Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πώς τις τοποθετούμε, ποιο είναι το πρόστιμο αν δεν έχουμε

Κώστας Μπιτσικώκος
Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πώς τις τοποθετούμε, ποιο είναι το πρόστιμο αν δεν έχουμε
Με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής από το βράδυ της Δευτέρας είναι υποχρεωτικό να έχουμε στο αυτοκίνητο αλυσίδες, άσχετα αν θα τις χρησιμοποιήσουμε τελικά.

Έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται Δευτέρα και Τρίτη σε αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και στην Αττική. Σωστή και έγκαιρη προετοιμασία θα πρέπει να κάνουν φέτος οι οδηγοί, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του περασμένου χειμώνα με ακινητοποιημένα οχήματα στους χιονισμένους δρόμους.

Mε Απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από τις 10 απόψε Δευτέρα και μέχρι νεωτέρας, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής

Από την υποχρέωση εξαιρούνται τα οχήματα που φέρουν ειδικά ελαστικά, με την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).

χιονολάστιχα

Πόσο είναι το πρόστιμο

Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί απόφαση για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των οχημάτων με τα κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα και – μετά από σχετικό έλεγχο της Τροχαίας – διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, επιβάλλεται πρόστιμο.

Το ύψος του προστίμου είναι 80 ευρώ.

Πώς τοποθετούμε τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση.

Ειδικότερα, υπενθυμίζονται τα εξής:

  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.
  • Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
  • Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα
  • Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
  • Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
  • Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Στα καταστήματα όπου πωλούνται αξεσουάρ αυτοκινήτου, οι υπάλληλοι μπορούν να σας δείξουν τη διαδικασία τοποθέτησης είτε των αλυσίδων είτε των χιονοκουβερτών, ώστε όταν έρθει η ώρα να τις χρησιμοποιήσετε να είστε έτοιμοι.

Τι ισχύει για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Με σχετική απόφαση έχει ρυθμιστεί το θέμα του υποχρεωτικού εφοδιασμού με αντιολισθητικά μέσα και των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι στην περίπτωση ενοικίασης αυτοκινήτων, εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή η προμήθεια αντιολισθητικών μέσων και αναγραφεί το αίτημά του στο μισθωτήριο συμβόλαιο, η εκμισθώτρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παράσχει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν ζητηθεί, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!