Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο κοστίζουν οι μπαταρίες ανά kWh

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο κοστίζουν οι μπαταρίες ανά kWh
Η καθοδική πορεία των τιμών των μπαταριών διεκόπη την τελευταία διετία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αυξάνοντας την παραγωγή τους. Πρόσφατα η Volkswagen παρουσίασε το πρωτότυπο που θα οδηγήσει σε ένα ηλεκτρικό μοντέλο (EV) με τιμή κάτω από 25.000 ευρώ. Μάλιστα η γερμανική εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις προκλήσεις» θα προσπαθήσει να κατασκευάσει και ένα μίνι EV που θα κοστίζει λιγότερα από 20.000 ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, με την πανδημία και τον Πόλεμο στην Ουκρανία που οδήγησε σε ενεργειακή κρίση, διέκοψαν την καθοδική πορεία των τιμών των μπαταριών ιόντων λιθίου για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το 2010 η μέση τιμή ήταν περίπου 1.000 ευρώ ανά kWh και το 2018 έπεσε κάτω από τα 160 ευρώ. Οι προβλέψεις ήταν ότι το 2023 οι τιμές θα υποχωρούσαν κάτω από τα 100 ευρώ ανά kWh. Δηλαδή μια μπαταρία 80 kWh για ένα μεγάλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα κόστιζε 8.000 ευρώ.

Όμως η ενεργειακή κρίση και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες προκάλεσαν πάλι αύξηση στις τιμές των μπαταριών, φθάνοντας αυτή την περίδοο περίπου τα 150 ευρώ ανά kWh. Αν λοιπόν δεν βελτιωθεί η κατάσταση διεθνώς, δύσκολα θα δούμε φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!