περιεχομένου στο gMotion by Gazzetta.