Με τον Ζαν Τοντ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο Υφυπουργός Μεταφορών

Κώστας Μπιτσικώκος
Με τον Ζαν Τοντ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο Υφυπουργός Μεταφορών
Στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε στις Βρυξέλλες βρέθηκε η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Μία σειρά από συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ είχε το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες ο Μιχάλης Παπαδόπουλος. Ο αρμόδιος Υφυπουργός για τις Μεταφορές ανέλυσε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της οδικής ασφάλειας, στο περιθώριο του Συνεδρίου Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Παπαδόπουλος είχε επαφές με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια (και πρώην Πρόεδρο της FIA) Ζαν Τοντ, την Επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν και την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών (DG Move) Κλερ Ντεπρέ.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών παρουσίασε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για τη δεκαετία 2021-2030, το οποίο εγκρίθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, στην οποία προεδρεύει. Το Στρατηγικό Σχέδιο βρίσκεται σε εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των νεκρών και των σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% στο τέλος της δεκαετίας.

Μιχάλης Παπαδόπουλος Βρυξέλλες

Στην κα Ντεπρέ, ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε να υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, πέραν των έργων υποδομής, και σε δράσεις για την προώθηση της οδικής ασφάλειας. Η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών ανταποκρίθηκε θετικά στη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία αφορά στις ενέργειες που πραγματοποιεί το σύνολο των Υπουργείων που μετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οδικής Ασφάλειας αναπτύχθηκαν προτάσεις για τροποποίηση της Οδηγίας 2015/413 της ΕΕ, σχετικά με τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών για τροχαίες παραβάσεις που αφορούν την οδική ασφάλεια. Η ελληνική αντιπροσωπεία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση των παραβάσεων που καλύπτονται από την Οδηγία, καθώς και την προσθήκη, πέραν των χρηματικών προστίμων, της δυνατότητας αφαίρεσης της άδειας οδήγησης, όπου απαιτείται, στις παραβάσεις που ορίζονται στην Οδηγία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!