Michael Jackson: To μεγαλείο ενός μύθου! (vids)

Αντωνία Σπανού
Michael Jackson: To μεγαλείο ενός μύθου! (vids)

bet365

Ο Μichael Jackson θα αφήσει την τελευταία του πνοή την 25η Ιουνίου του 2009. Ο καλλιτεχνικός χώρος μετρά άλλη μια απώλεια. Ίσως την μεγαλύτερη της σύγχρονης ιστορίας του. Το G – Weekend ταξιδεύει στην μουσική ιστορία του Billie Jean που έφερε την επανάσταση.

«Απλά θέλω να πω στους θαυμαστές μου σε κάθε γωνιά του κόσμου, κάθε εθνικότητας, κάθε φυλής, κάθε γλώσσας. Σας αγαπώ από τα βάθη της καρδιάς μου»

Η μοίρα του σκληρή και ίσως προδιαγεγραμμένη. Ο Michael Jackson έφυγε από την ζωή τόσο αναπάντεχα, μόλις στα 50 του χρόνια, αλλά και τόσο αναμενόμενα, αφού οι καταχρήσεις και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τον κατέβαλαν χρόνο με τον χρόνο, μέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα, λεπτό με το λεπτό.

Η προετοιμασία του για την τεράστια περιοδεία έφτανε σιγά σιγά στο τέλος της με τις 50 εμφανίσεις του «This is It» να είναι ήδη sold out και όλος ο πλανήτης να περιμένει την μεγάλη επιστροφή του.

Μια επιστροφή που γινόταν για όλους τους λάθος λόγους, αλλά με την καλλιτεχνική αξία του «Βασιλιά της ποπ» να υποσκιάζει όλα τα άλλα.

Εκείνος το έκανε για να ξεχρεώσει και να ξεχαστούν οι κατηγορίες προς το πρόσωπο του και το κοινό περίμενε άλλη μια μαγική και αξεπέραστη παράσταση από έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που έχουν περάσει ποτέ από την παγκόσμια σκηνή.

Ήθελε να τον δει εκεί πάνω να αποδεικνύει ότι το ταλέντο του δεν φθείρεται όπως... το δέρμα του ή η ψυχολογία του.

Μια μικρή απεικόνιση ολόκληρης της καριέρας του Michael Jackson. Δύο αντικρουόμενες πλευρές που έφτασαν στον επίλογο με τον πιο σκληρό και άδοξο τρόπο. Το τέλος ίσως και να μην ξάφνιασε πολλούς, ο τρόπος ακόμα λιγότερους.

Οξεία δηλητηρίαση από χάπια, ανακοπή και ένα τραγικό τέλος...

Η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Jackson είναι πολύ βαριά, ίσως και ασήκωτη. Πρωτοπόρος σε ότι έκανε, έφερε στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία κληρονομιά που ίσως ακόμα και ο ίδιος να μην άντεχε να διαχειριστεί.

Κατάφερε να κερδίσει 13 βραβεία Grammy και υπολογίζεται ότι πούλησε συνολικά 750 εκατομμύρια δίσκους.

Με την καριέρα του να ξεκινάει μόλις στα 6 του χρόνια, δεν μεγάλωσε ποτέ. Το ταλέντο του πάντα έφτανε πρώτο.

Το 1972 όντας ακόμα ανήλικος ηχογράφησε τον πρώτο του ατομικό δίσκο και το 1979 θα αρχίσει να συνεργάζεται με τον παραγωγό, Quincy Jones, και τα τραγούδια του γίνονται επιτυχίες.

Το «the girl is mine» κατακτά την κορυφή των τσαρτς και η συνέχεια φαντάζει λαμπρή. Το... φως μπαίνει μέσα στο «Thriller» και το κάνει να λάμπει σαν μοναδικό διαμάντι.

Το άλμπουμ θα βγει το 1982 και θα μείνει στην ιστορία σαν εκείνο με τις περισσότερες πωλήσεις.

Το πιο λαμπερό από όλα ίσως να είναι το «Billie Jean», που κυκλοφόρησε 2 Ιανουαρίου του 1983, ως το δεύτερο σίνγκλ του «Τhriller» και έμελλε να είναι το κομμάτι που θα καθιερώσει τον Jackson ως τον απόλυτο καλλιτέχνη.

Βillie Jean: H ιστορία του Michael Jackson σε ένα τραγούδι

Η επανάσταση στην μουσική είναι γεγονός. Το συγκεκριμένο κομμάτι θα γραφτεί στην ιστορία σαν ένα έργο τέχνης που αγγίζει την τελειότητα και φέρνει τον Michael Jackson σε μια κορυφή που όπως φάνηκε ήταν μοναχική και του στοίχισε.

Μια μουσική παράσταση, ένα τραγούδι και «γεννιέται» η στιγμή που η ποπ μουσική θα αλλάξει για πάντα.

Ο τόπος ήταν η Πασαντίνα της Καλιφόρνια και η συγκεκριμένη παράσταση θα γίνει στα πλαίσια των εορτασμών των 25 χρόνων της δισκογραφικής εταιρείας Motown.

Ο Μichael θα βγει στην σκηνή και θα αποκαλυφθεί για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο. Μαύρο σακάκι με παγιέτες, ασημένιο πουκάμισο, μαύρα παπούτσια και στο χέρι του ένα λευκό γάντι...

«τη νύχτα πριν τη μαγνητοσκόπηση ακόμη δεν ήξερα τι θα έκανα με τη σόλο εμφάνισή μου. Κι έτσι πήγα στην κουζίνα και έπαιξα το Billie Jean …στάθηκα εκεί και άφησα το τραγούδι να μου πει τι θα κάνω. Σχεδόν άφησα το χορό να δημιουργηθεί μόνος του»

Οι παραγωγοί ήθελαν τους Jackson 5 αλλά ο Michael ήθελε να πει και ένα σόλο κομμάτι. Επειδή όλος του ο χρόνος αναλώθηκε στην εμφάνιση του γκρουπ δεν πρόλαβε να προετοιμάσει κατάλληλα το «Billie Jean».

Αυτή, όμως, θα είναι η εμφάνιση που θα μείνει στην ιστορία.

Ακόμα και αν δεν άρεσε στον Jackson (ήθελε να μείνει στις μύτες των ποδιών του περισσότερο χρόνο), κατάφερε και δημιούργησε ένα μύθο που δύσκολα θα γκρεμιστεί.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιήσει το Moonwalk και θα... αναγκάσει τον Φρεντ Αστέρ αλλά και τον Σάμμι Ντάβις να υποκλιθούν στο απέραντο ταλέντο του.

Την εμφάνιση του εκεί θα την δουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι, που είχαν την τύχη να δουν να γράφεται ο πρόλογος ενός βιβλίου, με μελάνι βουτηγμένο σε ταλέντο. Η γέννηση του Billie Jean θα σημάνει και την πραγματική γέννηση του καλλιτέχνη Jackson.

Η αρχή δεν θα είναι ιδανική αφού το τραγούδι θα γίνει η αιτία για διαφωνία του Jones (που ήταν ο παραγωγός του Jackson στο Thriller) με τον ίδιο τον Michael για το αν θα πρέπει τελικά να συμπεριληφθεί στον δίσκο, αφού έλεγε ότι το κομμάτι είναι «αδύναμο» για το συγκεκριμένο άλμπουμ.

Διαφωνία θα υπάρξει και για το όνομα του κομματιού καθώς και για την εισαγωγή που διαρκεί 29 δευτερόλεπτα και θεωρούνταν πολύ μεγάλη για την εποχή.

Ο Jackson όμως την ήθελε γιατί τον βοηθούσε να... πάρει φόρα για να χορέψει. Όπως ήθελε να γίνει και συμπαραγωγός στον δίσκο του, αφού η πίστη του σε αυτόν ήταν μοναδική.

Οι λεπτομέρειες για αυτό τον «θησαυρό» είναι άπειρες. Το «Billie Jean» είναι σε στίχους και μουσική του ίδιου του τραγουδιστή όπως και η φωνή αλλά και τα φωνητικά.

Ο Jackson θα το ηχογραφήσει μόνο μια φορά, αλλά το κομμάτι θα μιξαριστεί 91 φορές. Τελικά, θα διαλέξει μόλις την 2η εκδοχή, που θα είναι και αυτή που τελικά θα κυκλοφορήσει.

«Η Billie Jean είναι ένα είδος ανώνυμης. Αντιπροσωπεύει πολλά κορίτσια. Αυτά τα κορίτσια θα ισχυρίζονται ότι είχαν σχέση με τα μέλη ενός συγκροτήματος που ήρθε στην πόλη τους και εγώ νομίζω ότι έγραψα το κομμάτι λόγω της εμπειρίας που είχα με τα αδέλφια μου όταν ήμουν μικρός. Υπάρχουν πολλές Billie Jean εκεί έξω. Κάθε μία από αυτές ισχυρίζεται ότι ένας από τους αδελφούς μου έχει συγγένεια με το παιδί της».

Αυτό ισχυρίζεται ο Michael για το περιεχόμενο του κομματιού, αν και υπάρχουν πολλές ιστορίες για την ταυτότητα της διάσημης Billie.

Η κληρονομιά αυτού του κομματιού είναι πολύ βαριά. Είναι το τραγούδι που έκανε τον Michael Jackson αυτό που είναι ακόμα και σήμερα. Μύθο... Οι πωλήσεις και τα βραβεία που έχει κερδίσει δεν μπορούν να μετρηθούν, αφού οι λίστες που το περιλαμβάνουν σαν ένα από τα καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών είναι άπειρες.

Ήταν βασικός συντελεστής στο να γίνει το «Τhriller» το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών και αν μπορούσε να βαθμολογηθεί, ίσως να ήταν το κομμάτι που θα έπαιρνε ένα καθαρό 10αρι, όπως κάποτε πήρε η Κομανέτσι στο τέλειο πρόγραμμα γυμναστικής που πραγματοποίησε.

Η σύνθεση του κομματιού αποτελεί επιστήμη και έχει αναλυθεί σε κάθε λεπτομέρεια της. Οι μουσικοί που πήραν μέρος σε αυτό ήταν κορυφαίοι και ευρήματα που χρησιμοποίησε ο Jackson με τον Jones για την εποχή ήταν μοναδικά, όπως το να τραγουδήσει τα φωνητικά μέσω ενός χάρτινου σωλήνα.

Ένας μουσικός που βρισκόταν στις ηχογραφήσεις, ο Greg Phillinganes , και έπαιζε πιάνο και πλήκτρα θα δηλώσει και θα βρει πολλούς υποστηρικτές: «το Billie Jean είναι καυτό σε κάθε επίπεδο. Είναι καυτό και ρυθμικό. Είναι καυτό ηχητικά, επειδή τα όργανα είναι πολύ λίγα και ακούς τα πάντα. Είναι καυτό μελωδικά. Είναι καυτό στιχουργικά. Είναι καυτό φωνητικά. Σε επηρεάζει σωματικά, συναισθηματικά ακόμα και πνευματικά».

Ο ίδιος ο Jackson στο «Μοοnwalk» θα θυμηθεί:

«Ένας μουσικός ξέρει να ξεχωρίζει την επιτυχία. Και πρέπει να διαισθάνεται σωστά. Ένα τέτοιο τραγούδι σε γεμίζει και σε κάνει να νιώθεις ωραία. Το καταλαβαίνεις όταν το ακούς. Έτσι ένιωσα και με το «Billie Jean». Ήξερα ενώ το έγραφα ότι επρόκειτο να γίνει μεγάλη επιτυχία. Απορροφήθηκα πραγματικά σ’ αυτό το τραγούδι. Μία μέρα, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος από την ηχογράφηση, οδηγούσα στον αυτοκινητόδρομο Ventura και ήμουν με τον Nelson Hays με τον οποίο συνεργαζόμασταν εκείνη την εποχή. Το «Billie Jean» γύρναγε συνέχεια στο μυαλό μου και το σκεφτόμουνα συνέχεια. Όταν βγήκαμε από τον αυτοκινητόδρομο, ένα παιδί με μια μοτοσικλέτα μας πλησίασε και μας είπε ότι το αυτοκίνητό μας πήρε φωτιά. Ξαφνικά παρατηρήσαμε τον καπνό και σταματήσαμε στην άκρη του δρόμου όπου είδαμε ότι όλο το κάτω μέρος της Rolls-Royce πήρε φωτιά. Εκείνο το παιδί πιθανότατα να έσωσε τις ζωές μας. Αν το αυτοκίνητο είχε εκραγεί, μπορεί να είχαμε σκοτωθεί. Αλλά ήμουν τόσο απορροφημένος σ’ αυτό το τραγούδι που ούτε καν είχα συνειδητοποιήσει, παρά μόνο αργότερα, τι φοβερό θα μπορούσε να μου είχε συμβεί».

Ο Michael Jackson έχει αφήσει βαριά παρακαταθήκη πίσω του. Το όνομα του έχει γραφτεί στην ιστορία με μοναδικό τρόπο και καλλιτεχνικά μπαίνει στο πάνθεον των ανθρώπων που έχουν προσφέρει και έχουν χτίσει τα θεμέλια σε ότι υπάρχει σήμερα.

Η προσωπικότητα του ήταν αμφιλεγόμενη. Απέκτησε τους δαίμονες του από πολύ μικρός και η τεράστια επιτυχία τους έθρεψε και τους έκανε μέρος μιας καλλιτεχνικής υπόστασης που ξεπέρασε κάθε φαντασία. Αυτός είναι ο Michael Jackson, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε ευλογημένος, με την ίδια αυτή ευλογία να τον καταστρέφει.

Μichael είσαι ανυπέρβλητος...

Σε ευχαριστούμε...

BILLIE JEAN – Michael Jackson

She was more like a beauty queen from a movie scene

I said don’t mind, but what do you mean I am the one

Who will dance on the floor in the round

She said I am the one who will dance on the floor in the round

She told me her name was Billie Jean, as she caused a scene

Then every head turned with eyes that dreamed of being the one

Who will dance on the floor in the round

People always told me be careful of what you do

And don’t go around breaking young girls’ hearts

And mother always told me be careful of who you love

And be careful of what you do ’cause the lie becomes the truth

Billie Jean is not my lover

She’s just a girl who claims that I am the one

But the kid is not my son

She says I am the one, but the kid is not my son

For forty days and forty nights the law was on her side

But who can stand when she’s in demand her schemes and plans

‘Cause we danced on the floor in the round

So take my strong advice, just remember to always think twice

(Do think twice)

She told my baby we’d danced ’til three then she looked at me

Then showed a photo of my baby cried his eyes were like mine

Go on dance on the floor in the round, baby

People always told me be careful of what you do

And don’t go around breaking young girls’ hearts

She came and stood right by me then the smell of sweet perfume

This happened much too soon She called me to her room

Chorus (x2)

She says I am the one, but the kid is not my son (x2)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα