Κάηκαν και τα «χλωρά»...

Αντώνης Σαούλης
Κάηκαν και τα «χλωρά»...

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal αναλύει το πως ο καλύτερος Ελληνας προπονητής στην Σούπερ Λίγκα... κάηκε το καλοκαίρι από τους φιλάθλους των ομάδων.

Ηταν σίγουρα ο καλύτερος Ελληνας προπονητής της περσινής σεζόν. Για κάποιους ο καλύτερος της Λίγκας. Εάν δεν υπήρχε ο Μάρκο Σίλβα των ρεκόρ δεν θα υπήρχε δίλημμα. Τα όσα κατάφερε ο Μαρίνος Ουζουνίδης με τον Πανιώνιο ήταν κάτι παραπάνω από υπέρβαση για την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Ομως η σεζόν που θα ξεκινήσει θα τον βρει στο ταμείο ανεργίας!

Είναι εντυπωσιακό πως ο 48χρονος τεχνικός τον χειμώνα ήταν στα υπόψιν του Παναθηναϊκού (και του Αστέρα Τρίπολης) το καλοκαίρι είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό και τελικά έχασε και την δουλειά του στον Πανιώνιο! Ταυτόχρονα όπως έχει δημιουργηθεί το τοπίο γύρω από το πρόσωπό του πιθανότατα θα πρέπει να ξεχάσει την... καριέρα σε κάποια από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες της Λίγκας.

Και εξηγούμαστε. Πως θα επιλεχθεί από τους ανθρώπους της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ ή του Παναθηναϊκού (εάν και εφόσον στο μέλλον επιλέξουν ν' αλλάξουν τον προπονητή τους) όταν... επικοινωνιακά δεν πέρασε από τον Ολυμπιακό; Στην εποχή της επικοινωνίας και όχι της ουσίας δεν παίζει ρόλο το έργο σου αλλά το αν θα... περάσει στον κόσμο ή όχι.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Το όνομα του Μαρίνου Ουζουνίδη δεν έπεσε τελευταία στιγμή στην Πλατεία Αλεξάνδρας και στα γραφεία του Ολυμπιακού. Ηταν μια επιλογή που οι «ερυθρόλευκοι» την είχαν εξετάσει και πέρσι το καλοκαίρι όταν τότε ο Ελληνας τεχνικός απλά είχε κρατήσει τον Πανιώνιο στην κατηγορία. Οχι μόνο λοιπόν τον είχαν υπό παρακολούθηση αλλά από ένα σημείο και μετά ήταν και stand by σε περίπτωση που ο Μάρκο Σίλβα δεν έβγαζε άκρη με την Σπόρτινγκ Λισαβώνας.

Ο Ολυμπιακός παρακολουθούσε καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν την εξέλιξη, την πρόοδο του Μαρίνου Ουζουνίδη στον Πανιώνιο. Οχι επειδή γνώριζαν οι «ερυθρόλευκοι» πως ο Μάρκο Σίλβα θ' αποφασίσει ν' αφήσει την ομάδα στην έναρξη της προετοιμασίας αλλά επειδή εκτιμούσαν την δουλειά του και δεν απέκλειαν το γεγονός κάποια στιγμή να συνεργαστούν μαζί του.

Αυτή η στιγμή έφθασε νωρίτερα απ' ότι περίμεναν. Κατά μία πηγή (η οποία ουδέποτε επιβεβαιώθηκε από τον Ολυμπιακό) οι άνθρωποι της ομάδας το ίδιο βράδυ του αποκλεισμού κάλεσαν τον Μαρίνο Ουζουνίδη για να συζητήσουν μαζί του. Εχοντας αρκετούς ποδοσφαιρικούς λόγους που θα πήγαιναν στην επιλογή του 48χρονου τεχνικού.

Α) Είχαν ήδη σε εκτίμηση την δουλειά που έκανε
Β) Γνώριζε την ελληνική πραγματικότητα
Γ) Ηξερε το ρόστερ της ομάδας
Δ) Εκανε εξαιρετική δουλειά με Ελληνες στον Πανιώνιο
Ε) Δεν θα υπήρχε χρόνος προσαρμογής
ΣΤ) Μείωναν το ρίσκο αποτυχίας σε σχέση με μια άλλη επιλογή

Ουσιαστικά οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε όλα αλλά ουδέποτε υπήρξε επίσημη ανακοίνωση γιατί πολύ απλά δεν... πέρασε από το επικοινωνιακό κομμάτι. Η αντίδραση των φιλάθλων του Ολυμπιακού (οργανωμένων και μη) όχι μόνο πήγαν πίσω την υπόθεση του Ουζουνίδη αλλά ουσιαστικά την χάλασαν.

Δίχως να υπάρχει ποδοσφαιρική λογική απλά δεν ήθελαν να... ξεπέσει ο Ολυμπιακός σε Ελληνα προπονητή (δεν υπάρχει κι άλλος εκτός και να πιστεύουν κάποιοι ότι θα πέρναγε ο Γιάννης Πετράκης ή ο Γιώργος Δώνης) και κάποιοι άλλοι δεν ήθελαν απλά είχε παίξει στο παρελθόν στον Παναθηναϊκό. Πιθανότατα να ήλπιζαν πως εάν... χαλάσει του Ουζουνίδη θα ερχόταν κάποιος Βίλας Μπόας ή κάποιος Μαρσέλο Μπιέλσα δίχως να υπολογίζουν τα (απαγορευτικά) κασέ τους ή τις (πολλές) απαιτήσεις τους που δεν θα γινόταν να ικανοποιηθούν αρχές Αυγούστου.

Ετσι το επικοινωνιακό κομμάτι κυριάρχησε της ποδοσφαιρικής λογικής με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να... κινδυνεύσει με επιλογή τύπου Λεονάρντο ο οποίος ήταν άνεργος τα τελευταία 3,5 χρόνια και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πιεστεί αρκετά από τον χρόνο. Η δε άρνηση του Βραζιλιάνου έκανε τον Ολυμπιακό να πάει σε μια πιο λογική επιλογή (αυτή του Πάουλο Μπέντο) η οποία θα κριθεί στο βάθος του χρόνου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
Η γνώμη των φιλάθλων-οπαδών κυριάρχησε όμως και στον Πανιώνιο. Οι οργανωμένοι (κυρίως) των «κυανέρυθρων» επισκέφτηκαν τον Μαρίνο Ουζουνίδη στην προπόνηση της ομάδας ζητώντας του να φύγει από την ομάδα με τον ίδιο ν' αρνείται. Ομως και σε αυτή την περίπτωση η διοίκηση αποφάσισε να πάρει τον... δρόμο των φιλάθλων καταγγέλλοντας την σύμβαση με τον Ελληνα τεχνικό να τον στέλνει στο ταμείο ανεργίας και ταυτόχρονα να τον αντικαθιστά με ξένο προπονητή (Βλάνταν Μιλόγεβιτς).

ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ
Γράφουμε στην αρχή του κομματιού ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ο Μαρίνος Ουζούνιδης πολύ δύσκολα θα κάνει το βήμα παραπάνω παρά το γεγονός ότι το κέρδισε με τα όσα έκανε-έδειξε στον Πανιώνιο.

Πως δηλαδή ο Παναθηναϊκός εάν απολύσει τον Στραματσόνι θα περάσει στον κόσμο του τον Μαρίνο Ουζουνίδη τον οποίο... έκοψαν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού! Το ίδιο φυσικά ισχύει για τους φιλάθλους της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Η πιο πιθανή ατάκα προς τις διοικήσεις των ομάδων από τους οργανωμένους και μη θα είναι «τον έκοψαν οι άλλοι και θα τον πάρουμε εμείς» δίχως να εξετάζουν εάν είναι καλός ή κακός στην δουλειά του.

