Το απόλυτο Euro-derby!

Το απόλυτο Euro-derby!

bet365

Γερμανία και Ιταλία ετοιμάζονται για την τιτανομαχία του Euro και το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τον προημιτελικό ανάμεσα στις δύο κορυφαίες Εθνικές της Ευρώπης.

Ωρες απομένουν για το κορυφαίο ματς του Rendez-Vous της Γαλλίας, με τις δύο υπερδυμάνεις της Ευρώπης να κοντράρονται στο Stade Matmut-Atlantique του Μπορντό. Σε μια διοργάνωση που έχει αφήσει αρκετούς παραπονεμένους από πλευράς θεάματος/γκολ, η σύγκρουση των δύο στα προημιτελικά δημιουργεί μια πολυαναμενόμενη τιτανομαχία που ακόμα κι αν δεν βλέπεις φανατικά ποδόσφαιρο, αξίζει να παρακολουθήσεις.

Οι δύο Εθνικές είναι εκείνες με τους περισσότερους major τίτλους στην Ευρώπη, με την Mannshaft να έχει στο παλμαρέ της 4 Mundial και 3 Euro και την Squadra Azzura ισάριθμα Παγκόσμια Κύπελλα και έναν τίτλο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο δρόμος που έφτασαν ως εδώ δεν ήταν ο ίδιος. Η Γερμανία πήγε στην Γαλλία μετά την κατάκτηση του Mundial πριν δύο χρόνια στην Βραζιλία και είναι η μοναδική που από το 1972 δεν έχει μείνει ποτέ εκτός της τελικής φάσης του Euro. Με δεδομένη ποιότητα σε όλες τις γραμμές, τα Πάντσερ είναι το μοναδικό σύνολο που δεν έχει δεχθεί γκολ και εξασφάλισε την παρουσία στα προημιτελικά πολύ πιο εύκολα από την Ιταλία, η οποία βρίσκεται στους «8» έχοντας δώσει σκληρές μάχες.

Οι Azzurri, αν και έχουν ένα από τα χειρότερα ρόστερ των τελευταίων δεκαετιών, έκαναν επίδειξη δύναμης στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων κόντρα στο Βέλγιο στέλνοντας το μήνυμα και συνέχισαν. Τη στιγμή που ο -μέχρι πρότινος- προπονητής της Αγγλίας, Ρόι Χόντγκσον, δήλωσε ότι «τα συστήματα δεν σου προσφέρουν τίποτα» ο Αντόνιο Κόντε συνεχίζει την παράδοση της Squadra Azzurra να παίρνει παιχνίδια χάρη στην εκπληκτική τακτική και την προσήλωση στο πλάνο.

Σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό από τον όμιλο στο Mundial, οι απουσίες των Κλαούντιο Μαρκίζιο και Μάρκο Βεράτι και η συνολική ποιότητα έκαναν τις εταιρίες στοιχημάτων να δίνουν την Ιταλία σαν μεγάλο outsider (17) σε αντίθεση φυσικά με την Γερμανία, η οποία είχε μικρότερη απόδοση κατάκτησης του τίτλου μόνο από τη διοργανώτρια, Γαλλία. Εκτός από τους δύο, η Ιταλία έχει έξτρα δυσκολίες για τον προημιτελικό αφού Αντόνιο Καντρέβα και Τιάγκο Μότα δεν θα παίξουν, όπως είναι πιθανό να συμβεί και με τον Ντανιέλε Ντε Ρόσι.

Στον αγώνα με την Ισπανία η Ιταλία έδειξε πως με άριστη τακτική μπορείς να κάνεις μια ομάδα με σαφώς καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά να φαίνεται κατώτερη παίρνοντας το αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν οι Γερμανοί, που γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς ότι ένα λάθος μπορεί να αλλάξει την εικόνα του αγώνα και να κρίνει ακόμα και τη μοίρα του προημιτελικού. Κόντρα στην εντύπωση που μπορεί να έχει δημιουργηθεί στον περισσότερο κόσμο, η Mannschaft δεν είναι η ομάδα-φόβητρο του πρόσφατου παρελθόντος. Ο Τύπος της χώρας θέλει την ομάδα του Γιόαχιμ Λεβ να είναι κουρασμένη, ειδικά τους παίκτες της Μπάγερν, και οι 'απαιτήσεις' δεν είναι τόσο υψηλές όσο μπορεί να βάζει στο μυαλό του κάποιος.

Το winning mentality και οι πολλές λύσεις μεσοεπιθετικά είναι το όπλο της Γερμανίας, η οποία ξεκίνησε στο τουρνουά με false-nine τον Γκέτσε, οι εμφανίσεις του οποίου έκαναν τον Λεβ να πάει στη συνέχεια στην safe λύση του κλασικού φορ, Μάριο Γκόμες. Σε καλή κατάσταση δεν έχει βρεθεί 'το μυαλό', Μεσούτ Οζίλ, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο Γιούλιαν Ντράξλερ. Στην απέναντι πλευρά, το 3-5-2 του Κόντε βασίζεται στην άμυνα της Γιουβέντους με τα τρία στόπερ και τον Μπουφόν, ένα τείχος που μαζί με τον Ντε Ρόσι είναι μέχρι στιγμής απροσπέλαστο. Με αυτούς τους τέσσερις πάντα σε επιφυλακή, η υπόλοιπη ομάδα είχε τη δυνατότητα να ανεβαίνει όλη μπροστά. Στο ματς με την Ισπανία πάνω από τη μισή Ιταλία ήταν στο αντίπαλο μισό και δημιουργούσε πίεση στην προσπάθεια του αντιπάλου να παίξει από την άμυνα, κάτι το οποίο μπλόκαρε την La Roja και έφερε φάσεις και τον αποκλεισμό της. Οχι ακριβώς catenaccio.

Κλισέ αλλά και κάτι που είναι σοφό και θα ισχύει για πάντα στο ποδόσφαιρο είναι το ότι οι μεγάλες ομάδες ξεκινούν από τον τερματοφύλακα. Αυτό συναντάμε και στη μάχη της Γερμανίας με την Ιταλία αφού στο Νο1 διεθέτουν ίσως οι τους δύο καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο. Μανουέλ Νόιερ και Τζίτζι Μπουφόν έχουν αμφότεροι κατακτήσει Παγκόσμιο Κύπελλο και θα βάλουν τα γάντια τους σε μπάλες που καίνε δύο βήματα πριν τον τελικό του Παρισιού. Εχοντας κατακτήσει σχεδόν ό,τι κούπα υπάρχει σε επίπεδο κλαμπ με την Μπάγερν Μονάχου, ο Νόιερ θέλει να προσθέσει στο παλμαρέ του έναν από τους τίτλους που λείπουν από την ζηλευτή συλλογή του, όπως ακριβώς και ο Τζίτζι Μπουφόν, ο οποίος στα 38 του δείχνει πολύ απλά ότι μπορεί να βγαίνει νικητής σε κάθε σύγκριση.

Λίγες μέρες πριν το τεράστιο ματς, ο Τζίτζι ρωτήθηκε για το αν ο ίδιος ή ο Νόιερ είναι πιο ψηλά. «Εκείνος είναι καλύτερος, είναι πολύ δυνατός και πιο νέος» είπε αρχικά ο Ιταλος, ο οποίος με τη δεύτερη δήλωση και τον τρόπο του έδωσε την αληθινή απάντηση. «Αυτό που θέλω εγώ όταν παίζω είναι οι οπαδοί της Γιουβέντους και την Εθνικής Ιταλίας να σκέφτονται ότι δεν θέλουν άλλο τερματοφύλακα και νομίζω ότι δεν θέλουν». Κανένας από τους δύο δεν έχει δει την μπάλα στα δίχτυα του στο Euro (στο ματς που η Ιταλία έχασε από την Ιρλανδία, έπαιζε ο Σιρίγκου) και σίγουρα για να καταφέρουν οι ομάδες να σκοράρουν πρέπει να κάνουν κάτι πραγματικά πολύ καλό...

Αν ψάξει κάποιος την ιστορία των δύο ομάδων στις μεγάλες διοργανώσεις για να βγάλει συμπέρασμα για το τι θα γίνει το Σάββατο (02/06) ουσιαστικά δεν έχει επιλογή για το που θα καταλήξει. «Δεν φταίμε εμείς που έχαναν το '80» είπε ο κεντρικός αμυντικός της Mannschaft, Ματς Χούμελς, για την πραγματικά πελατειακή σχέση που έχει η Ιταλία σε βάρος της Γερμανίας στις μεγάλες διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, η Squadra Azzurra δεν έχει ούτε ήττα στις συναντήσεις των δύο σε τελική φάση μεγάλων διοργανώσεων και μετρά 4 νίκες και 4 ισοπαλίες. Οι ισοπαλίες μάλιστα, είναι όλες σε φάση ομίλων. Στο Mundial του 1962 και σε εκείνο του 1978 (2η φάση) το αποτέλεσμα ήταν 0-0 όπως και στο Euro του 1996, ενώ σε αυτό το 1988 ήταν η μοναδική φορά που η ισοπαλία είχε γκολ (1-1). Στις υπόλοιπες τέσσερις συναντήσεις η Ιταλία πέτυχε ιστορικές νίκες σε βάρος της Mannschaft.

Το 1970, στον «αγώνα του αιώνα», όπως έχει περάσει στην ιστορία, η Ιταλία έπαιξε με την Γερμανία στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού και ενώ δέχθηκε στην ισοφάριση (1-1) στο 90' επικράτησε με 4-3 στην παράταση κλείνοντας ραντεβού με την Βραζιλία στον τελικό. Η επόμενη νοκ-άουτ συνάντηση των δύο ήταν στον τελικό του Mundial του 1982 στην Ισπανία, με την Squadra Azzurra να πανηγυρίζει την κατάκτηση του τίτλου με 3-1. Οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά σχετικά πρόσφατα, το 2006 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας και έπαιξαν στα ημιτελικά στο Ντόρτμουντ. Σε εκείνο το ματς ο Μπουφόν κατέβασε ρολά και ο ήρωας του τουρνουά, Φάμπιο Γκρόσο, άνοιξε το σκορ στο 119', πριν κάνει το τελικό 2-0 στο 121' ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο στον δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου από τους Azzurri. Το τελευταίο, μέχρι αυτό του Σαββάτου (02/06), ραντεβού των δύο σε τελική φάση ήταν το 2012 στο Euro σε Πολωνία/Ουκρανία όταν με δύο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι η Ιταλία επικράτησε 2-1 τσεκάροντας το εισιτήριο για τον τελικό.

Σε 33 αγώνες στην ιστορία τους, η Ιταλία έχει 15 νίκες, η Γερμανία 8 και 10 φορές έχουν αναδειχθεί ισόπαλες. Και τις δύο φορές που οδηγήθηκαν στην παράταση, η Squadra Azzurra ήταν εκείνη που πανηγύρισε.

 

Τελευταία Νέα