Ξέρεις τι είναι το ΕRGON Technique; (pics)

Ξέρεις τι είναι το ΕRGON Technique; (pics)

Ο φυσικοθεραπευτής της Εθνικής Ελλάδος, Νίκος Κουλόπουλος εξηγεί στο Gazzetta Weekend το τι είναι η τεχνική ERGON, με την οποία μπορούν να αποκασταθούν ακόμα και μυοσκελετικές παθήσεις και την οποία χρησιμοποιούν και αθλητές.

Ο Νίκος Κουλόπουλος μας διευκρινίζει επακριβώς περί τίνος πρόκειται. Είναι μία μέθοδος την οποία χρησιμοποιούν ακόμα και ιδιαίτερα γνωστοί αθλητές και αθλήτριες και στην Ελλάδα και που έχει εφαρμογή ακόμα και σε αθλητικές ομάδες, παρότι δεν χρησιμοποιείται ακόμα στο συγκεκριμένο πεδίο.

- Ergon Technique Therapy: Τι ακριβώς είναι αυτή η θεραπεία και πως ορίζεται; Τι περιλαμβάνει;

H ΕRGON® Technique είναι μία καινοτόμα θεραπευτική προσέγγιση που συνδυάζει στατικούς και δυναμικούς χειρισμούς των μαλακών μορίων του σώματος με ειδικό κλινικό εξοπλισμό με στόχο την θεραπεία των παθολογικών καταστάσεων του. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει πάρει το όνομα της από την αρχαιολληνική λεξη 'Έργον' που ετυμολογικά σημαίνει 'αυτό που παράγει ένας άνθρωπος με την εργασία του, χειρωνακτική ή διανοητική, επιστημονική ή καλλιτεχνική'.

H ΕRGON® Technique αποτελεί εξέλιξη των παλιών προσεγγίσεων (IASTM technique. GRASTON technique, SMART TOOLS technique, tools assisted-massage technique κ.α) και στοχεύει στην επιτάχυνση της αποκατάστασης όλων των μυοσκελετικών παθήσεων. Oι τεχνικές ΕRGON® Technique εφαρμόζονται σε ειδικά σημεία βραχύνσεων και προσκολλήσεων που όταν απελευθερωθούν βελτιώνουν άμεσα την λειτουργικότητα της περιοχής σε λίγες συνεδρίες. Η τεχνική δημιουργήθηκε από δυο κλινικούς φυσικοθεραπευτές τον Δρ.Φουσέκη Κωνσταντίνο (Επ. Καθηγητή Φυσικοθεραπείας-Τμήμα Φυσικοθεραπείας-ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας) και τον Μυλωνά Κωνσταντίνο μετά από παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων στο εξωτερικό και χρόνια κλινική εφαρμογή και αξιολόγηση των επιδράσεων της. Φυσικά οι φυσικοθεραπευτές που κάνουν την τεχνική πρέπει να είναι πιστοποιημένοι. 

- Πως μπορεί να βοηθήσει είτε ένα άτομο στην καθημερινότητά του είτε ακόμα και έναν αθλητή;

Μιλάμε για τις κλινικές εφαρμογές φυσικοθεραπείας με ειδικό εξοπλισμό (ERGON IASTM TECHNIQUE). Οι τεχνικές μαλακών μορίων με ειδικό εξοπλισμό α) βελτιώνουν την διαγνωστικές ικανότητες του φυσικοθεραπευτή καθώς ενισχύουν την αίσθηση και αντίληψη των μυοπεριτονιακών συμφύσεων και σκληρύνσεων και β) αποτελούν τεκμηριωμένες (evidence-based) τεχνικές ταχύτερης αποκατάστασης μυοπεριτονιακών παθολογιών, οξείας και χρόνιας τυπολογίας. Ειδικότερα οι χειρισμοί με ειδικό εξοπλισμό μπορούν να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση μιας μεγάλης γκάμας μυοσκελετικών παθήσεων αποτελώντας τη βασική ή και επικουρική θεραπεία τους. Οι παθήσεις που μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά μέσω της εφαρμογής τεχνικών με ειδικό εξοπλισμό είναι τόσο οι κλασικές μυοσκελετικές κακώσεις (οξείες-υπέρχρησης) όσο και οι εξειδικευμένες αθλητικές κακώσεις που απαιτούν επιταχυνόμενη αποκατάσταση.

- Που βρίσκει εφαρμογές; Μπορεί να βοηθήσει και σε τυχόν ιατρικά... θέματα;

Εφαρμογές σε ιατρικά θέματα σίγουρα βρίσκει. Σε όλες τις μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, κακώσεις και υπεχρήσεις κ.λ.π.. 

- Εφαρμόζεται αυτή η θεραπεία σε αθλητικές ομάδες; Εάν ναι για ποιούς λόγους;

Η ΕRGON TECHNIQUE® αποτελεί σημαντική θεραπευτική προσέγγιση για την αποκατάσταση των κυριότερων αθλητικών κακώσεων καθώς μέσω των κλινικών εργαλείων ο αθλητικός φυσικοθεραπευτής μπορεί:

▪ να κινητοποιήσει τα οιδήματα – αιματώματα

▪ να βελτιώσει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία

▪ να ευθυγραμμίσει ίνες υπό επούλωση

▪ να εφαρμόσει μάλαξη εγκάρσιας τριβής σε τενοντοπάθειες

▪ να μειώσει το μυϊκό τόνο και σπασμό

▪ να επιταχύνει την επούλωση

▪ να αυξήσει το εύρος τροχιάς σε μετεγχειρητικές καταστάσεις

Αυτήν την στιγμή ως προς την Ελλάδα όχι δεν εφαρμόζεται σε αθλητικές ομάδες. Υπάρχουν όμως αρκετοί αθλητές και αθλήτριες και γνωστά ονόματα που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική για τυχόν προβλήματά τους.

Επόμενα Άρθρα

Το άγνωστο ελληνικό θρίλερ στα '80s!

Το άγνωστο ελληνικό θρίλερ στα '80s!

Το G-Weekend αναλύει το πρωτοποριακό, cult ελληνικό θρίλερ «Το μυστικό του Τάφου», το οποίο παρέμεινε σκονισμένο στα ράφια των video clubs...  

Το... αιώνιο χάσμα!

Το... αιώνιο χάσμα!

Σσσσσς.... Τα ψέματα τελείωσαν! Όταν υπάρχει Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός όλα κινούνται γύρω τους! Ο... κόκκινος Δημήτρης Τομαράς και ο... πράσινος Νίκος Αθανασίου αναλύουν στο G-Weekend Journal το «αιώνιο ντέρμπι»!