Η Μοσούλη φλέγεται...

Η Μοσούλη φλέγεται...

bet365

Μοσούλη, ο Παράδεισος της Αραβίας, το Μαργαριτάρι του Βορρά. Από το παραμύθι με τους πρίγκιπες στον εφιάλτη ενός... παγκόσμιου πολέμου.

Η Μοσούλη βρίσκεται δίπλα στον ποταμό της αρχαίας Μεσοποταμίας. Μία περιοχή που ο καρπός στο χώμα βγάζει... χρυσάφι, αλλά κι ένα κέντρο, όπου συναντώνται πολιτισμοί του κόσμου. Το όνομα της δόθηκε από τους Άραβες, όταν ανέλαβαν την εξουσία στην περιοχή της Άνω Μεσοποταμίας. Από τότε εξελίχθηκε στο σημαντικότερο κέντρο της περιοχής, καθώς αποτέλεσε σταυροδρόμι των εμπορικών καραβανιών μεταξύ Περσίας και Συρίας. Έγινε γνωστή για τα μάρμαρά της, ενώ επίσης στην πόλη παρασκευάζονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα μουσελίνες, υφάσματα αριστης ποιότητας από την οποία πήραν και το όνομά τους. Η Μοσούλη άντεξε για αιώνες κι έμεινε... όρθια παρά τους πολέμους. Για τα... μάτια της οι διαμάχες ήταν πολλές, αφού ο μαύρος χρυσός θάμπωσε χιλιάδες επίδοξους κατακτητές.

Οκτώβριος 2016, χάος... Η μεγαλύτερη μάχη του νέου αιώνα διεξάγεται στη Μοσούλη εκεί όπου ο εχθρός είναι ένας, ο ISIS, οι σύμμαχοι αρκετά, αλλά... προσωρινοί! Για την κατάληψη της Μοσούλης εμπλέκονται ο Ιρακινός στρατός, Κούρδοι, φυλές Σιιτών, Σουνίτες παραστρατιωτικοί, Τούρκοι, Αμερικάνοι, ενώ οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να επέμβουν κι αυτοί. Το κοινό χαρακτηριστικό; Είναι όλοι τους αντίπαλοι. Ολοι έχουν τις δικές του αντικρουόμενες ατζέντες, όλοι θέλουν μερίδιο από μια πολυπολιτισμική πόλη, γεμάτη με μαύρο χρυσό. Οι ΗΠΑ ενορχηστρώνουν την εισβολή από το έδαφος, αλλά και τον αέρα, αλλά οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να απογειωθούν για να μην αφήσουν τους τρομοκράτες του ISIS να βρουν έδαφος στη Συρία.

Η Σιτική κυβέρνηση του Ιράκ θέλει να καταλάβει πρώτη και να κρατήσει τη Μοσούλη, η οποία όμως κατοικείται κυρίως από Αραβες Σουνίτες. Οι Κούρδοι, από την πλευρά τους, θέλουν να σταθεροποιήσουν τον έλεγχο τους στις λεγόμενες «αμφισβητούμενες περιοχές». Αλλωστε, οι τελευταίοι εκμεταλλεύθηκαν με τον ιδανικότερο τρόπο την ήττα των Ιρακινών από τον ISIS έδωσαν τις μάχες τους και σε μια τριετία έχουν διευρύνει κατά 40% τα εδάφη του Κουρδιστάν.


Οι Σιίτες παραστρατιωτικοί με δύναμη 5000 ανδρών βρίσκονται ήδη στην πόλη για να βοηθήσουν στις οδομαχίες. Η Τουρκία θέλει να είναι ένας παίκτης, υπερασπιστής των Σουνιτών της πόλης. Εχει ήδη στρατιώτες, άρματα μάχης και βομβαρδιστικά. Ο χάρτης έχει πέσει στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, αλλά το ΙSIS έχει ακόμα... νύχια και γδέρνει. Απάντησε με επιδρομές σε Κιρκούκ, Ρουτμπα στον κεντρικό δρόμο του Ιράκ - Ιορδανίας. Βομβιστές αυτοκτονίας, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, παγίδες, ελεύθεροι σκοπευτές εναντίον των «Συμμάχων» σε μια μάχη που για πολλούς θα φέρει το τέλος του ISIS, αλλά και θα φέρει πιο κοντά μια ολέθρια σύγκρουση. Η μάχη για τη Μοσούλη δεν είναι πλέον μιας εσωτερική μάχη, περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες έχουν εισέλθει σε αυτόν τον «αγώνα» κάνοντάς τον να δείχνει σαν μια μικρογραφία ενός Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε πλευρά έχει στόχους και δικαιολογίες για τη συμμετοχή του ... Η Αραβική ιπποσύνη και μια κοινή Αραβική μοίρα έχει παραμεληθεί. Τα αραβικά έθνη απειλούνται. Ολοι έχουν ξεχάσει το αίμα που χύθηκε στο Χαλέπι, στη Μοσούλη και σε άλλες αραβικές πόλεις.

Η Μοσούλη ήταν η πρώτη τεράστια νίκη του ΙSIS, αυτή που τους καθιέρωσε στην περιοχή κι έδωσε το σύνθημα αντεπίθεσης σε Ιράκ και Συρία. Η πτώση της πόλης θα φέρει και την κατάρρευσή τους. Στα... δύσκολα θα επιχειρήσουν να βρεθούν στη Συρία και κάπου εκεί μπαίνει η Ρωσία. Γεγονός που θα φέρει και την αντίδραση των Αμερικάνων!

Κτηνωδίες...

Μοσούλη, τόπος μαρτυρίας για τους κατοίκους που δεν κατάφεραν να διαφύγουν, αφού οι Τζιχαντιστές τους έχουν χρησιμοποιήσει ως ασπίδα στις επιθέσεις των αντιπάλων. Οποιος αρνείται να συμμαχήσει μαζί τους καταδικάζεται σε θάνατο, όποιος προσπαθήσει να περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο σφαγιάζεται. Οι Τρομοκράτες σκότωσαν 50 πρώην αστυνομικούς σε κτήριο έξω από τη Μοσούλη. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν τις σορούς 70 πολιτών στο χωριό Τουλούλ Νασέρ. Δεκάδες πτώματα από το χωριό Σαφίνα πετάχτηκαν στο ποτάμι. Ακόμα και οι συγγενείς αντιπάλων πληρώνουν με αίμα...

Εξι άνδρες, συγγενείς Σιίτη φύλαρχου βρήκαν τραγικό θάνατο. Τους έδεσαν στο αυτοκίνητο και τους έσερναν σε όλο το χωριό. Πριν αφήσουν την τελευταία του πνοή χτυπήθηκαν με τα κοντάκια όπλων. Κορίτσια βιάστηκαν και πυροβολήθηκαν επειδή καθυστερούσαν τη μετεγκατάσταση από το χωριό Ρουφέιλα... Ο ΙSIS πριν πέσει θα επιδιώξει να κάνει τις μεγαλύτερες καταστροφές. Αλλωστε, γι' αυτούς η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία...

Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση...

Οι μηχανές των αρμάτων έχουν ζεσταθεί, οι οβίδες πέφτουν βροχή, τα μαχητικά Αμερικάνων, Βρετανών, Γάλλων έχουν σκορπίσει εκατοντάδες βόμβες στα περίχωρα της Μοσούλης και ο ΟΗΕ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση δεκαετιών. Οι ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποίησαν για τα δεινά 1,5 εκατομμύρια αμάχων κατοίκων της πόλης, εκατοντάδες χιλιάδες από τους οποίους θα αναζητήσουν ήδη... έξοδο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν πως θα δημιουργηθεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες ανθρωπιστικές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο για την εκστρατεία της Μοσούλης, και τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι τα καταφύγια τους έχουν στεγάσει 60.000 άτομα, ενώ η κατασκευή πρόσθετων χώρων μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 250.000 ανθρώπους...

 

Τελευταία Νέα