ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
“Rush”, μην το χάσεις... (vid)

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΟΥ...

“Rush”, μην το χάσεις... (vid)

“Rush”, μην το χάσεις... (vid)

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το υπερθέαμα της πιο “true sports story” ταινίας που βγήκε τα τελευταία χρόνια. Ο Ρον Χάουαρντ, με την βοήθεια του Χανς Ζίμερ, σε ταξιδεύει σε μία υπέροχη αληθινή ιστορία...  

Περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία αυτή την ταινία. Από τότε που είδα το trailer για πρώτη φορά, πριν από περίπου 3 μήνες είχα πειστεί. Θα είναι ένα αριστούργημα, όπως ακριβώς ήταν και ο τρόπος με τον οποίο οδήγησε ο Νίκι Λάουντα.

 

Αλλωστε η σκηνοθεσία του Ρον Χάουαρντ και η μουσική του Χανς Ζίμερ ήταν ότι χρειάζονταν μία υπέροχη ιστορία για να γίνει ταινία. Το σενάριο μικρή σημασία είχε. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν μία πιστή περιγραφή των όσων συνέβησαν εκείνη την χρονιά σταθμό για την F1.

 

Οι λεπτομέρειες της ζωής, μάλλον, του τρόπου που έζησε και οδήγησε ο Νίκι Λάουντα, είναι από μόνες του το καλύτερο σενάριο. Και είναι αληθινό!

 

Είναι μάλιστα ακόμη πιο ωραίο που ο Χάουαρντ όχι απλώς “πάτησε”, αλλά σχεδόν “περπάτησε” κάθε σπιθαμή της αληθινής ιστορίας χωρίς να προσθέσει (όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις) δικά του κομμάτια στο true story που θα την έκαναν πιο εμπορική.

 

Δεν το χρειάζονταν κιόλας. Η “μονομαχία” του Νίκι Λάουντα με τον Τζέιμς Χαντ είναι κατά την άποψη μου ο ορισμός των sports stories που επιβεβαιώνουν πως ο ανταγωνισμός μπορεί να τραβήξει εμπρός δύο σπουδαίους ανθρώπους των σπορ. Για το πως μπορεί να τους φτάσει στα όρια (και του θανάτου...), αλλά και για το πώς μπορεί να τους μετατρέψει σε καλύτερους sportsmen αλλά και σε καλύτερους ανθρώπους.

 

Ναι η συνταγή της ιστορίας έχει όλα εκείνα τα συστατικά που οι κριτικοί του κινηματογράφου τα θεωρούν “φθηνά” ή μόνο εμπορικά. Εχει ταχύτητα, έχει σπορ αυτοκίνητα, έχει καταπληκτικές, sexy μέχρι εκεί που δεν παίρνει, γυναίκες. Ναι έχει το απαραίτητο sex-love story, αλλά ποιός είπε, εκτός από τους σνομπ κριτικούς, ότι όλα αυτά δεν είναι ωραία.

 

Αν σας αρέσει η F1 μην χάσετε για κανένα λόγο το “Rush”, αν πάλι δεν σας αρέσει η F1 και η ταχύτητα, μην κάνετε το λάθος και δεν το δείτε. Θα το λατρέψετε. Και μην περιμένετε να το δείτε στην τηλεόρασή σας, μην το κατεβάσετε, να πάτε στο σινεμά.

 

Ο ήχος της μηχανής της F1 που “παντρεύεται” με την εκπληκτική για μία ακόμη φορά μουσική του Χανς Ζίμερ προσφέρει ένα μοναδικό συναίσθημα, σε καθηλώνει και σε απογειώνει ταυτόχρονα. Μοναδική εμπειρία...

 

Ενα πρόβλημα έχει μόνο η ταινία. Μην πάτε στον κινηματογράφο με το αυτοκίνητό σας. Δεν ξέρω γιατί, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα φύγετε με το γκάζι κολλημένο στο πάτωμα και δεν είναι για τέτοια η Αθήνα...