Ράλλυ Ντακάρ 11η ΕΔ – Αγκαλιά με τη νίκη ο Σάινθ (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Ράλλυ Ντακάρ 11η ΕΔ – Αγκαλιά με τη νίκη ο Σάινθ (vid)
Η ενδέκατη ειδική διαδρομή του δυσκολότερου αγώνα του πλανήτη, εν πολλοίς έκρινε και τον φετινό νικητή.

Ο Κάρλος Σάινθ ήταν ο μεγάλος κερδισμένος από την ενδέκατη δοκιμασία του 46ου Ράλλυ Ντακάρ, που αφορούσε 420 χρονομετρημένα χιλιόμετρα, με εκκίνηση από την Αλ Ούλα και τερματισμό στη Γιανμπού.

Εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα του Σεμπαστιέν Λεμπ και πλέον έχει απόσταση ασφαλείας από τον δεύτερο. «Κλειδωμένη» δείχνει η νίκη στα φορτηγά και στην κατηγορία Challenger, τίποτα δεν έχει κριθεί σε μοτοσικλέτες και SSV ενώ στα Quad έχουμε πραγματικό θρίλερ. Ας τα δούμε αναλυτικά..

Αυτοκίνητα

Ο έμπειρος Γκερλέν Σισερί έκανε το δύο στα δύο με το Toyota Hilux της Overdrive Racing. Πίσω του πλασαρίστηκε ο teammate του, Βέλγος Γκιγιόμ ντε Μεβιού, με τα Audi RS Q e-tron των Σάινθ και Ματίας Έκστρομ να ακολουθούν.

Όμως για τον Matador, ήταν η ημέρα που ουσιαστικά αγκάλιασε την 5η νίκη του στην έρημο και παρθενική για το ηλεκτρικό Audi. Κι αυτό διότι ο Λεμπ έζησε ένα εφιάλτη. Είχε 5 (!) κλαταρισμένα ελαστικά στο Prodrive Hunter, έσπασε ακόμα κι ο γρύλος του και τελικά έμεινε 63οος, χάνοντας 1μιση ώρα.

Έτσι ο Σάινθ θα μπει στην τελευταία ειδική έχοντας προβάδισμα 86 λεπτών, με δεύτερο τον ντε Μεβιού που αργά αλλά σταθερά, σκαρφάλωσε σε θέσεις βάθρου.

Παρά τις ατυχίες του, ο Λεμπ παραμένει στο Top-3 και είναι σχεδόν 10 λεπτά μακριά, ενώ έχει πέντε λεπτά πίσω του τον Σισερί. Την πεντάδα συμπληρώνει ο Τσέχος Μάρτι Πρόκοπ.

Challenger

Στα χαμηλού βάρους buggies και την κατηγορία που μέχρι πέρυσι ξέραμε ως T3, ο Αργεντίνος Νίκολας Καβιλιάσο έκανε το βήμα παραπάνω και πήρε τη νίκη, αφήνοντας αυτή τη φορά δεύτερο τον Βραζιλιάνο Μαρσέλο Τίλια Γκαστάλντι.

Στην κορυφή της γενικής κατάταξης δεν είχαμε κάποια διαφοροποίηση. Ο Αμερικανός Ριτς Γκάθρι εξακολουθεί να έχει προβάδισμα ασφαλείας, κι ας το μείωσε η Ισπανίδα Κριστίνα Γκουτιέρεζ στα 25 λεπτά.

SSV

Στα T4 έχουμε πραγματικό θρίλερ και όλα θα κριθούν στο νήμα! Ο Ελβετός Ζερόμ ντε Σαντελέερ ήταν σήμερα ταχύτερος όλων και έκοψε σχεδόν 11 λεπτά από τον τέταρτο στην ειδική, Γάλλο Χαβιέ ντε Σουλτρέ.

Έτσι «προσπέρασε» στη συνολική κατάταξη την Αμερικανίδα Σάρα Πράις και είναι πια μόλις 2 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα από τον ντε Σουλτρέ!

Φορτηγά

Στην κατηγορία βαρέων βαρών, ο Τσέχος Αλές Λοπρές επέστρεψε στις νίκες αλλά τα 5 λεπτά που πήρε από τον Μάρτιν Μάτσικ, ήταν μία σταγόνα στον ωκεανό.

Ο συμπατριώτης του όχι απλά παραμένει στην κορυφή της γενικής κατάταξης αλλά εξακολουθεί να είναι και 2+ ώρες μπροστά.

Μοτοσικλέτες

Στους δύο τροχούς, η νίκη στην προτελευταία ειδική κρίθηκε στα 32 δευτερόλεπτα. Τόσα πήρε ο Ρος Μπραντς από τον Ρίκι Μπράμπεκ. Με τη δεύτερη κερδισμένη για εκείνον ειδική φέτος, ο αναβάτης της Hero μείωσε στα 10 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα τη διαφορά από εκείνον της Monster Energy Honda.

Όμως έκανε ένα σημαντικό βήμα για να εξασφαλίσει έστω τη δεύτερη θέση, αφού άνοιξε τη διαφορά του από τον τρίτο (σε ειδική και γενική) Αντριέν Φαν Μπεβερέν της Monster Energy Honda!

Όσο για τον μοναδικό Έλληνα που συμμετέχει στη φετινή δοκιμασία στην έρημο, τον Βασίλη Μπούδρο, είναι στην 82η θέση της συνολικής κατάταξης. Ο αναβάτης της DNA Air Filters-Enduro Greece είναι 18ος στην Κλάση Original by Motul.

Quad

Στις γουρούνες που έχουν μείνει μόνο 7 αγωνιζόμενοι στο παιχνίδι, όλα παραμένουν ανοιχτά και θα κριθούν στην τελευταία δοκιμασία του φετινού ράλλυ. Ο Αλεξάντρ Ζιρού πανηγύρισε την 5η του πρωτιά σε 11 ειδικές αλλά ήταν μόλις 37 δευτερόλεπτα ταχύτερος του Μανουέλ Αντουγιάρ.

Έτσι ο Αργεντίνος παραμένει σε θέση ισχύος αφού έχει μαξιλαράκι 8 λεπτών σε συνολικό χρόνο.

Η επόμενη ημέρα

Ακολουθεί η δωδέκατη και τελευταία ειδική του φετινού Ράλλυ Ντακάρ. Πληρώματα και αναβάτες θα εκκινήσουν και θα τερματίσουν στη Γιανμπού.

Σε ένα loop που κρύβει κι αυτός τις παγίδες του, με 328 χιλιόμετρα, τα 175 εκ των οποίων χρονομετρημένα!

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!