Έτσι πήρε το χρυσό η Στεφανίδη!

Έτσι πήρε το χρυσό η Στεφανίδη!

Ο Μιτς Κρίερ αναλύει στο G-Weekend Journal τη μεθοδολογία που εφάρμοσε, ώστε η Κατερίνα Στεφανίδη να φτάσει στην κατάκτηση του χρυσού Oλυμπιακού μεταλλίου στο άλμα επί κοντώ και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για τη «βουτιά» μέσα στο στάδιο. 

 

Ο Μίτσελ είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση συζύγου-προπονητή, αφού αποδείχθηκε πιο εύκολο για εκείνον να πείσει την Κατερίνα Στεφανίδη να μοιραστεί τη ζωή της μαζί του, παρά να τον εμπιστευτεί ως προπονητή. 

Το να σπάσει τους «κωδικούς» οι οποίοι θα του έδιναν ελεύθερη πρόσβαση στα… λειτουργικά της συστήματα ήταν μία διαδικασία πολύ πιο απαιτητική απ’ όσο μπορεί κανείς να φανταστεί και χρειάστηκε να κάνει ένα μικρό βήμα κάθε φορά για να πετύχει το στόχο του. 

Στην πραγματικότητα ανέλαβε την Κατερίνα Στεφανίδη, σε μία περίοδο που ήταν αναγκαία μία αλλαγή, η οποία θα τη βοηθούσε να κάνει την υπέρβαση στην καριέρα της και πράγματι μαζί προχώρησαν σε αρκετές αλλαγές. 

Εκείνο όμως που έκανε τη διαφορά στη συνταγή της επιτυχίας, ήταν ότι πίστεψε εξ αρχής σε εκείνη περισσότερο απ’ όσο και η ίδια στον εαυτό της, «αναγκάζοντας» την έτσι τελικά να «χωνέψει» ότι μπορεί να ξεπεράσει τον πήχη όσο ψηλά κι αν τον τοποθετήσει: 

«Βλέποντας πόσες αλλαγές έκανε φέτος και πόσο πολύ δούλευε, ήξερα ότι είχε το πιο σταθερό άλμα απ’ όλες. Υπήρχαν κι άλλες που πηδούσαν ψηλά, όμως δεν πίστευα ότι μπορούν να φτάσουν πιο ψηλά από εκείνη. Ήταν τρομακτικό που έπρεπε να περιμένουμε μέχρι την τελευταία προσπάθεια. Όταν είδαμε ότι ξεκινούσε πρώτη τις προσπάθειες της ξέραμε ότι μάλλον θα έπρεπε να περιμένουμε να αποτύχει κάποια άλλη…

Η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική και ειδικά στο επίπεδο της, έπρεπε να βελτιώσει πολλά σε αυτόν τον τομέα. Ήταν αρκετά καλή τεχνικά όμως έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές για να φτάσει τόσο ψηλά. Η τεχνική και το τρέξιμο της άγγιζαν το 70% της τελειότητας, αλλά η ψυχολογία της μόλις το 25%. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε να λύσει και έκανε σπουδαία δουλειά.
 Αλλάξαμε πράγματα στη λαβή και στο τρέξιμο φέτος, ήταν λίγα, αλλά έκαναν μεγάλη διαφορά, η ψυχολογία όμως σίγουρα έπαιξε το ρόλο της».

Η Κατερίνα Στεφανίδη σε πρόσφατη συνέντευξη της έμεινε στη σημασία που είχε τελικά το γεγονός ότι ο Μιτς Κρίερ επέμενε να της επισημαίνει μόνο τα θετικά, αποφεύγοντας τις αναφορές στα όποια λάθη: «Υπάρχουν πάντα πράγματα για να διορθώσεις.

Πέρασα πολλά χρόνια μελετώντας μηχανική, τα άλματα και τη φυσιολογία τους, όμως αυτό δεν είναι το πιο δύσκολο στην προπονητική. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάει και να το σπουδάσει. Το δύσκολο είναι ο τρόπος που μιλάς στους αθλητές. Πολλές φορές θέλω να πω κάτι και να φωνάξω: «Έκανες αυτό…», όμως πρέπει να πεις εκείνο που θα βοηθήσει τον αθλητή.

Είναι πολύ δύσκολο, όμως είναι ένα στοιχείο που κρατά πίσω πολλούς αθλητές. Η ικανότητα του προπονητή να επικοινωνεί με τον αθλητή. Δεν χρειάζεται να τους λες τι έκαναν λάθος, ξέρουν τι έκαναν λάθος, αλλά ποια αλλαγή πρέπει να κάνουν».  

Για τον αν έχει δυσκολίες το εγχείρημα να προπονείς τη σύζυγο του ο Μιτς Κρίερ είναι κάθετος: «Όχι, είναι ωραίο γιατί επικοινωνούμε σωστά και κρατάμε την προσωπική μας ζωή μακριά από την προπόνηση. Τις διαφωνίες μας στην προπόνηση δεν τις παίρνουμε προσωπικά. Πηγαίνουμε στο σπίτι με  καλή διάθεση.

Αν διαφωνήσουμε στην προπόνηση, κάτι που συμβαίνει,  όταν ας πούμε θέλω να κάνω μία αλλαγή για την οποία η Κατερίνα δεν είναι έτοιμη και δεν την πείθω για το λόγο που πρέπει να γίνει, μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και συνεχίζουμε στη ζωή μας στο σπίτι. Τις όποιες διαφορές τις αφήνουμε πίσω».

Η Κατερίνα Στεφανίδη έχει ισχυρή προσωπικότητα και λέει την άποψη της. Για το αν ...πατάει πόδι στην προπόνηση ο Μιτς Κρίερ υπογραμμίζει: «Όπως είπα η Κατερίνα είχε πολύ καλή τεχνική, αλλά υπήρχαν πράγματα που δεν μου άρεσαν. Μου αρέσουν πολλά απ’ όσα της δίδαξαν οι Έλληνες προπονητές, όμως υπήρχαν και κάποια με τα οποία διαφωνούσα.

Έπρεπε λοιπόν, να καταλάβει γιατί πρέπει να τα αλλάξουμε, αφού τα έκανε με έναν συγκεκριμένο τρόπο όλη της τη ζωή. 
Στην αρχή διαφωνούσαμε, οπότε έγιναν σταδιακά οι αλλαγές που έπρεπε. Της έλεγα ας προσπαθήσουμε αυτό σήμερα και τότε διαπίστωνε και μου έλεγε ότι τα άλματα έβγαιναν πολύ πιο εύκολα. 

Κάθε μέρα προσπαθούσαμε να πάμε και λίγο παραπέρα και έτσι όσο έβλεπε πόσο εύκολο γινόταν να πηδάει ψηλότερα με εμπιστευόταν και περισσότερο. Σίγουρα αυτή τη χρονιά με εμπιστεύτηκε περισσότερο. Όμως, ακόμη κι όταν ήταν με άλλον προπονητή της έλεγα κάποια πράγματα και τότε άρχισε να συνειδητοποιεί ότι επικοινωνούμε καλά και θα τη βοηθούσα».

Στην ερώτηση για το τι θα της μείνει αξέχαστο από τον αγώνα της, η Κατερίνα Στεφανίδη ουκ ολίγες φορές επανέλαβε «τη βουτιά του Μιτς», τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε η κατάκτηση της νίκης. Εκείνο που ποτέ δεν μας είπε είναι ο λόγος.

Ο 28χρονος Μιτς Κρίερ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα σύζυγος, προπονητής και συναθλητής της Κατερίνας Στεφανίδη, αποκάλυψε ότι η περίφημη «βουτιά» ήταν κάτι που η αθλήτρια του Ομίλου Φιλοθέης είχε ονειρευτεί: 

«Πραγματικά δεν θυμάμαι πως το έκανα. Στην πραγματικότητα δεν το σκέφτηκα, απλά το έκανα. Μου έλεγε πάντα, ότι το όνειρο της ήταν να κερδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά ο αρραβωνιαστικός της να πηδήξει μέσα στο στάδιο και να της κάνει πρόταση γάμου, όταν το συζητούσαμε βέβαια της έλεγα ότι είμαστε ήδη παντρεμένοι.... Όμως εκείνη τη στιγμή το έκανα, χωρίς δεύτερη σκέψη!»

Ο Μιτς είναι ο άνθρωπος που κλήθηκε να λύσει -και τα κατάφερε με απόλυτη επιτυχία- δύο μεγάλα προβλήματα, τα οποία ήταν σε απόλυτη συνάρτηση μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα η ευτυχία της συζύγου του δεσμευόταν με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Πάντα ήμουν ο άνθρωπος που έλυνε προβλήματα. Έτσι, βρήκα τον τρόπο να λύσω το πρόβλημα για να φτάσει στο χρυσό. Είναι συναρπαστικό για εκείνη που κατέκτησε το χρυσό και για μένα που τη βλέπω ευτυχισμένη. Πλέον είναι υπέροχο που είμαι εδώ γι αυτήν!» 
 

Επόμενα Άρθρα

Είναι μία, μόνο μία, η ονειρεμένη Φρουτοπία!

Είναι μία, μόνο μία, η ονειρεμένη Φρουτοπία!

Με αφορμή μια ακόμη επανάληψη της «Φρουτοπίας» στην ΕΡΤ, το G-Weekend θυμίζει την τηλεοπτική εποποία που έκανε θραύση στα 80's χάρη στον Αιμίλιο το μήλο, τον Φραγκίσκο το Φραγκόσυκο και τον Πίκο...

Γάντια ραμμένα από τη μοίρα

Γάντια ραμμένα από τη μοίρα

Το G-Weekend Journal γράφει για τον 17χρονο άσο της Μίλαν, Τζίτζιο Ντοναρούμα, που έγινε ο νεαρότερος τερματοφύλακας που κάνει ντεμπούτο στην Εθνική Ιταλίας.