Ρεκόρ στην F1 για... περίεργους! (pics)

Gazzetta team
Ρεκόρ στην F1 για... περίεργους! (pics)

bet365

Έχουν συμβεί κι αυτά! Το G-Weekend Journal ρίχνει ματιές σε περίεργα και σπάνια ρεκόρ, που έχουν σημειωθεί στη Formula1, όπως αυτά που πάει να πετύχει ο Νίκο Ρόσμπεργκ, αν κατακτήσει τον τίτλο.

Ο Νίκο Ρόσμπεργκ έχει την ευκαιρία να... σπάσει το ρόδι στη Formula1 και, αν το πετύχει, θα καταφέρει να γράψει τη δική του ιστορία και να πιάσει ένα σπάνιο ρεκόρ. Ποιο είναι αυτό; Να γίνει ο δεύτερος γιος παγκόσμιου πρωταθλητή της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού που επίσης κατακτά τίτλο.

Μέχρι στιγμής το μοναδικό ζευγάρι πατέρα-γιου, που έχουν φέρει αμφότεροι τίτλους στο σπίτι είναι οι Γκράχαμ και Ντέιμον Χιλ, με τον Γερμανό να έχει μία μοναδική ευκαιρία να μπει με τον πατέρα του σε αυτή την ξεχωριστή λίστα. Με αφορμή, λοιπόν, την εν λόγω ευκαιρία, το G-Weekend Journal σας παρουσιάζει τα πιο περίεργα και τα πιο σπάνια ρεκόρ, που έχουν σημειωθεί στην F1.

Μερικά εξ' αυτών είναι η μοιρασιά ενός βάθρου τρεις φορές, το... ανεπιθύμητο χατ τρικ, τρεις οδηγοί στην pole position, ο ταχύτερος γύρος εντός του πιτ λέιν, καθώς και το ότι η ζωή κάνει κύκλους! Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά.

Αυτή είναι μοιρασιά!

Οι Φερνάντο Αλόνσο, Σεμπάστιαν Φέτελ και Λιούις Χάμιλτον έχουν ανέβει σε τρεις περιπτώσεις μαζί στο βάθρο. Αυτό έγινε στις ΗΠΑ το 2012, όταν ο Βρετανός επικράτησε του Γερμανού και του Ισπανού και σε Καναδά, Βέλγιο το 2013, όταν ο νυν πιλότος της Ferrari βρέθηκε μπροστά απ' τον νυν της McLaren και τον νυν της Mercedes.

Το... ανεπιθύμητο χατ τρικ!

Πετυχαίνεις χατ τρικ και δεν το πανηγυρίζεις; Κι όμως, διότι αυτό είναι... ανεπιθύμητο. Τι εννοούμε; Ο Χανς Χέγερ κατάφερε να μπει σε μονοθέσιο της Formula1 στο... εντός έδρας Γκραν Πρι το 1977. Όμως, ο Γερμανός δεν κατάφερε να κάνει χρόνο στις κατατακτήριες δοκιμές, τη στιγμή που ως πρώτος αναπληρωματικός δεν επιτρεπόταν να λάβει μέρος στον αγώνα.

Ωστόσο, εκκίνησε κανονικά, όμως μετά από εννιά γύρους εγκατέλειψε λόγω προβλήματος στο κιβώτιο ταχυτήτων, τη στιγμή που η παρανομία του έφερε και τον αποκλεισμό από τα αποτελέσματα. Μη κατάταξη, εγκατάλειψη και αποκλεισμό δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος μέχρι σήμερα.

Τρεις οδηγοί στην pole position!

Σας φαίνεται παράξενο; Είπαμε, μιλάμε για περίεργα και σπάνια ρεκόρ! Στο Γκραν Πρι Ευρώπης το 1997 οι Ζακ Βιλνέβ, Μίκαελ Σουμάχερ και Χάραλντ Χάινζ Φρέντζεν διένυσαν τον έναν γύρο σε 1:21.072 και η pole κρίθηκε, με βάση το ποιος έκανε πρώτος τον χρόνο, κάτι που ισχύει και σήμερα. Γι' αυτό και ο... κλήρος έπεσε στον Βιλνέβ. Μάλιστα, λίγο έλειψε να έχουμε και τέταρτο στην pole, καθώς ο τέταρτος Ντέιμον Χιλ ήταν μόλις σε απόσταση 58 χιλιοστών.

Προσοχή, περνάει!

Αν και εκκίνησε όγδοος, ο Τζιμ Κλαρκ τερμάτισε πρώτος στον αγώνα του Βελγίου το 1963 και όχι μόνο! Ο Βρετανός οδήγησε την κούρσα σε κάθε γύρο και, μάλιστα, «έριξε» έναν γύρο σε όλους τους αντιπάλους του. Ο μοναδικός που τη... γλίτωσε ήταν ο Μπρους ΜακΛάρεν, που απείχε 4 λεπτά και 54 δεύτερα από τον πρωτοπόρο. Ποτέ ξανά δεν έχουμε δει όσους είναι από την τρίτη θέση και πίσω να... τρώνε γύρο!

Το... μαγικό 3!

Για κάποιους πιλότους ο αριθμός 3 είναι... μαγικός! Μόνο τρεις στο παρελθόν έχουν φτάσει στη νίκη έχοντας εκκινήσει μέχρι και από την τρίτη θέση. Πλέον, υπάρχει και τέταρτος, καθώς οι 42 νίκες του Σεμπάστιαν Φέτελ έχουν έρθει όλες με εκκίνηση, είτε από την pole position, είτε από τη δεύτερη, είτε από την τρίτη θέση. Βέβαια, σ' αυτή την περίπτωση υπάρχει κι άλλο ένα ρεκόρ. Ο Γερμανός είναι ο δεύτερος πολλάκις παγκόσμιος πρωταθλητής, που το έχει πράξει αυτό, μετά τον Χουάν Μανουέλ Φάντζιο.

Η pole δεν είναι τα πάντα!

Λέτε για τις κακές εκκινήσεις του Λιούις Χάμιλτον; Πού να βλέπατε αυτές του Τέο Φάμπι! Ο Ιταλός βρέθηκε μόλις μία σεζόν στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού το 1986, αλλά κατάφερε ένα σπάνιο αρνητικό ρεκόρ. Αν και βρέθηκε κάποιες φορές στην pole position, δεν οδήγησε ποτέ την κούρσα για έναν ολόκληρο γύρο. Βέβαια, θα μπορούσε να το πράξει στη Μόντσα, όμως ο κινητήρας του τον... πρόδωσε πριν ολοκληρώσει έναν γύρο όντας στην κορυφή.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά πέφτει!

12 ζευγάρια πατέρα και γιου έχουμε δει να τρέχουν στη Formula1, όμως οι Γκράχαμ και Ντέιμον Χιλ είναι το πιο πετυχημένο. Αμφότεροι έχουν πανηγυρίσει νίκες, ενώ παραμένουν οι μοναδικοί μέχρι σήμερα που και οι δύο έχουν κατακτήσει τίτλο. Μένει να δούμε αν θα τους κάνουν... παρέα από φέτος οι Κέκε και Νίκο Ρόσμπεργκ. Επίσης, με διαφορά 20 ετών οι δύο Χιλ τερμάτισαν στην ίδια θέση (11η) στον τελευταίο τους αγώνα με την Brabham.

Η ζωή κάνει κύκλους!

Αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές στη ζωή, αλλά στην F1 έχει ισχύσει σε τρεις περιπτώσεις. Ο Αλέν Προστ κέρδισε τον πρώτο αγώνα του Άιρτον Σένα και ο Βραζιλιάνος τον τελευταίο του Γάλλου. Ο Άλαν Τζόουνς κέρδισε τον πρώτο αγώνα του Προστ και αυτός τον τελευταίο του Τζόουνς.

Παρομοίως συνδέονται με αυτόν τον τρόπο οι Μίκαελ Σουμάχερ και Τζένσον Μπάτον, όπως ότι ο Κίμι Ραϊκόνεν κέρδισε στον πρώτο αγώνα του Λιούις Χάμιλτον, ενώ ο Φερνάντο Αλόνσο κυριάρχησε στο ντεμπούτο του Νίκο Ρόσμπεργκ. Στις τελευταίες περιπτώσεις μένει να δούμε αν θα πάρουν το... αίμα τους πίσω οι Χάμιλτον και Ρόσμπεργκ.

Πόσοι τερμάτισαν;

Το ρεκόρ των περισσότερων μονοθεσίων που εκκίνησαν έναν αγώνα ανήκει στο Γκραν Πρι Γερμανίας το 1953 με 34. Ωστόσο, σε αυτό της Ευρώπης το 2011 είδαμε για πρώτη και τελευταία φορά να τερματίζουν 24 μονοθέσια, όσα ήταν και αυτά που είδαν να σβήνουν τα κόκκινα φώτα.

Ταχύτερο γύρο στο πιτ λέιν!

Ταχύτερο γύρο εντός του πιτ λέιν και χωρίς να γίνει υπέρβαση του ορίου ταχύτητας έχετε δει ποτέ ξανά; Όσοι είχατε την τύχη να δείτε τον αγώνα του 1993 στο Ντόνινγκτον Παρκ, μπορεί και να το θυμάστε!

Ο Άιρτον Σένα απείχε 90 δεύτερα από τον δεύτερο Ντέιμον Χιλ, όμως έκανε πιτ στοπ. Ωστόσο, η ομάδα του δεν ήταν έτοιμη, ανέβαλε τελικά το πιτ στοπ και έκανε ταχύτερο γύρο εντός του πιτ λέιν, καθώς τότε δεν υπήρχε όριο ταχύτητας, κάτι που ίσχυσε από πιο μετά για να αποφευχθούν ατυχήματα.

Το παιχνίδι της νεολαίας!

Στον αγώνα της Ελβετίας το 1950 ο μέσος όρος ηλικίας στο βάθρο ήταν 46 ετών και 9 μηνών, με παρόντες τους Νίνο Φαρίνα, Λουίτζι Φατζιόλι και Λουίς Ροζιέ, όμως εν έτει 2016... παίζει μπάλα η νεολαία! Στον φετινό αγώνα του Χόκενχαϊμ το παρών στο πόντιουμ έδωσαν οι Λιούις Χάμιλτον, Ντάνιελ Ρικιάρντο και Μαξ Φερστάπεν, με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι μόλις 25 ετών και 10 μηνών.

Ποτέ στο ίδιο βάθρο

Το 1997 οι Μίκαελ Σουμάχερ και Ζακ Βιλνέβ έδωσαν μάχη... σώμα με σώμα για τον τίτλο. Ο Καναδός κέρδισε 7 αγώνες, κατέκτησε 10 pole position και ανέβηκε 8 φορές στο βάθρο, ενώ ο Γερμανός πανηγύρισε 5 νίκες, 3 pole και άλλα 8 πόντιουμ. Όμως, οι δυο τους δεν ανέβηκαν ποτέ στο ίδιο βάθρο. Κάτι που είχε να συμβεί από το 1950, όταν οι Νίνο Φαρίνα και Χουάν Μανουέλ Φάντζιο έτρεξαν σε έξι αγώνες, αλλά δε βρέθηκαν ποτέ στο ίδιο πόντιουμ.

 

Τελευταία Νέα