Καρέ με ανεβασμένα ποσά

Αντώνης Σαούλης
Καρέ με ανεβασμένα ποσά

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal καταγράφει τα όσα έκαναν το καλοκαίρι οι τέσσερις ισχυροί της Λίγκας οι οποίοι ανέβασαν τα «πονταρίσματα» εξαιτίας του ανταγωνισμού που υπάρχει.

Ανταγωνισμός είναι ο αγώνας μεταξύ περισσοτέρων για την επικράτηση ή για την επίτευξη κάποιου σκοπού. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού; Ο ανταγωνισμός ωθεί τις επιχειρήσεις (ομάδες λέμε εμείς) να προσπαθήσουν να κερδίσουν περισσότερους πελάτες (τίτλους βάζουμε εμείς) από τους ανταγωνιστές του προκειμένου ν' αναπτυχθούν και να επιτύχουν μεγαλύτερο κέρδος.

Για να υπάρξει ανταγωνισμός ωστόσο θα πρέπει να υπάρχουν και επιχειρήσεις-ομάδες. Ομάδες-επιχειρήσεις εάν προτιμάτε. Γιατί χωρίς ανταγωνισμό κυριαρχεί το μονοπώλιο. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια υπήρχε μονοπώλιο είναι η αλήθεια. Οχι μόνο στο ποιος ήταν τελικά ο πρωταθλητής. Από την σεζόν που μπήκε στο ποδόσφαιρο και στον Ολυμπιακό ο Βαγγέλης Μαρινάκης (2010-11) οι υπόλοιπες ομάδες-επιχειρήσεις δεν είχαν τις δυνατότητες που έχουν σήμερα.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στα όρια της οικονομικής διάλυσης, η ΑΕΚ έπεσε στη Γ' Εθνική και ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε τον ΠΑΟΚ το 2012. Οσο η διοίκηση Αλαφούζου προσπαθούσε να συμμαζέψει τα οικονομικά της πράσινης ΠΑΕ και η ΑΕΚ να επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία ο Ολυμπιακός είχε ως μοναδικό ανταγωνιστή (τουλάχιστον στα οικονομικά μεγέθη) τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη που μάθαινε.

Μετά από τέσσερα χρόνια φαίνεται ότι μπαίνουμε στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Χωρίς να στεκόμαστε στο εξωαγωνιστικό σκέλος (το οποίο δυστυχώς επισκιάζει το αγωνιστικό) φέτος οι τέσσερις ισχυροί θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι σε μια ωραία παρτίδα πόκερ, που ελπίζουμε (μάλλον άδικα) να την απολαύσουμε. Ο Ολυμπιακός βλέπει για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια και τους άλλους τρεις ισχυρούς να έχουν ανεβάσει το μπάτζετ τους (σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο) με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σ' ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Και οι τέσσερις ομάδες επένδυσαν φέτος το καλοκαίρι. Ο Ολυμπιακός έφτασε έστω και στο παρά πέντε να πείσει τον Οσκαρ Καρντόσο να φορέσει τα ερυθρόλευκα φτάνοντας σε προσφορά το 1,8 εκατ. ευρώ το χρόνο! Ο ΠΑΟΚ ανέβασε τα συνολικά συμβόλαιά του με τις προσθήκες που έκανε, ο Παναθηναϊκός έκανε οικονομική υπέρβαση ειδικά με την περίπτωση του Ιμπάρμπο αλλά και η ΑΕΚ με τις μεταγραφές των Αλμέιδα, Πατίτο, Τσιγκρίνσκι εκτόξευσε την συνολική της αξία σε σχέση με την περσινή σεζόν.

ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΝΤΟΖΟ
Ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Champions League όχι μόνο «πόνεσε» αγωνιστικά τον Ολυμπιακό αλλά προκάλεσε και μεγάλο θέμα στα οικονομικά του συλλόγου. Παρόλα αυτά ανακοινώθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 εκατομμυρίων ευρώ που θα έμπαιναν άμεσα στα ταμεία του συλλόγου και μέσα στον Αύγουστο προέκυψαν αρκετές αλλαγές.

Μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να πρόσθεσαν στα ταμεία τους 8 εκατομμύρια από τον Πουλίδο, 5,5 από τον Πουλίδο, 4 από τον Μπενίτες, 3 από τον Ρομπέρτο κι άλλα 2 από τον Ντουρμάζ αλλά αγόρασαν τον Μάριν από την Τσέλσι και τον Καρντόζο από την Τραμπζονσπόρ αλλά και τους Μπρούνο Βιάνα (Κρουζέιρο), Φιγκέιρας (Σεβίλλη), Ελιουνούσι (Χοφενχάιμ).

Ομως η πραγματική υπέρβαση έγινε στα συμβόλαια. Ειδικά σε αυτό του Καρντόζο και στη συνέχεια σε αυτό του Μάριν. Ειδικά του Παραγουανού έφτασε στα ύψη κι αν αναλογιστεί κανείς πως η εφορία είναι στο 40% θα καταλάβετε.

Ο Οσκαρ Καρντόζο λοιπόν εκτός του ότι εξασφάλισε κλειστό διετές από τον Ολυμπιακό έβαλε την τζίφρα του σε συμβόλαιο ύψους 1,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Το οποίο με τα μπόνους μπορεί να φτάσει στο 2,1 ετησίως! Σε αυτά προσθέστε και τις 400.000 ευρώ πριμ υπογραφής. Το συμβόλαιο του Καρντόζο είναι με διαφορά από το δεύτερο το υψηλότερο συμβόλαιο στην φετινή Σούπερ Λίγκα.

Το δεύτερο ανήκει κι αυτό στον Ολυμπιακό. Ο Μάριν υπέγραψε το συμβόλαιο το οποίο έγραφε 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως παρακαλώ. Ο Γερμανός εξτρέμ είναι ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος. Ο Αντρε Μάρτινς παρά το γεγονός ότι μπήκε στο καλοκαίρι ψάχνοντας πολύ υψηλό συμβόλαιο εντούτοις βρέθηκε να υπογράφει στον Ολυμπιακό με 450.000 ευρώ το χρόνο μιας και είχε μείνει χωρίς ομάδα αρχές Αυγούστου.

Ο ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΣ ΠΑΟΚ
Μπορεί τα συμβόλαια του «Δικέφαλου του Βορρά» να μην φτάνουν σε αυτά τα ποσά όμως οι συνολικές μεταγραφές του ΠΑΟΚ ανέβασαν κατά πολύ τον πήχη στο συνολικό μπάτζετ του συλλόγου.

Τζάλμα Κάμπος, Μπίσεβαρ, Κάνιας, Μάτος, Βαρέλα, Τιάμ και Σάχοφ αυτόματα έγιναν τα υψηλότερα συμβόλαια του ΠΑΟΚ μαζί με τον Στέφανο Αθανασιάδη βεβαίως βεβαίως. Ο Κλάους παραμένει στην κορυφή των συμβολαίων αλλά φέτος έχει και συγκάτοικο τον Τζάλμα Κάμπος. Αμφότεροι βάζουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 750.000 ευρώ!

Ταυτόχρονα παρατηρεί κανείς ότι υπάρχει μια ισορροπία στα συμβόλαια της ομάδας χωρίς να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους.

Τζάλμα Κάμπος 750.000 ευρώ
Στέφανος Αθανασιάδης 750.000 ευρώ
Ντιέγκο Μπίσεβαρ 600.000 ευρώ
Χοσέ Κάνιας 500.000 ευρώ
Λέο Μάτος 500.000 ευρώ
Φερνάντο Βαρέλα 500.000 ευρώ
Μάμε Τιάμ 500.000 ευρώ
Εβγκέν Σάχοφ 500.000 ευρώ
Μάριν Λέοβατς 400.000 ευρώ
Χουάν Κρέσπο 350.000 ευρώ
Ζέλικο Μπρκιτς 350.000 ευρώ
Γιώργος Τζαβέλλας 350.000 ευρώ
Γκάρι Ροντρίγκες 350.000 ευρώ

