Χορεύοντας... σάμπα στο λιμάνι! (vids)

Δημήτρης Τομαράς
Χορεύοντας... σάμπα στο λιμάνι! (vids)

bet365

Με αφορμή το... εν αναμονή deal του Ολυμπιακού με τον Νιλμάρ το Gazzetta Weekend θυμίζει τον «μάγο Ζίο», τον Ρίμπο κι άλλους μεγάλους άσους από την χώρα του καφέ που φόρεσαν τα «ερυθρόλευκα».

Άλλοι ήταν... μυθικοί παιχταράδες. Παίκτες που όμοιούς τους δύσκολα ξαναβλέπεις στην Ελλάδα. Άλλοι είτε πέρασαν και δεν ακούμπησαν, είτε αποδείχθηκαν... παλτά. Το Gazzetta Weekend γυρίζει τον χρόνο πίσω και επαναφέρει στις μνήμες σας τον... μάγο Ζιοβάνι, τον Ριβάλντο ή Ρίμπο, τον Ζε Ελίας αλλά και περιπτώσεις παικτών σαν τον Φελίπε Σαντάνα...

Τζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα

Καλοκαίρι του 1999 και τεράστιος... πανικός! Ο «Ζίο» ήρθε για να «μαγέψει» τον κόσμο του Ολυμπιακού και το έκανε! Ένας παιχταράς 28 ετών που έπαιζε στην Μπαρτσελόνα! Τέτοια μεταγραφή δεν είχε γίνει ποτέ ούτε θα ξαναγίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Να παίρνει κανείς Βραζιλιάνο διεθνή σε τέτοια ηλικία από σύλλογο τέτοιου μεγέθους. Xαλάλι του τα 4.000.000.000 δραχμές. Στις έξι χρονιές του με την φανέλα των Πειραιωτών σημείωσε 98 γκολ και ενώ σε αυτήν του 2003 - 2004 είχε πετύχει 24 τέρματα.

Ριβάλντο

Η άφιξή του το καλοκαίρι το 2004 προκάλεσε... ντελίριο ενθουσιασμού στον κόσμο της ομάδας. Και όχι άδικα. Στην πρώτη του χρονιά σημειώνει 16 γκολ, στην επόμενη 11 και αποχαιρετά το Λιμάνι το 2007 με 17 τέρματα. Ο Ρίμπο βρέθηκε όμως στα... μαχαίρια με τον Σωκράτη Κόκκαλη για οικονομικούς λόγους, μετά στο... στόχαστρο από τον κόσμο γιατί πήγε στην ΑΕΚ και στο τέλος επειδή υψώσε τα τέσσερά του δάχτυλα στο 4-0 για το πρωτάθλημα. Από ποδοσφαιρικής πλευράς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Σαν χαρακτήρας και επιλογές όμως...

Ντουντού Σεαρένσε

Το καλοκαίρι του 2008 φτάνει στον Ολυμπιακό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έφυγε το 2011 έχοντας πανηγυρίσει δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο.

Ένας από τους βασικότερους παίκτες της ομάδας, που αν και ξεκίνησε καλά δεν είχε τελικά την ανάλογη συνέχεια. Στα... καλά του ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης στον άξονα. Υπήρξε και αρχηγός της ομάδας του Ολυμπιακού και ενώ... παιζόταν να γυρίσει ξανά. Εν τέλει αγωνίστηκε πάλι στην Ελλάδα με τον ΟΦΗ. Πολύ αγαπητός παίκτης από τον κόσμο.

Ζε Ελίας


Σκληροτράχηλος, δυναμικός και... ατίθασος. Μαχητής έως το τέλος στο γήπεδο. Aπό την Κορίνθιανς στη Γερμανία και από εκεί στην Ίντερ και την Μπολόνια. Στην συνέχεια, ο Πειραιάς έγινε το σπίτι του μέχρι το 2003. Διαρκώς έπαιζε με πάθος και τα... τάκλιν του ακόμη τα θυμούνται οι αντίπαλοί του. Είχε καταγράψει 78 συμμετοχές και 4 γκολ.

Λεονάρντο

Αποκτήθηκε για αριστερός μπακ αλλά θύμιζε περισσότερο εξτρέμ. Ήταν ένας από τους Βραζιλιάνους που βίωσαν την αμφισβήτηση κυρίως για τα αμυντικά του καθήκοντα.

Από το 2007 μέχρι το 2010 φόρεσε την φανέλα του Ολυμπιακού έχοντας 57 ματς συνολικά (σε όλες τις διοργανώσεις). Πέτυχε και 4 γκολ την σεζόν 2009-2010.

Ντιόγκο Λουίς Σάντος

Ένα εξάμηνο ουσιαστικά έπαιξε καλή μπάλα στον Ολυμπιακό. Δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για την... αφεντιά του. Από ένα σημείο και έπειτα ο χαρισματικός αρχικά Ντιόγκο θύμιζε... σκιά του εαυτού του και απασχολούσε πιο πολύ για τα ξενύχτια του, τις σχέσεις που είχε και το γεγονός ότι είχε χαθεί στον δρόμο για τον Ρέντη.

Τα 10.000.000 ευρώ που έδωσε ο Ολυμπιακός τελικά δεν... έπιασαν τόπο. Αν και ξεκίνησε λοιπόν εντυπωσιακά μετά τον... έφαγε η νυχτερινή Αθήνα. Η πρώτη του χρόνια έκλεισε με 40 παρουσίες και 16 γκολ! Την επόμενη σεζόν σημείωσε 3 τέρματα σε 22 συμμετοχές, ενώ μετά έβαλε μόλις δύο γκολ σε τέσσερα ματς. Το 2011 και το 2012 αγωνίστηκε δανεικός σε Φλαμένγκο και Σάντος και το 2013 γύρισε στην Πορτουγκέζα. Μετά πήγε στην Παλμέιρας. Βρήκε τον... παράδεισό του σε ασιατικά πρωταθλήματα.

Εντού Ντρασένα

Δεν τον λες και σημείο αναφοράς της ποδοσφαιρικής ιστορίας του Ολυμπιακού.

Μόλις 13 φορές... ίδρωσε την ερυθρόλευκη και ριγωτή φανέλα. Στο 1-4. για το Κύπελλο, με την Καλλιθέα έβαλε και 1 γκολ. Μετά ήρθαν στον... δρόμο του Κρουζέιρο, Φενέρ, Σάντος και Κορίνθιανς.

Λουτσιάνο Ντε Σόουζα

Ο αγαπημένος Λούτσι της ερυθρόλευκης εξέδρας.

Οι τρεις του σεζόν στην Ξάνθη, πείθουν την διοίκηση Κόκκαλη να τον φέρει στο Λιμάνι: 42, 22 και 31 οι συμμετοχές ανά σεζόν με τον παίκτη να σημειώνει 8, 7 και 6 τέρματα.

Στο 1-4 στη Λεωφόρο πέτυχε αυτο το αλησμόνητο, για τους φίλους του Ολυμπιακού, γκολ. Ο Λουτσιάνο δεν ήταν στους παίκτες της πρώτης... γραμμής από τη βραζιλιάνικη αγορά, όπως ο φίλος του ο Ζίο, ωστόσο ήταν ένας ποιοτικός παίκτης της εποχής του που προσέφερε στον Ολυμπιακό αρκετά.

Ντ' Ακόλ

Μνημονεύεται σε αυτήν την λίστα μόνο και μόνο επειδή είναι Βραζιλιάνος.

Από το 2004 έως το 2006 βρέθηκε για 16 φορές να παίζει για τον Ολυμπιακό και το μόνο που κατάφερε ο Βραζιλιάνος φορ είναι ένα γκολ σε ματς Κυπέλλου με την Καστοριά.

Εντβάλντο Άλβες Τέλες

Δύο φορές και... τέλος! Αυτές ήταν όλες και όλες οι παρουσίες του Εντβάλντο στον Ολυμπιακό. Μία φωτογραφία είναι ό,τι μας έμεινε για να τον θυμούνται οι παλιότεροι και να τον μάθουν οι νεότεροι. Εκεί που προσπαθεί να κάνει κολπάκια με την μπάλα.

Λεάντρο Σαλίνο

Ο... Τάσος Πάντος της Βραζιλίας. Με ποιά έννοια; Πολύ απλά. Είναι παίκτης που όσο ήταν η αξία του και οι δυνατότητές του τόσο έπαιζε. Μπορεί και λίγο παραπάνω. Ποτέ παρακάτω. Που... μάτωσε την φανέλα του Ολυμπιακού είτε ως δεξιός μπακ, είτε αριστερά και είτε ως αμυντικός χαφ.

Ήρθε από την Μπράγκα στον Ολυμπιακό. Στην πρώτη σεζόν, με τα αμυντικά προσόντα κέρδισε τον κόσμο. Είχε 30 συμμετοχές και 3 ασίστ. Την 2η χρονιά του είχε 20 ματς με 3 ασίστ. Τέλος την 3η και τελευταία 26 αγώνες και 1 ασίστ. Κατά καιρούς αδικήθηκε από τους προπονητές του και ενώ είχε και κάποιους τραυματισμούς. Ο Λεάντρο Σαλίνο πάντως τα έδωσε όλα στο διάστημα που έπαιζε στην ομάδα. Ο κόσμος τον λάτρεψε και ενώ υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να συνεχίσει στο Λιμάνι. Τελικώς δεν συνέβη αυτό.

Λεάντρο

Ένα από τα χαρισματικά πιτσιρίκια της γενιάς του 2010 - 2011 στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού. Στην πρώτη ομάδα ποτέ δεν πήρε ουσιαστικές ευκαιρίες. Επιχείρησε να πάρει ελληνικό διαβατήριο για να αλλάξει το μέλλον του αλλά...

Δανεικός σε Καλλονή, ΠΑΣ και Λαμία για να μείνει μετά ελεύθερος.

Βάντερσον Κόστα Βιάνα

Πήγε στον Ολυμπιακό το 2009, ο τότε 15χρονος Βάντερσον, με τις προσδοκίες να είναι πολλές.

Από την ομάδα του Πειραιά πήγε δανεικός στην Δόξα Δράμας και μετά στον Απόλλωνα Σμύρνης. Δεν πήρε τις ανάλογες ευκαιρίες και δεν κρίθηκε ουσιαστικά ποτέ ικανός να σηκώσει το βάρος της φανέλας της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού.

Λεοζίνιο

Το 2007 πρωτοέπιασε Λιμάνι. Φυσικά, ουδείς θυμάται την παρουσία του με την ερυθρόλευκη. Μετά ήρθε ο δανεισμός του στην Μπραουνσβάικ, στον ΟΦΗ, στον Απόλλωνα και τον Πανσερραϊκό. Από το 2011 στην Καλλονή και σήμερα στον Ηρακλή.

Φελίπε Σαντάνα

Με διαφορά από τους χειρότερους στόπερ που είχε τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός. Και όμως ο υψηλόσωμος Βραζιλιάνος με τον εξαιρετικό χαρακτήρα υπήρξε στην Γερμανία κάποτε ένας πολύ καλός σέντερ μπακ.

Είχε 5 συμμετοχές στην Super League και 2 στο Europa. Συν 1 στο Κύπελλο Ελλάδας. Μετά τις... γκέλες που έκανε μπήκε σε αγωνιστική... καραντίνα και ο δανεισμός του τελείωσε άδοξα.

Σεμπά (Σεμπαστιάο Ντε Φρέιτας Κόουτο Τζούνιορ)

Στα 24 του χρόνια ο Σεμπά βγάζει για 2η σερί χρονιά το... ψωμί του στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Δεν έχει και τόσο φανατικούς φίλους στην κερκίδα όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί αμφισβητείται διαρκώς ως προς τα μεσοεπιθετικά του προσόντα.

Ο Σεμπά ήρθε πέρυσι ως επιλογή του Μάρκο Σίλβα. Την περασμένη περίοδο - που ήταν η πρώτη του - είχε 33 παιχνίδια με 4 γκολ και 5 ασίστ. Φέτος έχει καταγράψει 2 παρουσίες. Πως απάντησε στους επικριτές του; Με το γκολ του στο εκτός έδρας ματς των πλέι οφ του Europa με την Αρούκα.

 

Τελευταία Νέα