Premier League... γένους θηλυκού!

Θάνος Σαρρής
Premier League... γένους θηλυκού!

bet365

Η Ελληνίδα φυσικοθεραπεύτρια της γυνακείας ομάδας της Κρίσταλ Πάλας, Ηλιάνα Χατζηφράγκου, μιλάει στο Gazzetta Weekend Journal για την εργασιακή εμπειρία στη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο, καθώς και για την ανάπτυξη του γυνακείου ποδοσφαίρου στην Αγγλία.

Τα στερεότυπα που θέλουν το ποδόσφαιρο να είναι ένα καθαρά αντρικό άθλημα διαλύονται όλο και περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες. Στον τελικό του Euro 2013 Γυναικών, συγκεντρώθηκαν 40.000 θεατές για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση της Γερμανίας με τη Νορβηγία.

Στην Αγγλία, η ανάπυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου αυξήθηκε σημαντικά μετά τη δημιουργία της γυναικείας Premier League το 1992-93 και ακόμα περισσότερο με την αναδόμησή της το 2014. Μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2015, η γυναικεία Εθνική της Αγγλίας έκανε τον κόσμο και τα Media να ασχοληθoύν μαζί της με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Πέρυσι, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο τελικός του Κυπέλλου γυναικών έγινε στο Γουέμπλεϊ.

Την άνοδο του γυναικείου ποδοσφαίρου στο Νησί βιώνει από κοντά η Ηλιάνα Χατζηγφράγκου, Ελληνίδα φυσικοθεραπεύτρια που εργάζεται στην Κρίσταλ Πάλας. Η Χατζηφράγκου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη φυσικοθεραπεία στο Ανατολικό Λονδίνο και από το 2012 είναι Υποψήφια διδάκτωρ στον τομέα της μυοσκελετικής εμβιομηχανικης.

Μιλώντας στο gazzetta.gr, μας βάζει στο αγγλικό γυναικείο ποδόσφαιρο, αποκαλύπτει τα πλάνα επιπλέον ανάπτυξης, καθώς και τα δικά της σχέδια για το μέλλον.

Αρχικά μπορείς να μας κάνεις μια σύντομη επισκόπηση της θέσης που έχει το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία; Πόσο δημοφιλές είναι;

«H δημιουργία της γυναικείας Premier League ενίσχυσε πολύ το άθλημα. Το γυναικείο ποδοσφαιρο γνωρίζει πλέον άνθηση και φήμη. Επιπλέον, η κατάκτηση της 3ης θέσης από την Εθνική Ομάδα γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015 αύξησε το ενδιαφέρον σε νεαρά κορίτσια να ασχοληθούν με το άθλημα».

Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές προσπάθειες για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στο Νησί. Θεωρείς πως υπάρχει το έδαφος για κάτι τέτοιο;

«To 2015 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το γυναικειο ποδόσφαιρο μετά την επιτυχία της Εθνικής Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το τελικό κυπέλλου Γυναικών (FA Women's Cup) που πραγματοποιήθηκε για 1η φορά στο γήπεδο του Γουέμπλεϊ. Είναι γεγονός ότι ολες οι γυναικείες ομάδες έχουν οπαδούς που τις ακολουθούν στα εντός και τα εκτός έδρας παιχνίδια τους. Πλέον, το γυναικείο ποδοσφαιρο προσελκύει χιλιάδες οπαδούς κατι που φάνηκε ιδιαίτερα και στο τελικό του κυπέλλου. Οσον αφορά την ανάπτυξη του στο νησί, αναμένεται μέχρι το 2017 να επενδυθούν περίπου 30 εκ. λίρες προκειμένου να ενισχυθούν οι ακαδημίες».

Η δική σου ομάδα, η Κρίσταλ Πάλας, σε τι επίπεδο βρίσκεται;

«Φέτος η γυναικεία ομάδα της Crystal Palace θα αγωνίζεται στην κατηγορία FA Women's Premier League Southern Division όπου θα αντιμετωπίσει ομάδες όπως την Cardiff City, την Charlton Athletic, την Coventry United, την Tottenham Hotspur και την West Ham United. Ήμουν πολύ τυχερή που στην πρώτη μου χρονιά με την ομάδα κερδίσαμε την άνοδο και το κύπελλο Surrey County FA Women's Cup κατακτώντας το πολυπόθητο νταμπλ».

Πώς είναι να εργάζεσαι στο ποδόσφαιρο στη χώρα που γέννησε το άθλημα; Πώς είναι η καθημερινότητά σου;

«Οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει από την ενασχόληση μου στην ομάδα είναι πολύ σημαντικές. Την περασμένη αγωνιστική περιόδο η ομάδα προβιβάστηκε, κατέκτησε το κύπελλο και τελείωσε αήττητη αφου σε 24 αγώνες, κέρδισε τους 22 και σε 2 ήρθε ισόπαλη. Εργάζομαι part time στην ομάδα καθώς μέσα στην εβδομάδα δουλεύω ως φυσικοθεραπεύτρια και παράλληλα κάνω το διδακτορικό μου στην μυοσκελετική εμβιομηχανική. Τις απογευματινές ώρες πραγματοποιούνται οι προπονήσεις και κάθε Κυριακή οι αγώνες του πρωταθλήματος. Όταν εχει αγώνα η ομάδα, θα πρέπει να είμαστε στον αγωνιστικό χώρο περίπου 2 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα για την προετοιμασία και προθέρμανση της ομάδας. Οι απαιτήσεις λοιπόν στο επίπεδο του ιατρικού τιμ είναι μεγάλες».

Με την αντρική ομάδα υπάρχει συνεργασία;

«Υπάρχει συνεργασία με την ανδρική ομάδα της Crystal Palace κυρίως όμως τον τελευταιο χρόνο όπου πραγματοποιήθηκαν και κοινές προπόνησεις προς στο τέλος του πρωταθλήματος. Επίσης, την περσινή χρονιά η απονομή του τροπαίου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της γυναικεία ομάδας, πραγματοποιήθηκε στο ημίχρονο του κατάμεστου Selhurst Park σε αγώνα της Premier League ενάντια στην Stoke City μπροστά σε 25.000 και πλέον θεατές».

Σε προηγούμενη επικοινωνία μας μου είπες ότι το ελληνικό στοιχείο έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο στο χώρο της αποκατάστασης. Θα μας πεις λίγο περισσότερα γι' αυτό; Που πιστεύεις ότι οφείλεται;

«Υπάρχουν πολλοί Ελληνες επιστήμονες που έρχονται για σπουδές ή και για δουλειά με αποτέλεσμα το ελληνικό στοιχείο να υπάρχει στο χώρο της αποκατάστασης ακόμα και σε αθλήματα που δυστυχώς δεν είναι τόσο γνωστά στην Ελλάδα όπως παραδείγματος χάριν το rugby. Θα χαρώ πολύ στο μέλλον να συνεργαστώ στην ομάδα με έναν συμπατριώτη μου».

Έχεις ασχοληθεί καθόλου με το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα; Με την εμπειρία που έχεις αποκτήσει, τι πιστεύεις ότι χρειάζεται για να αναπτυχθεί;

«Στην Ελλάδα δεν έχω ασχοληθεί ακόμη με το γυναικείο ποδόσφαιρο σε επίπεδο συλλόγου, όμως πιστεύω ότι ενώ υπάρχει η όρεξη και οι γνώσεις, δεν υπάρχουν οι υποδομές και η χρηματοδότηση που χρειάζονται οι γυναικείες ομάδες για να αναπτυχθούν».

Τι είναι αυτό που κάνει το ποδόσφαιρο στην Αγγλία τόσο ξεχωριστό;

«Σίγουρα η επαγγελματικότητα που διακρίνει σχεδόν το σύνολο των Συλλόγων από την πρώτη έως την χαμηλότερη κατηγορία. Η δουλειά που γίνεται από τις μικρές ηλικίες στο ξεκίνημα της ενασχόλησης των παιδιών με το άθλημα, βάζει τις βάσεις για μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο του ποδοσφαίρου. Έπειτα ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε αθλήτριας θα κριθεί το πόσο ψηλά θα αγωνιστεί. Να τονίσω όμως εδώ, ότι εκτός τους γυμναστές και το ιατρικό τιμ, οι ομάδες χρησιμοποιούν εξειδικευμένους διατροφολόγους, performance analysts και άλλους ειδικούς για την καλύτερη προετοιμασία των αθλητών».

Θα ήθελες να δουλέψεις σε ελληνική ομάδα; Τι στόχους έχεις για το μέλλον;

«Το έχω σκεφτεί ναι και θα ήταν μια πρόκληση να προσπαθήσω να εφαρμόσω όσα έχω μάθει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ή σε κάποιο άλλο άθλημα. Το μεγαλύτερο μου όνειρο εάν επιστρέψω Ελλάδα θα είναι να ενταχθώ στο ιατρικό τιμ της Εθνικής Ομάδας γυναικών».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα