Τιμές αυτοκινήτων: Πόσο ακρίβυναν καινούργια και μεταχειρισμένα μέσα σε 12 μήνες

Κώστας Μπιτσικώκος
Τιμές αυτοκινήτων: Πόσο ακρίβυναν καινούργια και μεταχειρισμένα μέσα σε 12 μήνες
Σημαντική άνοδος στο κόστος αγοράς αλλά και χρήσης αυτοκινήτου καταγράφηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αντιμέτωποι με συνεχή άνοδο των τιμών έρχονται οι καταναλωτές στην Ελλάδα, κάτι που αποτυπώνεται στον πληθωρισμό 12% που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Σεπτέμβριο.

Σημαντική συμβολή στην αύξηση του Γενικού Δείκτη Καταναλωτή είχε ο τομέας των Μεταφορών, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών σε καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά-αξεσουάρ όπως επίσης σε καύσιμα και λιπαντικά. Παράλληλα αυξήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό το κόστος μεταφοράς με αεροπλάνα, πλοία και ταξί.

Πόσο αυξήθηκαν μέσα σε ένα έτος οι τιμές των αυτοκινήτων

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 13,7% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη για τα μεταχειρισμένα, κατά 15,9%. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα νέων αυτοκινήτων (λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα) έχει στρέψει ένα μεγάλο μέρος του κοινού σε μεταχειρισμένα, τα οποία πωλούνται πλέον αρκετά πιο ακριβά από το συνηθισμένο.

Παράλληλα οι καταναλωτές βίωσαν σημαντική άνοδο στις τιμές τόσο των ανταλλακτικών και αξεσουάρ αυτοκινήτου (9,9%), όσο και σε αυτές των καυσίμων και λιπαντικών (17,7%). Μικρότερη ήταν η αύξηση σε μοτοποδήλατα-μοτοσικλέτες (6,9%).

Αύξηση εισιτηρίων σε αεροπλάνα-πλοία και στα κόμιστρα των ταξί

Αλλά και όσοι χρησιμοποιούν άλλα μέσα για τις μετακινήσεις τους, έχουν δει σημαντική διαφορά στο κόστος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

  • Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο +58,7%
  • Μεταφορά επιβατών με πλοίο +25,4%
  • Μεταφορά επιβατών με ταξί +32,9%

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!