Aλήθειες και ψέματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Δήμος Μπουλούκος
Aλήθειες και ψέματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal, τώρα που χαμήλωσαν τα φώτα στο Ρίο, γράφει για το τι τελικά συνέβη και τι όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν πλέον στο παρελθόν και ο απολογισμός για το Ρίο έχει ήδη γίνει. Πολλά οργανωτικά προβλήματα, σπουδαίες ελληνικές επιτυχίες αλλά και όμορφο θέαμα από τους κορυφαίους αθλητές όλου του κόσμου.

Το Gazzetta Weekend Journal αφήνει το προσκήνιο και αναλύει τις αλήθειες και τα ψέματα πίσω από το φανταχτερό πρόσωπο των Αγώνων.

Αλήθειες

Η οικονομική κρίση μαστίζει τη Βραζιλία. Οι φτωχότεροι και οι άνεργοι έχουν πολλά προβλήματα, ενώ ήταν εμφανής η απουσία του κράτους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν από κεκτημένη ταχύτητα και χάρη στα συμβόλαια και τις εργολαβίες που είχαν υπογράψει οι ιδιώτες και προσδοκούν ότι κάποια στιγμή θα πληρωθούν από το κράτος και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή

Οργανωτικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο είχαν πολλά προβλήματα που μπορεί να μην φάνηκαν από την τηλεόραση, αλλά τα έζησαν όσοι ήταν εκεί. Όταν βγαίνει ο ίδιος ο Γιουσέιν Μπολτ και μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 100 μέτρα, εκφράζει έντονα παράπονα για το πρόγραμμα του στίβου και το μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ του ημιτελικού και του τελικού, αντικατοπτρίζει τι πραγματικά έγινε στη Βραζιλία.

Η εγκληματικότητα έριχνε βαριά τη σκιά της πάνω στους Αγώνες. Μπορεί η παρουσία 85.000 ένστολων στους δρόμους να λειτούργησε αποτρεπτικά για τις συμμορίες, αλλά όταν έπεφτε η νύχτα δεν ένιωθες ασφαλής στο Ρίο, ειδικά πέρα από την πολυσύχναστη Copacabana. Όταν νεαροί με την απειλή όπλων επιχείρησαν να ληστέψουν το νούμερο 2 της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν χρειάζεσαι άλλο επιχείρημα για να παρουσιάσεις τι συνέβαινε στη μεγαλούπολη της Βραζιλίας. Η όταν ο συνάδερφος από τα ΝΕΑ Γιάννης Λαμπίρης ακούει πυροβολισμούς και ρωτά στη ρεσεψιόν τι συμβαίνει και ακούει έκπληκτος την ατάκα: Μην ανησυχείτε, αλλά μην πλησιάζετε στο παράθυρο επειδή μπορεί να εξοστρακιστεί κάποια σφαίρα, δεν χρειάζεται να πεις πολλά.

Οι Βραζιλιάνοι λατρεύουν το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ και το μπιτς βόλεϊ. Ασχολούνται και με άλλα αθλήματα αλλά η καρδιά τους ανήκει στα δύο συγκεκριμένα σπορ και μπορεί να ενθάρρυναν τους συμπατριώτες τους και σε άλλα αθλήματα στο δρόμο για το βάθρο, αλλά το χρυσό στο ποδόσφαιρο και το βόλεϊ δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.

Τα γήπεδα ήταν άδεια, χωρίς να ευθύνονται οι απλοί Βραζιλιάνοι φίλαθλοι. Τα εισιτήρια ήταν απαγορευτικά για τις φτωχές οικογένειες του Ρίο που φυσικά δεν είχαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν κάθε μέρα και σε ξεχωριστό άθλημα και γεγονός! Απλώς το πείραμα της ΔΟΕ να ανοίξει η αγορά της Νότιας Αμερικής απέτυχε παταγωδώς.

Ψέματα

Εδώ τα κουνούπια, εκεί τα κουνούπια, πουθενά τα κουνούπια! Ολος ο πλανήτης είχε τρομοκρατηθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τον Ζίκα και τις μολυσματικές ασθένειες που μεταφέρουν τα συγκεκριμένα έντομα. Τελικά μετά από τρεις εβδομάδες παραμονής, οι φορές που είδαμε κουνούπια ήταν στα δάχτυλα ενός χεριού. Αυτό που τελικά μεταδόθηκε, ήταν ο πανικός από τα διεθνή Μ.Μ.Ε. που είχε ως αποτέλεσμα όσοι πήγαν στη Βραζιλία να έχουν χιλιοτρυπηθεί από τα εμβόλια!

