Driving Academy: Εδώ μαθαίνεις οδήγηση

Νίκος Γιαννούλας
Driving Academy: Εδώ μαθαίνεις οδήγηση
Στη σχολή Driving Academy η οδήγηση τίθεται στη σωστή της διάσταση είτε αφορά την απλή, καθημερινή, οικονομική μετακίνηση είτε τη διάκριση στους αγώνες.

Για όλες και όλους που οδηγούμε καθημερινά είναι ξεκάθαρο, από την πρώτη στιγμή της επαφής μας με το σύστημα εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών, ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Αρχικά, διότι μπορείς να πάρεις την πολυπόθητη άδεια ικανότητας οδήγησης με λίγο... λαδάκι. Επίσης, διότι ακόμα και οι ίδιοι οι εκπαιδευτές οδήγησης κατακεραυνώνουν όλο το σύστημα εξέτασης. Τέλος διότι όταν βγεις στο μακρύ δρόμο, αντιλαμβάνεσαι ότι μερικές δεκάδες χιλιόμετρα αστικών διαδρομών με ταχύτητες 30-50 χλμ./ώρα, παρκάρισμα και... οπισθογωνία, δεν συνθέτουν το πραγματικό πλαίσιο απόκτησης ικανοτήτων για να οδηγήσεις με ασφάλεια, ούτε για τη διαδρομή στο περίπτερο της γειτονιάς.

Driving Academy training
Ημέρα εκπαίδευσης στην Driving Academy: Aπό αριστερά προς τα δεξιά Νίκος Παπαπάσχος, Ελένη Λυκίσα και Θωμάς Παπαπάσχος -εκπαιδευτές της Driving Academy. Κώστας Μπιτσικώκος (κάτω), Βασίλης Ορφανός, Πάνος Σεϊτανίδης, Στάθης Κοκκορόγιαννης, Κώστας Παστρίμας και Νίκος Γιαννούλας (κάτω) -το δημοσιογραφικό team του gMotion.

Ελάχιστοι γνωρίζουν πραγματική οδήγηση

Η οδήγηση είναι, κατ' ουσίαν, μια δυναμική και εξελισσόμενη διαδικασία μάθησης. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι γνωρίζει κανείς όλα τα τεχνικά μυστικά της οδήγησης, η καθημερινή τριβή με αυτή προσθέτει κάθε μέρα και νέα δεδομένα, τα οποία αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και συνθέτουν την εμπειρία.

Αυτό που κατά βάση μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια στη διαδικασία της οδήγησης στους δημόσιους δρόμους. Η ταχύτητα είναι μια άλλη υπόθεση η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με την τεχνική ή την εμπειρία, αλλά επίσης με τη φυσική κατάσταση και την ηλικία -ποτέ ένας οδηγός 70 ετών δεν μπορεί να είναι το ίδιο ταχύς και με την ίδια αμεσότητα αντιδράσεων όσο ο ίδιος, στην ηλικία των 25, 35 ή 45 ετών. Έτσι, καλό θα είναι να μένει στα πλαίσια του motorsport.

Driving Academy training

Επομένως, ένας σωστά καταρτισμένος οδηγός είναι αυτός που γνωρίζει ό,τι δεν γνωρίζει ή ό,τι δεν μπορεί να κάνει, κατά περίσταση. Και προσαρμόζει πάντα την οδήγησή του στο πλαίσιο των ικανοτήτων του, του οχήματος που χειρίζεται και των συνθηκών στις οποίες κινείται.

Για να φτάσει όμως κάποια ή κάποιος στο επίπεδο να γνωρίζει ό,τι δεν γνωρίζει ως οδηγός, πρέπει πρώτα να μάθει πολλά. Σε αντίθεση με τα ελάχιστα γνωστικά εφόδια που του εξασφαλίζει η νόμιμη μεν, αλλά παντελώς ανεπαρκής άδεια οδήγησης που το παρέχει το κράτος.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μάθουμε

Σχολές όπως η Driving Academy, η οποία δε δίνει άδειες ικανότητας οδήγησης αλλά τεράστιας σημασίας και αξίας γνώσεις επιβίωσης στους δρόμους, είναι η απάντηση στο απολύτως βασικό πλαίσιο εκπαίδευσης και το αναξιόπιστο σύστημα εξέτασης των υποψήφιων οδηγών.

Αφού λοιπόν αποκτηθεί η πολυπόθητη άδεια ικανότητας οδήγησης καλό θα ήταν, τα πρώτα χιλιόμετρα να είναι αυτά προς την Driving Academy, που έχει τις εγκαταστάσεις της στην Αττική, στην περιοχή του Μαρκόπουλου και συγκεκριμένα στο χώρο του ιπποδρόμου.

Driving Academy training

Ακριβώς εκεί που βρεθήκαμε και εμείς, οι έξι συνάδελφοι που συνθέτουμε το αμιγώς δημοσιογραφικό κορμό του gMotion by gazzetta, για να μάθουμε ό,τι δεν γνωρίζουμε. Παρά την εμπειρία μας, που περιλαμβάνει από 35 έως... 2 έτη συνεχούς οδήγησης και την ύπαρξη ενός πολυπρωταθλητή αγωνιζόμενου και μοναδικού Έλληνα που έχει κερδίσει αγώνα Παρίσι – Ντακάρ με μοτοσικλέτα, του Βασίλη Ορφανού.

Πίσω στα θρανία της Driving Academy

Με το Θωμά Παπαπάσχο, ψυχή της σχολής και ιδρυτή της, γνωριζόμαστε εδώ και δεκαετίες, από την περίοδο που και ο ίδιος αρθρογραφούσε σε ειδικά περιοδικά αυτοκινήτου ως δημοσιογράφος. Έτσι δεν χρειάστηκαν παρά δύο τηλέφωνα και ελάχιστα e-mail για να ανοίξει τις πύλες της σχολής αποκλειστικά για εμάς και να τροποποιήσει τον κύκλο των μαθημάτων με τέτοιο τρόπο, ώστε σε μια ημέρα να πάρουμε μια γεύση από το σύνολο σχεδόν των διαφορετικών σεμιναρίων -εκτός της αγωνιστικής οδήγησης που αποτελεί ένα διαφορετικό και μεγάλο κεφάλαιο.

Πρωί – πρωί μιας όμορφης καλοκαιρινής ημέρας, βρεθήκαμε στις άψογες εγκαταστάσεις της Driving Academy και πήραμε θέση στα... θρανία. Ακόμα και η πιο μικρή πρακτική εξάσκηση για να γίνει σωστά, χρειάζεται πρώτα να αναλυθεί θεωρητικά. Νόμος, τον οποίο φυσικά τηρεί ευλαβικά και η Driving Academy.

Driving Academy training

Παρότι, θεωρητικά, είμαστε «ειδικοί», καθόλη τη διάρκεια της επεξήγησης τόσο των φυσικών κανόνων που διέπουν την κίνηση και τις αντιδράσεις του αυτοκινήτου, όσο και της νέας τεχνολογίας η οποία επιβάλλει και διαφορετικό στιλ οδήγησης, δεν σταματήσαμε να εκπλησσόμαστε με το πλήθος αλλά και το βάθος των γνώσεων του Θωμά και των συνεργατών του.

Λεπτομέρειες που κάνουν τεράστια διαφορά, όπως ο αλγόριθμος που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα αυτοκίνητα στην προτεραιότητα λειτουργίας των συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης, μας έβαλαν σε μια εντελώς νέα λογική αντιδράσεων σε δύσκολες καταστάσεις.

Από τη θεωρία στην πράξη

Πέρα από τις υψηλότατου επιπέδου εκαπιδευτικές ικανότητες του Θωμά Παπαπάσχου και της ομάδας του, που τις αντιλαμβάνεσαι τόσο στην πράξη όσο και από τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις τους από διεθνείς σχολές, αυτό που πραγματικά εκπλήσσει στην Driving Academy είναι οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις. Ειδικά συστήματα χρονομέτρησης, καταμέτρησης και παρακολούθησης, ένα ολόκληρο δίκτυο διαβροχής της ασφάλτου για τη δημιουργία συνθηκών περιορισμένης πρόσφυσης και φυσικά τεράστιοι ελεύθεροι χώροι όπου υπάρχουν τόσο μόνιμες, όσο και κατά περίσταση χαραγμένες διαδρομές πρακτικής εξάσκησης, συνθέτουν ένα περιβάλλον ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Driving Academy training

Το παραπάνω δεδομένο συνδέει με ιδανικό τρόπο τη θεωρητική με την πρακτική κατάρτιση και αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για να προκύψει κορυφαίο αποτέλεσμα. Αφού λοιπόν βομβαρδίσαμε με απορίες το Θωμά στην αίθουσα διδασκαλίας, περάσαμε στο κυρίως μενού της ημέρας, δηλαδή στις ασκήσεις οδήγησης.

Σε αυτές κληθήκαμε να κάνουμε πράξη αυτά που μάθαμε λίγα λεπτά νωρίτερα και, παρά τη μεγάλη μας εμπειρία, χρειαστήκαμε αρκετό διάστημα για να νοιώσουμε χαλαροί και να αφήσουμε τα πράγματα να εξιλιχθούν όπως πρέπει, σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας.

Driving Academy training

Υποστήκαμε λοιπόν τη βάσανο της απότομης αλλαγής κατεύθυνσης, της σωστής πέδησης, τον έλεγχο της υποστροφής και τέλος διασκεδάσαμε με τον έλεγχο της υπερστροφής, σε συνθήκες ελλιπούς πρόσφυσης. Ενδιάμεσα, υπήρχε και ένα «αγωνιστικό» δρώμενο, όπου στόχος του ήταν ο ιδανικός έλεγχος του αυτοκινήτου με αντίπαλο το χρόνο.

Επένδυση ζωής

Από μια οποιαδήποτε σχολή ασφαλούς οδήγησης βγαίνεις καλύτερος οδηγός. Από την Driving Acedemy, βγαίνεις πολύ καλύτερος οδηγός. Ο λόγος είναι η βαθιά γνώση, ο επαγγελματισμός των δασκάλων αλλά και η υποδομή, που είναι εξαιρετικού επιπέδου. Χάρη στα παραπάνω, η Driving Academy έχει ξεφύγει από το στενό ελληνικό πλαίσιο, με την οργάνωση διεθνών δρώμενων οδήγησης και την υποστήριξη διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, όπου απαιτείται μεγάλη ακρίβεια και τεχνική αρτιότητα σε σκηνές οδήγησης υψηλών ταχυτήτων.

Driving Academy training

Μετά λοιπόν από εκατομμύρια δημοσιογραφικά και χιλιάδες αγωνιστικά χιλιόμετρα, ακόμα και για εμάς τους συντάκτες του gMotion η επίσκεψη στην Driving Academy δεν ήταν απλά μια ημέρα διασκέδασης, αλλά ένα ουσιαστικό ακόνισμα των γνώσεων και των δεξιοτήτων μας στην οδήγηση.

Κάθε οδηγός, με το που ξεφεύγει από το όριο ταχύτητας του βαδίσματος, θέτει τον εαυτό του και τους γύρω του σε ενδεχόμενο θανάσιμο κίνδυνο. Τα μόνα στοιχεία που πραγματικά μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια είναι οι γνώσεις και οι ικανότητές του. Ούτε το αυτοκίνητο, όσο καλό και αν είναι, δεν θα τον προστατεύσει περισσότερο από την άριστη αντίληψη των δικών του ορίων, του οχήματός του και της σωστής εκτίμησης των συνθηκών.

Driving Academy training

Όλες οι σχολές ασφαλούς οδήγησης και ειδικότερα οι σχολές ασφαλούς οδήγησης όπως η Driving Academy δεν αποτελούν μια ευχάριστη πολυτέλεια για τους λάτρεις του αυτοκινήτου, αλλά αναγκαία συνθήκη επιβίωσης για όλες και όλους τους οδηγούς.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!