Ταυτόχρονα ο Ελληνας τεχνικός βλέπει την πρώην ομάδα του με ξένο προπονητή, τον Ατρόμητο να προχωρά ένα καινούργιο project με τον Τραϊανό Δέλλα, τον Αστέρα Τρίπολης να δουλεύει με τον Μάκη Χάβο και ουσιαστικά να μην υπάρχει κάποιος πάγκος που να μπορεί να περιμένει. Οσο για το βήμα παραπάνω; Πιθανότατα η λύση για τον ίδιο να είναι μόνο το εξωτερικό (έχει δουλέψει στον ΑΠΟΕΛ).

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΑΥΜΑ
Αξιζε το βήμα παραπάνω ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Ας δουμε τι κατάφερε και κάτω υπό ποιες συνθήκες σε αυτά τα 70 παιχνίδια που έκατσε στον πάγκο του Πανιωνίου. Ο Ελληνας τεχνικός στο πρώτο μισό στη Νέα Σμύρνη (Δεκέμβριος του '14 με Μάιο του '15) κράτησε τον Πανιώνιο στην κατηγορία κι εκείνο το καλοκαίρι έχασε τους Αραβίδη (ΑΕΚ), Αυλωνίτη (Ολυμπιακό), Κολοβό (Ολυμπιακό), Κούρο (Ατρόμητο), Κούρντι (Αλ Αχλί), Λαμπρόπουλο (ΑΕΚ), Ντούνη (ΑΕΚ), Ανέστη (ΑΕΚ).

Παρά τις τόσες απώλειες ο Ελληνας τεχνικός έφτιαξε ένα καλύτερο σύνολο με αποτέλεσμα να τερματίσει πέμπτος στην Σούπερ Λίγκα πίσω μόνο από τους τέσσερις μεγάλους. Ταυτόχρονα όμως κατά την διάρκεια της σεζόν ο Πανιώνιος πούλησε τον Μπουμάλ (στον Παναθηναϊκό) και τον Χατζηισαϊα (στον ΠΑΟΚ) ενώ στο τέλος πούλησε και τον Μπακασέτα (στην ΑΕΚ).

Στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν ο Πανιώνιος έπαιζε με 10 Ελληνες και τον Ανσαριφάρντ και ο μέσος όρος της 11αδας ουδέποτε ξεπέρασε τα 25 έτη την ίδια ώρα που ο μέσος όρος των υπόλοιπων ομάδων ήταν στα 28 χρόνια! Ταυτόχρονα πήρε παίκτες που δεν έκαναν στους μεγάλους (σ.σ. Σιώπης, Ρισβάνης) και τους εκτόξευσε ξανά την αξία τους.

Ταυτόχρονα ο Πανιώνιος όχι μόνο τερμάτισε πέμπτος αλλά δεν έχασε από τον Παναθηναϊκό (μία νίκη, μια ισοπαλία), νίκησε τον ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη κι αποκλείστηκε στο Κύπελλο με δύο ισοπαλίες και έβαλε πολύ δύσκολα στην ΑΕΚ. Στα play off η αλήθεια είναι πως δεν τα κατάφερε αλλά είχε ήδη γίνει η έκπληξη ενώ υπήρχαν οι ψίθυροι πως δεν θα παίξει και στην Ευρώπη.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ (;) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Εκτός όμως από το γεγονός ότι πλέον δύσκολα θα δούμε Ελληνα τεχνικό στον πάγκο των τεσσάρων μεγάλων βλέπουμε πως όσο περνάνε τα χρόνια μειώνονται και οι Ελληνες παίκτες στις 11αδες και στα ρόστερ αυτών.

Ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν θα έχει Φορτούνη και Καπίνο στην 11αδα, ο Παναθηναϊκός πιθανότατα κανέναν (είχε τον Κουτρουμπή στα ευρωπαϊκά παιχνίδια), ο ΠΑΟΚ εάν πάρει επιθετικό θα μείνει με Τζαβέλλα και Γλύκο και η ΑΕΚ δείχνει να διατηρεί κάποιους στην 11αδα τους.

Το υπέροχο παραμύθι του Πανιωνίου με τον Ελληνα προπονητή και τους 10 Ελληνες στην 11αδα ήταν ωραίο αλλά για λίγο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα