F1 - H FIA αρνείται τις φήμες παραβίασης του budget cap από τρεις ομάδες

F1 - H FIA αρνείται τις φήμες παραβίασης του budget cap από τρεις ομάδες
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού τοποθετήθηκε δημόσια για τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για πιθανές παραβιάσεις του ορίου δαπανών.

Ο κόσμος της Formula 1 έχει μπει πλέον σε μία διαδικασία να περιμένει κάθε χρόνο να μάθει αν κάποια από τις δέκα ομάδες υπερέβη το budget cap. Το 2021 θεσπίστηκε όριο στα χρήματα που μπορούν να ξοδεύουν οι ομάδες για να εξελίσσουν τα μονοθέσιά τους.

Μόνο η Red Bull Racing υπερέβη το όριο κόστους εκείνη τη σεζόν και τιμωρήθηκε από την FIA με μείωση κατά 10% του συνολικού χρόνου χρήσης της αεροδυναμικής σήραγγας και του CFD, καθώς και πρόστιμο της τάξης 7 εκατομμυρίων δολαρίων από την FIA. Η ποινή αφορά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Οκτώβριο του 2023.

Τα πρώτα δημοσιεύματα σχετικά με πιθανές παραβιάσεις του ορίου δαπανών είχαν γίνει στο περιθώριο του Grand Prix Σιγκαπούρης. Η FIA ανακοίνωσε πως η αυστριακή ομάδα παραβίασε το budget cap του 2021 μετά το Grand Prix Ιαπωνίας.

F1 2023

Φέτος, οι φήμες για το εν λόγω ζήτημα ξεκίνησαν νωρίτερα και συγκεκριμένα πριν το Grand Prix Ουγγαρίας. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τρεις ομάδες είναι υπό αυστηρή επιτήρηση από την FIA καθώς ενδέχεται να έχουν υπερβεί το budget cap του 2022. Από την άλλη, ο γερμανικός Τύπος αναφέρει πως δύο ομάδες είναι πιθανό να βρεθούν ένοχες.

Η αλήθεια είναι άγνωστη, διότι οι φήμες μπορούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις και δεν είναι απαραίτητο να βασίζονται στην πραγματικότητα. Με το θέμα να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ειδικά στα social media, η FIA μέσω εκπροσώπου τοποθετήθηκε δημόσια για τις φήμες των τελευταίων ημερών.

«Θα θέλαμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία που εξασφαλίζει τη συμβατότητα πιστοποίησης των ομάδων με τους οικονομικούς κανονισμούς. Καμία ομάδα δεν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση πιστοποίησής της. Η διαδικασία ελέγχου συνεχίζεται ακόμη και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Μετέπειτα, θα χρειαστεί μια περίοδος για την ολοκλήρωση επανελέγχου. Δεν υπάρχει ούτε υπήρχε κάποια διορία για να βγουν οι πιστοποιήσεις των ομάδων. Οποιαδήποτε εικασία για καθυστερήσεις ή παραβάσεις είναι αβάσιμες. Η διοίκηση ορίου δαπανών θα δημοσιεύσει επισήμως τα ευρήματά της σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στους Οικονομικούς Κανονισμούς. Το χρονοδιάγραμμα δεν έχει καθοριστεί σκόπιμα προκειμένου να μην προδικαστεί η ευρωστία και η αποτελεσματικότητα της επανεξέτασης».

Φωτογραφίες: Redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!