Το Ρίο ντε Ζανέιρο δεν είναι ούτε τόσο εξωτικό, ούτε τόσο ωραίο όσο περίμεναν όλοι πριν μπουν στο αεροπλάνο για το Ρίο. Οι παραλίες του με προμετωπίδα τη Copacabana και την Ιpanema είναι πανέμορφες και ξεχωριστές, αλλά δύο δρόμους πίσω από αυτές, προσγειωνόσουν στην πραγματικότητα μίας πόλης χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Το Ρίο ξεχωρίζει και για τη μορφολογία του με τους ψηλούς γρανιτένιους λόφους που μοιάζουν να έχουν πέσει από τον ουρανό ως σφήνα στις παραλίες, αλλά είναι μόνο για σκηνικό καρτ ποστάλ, καθώς η εικόνα από κοντά είναι διαφορετική.

Οι Βραζιλιάνες είναι από τις ωραιότερες γυναίκες στον πλανήτη, πιστεύαμε πριν φτάσουμε εκεί, κάτι που τελικά δεν αποδείχθηκε στην πράξη. Δεν περιμέναμε να δούμε δρόμους γεμάτες με… Ζιζέλ, αλλά η εικόνα που είχαμε, ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που βρήκαμε. Εκτός εάν ισχύει αυτό που είπε ο ρεσεψιονίστ, ότι οι ομορφότερες γυναίκες της χώρας ζουν στο Πόρτο Αλέγκρε…

Η άποψη των διοργανωτών ότι η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Ζανέιρο θα βοηθούσε τους πιο φτωχούς Βραζιλιάνους, πρέπει να είναι το μεγαλύτερο ψέμα των Αγώνων. Ακόμα και το Ολυμπιακό Πάρκο δημιουργήθηκε στην κοσμοπολίτικη και πανάκριβη περιοχή Barra αναβαθμίζοντας τις ήδη αναβαθμισμένες γειτονιές και αφήνοντας τους φτωχούς έξω από το χορό. Εκτός εάν εννοούσαν με τις νέες θέσεις εργασίες, τους θυρωρούς που θα προσληφθούν στις πολυκατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού που ήδη έχουν πουληθεί για 250.000 ευρώ τα 90 τετραγωνικά μέτρα.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ψέμα ήταν η… ικανοποίηση της ΔΟΕ για τη διοργάνωση των Βραζιλιάνων! Όλα τα μέλη της έκαναν το σταυρό τους να ολοκληρωθεί η διοργάνωση χωρίς σοβαρές απώλειες ή ολέθρια περιστατικά και είναι δεδομένο ότι θα αποφύγουν παρόμοιες επιλογές στο μέλλον. Του χρόνου θα γίνει η επιλογή της πόλης για το 2024 και το Λος Αντζελες έχει σαφέστατο προβάδισμα από το Παρίσι, τη Ρώμη και τη Βουδαπέστη!

Ο Γιουσέιν Μπολτ και ο Μάικλ Φελπς είναι… βεντέτες. Ακριβώς το αντίθετο, καθώς μιλάμε για δύο αθλητές που ακόμα και εκτός πισίνας και κουλουάρ ήταν ιδιαίτερα προσιτοί. Είχαν όλοι να λένε ότι ποτέ δεν αρνήθηκαν φωτογραφία στο Ολυμπιακό Χωριό με άλλους αθλητές ή προπονητές που το ζητούσαν, σε σημείο μάλιστα ενόχλησης. Παράλληλα χρησιμοποιούσαν τα λεωφορεία όπως και οι άλλοι αθλητές για να μετακινηθούν από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Χωριό, παρότι μπορούσαν να είχαν ζητήσει κάποιο αυτοκίνητο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι υπόθεση όλου του πλανήτη επιμένει να λέει συνεχώς η ΔΟΕ αλλά στην πράξη δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι τέτοια η διόγκωση τους και το μέγεθος τους, που πλέον λίγες χώρες και πόλεις μπορούν να τους διοργανώσουν με επιτυχία. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό, να καταργήσει τις μόνιμες εγκαταστάσεις, να βρει πιο φθηνές λύσεις και να κατεβάσει αισθητά τον πήχη, γιατί διαφορετικά κάποια στιγμή δεν θα βρίσκεται πόλη να τους αναλάβει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα