The Shaq draft! (vids)

The Shaq draft! (vids)

bet365

Το 1992 έντεκα ομάδες περίμεναν να κάνουν δικό τους τον Σακίλ Ο' Νιλ. Οι Μάτζικ βγήκαν νικητές, αλλά λίγο έλειψε να τον χάσουν. To G-Weekend σας θυμίζει μια... ωραία ιστορία!

Η πορεία του Σακίλ Ο' Νιλ προς το Hall of Fame δεν μοιάζει μεγάλη. Ο “Σακ” ήταν πάντα πληθωρικός, η παρουσία του ΠΟΤΕ δεν περνούσε απαρατήρητη και οι ενέργειες του ήταν τόσο έντονες που “συρρίκνωναν” τον χρόνο. Βλέποντας την καριέρα του ήταν αναπόφευκτο να μπει στο πάνθεον των καλύτερων. Βέβαια, η αποτίμηση γίνεται πάντα με το πέρασμα του χρόνου και με την ασφάλεια που αυτός προσφέρει. Πριν γίνει μέλος των “αθανάτων” του ΝΒΑ, ήταν ένα ψηλό, ισχνό, 20χρονο παιδί από το LSU που δημιουργούσε υψηλές προσδοκίες. Στη διαδικασία καθορισμού των θέσεων επιλογής στο ντραφτ του 1992, 11 ομάδες είχαν τυπώσει φανέλα με το όνομα του και το σήμα του συλλόγου, μια και περίμεναν ότι η τύχη θα τους φέρει τον καλύτερο νέο παίκτη της εποχής. “Ήταν το ντραφτ του Σακ”, όπως λέει ο πρώτος αντιπρόεδρος των Ορλάντο Μάτζικ Πατ Ουίλιαμς.

Τα γούρια δεν πιάνουν πάντα

Οι Σάρλοτ Χόρνετς την προηγούμενη χρονιά είχαν κερδίσει την πρώτη επιλογή διαλέγοντας τον Λάρι Τζόνσον. Ο προπονητής τους Άλαν Μπρίστοου, προφανώς προληπτικός, φορούσε το ίδιο κοστούμι και την ίδια γραβάτα, ενώ έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο όπως τότε. Επίσης, είχε μαζί του και το μηχάνημα μίμησης ήχων γαλοπούλας! Ο τότε ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς Ντόναλντ Κάρτερ, φορούσε πλατύγυρο καπέλο στην άκρη του οποίου ήταν γεμάτο δόντια κογιότ! Επιπλέον, είχε μαζί την “τυχερή” του πέτρα την οποία και χάιδευε πριν τα αποτελέσματα της λοταρίας. Προκαλούσε έτσι τον Ουίλιαμς, που δεν είχε κάποιο γούρι, να τον ρωτάει γι' αυτό. Έτριψε μάλιστα την πέτρα και διαπίστωσε ότι ήταν καλυμμένη από μικρά εξογκώματα. Ο Κάρτερ του εξήγησε ότι έγραφε “Σακίλ” στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών (Μπράιγ)! Μολαταύτα, δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι Μαβς επέλεγαν στο νο4 (Τζίμι Τζάκσον) και οι Τίμπεργουλφς στο νο3. Οι δύο τελευταίες επιλογές ήταν για τη Σάρλοτ και το Ορλάντο.

Οι φανέλες έμπαιναν στις σακούλες

Ο Ουίλιαμς περιγράφει γλαφυρά τα όσα ακολούθησαν. “Καθώς η διαδικασία προχωρούσε και κάθε ομάδα έμενε στη θέση της, μπορούσες να ακούσεις το θρόισμα από τις φανέλες Σακ που μαζεύονταν πίσω στις χάρτινες σακούλες. Ήταν ο ήχος δεν πρόκειται να συμβεί σε μας”.

Οι Μάτζικ, αν και είχαν μία στις έντεκα πιθανότητες να κερδίσουν, τα κατάφεραν. Πήραν το νο1 στο ντραφτ και κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσουν πανηγυρισμοί στο Ορλάντο. Ο Ουίλιαμς όμως ήξερε ότι υπήρχε πρόβλημα.

Ο τότε εκπρόσωπος του παίκτη, ο Λέοναρντ Αρμάτο, ενώ αναγνώριζε ότι ήταν καλό που το Ορλάντο κέρδισε τα δικαιώματα του, εντούτοις ήταν επιφυλακτικός για την επιθυμία του παίκτη να αγωνιστεί εκεί. Οι Μάτζικ, πριν τη λοταρία, δεν μπορούσαν να επισκεφτούν τον Σακίλ, αφού όπως σημειώνει ο Ουίλιαμς, ο ατζέντης του ήταν “ακατάδεκτος”. Ο τελευταίος ήθελε να δει τον Ο' Νιλ να φοράει τη φανέλα των Λέικερς, όμως ο Ουίλιαμς είχε ξεκαθαρίσει, εκφράζοντας προφανώς τον σύλλογο, ότι δεν επρόκειτο να ανταλλάξουν τον παίκτη πάνω στον οποίο θα “έχτιζαν” το μέλλον των Μάτζικ.

Ένας ανώριμος σωτήρας

Η συνάντηση των δύο πλευρών έγινε δύο μέρες πριν το ντραφτ μια και ο Ο' Νιλ πείστηκε να ταξιδέψει στο Ορλάντο. Οι Μάτζικ κανόνισαν, έστω και βιαστικά, να ταξιδέψει ο “Σακ”, ο πατέρας του Φίλιπ Χάρισον και ο μικρότερος αδελφός του Τζαμάλ, με ιδιωτικό αεροπλάνο. Ο Σακίλ ήταν 20 χρόνων τότε και ο αδερφός του 12 στα 13. Η επισήμανση της ηλικίας του έχει σημασία, διότι εκείνη η μέρα έμεινε αξέχαστη στο διοικητικό και προπονητικό επιτελείο των Μάτζικ. Όπως αποκαλύπτει ο Ουίλιαμς, ο μικρότερος αδελφός πήγε σπίτι του, μια και ο “Ντίζελ” έπρεπε να μείνει με την ομάδα. Είχαν προγραμματίσει διάφορες δραστηριότητες γι' αυτόν. Όλα κυλούσαν ομαλά, μέχρι που ο μικρός παραπονέθηκε για το φαγητό του. Επέμενε ότι χρειαζόταν τουρσί και έτσι η ομάδα έπρεπε να βρει μανάβικο. Αργότερα, είχε κανονιστεί δείπνο στο οποίο θα παρευρίσκονταν μέλη της οικογένειας ΝτεΒος (ιδιοκτήτες), στελέχη χορηγών και ο προπονητής Ματ Γκουόκας. Το αυστηρό περιβάλλον δεν πτόησε τα αδέλφια Ο' Νιλ και άρχισαν τα παιδιαρίσματα. Έκλεβαν φαγητό ο ένας από το πιάτο του άλλου, κάρφωναν ο ένας τον άλλο με το πιρούνι, ενώ μετά από λίγο άρχισαν να πετούν φαγητό. Ο Γκουόκας δεν ήξερε τι να κάνει. Ένιωθε ότι έπρεπε να τους στείλει στο δωμάτιο τους. Η ανώριμη συμπεριφορά δεν αποθάρρυνε καθόλου του Μάτζικ. Τη νύχτα του ντραφτ, πραγματοποιήθηκε στο Πόρτλαντ, πάνω από 10 χιλιάδες φίλαθλοι βρέθηκαν στο γήπεδο της ομάδας για να παρακολουθήσουν ζωντανά την επιλογή του Σακίλ Ο' Νιλ, ως σωτήρα της ομάδας τους!

Παραλίγο φιάσκο

Ο Ντέιβιντ Στερν (σ.σ κομισάριος τότε του ΝΒΑ) ξεκίνησε τη διαδικασία λέγοντας “Οι Ορλάντο Μάτζικ είναι υπό την πίεση του χρόνου. Έχετε πέντε λεπτά να κάνετε την επιλογή σας”. Το μόνο που είχε να κάνει ο Ουίλιαμς ήταν να επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο τους στο Πόρτλαντ. Αυτός θα μετέφερε την επιλογή τους στον Στερν. Ζήτημα δευτερολέπτων. Και όμως... Η τεχνολογία “συνάντησε” την κακή τύχη και παραλίγο να έχουμε το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία του ντραφτ. Τι είχε συμβεί; Τεχνική βλάβη που δεν επέτρεπε στον Ουίλιαμς να έρθει σε επαφή με τον εκπρόσωπο της ομάδας. Πέρασαν τρία λεπτά. Οι τεχνικοί των Μάτζικ προσπαθούσαν να βρουν λύση, αλλά ο Άλεξ Μάρτινς είναι αυτός που τη δίνει. Τότε ήταν διευθυντής δημοσίων σχέσεων. Βγήκε από την αρένα και απομονώθηκε σε διάδρομο του γηπέδου. Πήρε το υπερμέγεθες κινητό του, ένα παλιό Nokia, κάλεσε απευθείας στα γραφεία του ΝΒΑ στη Νέα Υόρκη και ανακοίνωσε την επιλογή του συλλόγου. Αυτή καταγράφηκε με λίγα δευτερόλεπτα να μένουν πριν εκπνεύσει η χρονική προθεσμία.

