Γάντια ραμμένα από τη μοίρα

Γιώργος Κοντογεώργης
Γάντια ραμμένα από τη μοίρα

bet365

Το G-Weekend Journal γράφει για τον 17χρονο άσο της Μίλαν, Τζίτζιο Ντοναρούμα, που έγινε ο νεαρότερος τερματοφύλακας που κάνει ντεμπούτο στην Εθνική Ιταλίας.

Είναι από τα πράγματα που διατηρούν την άγρια ομορφιά στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό και είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούν να παίξουν ρόλο τα εκατ. ευρώ που πηγαινοέρχονται πλέον στην αγορά. Ξαφνικά, από το πουθενά, όπως θα σκεφτόταν κανείς ότι συμβαίνει στο football manager, η ίδια η ζωή φέρνει στη σκηνή της ένα παιδί-θαύμα και κάνει τους οπαδούς της ομάδας του να αρρωσταίνουν και τους ουδέτερους να θαυμάζουν. Αν πριν έναν χρόνο έλεγες σε κάποιον τι θα συμβεί στην Μίλαν και την Εθνική Ιταλίας, δεν υπήρχε περίπτωση να σε πιστέψει, όμως υπάρχουν πράγματα που είναι γραμμένα από την μοίρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο τότε τεχνικός των Rossoneri, Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, στο ματς με την Σασουόλο στο San Siro έδωσε τα γάντια του βασικού στον 16 ετών και 8 μηνών, Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, τον οποίο μόνο οι πολύ ψαγμένοι θα μπορούσαν να ξέρουν. Ο ύψους 1.97μ. πορτιέρε έγινε ο δεύτερος πιο μικρός που παίζει στην Serie A μετά τον Τζιανλούκα Πακιαρότι που βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια της Πεσκάρα το 1980 σε παιχνίδι με την Περούτζια, όμως αυτή η ιστορία δεν έχει καμία σχέση με του Νο1 της Μίλαν. Ο Πακιαρότι μπήκε αλλαγή στα τελευταία 10 λεπτά εκείνου του ματς, τα οποία αποτέλεσαν τη μοναδική του παρουσία στην κορυφαία κατηγορία του calcio. Οπως μάλιστα θυμούνται οι ειδικοί στη γειτονική χώρα, ο keeper των Delfini έγινε περισσότερο γνωστός για το ψαλιδάκι που 'έφαγε' από τον Ντιέγο Μαραντόνα στο Coppa Italia κόντρα στην Νάπολι παρά για το ρεκόρ.

Σε ένα πολύ δύσκολο χρονικό σημείο για τον ίδιο και την Μίλαν, ο Μιχαΐλοβιτς άφησε στον πάγκο τον Ντιέγο Λόπεθ και έβαλε τον πιτσιρικά. Ο Τζίτζιο, έχοντας μπροστά του μια μετριότατη άμυνα ήταν το λιγότερο εντυπωσιακός, δεν έχασε ούτε λεπτό μέχρι το τέλος της σεζόν και έκανε σαφές ότι θα είναι εκείνος που θα βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια τα επόμενα χρόνια.

Στην πρεμιέρα του Campionato για τη σεζόν 2016-17 ο Μιχαΐλοβιτς επέστρεψε στο San Siro, αυτή τη φορά σαν αντίπαλος, αφού ανέλαβε την Τορίνο και όταν συνάντησε τους πρώην παίκτες του, είδε τον Ντιέγο Λόπεθ να αρνείται να του δώσει το χέρι. Στο 95' και με το σκορ στο 3-2 υπέρ της Μίλαν, η Granata κέρδισε πέναλτι. Ο Αντρέα Μπελότι έστησε την μπάλα αλλά ο Ντοναρούμα έπεσε σωστά και έγινε ο νεαρότερος που αποκρούει πέναλτι στην Serie A μετά τον Αρμάντο Φιορίνι που το είχε κάνει το 1931. «Αν ήξερα ότι θα συμβεί αυτό, δεν θα είχα χαρίσει ποτέ στον Ντοναρούμα το ντεμπούτο του» είπε μετά το ματς ο Σέρβος allenatore. «Δεν χρειαζόταν να πιάσει πέναλτι για να καταλάβεις ότι πρόκειται για φαινόμενο».

Οι εμφανίσεις και η εξέλιξη του Ντοναρούμα είχαν προκαλέσει συζητήσεις ακόμα και για το αν ο Αντόνιο Κόντε έπρεπε να τον έχει στην αποστολή της Ιταλίας για το Euro της Γαλλίας, όμως η πρώτη του συμμετοχή με τα γάντια των Azzurri δεν άργησε να έρθει. Ο Κόντε ολοκλήρωσε την 2ετία του και αποχώρησε, για να πάρει τη θέση του ο άνθρωπος που έφυγε από την Τορίνο κάνοντας χώρο για τον Μιχαΐλοβιτς. Στην πρώτη αποστολή που ανακοίνωσε ο Τζανπιέρο Βεντούρα σαν τεχνικός των Azzurri, συμπεριέλαβε τον Ντοναρούμα, ο οποίος έγινε ο νεαρότερος που καλείται στην Ιταλία τα τελευταία 105 χρόνια.

Είναι σπάνιο, όμως κάποιες φορές η πραγματικότητα δεν σε αφήνει να ξυπνήσεις. Το ένα όνειρο διαδέχεται το άλλο για τον Τζίτζιο, ο οποίος πέρυσι είχε γνωριστεί με το είδωλό του, Τζίτζι Μπουφόν, στο Γιουβέντους - Μίλαν στο J-Stadium και η μοίρα τους έφερε ξανά μαζί. Στο ημίχρονο του φιλικού Ιταλία - Γαλλία στο San Nicola του Μπάρι, ο Βεντούρα έβγαλε στο ημίχρονο τον Μπουφόν και έβαλε τον Ντοναρούμα, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών και 6 μηνών έγινε ο πιο μικρός πορτιέρε που παίζει στην Εθνική Ιταλίας. Ο Ντοναρούμα γεννήθηκε 16 μήνες μετά το ντεμπούτο του Μπουφόν με την Squadra Azzurra και την Πέμπτη (01/09/2016) τον αντικατέστησε κάνοντας το δικό του. «Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που νιώθω, ευχαριστώ τον Βεντούρα».

Πέρα από τη θέση του τερματοφύλακα, στην οποία ο Τζίτζιο έκανε δικό του το ρεκόρ, υπάρχουν 3 παίκτες που κλήθηκαν στην Εθνική Ιταλίας σε μικρότερη ηλικία από τον άσο της Μίλαν. Ροντόλφο Γκαβινέλι (16 ετών, 3 μηνών, 8 ημερών), Ρέντζο Ντε Βέκι (16 ετών, 3 μηνών, 23 ημερών) και Λουίτζι Μπαρμπεζίνο (17 ετών, 2 μηνών) βρέθηκαν στην αποστολή των Azzurri το διάστημα 1910-1911.

Οι τιφόζι της Μίλαν μπορεί να μην παίρνουν τα τελευταία χρόνια χαρά από την ομάδα τους, όμως μπορούν να απολαμβάνουν και να πωρώνονται από αυτό το εκπληκτικό παιδί που μπήκε τόσο ξαφνικά στη ζωή τους και έχει γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Ο Μπερλουσκόνι είχε πει ότι «δεν πωλείται ούτε για 80 εκατ. ευρώ», ο Μίνο Ραϊόλα ότι σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς «η τιμή του είναι 170 εκατ. ευρώ», όμως το πιο σημαντικό είναι αυτό που έχει πει ο ίδιος. Αν και μεγάλωσε στην Καστελαμάρε της Νάπολης, δεν έγινε ποτέ οπαδός των Vesuviani και χωρίς να τον έχει επηρεάσει κάποιο μεγάλο ματς των Rossoneri, έχει κάνει σαφές. «Γεννήθηκα Μιλανίστα».

Τα λόγια του Τζίτζι Μπουφόν για το ότι η εμφάνιση και η πορεία του Ντοναρούμα είναι κάτι προδιαγεγραμμένο, δίνουν ακόμα πιο γερές βάσεις στο ότι θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του στην Squadra Azzurra. «Δεν είναι έκπληξη που ο Τζίτζιο έφτασε στην Εθνική. Ηταν γραφτό από τη μοίρα να βρεθεί εδώ, κανείς δεν του έχει χαρίσει τίποτα».

Ντοναρούμα: Το μέλλον της Μίλαν
«Ο,τι καλύτερο έχω δει τα τελευταία 25 χρόνια»

Follow me: George_Kontogeorgis

 

Τελευταία Νέα