TOP ΑΓΩΝΕΣ
  • TOP ΑΓΩΝΕΣ
  • LALIGA SANTANDER
  • BUNDESLIGA
  • TURKISH AIRLINES EUROLEAGUE
  • NBA
  • SUPER LEAGUE 2
  • SÜPER LIG
  • CLUB FRIENDLY
  • TENNIS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Ολυμπιονίκες στην αθλητική τεχνολογία!

Ολυμπιονίκες στην αθλητική τεχνολογία!

Το Gazzetta Weekend Journal γράφει για την ελληνική μη επεμβατική ιδέα για την αποκατάσταση τραυματισμών, η οποία ταξίδεψε μέχρι το Ρίο!

Επιμέλεια:

Στη σύγχρονη αθλητική καινοτομία υπάρχουν δύο τάσεις που δείχνουν να κυριαρχούν στις εφαρμογές. Η πρώτη, έχει να κάνει με applications για μετρήσεις κάθε είδους: απόδοσης, διατροφής, θερμίδων κλπ. Η δεύτερη, αφορά καινοτόμες τεχνολογίες μικρορρευμάτων και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που προσφέρουν αποκατάσταση, αλλά και βελτίωση της αθλητικής επίδοσης (wireless, wearable, neurostimulation κλπ).
 
Με άξονα τη δεύτερη τάση, δουλεύεται τα τελευταία τρία χρόνια με επιτυχία μια ελληνική ιδέα, η οποία πέτυχε μια σημαντική διάκριση. Εμπνευσμένη από τον αθλητίατρο Αλκιβιάδη Καλλιακμάνη, ο οποίος είναι και γιατρός στην ΑΕΚ και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Κωνσταντίνο Πουλά η ιδέα αφορά στη χρήση καινοτόμου τεχνολογίας η οποία χωρίς να είναι σε επαφή με τον ασθενή επιφέρει αναλγητική δράση και επιταχύνει την επούλωση του τραύματος.

Δημιούργησαν λοιπόν την "Sports Electroceuticals", με στόχο την ανάπτυξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Ο όρος "electroceuticals" χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία τρία χρόνια και έχει να κάνει με τη χρήση μικρορρευμάτων και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων για θεραπευτικούς λόγους. Η εφαρμογή τους μπορεί να γίνεται είτε εξωτερικά, είτε με εμφυτεύσιμες μικροσυσκευές.
 
Πριν από περίπου ένα χρόνο, η τεχνολογία παρουσιάστηκε σε συνέδριο στη Βαρκελώνη, στο οποίο έδωσαν το παρών αθλητίατροι από όλο τον πλανήτη, ανάμεσά τους και οι γιατροί της Γιουβέντους και της Μπαρτσελόνα. Ειδικά το ιατρικό τιμ της δεύτερης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας με τους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι δουλεύουν και πειραματίζονται περισσότερο από μεράκι και «ψώνιο», χωρίς να έχουν πίσω τους κολοσσούς και μεγαλο-επενδυτές.


 
Η "Sports Electroceuticals" έλαβε φέτος μέρος στον διαγωνισμό Hype Global Sport Innnovation Competition για καινοτόμες τεχνολογίες πάνω στον αθλητισμό. Ουσιαστικά, ήταν ένας παγκόσμιος διαγωνισμός για προώθηση καινοτόμων ιδεών στο χώρο του αθλητισμού, ο οποίος διοργανώθηκε από ισραηλινό φορέα και είχε 800 διαγωνιζόμενους ανά Ήπειρο!
 
Η ελληνική συμμετοχή, από τις 50  διαγωνιζόμενες ομάδες της περιοχής των Βαλκανίων, πήρε την πρώτη θέση και κέρδισε τη συμμετοχή της στην τελική φάση του διαγωνισμού, ο οποίος έγινε σχεδόν παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας! Ήταν κάτι σαν Ολυμπιακοί Αγώνες καινοτόμων ιδεών, στους οποίους συμμετείχαν οι φιναλίστ από άλλους επτά επιμέρους διαγωνισμούς, άλλων περιοχών του πλανήτη: Β. Αμερική, Ν. Αμερική, Β. Ευρώπη, Αφρική κλπ.
 
O διαγωνισμός έγινε στον απόηχο των Αγώνων και οι φιναλίστ ήταν 8 εταιρείες από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, στο event μπορούσε κανείς να συναντήσει περισσότερες από 30 start-ups. Μέλη Ολυμπιακών επιτροπών, αθλητές, επενδυτές, ερευνητές, δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το χώρο της εκδήλωσης και συζήτησαν με τους συμμετέχοντες. Υπήρχαν φορείς και ιδιώτες, οι οποίοι πλήρωναν για να δώσουν τις ιδέες τους στη συγκέντρωση των κορυφαίων.
 
Ο καθηγητής Κ. Πουλάς και ο Δρ. Α. Καλλιακμάνης εκπροσώπησαν την ελληνική πλευρά, η οποία συμμετείχε στο διαγωνισμό με τις τεχνολογίες WMCS (wireless microcurrent stimulation) και PEMF (pulsed electromagnetic fields). Η πρώτη χορηγεί πολύ μικρής έντασης ρεύμα στο σώμα χωρίς να έρχεται σε επαφή με αυτό. Για να το καταφέρει, χρησιμοποιεί μόρια ατμοσφαιρικού αέρα τα οποία ιονίζονται και αξιοποιούνται ως φορείς τον φορτισμένων σωματιδίων που τελικά δίνουν το τόσο μικρής έντασης ρεύμα. Με βάση τα πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένης έντασης ρεύματα μπορούν να έχουν επουλωτικά αποτέλεσμα τόσο σε επιφανειακά τραύματα, όσο και εις βάθος. 

Η δεύτερη τεχνολογία αφορά συσκευές φορητών ηλεκτρομαγνητικών παλμών που βοηθούν μέσω της τοπικής εφαρμογής τους στην επιτάχυνση της επούλωσης κακώσεων, την αύξηση της ιστικής οξυγόνωσης και την ευόδωση του κυτταρικού μεταβολισμού. Έχοντας δοκιμάσει την εν λόγω τεχνολογία σε επαγγελματίες αθλητές, συμπέραναν ότι με τον τρόπο αυτόν μπορεί να επιτευχθεί γρηγορότερη αποκάτάσταση, ακόμα και πρόληψη υποτροπών.
 
Η ελληνική καινοτομία προκάλεσε πολύ καλά σχόλια και πήρε την καθόλα τιμητική τέταρτη θέση. Στις δύο πρώτες θέσεις ήταν δύο αμερικανικές εταιρείες. Η πρώτη εταιρεία έχει επινοήσει μια μικροσυσκευή την οποία ο αθλητής προσαρμόζει στο παπούτσι του και προσφέρει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία περί διατροφής, καρδιακής συχνότητας κλπ, ενώ του προτείνει και προσαρμοσμένο πρόγραμμα προπόνησης. Η δεύτερη παρουσίασε μια συσκευή τύπου ακουστικών, η οποία προκαλεί νευρική διέγερση (neurostimulation) και σύμφωνα με τους κατασκευαστές, αυξάνει την αθλητική επίδοση κατά 20%. Έχοντας να ανταγωνιστεί λοιπόν εταιρείες με τεράστιες προσβάσεις σε πόρους και τεχνολογίες, η τέταρτη θέση ήταν μεγάλη επιτυχία για την ελληνική εκπροσώπηση. 
 
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στους δύο Έλληνες επιστήμονες, η πρότασή τους έχασε πόντους επειδή δεν ήταν ατομική, έτσι ώστε ο κάθε αθλητής να μπορεί να έχει την τεχνολογία μαζί του στην προπόνηση, αλλά είχαν διαφορετική προσέγγιση. Παρ'ολα αυτά, κατάφερε να ξεπεράσει αρκετές συμμετοχές και να συζητηθεί έντονα σε κύκλους επιστημονικούς, αλλά και επιχειρηματικούς.
 
Οι δύο επιστήμονες επέστρεψαν στην Ελλάδα απολύτως ικανοποιημένοι από τις κριτικές που έλαβαν τα... πνευματικά τους παιδιά και συνεχίζουν τη δουλειά προκειμένου να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο με την μη επεμβατική τεχνολογία μικροηλεκτροδιέγερσης και ηλεκτρομαγνητικών πεδιών, για τη βελτίωση της απόδοσης και την αποκατάσταση των τραυματισμών.

Επόμενα Άρθρα

Η «ιέρεια» της buti yoga!

Η «ιέρεια» της buti yoga!

Το Gazzetta Weekend Journal παρουσιάζει την personal trainer, Ειρήνη Δαμανάκη, η οποία «αποκαλύπτει» όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την yoga!

Το χωριό του μεγάλου ύπνου...

Το χωριό του μεγάλου ύπνου...

Καλάσι, το χωριό στο Καζακστάν που πέφτει σε βαθύ λήθαργο! Οι κάτοικοι πριν... κοιμηθούν για εβδομάδες το εγκαταλείπουν.Διαβάστε στο G-Weekend μια περίεργη ιστορία!