«Σπορτ Μπίλι είσαι ήρωας από άλλο πλανήτη»

«Σπορτ Μπίλι είσαι ήρωας από άλλο πλανήτη»

bet365

Μια ωδή στο κορυφαίο καρτούν των 80's. Ο Σπορτ Μπίλι και το μαγικό βαλιτσάκι του, η Βάντα, ο Σάιπ και τα άλλα παιδιά παρελαύνουν στο G-weekend.

«Σπορτ Μπίλι είσαι ήρωας από άλλο πλανήτη,

με ειδική αποστολή κομήτη. Να διώξει το άδικο και το κακό από τη Γη,

Κι έχει τη δύναμη του κόσμου μαγική,

τον κόσμο μόνο εσύ τον ξέρεις

Σπορτ Μπίλι, Σπορτ Μπίλι».

Από το τραγούδι των τίτλων, το οποίο ερμήνευσε ο Λάκης Τζορντανέλι έχεις ήδη «ψαρώσει»!

Το μαγικό κίτρινο βαλιτσάκι του Σπορτ Μπίλι, η συντροφιά του αποτελούμενη από την Λίλι, το λαίμαργο σκυλί που μιλάει, Γουίλι, αλλά και τους αιώνιους εχθρούς, την κακιοτάτη Βάντα και τον υπηρέτη της, Σάιπ είναι στιγμές της ελληνικής τηλεοπτικής ανθολογίας των 80's τις οποίες εάν τις έχεις βιώσει ως πιτσιρίκι δεν θα ξεχάσεις ποτέ!

Ο Σπορτ Μπίλι ήταν μία larger than life προσωπικότητα, η οποία ακόμη και σήμερα μνημονεύεται με νοσταλγία από τους φανς της σειράς.

Πρόκειται για παραγωγή της Filmation Associates (1979), η οποία αποτελούνταν από 26 επεισόδια και προβλήθηκε αρχικά στην πάλαι ποτέ Δυτική Γερμανία. Τρία χρόνια αργότερα έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Ο Σπορτ Μπίλι λατρεύτηκε σε Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Γιουγκοσλαβία, Αυστραλία,Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Αυστρία,Κύπρο, Περού, Μεξικό, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Η σειρά είχε να κάνει με τις περιπέτειες του Σπορτ Μπίλι, ενός παιδιού που κατάγεται από τον πλανήτη Όλυμπο που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ήλιου και μοιάζει με τη Γη.

Το αγαπημένο του σπορ είναι το ποδόσφαιρο. Πάντα έχει μαζί του το κίτρινο βαλιτσάκι του, το οποίο περιέχει διάφορα εργαλεία ανάλογα με τις ανάγκες του Σπορτ Μπίλυ (από ρακέτα του τένις, πέδιλα του σκι, μέχρι αυτοκίνητο)!

Ο Σπορτ Μπίλι ταξιδεύει στη Γη με σκοπό να προωθήσει την ευγενή άμιλλα στον αθλητισμό και την ομαδικότητα. Ορκισμένη εχθρός του είναι η μοχθηρή βασίλισσα Βάντα και ο βοηθός της, Σάιπ. Η Βάντα έχει σκοπό να καταργήσει το fair-play σε κάθε αθλητική δραστηριότητα στη στον πλανήτη μας.

Ο Σπόρτ Μπίλι έχει δύο βοηθούς, τη Λίλι και το σκύλο του Γουίλι. Σε κάθε επεισόδιο ταξιδεύουν στο χρόνο με το διαχρονόπλοιο του που μοιάζει με ρολόι πάνω σε ρουκέτες και σώζει κάποιο άθλημα από τα διαβολικά σχέδια της Βάντα.

Συμμετέχουν επίσης, ο πατέρας του Σπορτ Μπίλι, Σπόρτικους, ο οποίος παραπέμπει σε Ρωμαίο Αυτοκράτορα κάνοντας συνεχώς βαράκια, αλλά και η μητέρα του, Ολυμπία σε ζωντανή σύνδεση πάντα με τον πλανήτη Όλυμπο!

Στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο καρτούν προκάλεσε πάταγο με την ΕΡΤ 2 να προβάλλει και τα 26 επεισόδια σε αρκετές επαναλήψεις έπειτα από απαίτηση των τηλεθεατών.

Το μαγικό κίτρινο βαλιτσάκι, το σατανικό γέλιο της επίσης εξωγήινης Βάντα, το ράθυμο ύφος του σκύλου Γουίλι και οι ελληνική αναφορά ήταν στοιχεία ικανά να αναγορεύσουν τον Σπορτ Μπίλι σε ένα από τα πλέον θρυλικά καρτούν των Ελλήνων.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη φωνή της Σοφίας Χάνου στον ρόλο της Βάντας, η οποία κλέβει πολλές φορές την παράσταση. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τούτη την αυταρχική και σιδηρά κυρία να φωνάζει στον υπηρέτη της:

- Σάιπ; Που είσαι ανόητο πλάσμα;

Ο βραχύσωμος Σάιπ την αποκαλούσε απαισιοτάτη, μεγαλειοτάτη, κακιοτάτη και διαβολοτάτη με την Βάντα να χαρακτηρίζει τον συνεργάτη της, ως «ηλίθιο σκουλήκι».

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του Σπορτ Μπίλι, σε σημείο να οριστεί ως μασκότ του Fair Play από την FIFA στα Μουντιάλ της Ισπανίας (1982) και του Μεξικό (1986). Η φιγούρα του ήταν μάλιστα εμφανής στις διαφημιστικές πινακίδες των γηπέδων!

Ξεχωριστή στιγμή για την σειρά αποτελεί το 22ο επεισόδιο το οποίο προβλήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1980 και αφορούσε σε ταξίδι του Σπορτ Μπίλι και της παρέας του στην Αθήνα, με τίτλο «Athenian».

Ο Σπορτ Μπίλι επίσης κυκλοφόρησε και σε περιοδικό που κόστιζε 100 δραχμές δίχως να σημειώσει επιτυχία αντίστοιχη με την τηλεοπτική, αλλά και σε κούκλες!

Προάγοντας αξίες όπως η αληθινή φιλία, το ομαδικό πνεύμα, η ευγενής άμιλλα και το fair play, ο Σπορτ Μπίλι απουσιάζει από την σημερινή τηλεόραση!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα