Ο Γιάννης δεν αλλάζει! (vids&pics)

Ο Γιάννης δεν αλλάζει! (vids&pics)

bet365

Τα 100 εκατομμύρια δολάρια είναι πολλά, αλλά ο Αντετοκούνμπο μένει ίδιος. Σεμνός, ταπεινός και με το παρελθόν να τον προστατεύει.

Η εικόνα του Γιάννη Αντετοκούνμπο να υπογράφει το νέο του συμβόλαιο με τους Μιλγουόκι Μπακς αποτελεί την οπτικοποίηση της κορύφωσης του. Σημειολογικά φυσικά, μια και οι δυνατότητες εξέλιξης είναι απεριόριστες γι' αυτόν. Ωστόσο, εδώ είναι που απομονώνεται, στιγμιαία, ένα καρέ του χρόνου για να δείξει την κατάκτηση μιας ακόμη κορυφής από τον Αντετοκούνμπο. Βέβαια, η ενάργεια του οπτικού αποτυπώματος έχει και ατέλειες. Ποιες; Κυρίως μία. Την αδυναμία να μας δώσει τα αληθινά νοήματα και συναισθήματα του πιτσιρικά που ανακαλύπτει τις ΗΠΑ και την ίδια στιγμή διαρκώς τον ανακαλύπτουν. Ο “Greek Freak” είναι φαινόμενο εν εξελίξει και σίγουρα όχι άλλος ένας πολυεκατομμυριούχος. Η βεβαιότητα, και “απάντηση” στην αδυναμία της εικόνας, οφείλεται στο παρελθόν του Αντετοκούνμπο. Εκεί, “βούτηξε” ο Andrian Wojnarowski του Yahoo sports, για να βάλει την κατάλληλη λεζάντα στη φωτογραφία: Σεμνός, ταπεινός και πλούσιος.

Η λίμνη και τα άλματα του χρόνου

Η άκρη του νήματος είναι μια άλλη εικόνα. Έναν ψυχρό Δεκέμβρη στα προάστια του Μιλγουόκι. Ο Αντετοκούνμπο ανοίγει τις γυάλινες πόρτες του διαμερίσματος του αφήνοντας τις ριπές του ανέμου από τη λίμνη Μίσιγκαν να τον διαπεράσουν. Ανοίγει τα χέρια του και σχεδόν ακουμπά τους τοίχους. Ουρλιάζει λέγοντας “κοίτα το νερό! Κοίτα τη λίμνη!”. Γι' αυτόν είναι η πιο εξωτική τοποθεσία στον πλανήτη.

Ο χρόνος πέρασε κάνοντας άλματα και τρία χρόνια αργότερα έβαλε το όνομα του εγγύηση για το μέλλον των Μπακς. Τετραετής επέκταση συμβολαίου αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ψευδώνυμο του είναι “Greek Freak” και μπορεί να μην ακούγεται ωραία, αλλά δικαιολογείται από το δέος που προκαλεί η μοναδικότητα του: Είναι ο ψηλότερος πόιντ γκαρντ του πλανήτη. Ένα αθλητικό θαύμα με απίστευτη διάθεση για δουλειά και σωματικά χαρίσματα που κανείς άλλος δεν έχει.

Σίγουρα λεφτά για τους Μπακς

Το μέσο για την ανακάλυψη του ήταν μια εικόνα κακής ποιότητας. Μέσα σε φθαρμένα πλάνα από ένα παλιό γυμναστήριο στην Αθήνα έγινε η σύνδεση αφάνεια-αποκατάσταση-καταξίωση-αμοιβαίο όφελος. Φυσικά, έπρεπε να υπάρξει και η κατάλληλη συνεκτική ουσία. Αυτή ήταν η ικανότητα του Τζον Χάμοντ, γενικός διευθυντής των Μπακς, να κάνει την αρπαγή του αιώνα και να στείλει τον Αντετοκούνμπο στο νο15 του ντραφτ το 2013 για το Μιλγουόκι.

Το σίγουρο είναι ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θα γίνει κομμάτι διδακτικής ιστορίας για 100 εκατομμύρια δολάρια που “χάθηκαν” στη διαδρομή της διασημότητας. Ο 21χρονος διαθέτει τρία εφόδια που δεν θα τον αφήσουν να χάσει τον έλεγχο. Μνήμη, προοπτική και γερά οικογενειακά θεμέλια. Οι Μπακς είναι τυχεροί, πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, διότι τοποθετούν τα χρήματα τους σε σίγουρη μεριά. Δεν πρόκειται να χάσουν τον ύπνο τους με αυτόν τον πιτσιρικά.

“Ας κάνουμε κάτι”

Ο Γιάννης δεν πέρασε από την “περιποίηση” του αμερικάνικου συστήματος προετοιμασίας καλαθοσφαιριστών. Τώρα, βέβαια, δουλεύει ασταμάτητα με τους Μπακς από την πρώτη στιγμή. Έζησε σε δύσκολες, άθλιες συνθήκες στην Αθήνα και είχε μόλις τις στοιχειώδεις μπασκετικές υποδομές. Γνωστά αυτά, αλλά το τότε κοινωνικό είναι καθόρισε την εξέλιξη και την αποκατάσταση του. Οι εικόνες του παρελθόντος είναι σηματοδότες για να μη χάσει ποτέ την πορεία του. Με τον μεγαλύτερο του αδερφό, τον Θανάση, πουλούσαν πλαστικά γυαλιά ηλίου, μολύβια κι άλλα μπιχλιμπίδια. Πίεζαν τον εαυτό τους να βγάλουν λεφτά για την οικογένεια τους. Ο πατέρας τους εργαζόταν σε δύο δουλειές και η μητέρα τους ήταν άρρωστη. Ο Θανάσης σε παλαιότερες δηλώσεις του τόνιζε πως “ήμασταν έξω στον δρόμο πουλώντας ένα παιχνίδι, ένα ρολόι, οτιδήποτε και μαζεύαμε δέκα δολάρια. Και ήταν καλό γιατί δεν θα πεινούσαμε. Θα πηγαίναμε σπίτι. Θα είχαμε κάτι να φάμε”. Τελικά, αυτός ήταν που αποφάσισε ότι ήταν ώρα να αλλάξουν τη ζωή τους. “Ας κάνουμε κάτι ώστε να μη χρειαστεί να κάνουμε ξανά το ίδιο” είπε στον Γιάννη. Και έκαναν. Ο μικρός έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες στον πλανήτη και ο Θανάσης προσπαθεί να γίνει μόνιμο μέλος του ΝΒΑ.

Καμία άλλη σκέψη. Μόνο Μιλγουόκι

Ο Γιάννης είναι δεμένος με την οικογένεια του και τρία χρόνια πριν την περίμενε να έρθει στις ΗΠΑ. Οι διαδικασίες χορήγησης βίζας καθυστερούσαν, αλλά τα είχε όλα έτοιμα και τακτοποιημένα στο διαμέρισμα του για να υποδεχτεί τους δικούς του. Είχε αγοράσει και παιχνιδομηχανή, αλλά ένιωθε τύψεις που την απολάμβανε χωρίς τον μικρότερο αδελφό του Κώστα. Τελικά την πούλησε σε έναν βοηθό προπονητή των Μπακς.

Όταν τελικά η οικογένεια ήρθε στις ΗΠΑ, οι Μπακς έκαναν θαυμάσια δουλειά στο να τους κάνουν να αισθανθούν άνετα. Προφανώς και αυτό μέτρησε στην απόφαση του Γιάννη, ο οποίος ποτέ δεν σκέφτηκε να μπλέξει με το καθεστώς του ελεύθερου υπό περιορισμούς παίκτη το 2017. Ο Χάμοντ ήταν πάντα εκεί γι' αυτόν και ο Αντετοκούνμπο δεν ανέφερε ποτέ τίποτα για μεγαλύτερη αγορά.

Η ξεθωριασμένη εικόνα μένει

Το πέρασμα του χρόνου άλλαξε τον Γιάννη αγωνιστικά. Άλλαξε την οικονομική του δύναμη. Αυτό που μένει όμως δεν είναι η εικόνα ενός νέου, πλούσιου, ισχυρού παίκτη. Ο πιτσιρικάς που πάλεψε για να επιβιώσει μένει. Ο ανήλικος που έκανε τα πάντα μαζί με τον αδελφό του για να βοηθήσει την οικογένεια του. Ο επαγγελματίας που δεν ξεχνά το ξεκίνημα του και τους ανθρώπους που τον οδήγησαν ως εδώ. Αν πραγματικά κάτι μένει, είναι η πρώτη ξεθωριασμένη εικόνα που είδαν οι Μπακς. Εκεί, στη ψυχρότητα του ασπρόμαυρου, ο Γιάννης έβαλε χρώμα. Τις αποχρώσεις του μπλε της λίμνης Μίσιγκαν, το πορτοκαλί της μπάλας μπάσκετ, το πράσινο των Μπακς, το κόκκινο της φωτιάς που γεμίζει τα μάτια και την καρδιά του. Ο Γιάννης είναι ένας ξεχωριστός πολυεκατομμυριούχος.

Πηγή

-Yahoo Sports

 

Τελευταία Νέα