Stellantis: Ο Έλκαν αρνείται τις φήμες συγχώνευσης με τη Renault

Κώστας Παστρίμας
Stellantis: Ο Έλκαν αρνείται τις φήμες συγχώνευσης με τη Renault
Η Γαλλία λέγεται ότι εξετάζει τη συγχώνευση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών για να αντιμετωπίσει τον κινεζικό και τον γερμανικό ανταγωνισμό.

Ο Πρόεδρος της Stellantis, Τζον Έλκαν, αρνήθηκε τις φήμες για έναν πιθανό σχεδιασμό εξαγοράς ή συγχώνευσης με την Renault, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο υπό εξέταση για τέτοιου είδους επιχειρηματικές ενέργειες. Η δήλωση αυτή έρχεται ως απάντηση σε δημοσιεύματα της ιαλικής εφημερίδας Il Messaggero, η οποία ανέφερε ότι η γαλλική κυβέρνηση, ως κύριος μέτοχος της Renault και με μερίδιο στη Stellantis, εξετάζει ένα σχέδιο συγχώνευσης μεταξύ των δύο ομίλων. Σκοπός αυτής της κίνησης θα ήταν να ενισχυθεί η γαλλική θέση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετωπίζοντας τον ανταγωνισμό από την Κίνα και τη Γερμανία.

Τζον ΕλκανΟ Τζον Έλκαν, Πρόεδρος της Stellantis (Πηγή: Stellantis)

Η Stellantis, προϊόν συγχώνευσης μεταξύ της PSA και της Fiat Chrysler Automobiles το 2021, έχει υψηλότερη αγοραία αξία σε σύγκριση με την Renault. Αναλυτές τονίζουν ότι μια τέτοια συγχώνευση θα αντιμετώπιζε σημαντικά εμπόδια από την πλευρά της ανταγωνιστικής νομοθεσίας, καθώς και κοινωνικά ζητήματα λόγω της επικάλυψης εγκαταστάσεων στη Γαλλία.

Ο CEO της Stellantis, Κάρλος Ταβάρες, προηγουμένως είχε αναφερθεί στην αυξημένη πιθανότητα για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, εν μέσω της κατάργησης των κινητήρων εσωτερικής καύσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της ανόδου των Κινέζων κατασκευαστών. Ταυτόχρονα, η Stellantis επιδιώκει την ενίσχυση της θέσης της στην προσαρμογή στην ηλεκτρική μετάβαση, συνεργαζόμενη με την ιταλική κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους για την επίτευξη κοινών στόχων.

Λούκα ντε ΜέοΟ Λούκα ντε Μέο, CEO του Renault Group (Πηγή: Renault)

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ιταλός Υπουργός Βιομηχανίας έθεσε το ενδεχόμενο η ιταλική κυβέρνηση να αποκτήσει μερίδιο στη Stellantis για την αντιστάθμιση της γαλλικής επιρροής, ενώ η Stellantis δέχεται πιέσεις να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!