Οι 10 κορυφαίοι ηθοποιοί όλων των εποχών! (vids)

Οι 10 κορυφαίοι ηθοποιοί όλων των εποχών! (vids)

bet365

Λίγοι μεταξύ πολλών. Το G-Weekend Journal παρουσιάζει τους δέκα κορυφαίους ηθοποιούς όλων των εποχών. Από τον Μπράντο, στον Ντε Νίρο και από τον Τσάρλι Τσάπλιν στη Βίβιαν Λι.

Ο κινηματογράφος, το θέατρο, είναι ομαδικά σπορ, όμως πάντα κάποιος/α θα ξεχωρίζει. Επειδή, λοιπόν, το κοινό βλέπει αυτόν που είναι μπροστά από την κάμερα, πάνω στη σκηνή, σε αυτόν θα εστιάσει. Σε αυτόν θα ακουμπήσει το βλέμμα του και σε αυτόν θα εμπιστευτεί την ψυχή του. Στην ιστορία της τέχνης της υποκριτικής υπήρξαν ηθοποιοί που έκαναν τη διαφορά. Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει τους κορυφαίους όλων των εποχών. Σκόπιμα δεν μπήκε αριθμητική ένδειξη δίπλα από το όνομα τους, καθώς καθένας απ' αυτούς θα μπορούσε να είναι στην κορυφή. Ευπρόσδεκτες οι διαφωνίες και τα σχόλια σας.

Μάρλον Μπράντο

Το υποκριτικό ταλέντο του μοναδικό. Η προσωπικότητα του δυναμική και πάντα στα όρια. Ο εν λόγω αποτελεί την επιτομή του μεγαλείου στην τέχνη. Κάθε ρόλος του μοναδικός. Ξεχωριστά φτιαγμένος και πάντα με το στίγμα που αποφάσιζε να δώσει ο ίδιος. Η τεχνική του απαράμιλλη, ειδικά στη μεταμόρφωση των χαρακτήρων. Κέρδισε δύο Όσκαρ, ενώ ήταν υποψήφιος οκτώ φορές. Ανεπανάληπτες ερμηνείες σε “Νονό”, “Το λιμάνι της αγωνίας”, “Αποκάλυψη Τώρα”.

Ντάνιελ Ντέι Λούις

Ο ηθοποιός που είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βρεις κακή επιλογή, κακή ερμηνεία στην καριέρα του. Μεθοδικός, προσεκτικός και πάντα ορμητικός υποκριτικά. Ο Λούις δεν είναι ότι μελετά τέλεια τον εκάστοτε ρόλο, αλλά ότι σε κάνει να ξεχνάς τον μύθο που συνοδεύει την τέχνη του και να πιστεύεις απόλυτα σε αυτόν. Το πάθος και η ευφυΐα χαρακτηρίζουν τις δουλειές του. Βραβευμένος με τρία Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου. Ξεχωριστές στιγμές “Το αριστερό μου πόδι”, “Θα χυθεί αίμα”, “Λίνκολν”.

Αλ Πατσίνο

Το να βλέπεις τον 76 χρόνο ηθοποιό εν δράσει είναι ευλογία. Επίσης δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς “πώς γίνεται να βγαίνει τόση ενέργεια από έναν άνθρωπο;”. Πραγματικά, οι “εκρήξεις” του καθηλώνουν. Την ώρα που εκδηλώνονται δεν παρακολουθείς ένα ηθοποιό, αλλά μια ελεύθερη δύναμη να μεγαλουργεί. Φυσικά ποτέ δεν χάνει τον έλεγχο και κάθε του εμφάνιση ισοδυναμεί με μάθημα υποκριτικής. Έχει κερδίσει ένα Όσκαρ. Δεσπόζει η παρουσία του σε “Νονό”, “Άρωμα γυναίκας”, “Σκυλίσια μέρα”.

Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Ο ιταλικής καταγωγής ηθοποιός δεν έχει όμοιο του σε εκφραστική δεινότητα. Τέτοια αξιοποίηση των σωματικών “μειονεκτημάτων” και των συναισθημάτων δεν έχουμε ξαναδεί. Ελάχιστοι συνάδελφοι του μπορούν να καυχώνται ότι στέκονται στο ίδιο επίπεδο. Ο Ντε Νίρο κατάφερε να ξεπεράσει τον εγκλωβισμό του “γκαγκστερικού” ηθοποιού, αφού έχει διαπρέπει και στην κωμωδία. Κατέχει δύο Όσκαρ και δεν θα ξεχαστούν ποτέ οι ερμηνείες του σε “Οργισμένο είδωλο”, “Νονό”, “Ταξιτζή”.

Τζακ Νίκολσον

Τι να ξεχωρίσεις από την καριέρα του; Τις ατάκες; Την ήρεμη δύναμη και την “τρέλα” την ώρα της δράσης; Την απίστευτη ζωή και την προσωπικότητα που κανείς δεν μπόρεσε να τιθασεύσει; Ένας και ο μοναδικός, σε κάθε ρόλο έδινε αυτό που ήθελε τονίζοντας τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα που ερμήνευε. Ο ασυγκράτητος Τζακ κατέχει το ρεκόρ στην ιστορία των Όσκαρ με 12 υποψηφιότητες, ενώ έχει λάβει τρία Όσκαρ. Σούπερ ερμηνείες στη “Φωλιά του κούκου”, τη “Λάμψη”, το “Έπάγγελμα ρεπόρτερ”.

Λόρενς Ολίβιε

Πώς να λείπει από τη λίστα ο ηθοποιός που ερμήνευσε τα έργα του Σαίξπηρ καλύτερα από κάθε άλλον; Για κάθε ηθοποιό η αναμέτρηση του με το “σαιξπηρικό σύμπαν” είναι πρόκληση και καθοριστική για την αξία του. Ο θεατρικός συγγραφέας Τσαρλς Μπένετ έχει πει γι' αυτόν ότι “μπορούσε να πει τις ατάκες του Σαίξπηρ σαν τις έχει σκεφτεί πρώτα”. Βραβευμένος με τρία Όσκαρ (τα δύο τιμητικά). Αξιομνημόνευτη η παρουσία του στον “Άμλετ”, το “Ανθρωποκυνηγητό”.

Πίτερ Ο' Τουλ

Η μορφή του αξέχαστη. Το πρόσωπο του σε μαγνήτιζε και τα μάτια του σε ταξίδευαν. Φινέτσα, κύρος, λάμψη, αυτά ήταν τα στοιχεία που τον έκαναν ξεχωριστό. Όπως και ο Ολίβιε, διέπρεψε στον Σαίξπηρ και στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο ως πρωταγωνιστής σαγήνευσε κοινό και κριτικούς. Ερμήνευσε τον Τόμας Έντουαρντ Λόρενς στον “Λώρενς της Αραβίας”. Το περιοδικό “Premiere” αξιολόγησε την ερμηνεία ως την καλύτερη ανάμεσα σε 100. Οκτώ φορές υποψήφιος για Α' Ανδρικού ρόλου. Πέρα από τον “Λώρενς” θα τον θυμόμαστε στο “Μπέκετ” και “Αντίο κύριε Τσιπς”.

Μέριλ Στριπ

Η “Σιδηρά Κυρία” του Χόλιγουντ και αυτή που προσπαθούν να μιμηθούν πολλές γυναίκες ηθοποιοί. Δεν υπάρχει ρόλος που δεν μπορεί να ερμηνεύσει και να τον αποδώσει τέλεια. Η Στριπ διαθέτει την ικανότητα να μεταμορφώνεται ακριβώς σε αυτό που απαιτεί η ιστορία. Τα έχει όλα και είναι ακούραστη. Τη συνοδεύει η διάκριση των 19 υποψηφιοτήτων για Όσκαρ και οι τρεις κατακτήσεις. Οι καλύτερες της στιγμές στον “Ελαφοκυνηγό”, Κράμερ εναντίον Κράμερ”, “Πέρα από την Αφρική”.

Βίβιαν Λι

Η γυναίκα που στάθηκε πάνω από τους Κλαρκ Γκέιμπλ, Μάρλον Μπράντο. Η παρουσία της στο “Όσα παίρνει ο άνεμος” και στο “Λεωφορείον ο πόθος” αξέχαστη. Και μόνο γι' αυτές θα πρέπει να μνημονεύεται πάντα από ειδικούς και μη. Η Λι έκανε σημαντική καριέρα και στο θέατρο ερμηνεύοντας ρόλους από το παγκόσμιο ρεπερτόριο (Σαίξπηρ, Σω, κ.α.). Στις προαναφερθείσες ταινίες κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου. Το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτου Κινηματογράφου την κατέταξε στις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Τσάρλι Τσάπλιν

Ο άνθρωπος που δημιούργησε την πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα στην ιστορία του κινηματογράφου: Τον Σαρλό. Καινοτόμος, διορατικός, ευφυής, πολυσχιδής. Ο Τσάπλιν τίμησε όσο κανένας τη βασική αποστολή του σινεμά, το χτίσιμο εικόνων. Ακόμη κι όταν μπήκε ο ήχος στη βιομηχανία του θεάματος, η μαγεία έμεινε. Έλαβε τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του. Από τη φιλμογραφία του δεν μπορείς να επιλέξεις εύκολα. Ωστόσο, οι “Μοντέρνοι καιροί”, “Τα φώτα της πόλης”, “Ο χρυσοθήρας” και “Ο μεγάλος δικτάτωρ” είναι λίγο πιο πάνω από τις υπόλοιπες ταινίες του.

-Στοιχεία αντλήθηκαν από IMDB

 

Τελευταία Νέα