Formula 1, Ουέμπερ: «Η παραβίαση του budget cap επηρέασε το πρωτάθλημα του 2021»

Formula 1, Ουέμπερ: «Η παραβίαση του budget cap επηρέασε το πρωτάθλημα του 2021»
Ο πρώην οδηγός αγώνων, Μαρκ Ουέμπερ, πιστεύει πως η παραβίαση των οικονομικών κανονισμών της F1 επιφέρει μεγάλο αγωνιστικό πλεονέκτημα σε όποια ομάδα τους παραβεί.

Τις τελευταίες ημέρες ο κόσμος της Formula 1 κινείται γύρω από την πιθανή παραβίαση των οικονομικών κανονισμών της. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, δύο ομάδες, με μία εξ’ αυτών να είναι πιθανώς η Red Bull Racing, ξεπέρασαν το όριο του budget cap το 2021. Προς το παρόν είναι άγνωστο αν υπήρξε όντως κάποια παράβαση και φυσικά το πόσο μεγάλη είναι, με τους ψίθυρους από τα paddock της Σιγκαπούρης να κάνουν λόγο για ένα ποσό που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τόσο το σπορ, όσο και την ίδια την FIA, με την αξιοπιστία της Formula 1 να κινδυνεύει σημαντικά.

Τόσο η Mercedes-AMG, όσο και η Scuderia Ferrari, δύο ανταγωνίστριες ομάδες της Red Bull Racing, μίλησαν με σκληρά λόγια για το ενδεχόμενο παραβίασης των κανονισμών και ζήτησαν σκληρές ποινές. Στην περίπτωση της γερμανικής ομάδας, ο πρώην οδηγός της Formula 1, Μαρκ Ουέμπερ, πιστεύει πως ακόμα ο τρόπος με τον οποίο έχασε το πρωτάθλημα το 2021 παίζει ρόλο στην όλη στάση της.

«Λοιπόν, μήπως έχουμε πάλι ένα Άμπου Ντάμπι; Ξέρουμε τι ακριβώς κρινόταν πέρυσι, έτσι; Και τις πολύ μικρές διαφορές βάσει των οποίων κρίθηκε το πρωτάθλημα. Οπότε, ναι, οι άλλες ομάδες δεν μένουν αμέτοχες και εκφέρουν την άποψή τους γιατί μπορεί να συμβαίνει όντως κάτι. Είναι στο χέρι της FIA να στηρίξει τα σχόλια του Κρίστιαν Χόρνερ (σ.σ. του επικεφαλής της Red Bull Racing), διότι λέει πως οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν άδικα», ανέφερε ο Αυστραλός στο Channel 4.

Μαρκ Ουέμπερ

Επιπλέον ο Ουέμπερ τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, με μία πιθανή παράβαση να έχει αντίκτυπο όχι μόνο στο πρωτάθλημα του 2021, αλλά και στο φετινό αλλά και στο επόμενο: «Προς το παρόν είναι όλα εικασίες. Υπάρχουν κάποιες διαρροές γύρω από τα οικονομικά για το πώς οι ομάδες χειρίστηκαν το budget cap του 2021. Είχαν στη διάθεσή τους 145 εκατομμύρια δολάρια, που για κάποιες ομάδες είναι πολύ λίγα χρήματα. Προφανώς είναι ένα πολύ μικρό budget και όλοι προσπαθούν να μείνουν εντός αυτού. Προφανώς και υπάρχει ένα αγωνιστικό πλεονέκτημα αν το ξεπεράσεις και αυτό είναι τώρα το ερώτημα για δύο ομάδες, ειδικά για τη Red Bull. O κύριος Χόρνερ δεν είναι χαρούμενος. Είναι ένα πολύ, πολύ μεγάλο θέμα διότι είχε επιρροή στο περσινό πρωτάθλημα, στο φετινό και πιθανότατα σε αυτό του 2023 διότι τα μονοθέσια εξελίσσονται όταν ξοδεύεις χρήματα».

Η FIA αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα ευρήματά της σχετικά με το αν κάποια ομάδα παραβίασε τους οικονομικούς κανονισμούς της Formula 1 την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου. Όμως είναι άγνωστο αν θα ανακοινωθούν και οι ποινές για πιθανούς παραβάτες.

Φωτογραφίες: Redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!