“Δεν θα το πίστευα αν δεν το άκουγα”

Ο Ντέιβιντ Στερν όταν ρωτήθηκε από το ESPN τι θα έκανε αν δεν γινόταν εγκαίρως το τηλεφώνημα, απάντησε: “Θα σιγουρευόμασταν ότι τίποτα ανεπίτρεπτο δεν συνέβη και θα κάναμε ό,τι είναι δυνατό να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί τους. Παρ' όλα αυτά δεν θυμάμαι το συμβάν. Ήταν θέμα του Ρας Γκράνικ (σ.σ αναπληρωτής κομισάριος τότε). Υπήρξε μεγάλη κατανομή αρμοδιοτήτων”. Στην ίδια γραμμή και ο Γκράνικ, καθώς στο υποθετικό ερώτημα του τι θα έπραττε η λίγκα αν δεν προλάβαιναν οι Μάτζικ τονίζει πως “με κάποιο τρόπο θα το παραχωρούσαμε. Δεν είμαστε τρελοί”.

Ας επιστρέψουμε όμως σε αυτά που συνέβησαν. Το κρίσιμο πεντάλεπτο ενόχλησε και εκνεύρισε το επιτελείο των Μάτζικ. Υπήρχε όμως και ο Σακίλ. Γι' αυτόν ήταν βασανιστικό. Επιπλέον, ο “Σακ” ήταν και είναι προληπτικός, έτσι, παρά τις διαβεβαιώσεις της ομάδας ότι αυτόν θα διαλέξουν, φοβόταν ότι θα τον προσπεράσουν. Ο ίδιος θυμάται. “Δεν θα το πίστευα αν δεν το άκουγα ο ίδιος. Θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη και να επιλέξουν τον Μούρνινγκ ή τον Λέτνερ”. [...]

Για πάντα Μάτζικ

Ο Στερν μπορεί να μη θυμάται ακριβώς το γεγονός, σίγουρα όμως δεν θα ξεχάσει τον παίκτη κι αυτό γιατί δεν τον άφησε ο Αρμάτο. Ο ατζέντης του “Σακ” είχε συχνή επαφή με τον κομισάριο από την πρώτη στιγμή που ο πελάτης του έγινε μέλος του ΝΒΑ. Ο Στερν αποκαλύπτει ότι του τηλεφωνούσε, έστελνε γράμματα και όταν βρισκόταν στο γραφείο του, του παραπονιόταν για την αντιμετώπιση που είχε ο Σακίλ από τους διαιτητές. Το πρώην αφεντικό της λίγκας του δήλωνε ευθαρσώς ότι τον καταλάβαινε και τερμάτιζε τη συζήτηση.

Ο Σακίλ Ο' Νιλ αγωνίστηκε 20 σεζόν στο ΝΒΑ. Μόλις τέσσερις με τη φανέλα των Μάτζικ. Μολαταύτα, πρόλαβε να τους οδηγήσει στους τελικούς του 1995. Βέβαια, οι τίτλοι δεν άργησαν να έρθουν μια και κέρδισε με τους Λέικερς και τους Χιτ, διατηρώντας το σπίτι του στο Ορλάντο. Το 2015, 19 χρόνια μετά την αποχώρηση του από τους Μάτζικ για τους Λέικερς, επέστρεψε για να ενταχθεί στο Hall of Fame των Ορλάντο Μάτζικ. Εκείνο το απόγευμα παραδέχθηκε: “Μετανιώνω (που έφυγα) μερικές φορές. Αυτό δεν είναι το μέρος που ξεκίνησα και θα έπρεπε να μείνω; Πραγματικά, εύχομαι να υπήρχε νόμος που θα υποχρέωνε τον αθλητή να μείνει για πάντα στην ομάδα που τον έκανε ντραφτ”.

Ο “προφήτης” Λέτνερ

Ο Γκράνικ θυμάται πως ενάμιση μήνα πριν ο Σακίλ ξεκινήσει στο ΝΒΑ, μαζί με τον πατέρα του αιτήθηκαν ακρόαση από τον κομισάριο και τον αναπληρωτή. Δεν συνέβαινε συχνά, αλλά όποτε γινόταν η λίγκα το έκανε δεκτό. Ήταν στη βάση του “τι πρέπει να ξέρω για το ΝΒΑ; Τι πρέπει να κάνω;”. Ο Γκράνικ θέλοντας να χαλαρώσει τον νεαρό του έκανε πλάκα σχετικά με τη δημοσιότητα που λάμβανε. Του είπε “ακούμε πολλά για σένα. Ελπίζω να μπορείς να παίξεις”. Η κατάληξη της φράσης άφησε έκπληκτο τον πατέρα του “Σακ”. Το βλέμμα που έριξε στον Γκράνικ αξέχαστο γι' αυτό και ο τελευταίος έσπευσε να τον καθησυχάσει λέγοντας “αστειεύομαι, αστειεύομαι”.

Ο Σακίλ δεν ήταν ο μόνος που ζήτησε ακρόαση. Υπήρξε κι άλλος παίκτης από εκείνο τον ντραφτ που μίλησε με τον Στερν. Ο Κρίστιαν Λέτνερ. Ο σούπερ σταρ του Ντιουκ ήταν σίγουρος πως “είμαι καλύτερος από τον Μούρνινγκ, αλλά αυτός ο τύπος, ο Σακ, είναι καλύτερος όλων μας”. Πόσο δίκιο είχε.

Πηγή

-ESPN

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα