Αναβαθμίζοντας τη διοίκηση του Αθλητισμού

Θάνος Σαρρής
Αναβαθμίζοντας τη διοίκηση του Αθλητισμού

bet365

Με στόχο την αλλαγή στον τρόπο που διοικούνται αθλητικές εταιρείες και οργανισμοί, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής διοργανώνει συνέδριο, το οποίο αφορά όλους όσοι σχετίζονται με τον χώρο!

Ένα από τα δεδομένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός, έχει να κάνει με την διοίκησή του. Το μοντέλο των σύγχρονων δομών διοίκησης με εκπαιδευμένα στελέχη, ικανά να κατανοήσουν τις ανάγκες της αγοράς και του τρόπου που πρέπει να πορευτεί σε αυτήν μια Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία ή μια Ομοσπονδία προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της μεγιστοποιώντας παράλληλα τις λειτουργίες της, μοιάζει να εισάγεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς στη χώρα μας. Ακόμα και στις ΠΑΕ ή τις ΚΑΕ, οι οποίες κινούνται σε πολύ επαγγελματικά στάνταρ, παρατηρείται σε έναν σημαντικό βαθμό δισταγμός στη στροφή σε εξειδικευμένα στελέχη.

Αρκετές ομάδες επιλέγουν να... βαφτίσουν στελέχη ένα σωρό εμπειρικούς, που είχαν εμπλοκή στο ποδόσφαιρο ή το εκάστοτε σπορ με ένα σωρό άλλες, εξωδιοικητικές ιδιότητες, και περιμένουν από αυτούς να εξελίξουν τις εταιρείες. Στις Ομοσπονδίες δε, τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα, καθώς κάποιοι ακούν όρους όπως «αθλητικό management» ή «αθλητικό marketing» και παθαίνουν... αλλεργία.

Το μόνο που βλέπουν πίσω από τις λέξεις αυτές είναι μια αόριστη απειλή για τις καρέκλες τους. Την ίδια στιγμή, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει εδώ και χρόνια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία στελεχών «σε όλους τους τομείς σχετικούς με το ποδόσφαιρο».

Τα τελευταία χρόνια, τόσο η ίδια η επιστήμη της διοίκησης του αθλητισμού όσο και οι Έλληνες που την επιλέγουν για τις σπουδές τους γνωρίζουν σημαντική αύξηση. Παρόλα αυτά, οι ενδοιασμοί ως προς τη στροφή των αθλητικών οργανισμών προς το μέρος τους παραμένουν. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής (Ελλ.Ε.Ε.Δ.Α.Α.).

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της, σκοπός της εταιρείας είναι ο προβληματισμός και η έρευνα πάνω σε θέματα οργάνωσης/διοίκησης του αθλητισμού, η παρουσίαση των πορισμάτων της έρευνας στον ελληνικό και διεθνή χώρο και η προώθηση της επιστημονικής οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού. Επίσης, βασική επιδίωξή της είναι η μελέτη των εκπαιδευτικών αναγκών στο χώρο της οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού και η συμβολή στην αποτελεσματική αναβάθμισή τους, όπως και η παροχή/ανταλλαγή εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων με ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες και φοιτητές.

Σκοπός της Ελλ.Ε.Ε.Δ.Α.Α. είναι επίσης η παρακολούθηση των θεωρητικών και πρακτικών εξελίξεων του αθλητικού μάνατζμεντ και μάρκετινγκ και η συμβολή στη δημιουργία υψηλής επαγγελματικής συνείδησης των στελεχών της αθλητικής διοίκησης. Στη λογική τους, όπως οι προπονητές που προσλαμβάνονται από τις ομάδες πρέπει να έχουν περάσει εκπαίδευση, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τα στελέχη που προσλαμβάνονται. Είτε θέτοντας κάποια μίνιμουμ στάνταρ εκπαίδευσης, είτε παρέχοντάς την οι ίδιοι σε συνεργασία με φορείς και Πανεπιστήμια. Και δεν έχουν άδικο.

Κοιτάζοντας τα παιδιά που τελειώνουν πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού ή της Ελλάδας (ΜΠΣ Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων στη Σπάρτη) και αναγκάζονται να ασκούν διαφορετικό επάγγελμα, σε συνδυασμό με τον τρόπο που διοικούνται οι Οργανισμοί και οι Επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κατανοεί κανείς πως η αλλαγή πλεύσης είναι αναγκαία.

Ένα διαφορετικό τριήμερο

Στο πλαίσιο που γίνεται για τη βελτίωση της διακυβέρνησης στον αθλητισμό, η ΕλλΕΔΑ διοργανώνει το τριήμερο 2-4 Δεκεμβρίου συνέδριο με τίτλο: «Επιχειρηματικότητα στον Αθλητισμό». Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκονται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 41 στην Δάφνη, την Παρασκευή 2, το Σάββατο 3, και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016. Είναι το 17ο σχετικό συνέδριο, το οποίο θα έχει και τη συνδρομή του gazzetta.gr, που θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τα όσα θα συζητηθούν εκεί.

H διοργάνωση του συνεδρίου έχει ως στόχο: α) την προβολή των ερευνητικών δραστηριοτήτων και τεχνικών στην οργάνωση και διοίκηση του αθλητισμού και αναψυχής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, β) τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών αλληλεπίδρασης των συνέδρων, των επιστημόνων και των στελεχών από την αγορά εργασίας, γ) την παρουσίαση των τεχνικών και των μεθόδων που εφαρμόζονται στο χώρο της οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού, με τη βοήθεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων, δ) τη διάδοση της γνώσης μέσω της δημοσίευσης των εργασιών στα πρακτικά του συνεδρίου.

Στο συνέδριο περιλαμβάνονται στρογγυλές τράπεζες, προφορικές παρουσιάσεις επιστημονικών / επαγγελματικών εργασιών και αναρτημένων ανακοινώσεων (poster), καθώς και σεμινάρια με εξειδικευμένη επιστημονική και επαγγελματική θεματολογία, η οποία αντλείται από τους χώρους της διοίκησης του αθλητισμού σε όλες τις εκφάνσεις του (ερασιτεχνικός, επαγγελματικός, σχολικός, της αναψυχής, του αθλητικού τουρισμού και του ελεύθερου χρόνου).

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής (στο συνέδριο και στα σεμινάρια) και σε όσους παρουσιάσουν εργασία θα δοθεί ανάλογο πιστοποιητικό.

 

Τελευταία Νέα