Αυτό είναι το πρόστιμο αν παρκάρεις σε θέση φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Πάνος Σεϊτανίδης
Αυτό είναι το πρόστιμο αν παρκάρεις σε θέση φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Πρόκειται για μία παράνομη κίνηση που βλέπουμε να γίνεται κατ’ εξακολούθηση στην Ελλάδα.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμα δεν έχουν κατακτήσει στην Ελλάδα το μερίδιο αγοράς που έχουν σε άλλες χώρες. Ακόμα δεν έχουν καταφέρει να μπουν στη συνείδηση του Έλληνα. Όμως κυκλοφορούν γύρω μας και έχουν περιορισμένα (ακόμα) σημεία φόρτισης, στα οποία βλέπουμε συχνά-πυκνά να γίνεται… κατάληψη!

Θα πάρκαρες ποτέ το αυτοκίνητό σου μέσα σε βενζινάδικο και μπροστά στην αντλία; Προφανώς η απάντηση είναι αρνητική. Όμως ακριβώς αυτό κάνουν πολλοί συμπατριώτες μας σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μιας και οι δικές τους θέσεις ανεφοδιασμού βρίσκονται συχνά στον ίδιο χώρο με θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, βλέπουμε καθημερινά συμβατικά αυτοκίνητα να… λιάζονται στη θέση τους.

Βέβαια θα μας πείτε: «Εδώ παρκάρουν με θράσος σε θέσεις ΑΜΕΑ, στις θέσεις των ηλεκτρικών θα βρουν συνείδηση;».

Παράνομη στάθμευση σε χώρο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Αν δεν βρουν συνείδηση, ας δούμε πόσα χρήματα θα πρέπει να βρουν για να πληρώσουν το πρόστιμο που ενδεχομένως να τους επιβληθεί. Ποιο είναι αυτό;

Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στην παράγραφο 2, αναφέρονται όλες οι περιπτώσεις σχετικά με τη στάθμευση οχημάτων. Η έλευση της Τροχαίας λοιπόν, βεβαιώνει διοικητικό πρόστιμο της τάξης των 40 ευρώ και παράλληλα, αφαίρεση των πινακίδων για 20 ημέρες.

Βέβαια αυτά μοιάζουν… χάδι σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Στην Αυστραλία το πρόστιμο φτάνει τα 1940 ευρώ (3200 δολάρια Αυστραλίας) αν και στην Ευρώπη τα ποσά παραμένουν χαμηλά: στα 50 ευρώ στη Γερμανία, στα 90 ευρώ στην Ολλανδία και στα 115 ευρώ στην Αγγλία.

Παράνομη στάθμευση σε χώρο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Φωτογραφίες: Unsplash, Κώστας Μπιτσικώκος

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!