Παρατηρεί κανείς πως στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται μόνο ο Κλάους και ο Λέοβατς από την περσινή ομάδα δείγμα του πόσο αυξήθηκε το μπάτζετ στο κομμάτι των συμβολαίων την φετινή σεζόν.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΜΕ ΙΜΠΑΡΜΠΟ
Στα του Παναθηναϊκού από μόνη της η μεταγραφή του Βίκτορ Ιμπάρμπο ανέβασε κατά πολύ το μπάτζετ. Συνολικά βεβαίως έγινε μεγάλη άυξηση στο συγκεκριμένο κομμάτι μιας και αποκτήθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές κι έφυγαν ελάχιστοι από το ρόστερ. Σε αυτό βεβαίως βοήθησε και η ευρωπαϊκή προοπτική και τα έσοδα που θα έχει ο Παναθηναϊκός από την είσοδό του στους ομίλους του Europa League κάτι που πέρσι δεν είχε.

Βεβαίως το υψηλότερο συμβόλαιο στον σύλλογο το 'χει παλιός. Ο Μάρκους Μπεργκ βάζει στον τραπεζικό του λογαριασμό ένα ποσό κοντά στις 900.000 ευρώ και είναι φυσικά ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του Παναθηναϊκού. Ωστόσο η μεταγραφή του Βίκτορ Ιμπάρμπο ανέβασε πολύ το συνολικό κόστος των συμβολαίων.

Ο Κολομβιανός επιθετικός θα παίρνει 700.000 ευρώ και φυσικά έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο συμβόλαιο του Παναθηναϊκού. Ακολουθεί ο Ζέκα ο οποίος είναι στις 500.000 ευρώ ο Γουακάσο αγγίζει τις 400.000 ευρώ κι ακολουθούν οι Μολέδο (340.000 ευρώ), Σάμπα (300.000 ευρώ) και Λεντέσμα (300.000).

Και εδώ όπως και στον ΠΑΟΚ (αλλά και στον Ολυμπιακό) οι νέες μεταγραφές παίρνουν περισσότερα χρήματα από τους παίκτες που υπήρχαν στο ρόστερ κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα καλοκαίρια.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ
Σημαντική αύξηση στο κομμάτι των συμβολαίων έγινε από την ΑΕΚ. Η «Ενωση» η οποία κατέκτησε το Κύπελλο στην επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία ανέβασε κατά πολύ το δικό της μπάτζετ σε σχέση πάντα με την περσινή σεζόν. Η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια προχώρησε σε πέντε μεταγραφές που εκτόξευσε το μπάτζετ στα συμβόλαια.

Οσοι δεν πιστεύουν πως ο Ούγκο Αλμέιδα είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο συμβόλαιο κάνουν λάθος. Ο Πατίτο είναι αυτός που θα παίρνει 510.000 ευρώ ετησίως και τον κάνουν τον πιο ακριβοπληρωμένο από τις φετινές μεταγραφές της «Ενωσης». Οχι ότι είναι πολύ πίσω ο Πορτογάλος επιθετικός.

Ο Αλμέιδα υπέγραψε συμβόλαιο το οποίο θα του αποφέρει 480.000 ευρώ το χρόνο το οποίο μαζί με τα μπόνους μπορεί να φτάσει στις 550.000 ευρώ. Οι δύο συγκεκριμένοι δεν είναι οι μόνοι βεβαίως που ανεβάζουν το μπάτζετ τόσο ψηλά. Γιατί και ο Λέσκοτ και ο Λάζαρος και ο Τσιγκρίνσκι υπέγραψαν με πολύ υψηλά συμβόλαια.

Πιο συγκεκριμένα ο Αγγλος αμυντικός έβαλε τζίφρα σε διετές συμβόλαιο κλειστό το οποίο θα του αποφέρει 800.000 ευρώ (400 το χρόνο δηλαδή) ενώ ο Χριστοδουλόπουλος και ο Τσιγκρίνσκι είναι στις 320.000 ευρώ. Υψηλά συμβόλαια σε σχέση πάντα με το περσινό μπάτζετ που είχε η ΑΕΚ όταν κι επέστρεψε στην Σούπερ Λίγκα.

 

Τελευταία Νέα