Ο... άγνωστος Μλάντεν!

Νίκος Αθανασίου
Ο... άγνωστος Μλάντεν!

bet365

Tο Gazzetta Weekend Journal και ο Νίκος Αθανασίου παρουσιάζουν έναν άλλο, διαφορετικό, άγνωστο Μλάντεν Πέτριτς.

«Καλά τρελάθηκες; Εσύ έχεις ακόμη δύο χρόνια μπάλα για πλάκα. Είτε εδώ είτε ακόμη πιο εύκολα στο MLS ή την Αυστραλία». Με κοιτάζει, χαμογελάει με νόημα και απαντά. «Yes malaka i feel good but i am 35»!

Η αυλαία μίας σπουδαίας καριέρας που συνδυάστηκε με εκατοντάδες γκολ στα ευρωπαϊκά γήπεδα, έπεσε με συγκίνηση, αποθέωση και νοσταλγία στην Λεωφόρο και θα μπορούσε να πέσει ακόμη πιο εντυπωσιακά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν ο Παναγιώτης Γλύκος δεν έκανε την επέμβαση της χρονιάς στην Τούμπα!

Ο Έλληνας πορτιέρο στέρησε από τον έναν και μοναδικό Μλάντεν Πέτριτς το πιο γλυκό φινάλε(;) σε μία καριέρα όπου ανάλογης ομορφιάς γκολ ήταν... καθημερινότητα για τον Κροάτη που αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους στράικερ στα 00's!

Ο ίδιος ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση αλλά θα πόνταρα τουλάχιστον μισό μισθό(μην φανταστείτε τίποτα τρελά λεφτά) ότι δεν έχει καταφέρει να «σκοτώσει» το μικρόβιο του ποδοσφαιριστή.

Θα ξεκουραστεί, θα κάνει τις διακοπές του με την υπέροχη οικογένειά του και πιθανότατα θα αποδεχθεί μία από τις εξωτικές προτάσεις που έχει στα χέρια του!

Φυσικά το ιδανικό σενάριο θα ήταν να παραμείνει στον Παναθηναϊκό. Είτε ως μία σούπερ ποιοτική λύση από τον πάγκο, είτε ως στέλεχος της ΠΑΕ. Αυτό δεν έγινε αλλά τα δυόμισι χρόνια που κόσμησε με την παρουσία του τα ελληνικά γήπεδα ήταν υπεραρκετά για να καταλάβεις το γιατί αυτός ο άνθρωπος έκανε τόσο σπουδαία πράγματα στην ποδοσφαιρική του ζωή.

«ΠΟΙΑ ΑΜΑΞΙΑ ΦΙΛΕ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ»;

Η ζωή του ποδοσφαιριστή είναι συνδεδεμένη με τις ωραίες γυναίκες, τα ακριβά σπίτια, τα supercars. Ο Πέτριτς ήταν τεράστιο όνομα στην Γερμανία, με την φανέλα της Ντορντμουντ αρχικά και του Αμβούργου στην συνέχεια, φτάνοντας μια ανάσα από την μεγάλη μεταγραφή στην Γιουβέντους. Πιο μικρός είχε τρέλα με τα γρήγορα αυτοκίνητα. Σε μία συζήτηση για το αν έχει ακόμη την ίδια... τρέλα, η απάντηση ήταν αποστομωτική!

«Κοίτα φίλε. Όταν ήμουν πιο μικρός είχα πολύ γρήγορα αυτοκίνητα. Μου άρεσε η ταχύτητα. Όταν, όμως, έγινα πατέρας τα πάντα άλλαξαν μέσα στο κεφάλι μου. Αλλάζει η ζωή σου, δεν είσαι πια μία μονάδα, ένα απλό άτομο στον κόσμο, έχεις τεράστιες ευθύνες, είναι ένας άνθρωπος που εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα»!

Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΤΡΑΖΕΝ

Εκτός από την ερωτική σχέση με την «στρογγυλή θεά», ο Μλάντεν Πέτριτς έχει ιδιαίτερη αδυναμία και στο μπάσκετ. Κάποιες φορές μάλιστα έδωσε το παρών και στο κλειστό του ΟΑΚΑ, παρακολουθώντας σημαντικά παιχνίδια του «Εξάστερου» ενώ στην προετοιμασία του 2014 στην Πολωνία είχε φροντίσει να δείξει ένα μέρος των ικανοτήτων του. Στις εγκαταστάσεις του «Mistral Sport» και βλέποντας τον Κώστα Τριανταφυλλόπουλο να μην μπορεί να βρει στόχο, πήρε μία μπάλα και έστειλε το μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

«Ελάτε να σας μάθω μπάσκετ σαν γνήσιος Κροάτης» ήταν η ατάκα με αναφορά στον αξεπέραστο Ντράζεν Πέτροβιτς, τον οποίο ο Πέτριτς είχε σαν ίνδαλμα στα παιδικά του χρόνια!

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ

Ισχυρή προσωπικότητα εντός και εκτός γηπέδων, ο Μλάντεν Πέτριτς στα δυόμισι χρόνια που έμεινε στον Παναθηναϊκό έδωσε ρεσιτάλ αυθεντικότητας και ειλικρίνειας σε κάθε του δήλωση. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

*Στο πρώτο εξάμηνο της παρουσίας του στο «τριφύλλι» και έχοντας στον ορίζοντα το Μουντιάλ της Βραζιλίας αντιμετώπισε αρκετούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμο έδαφος και να μείνει εκτός αποστολής. Λίγο πριν ανακοινωθούν οι επιλογές θυμάμαι σαν τώρα έξω απο τα αποδυτήρια της Λεωφόρου να εξηγεί το γιατί δεν θα πρέπει να βρίσκεται στην 23αδα, αναγνωρίζοντας την πολύ κακή χρονιά που είχε περάσει για τον ίδιο.

*Οδηγώντας με τα γκολ-τρίποντα τον Παναθηναϊκό στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος το 2014, όλοι περίμεναν να ακούσουν από τα χείλη το «πάμε για τον τίτλο». Δεν το είπε ποτέ. Ούτε μία φορά. Πάντα έκανε λόγο για βελτίωση που χρειάζεται και ποτέ δεν προσπάθησε να χαϊδέψει αυτιά...

Ο ΖΕΚΑ

Μπορεί να συνετέλεσε την «κροατική μαφία» μαζί με τους Σίλντενφελντ και Πράνιτς αλλά αυτός που ήταν ο πραγματικά κολλητός του δεν ήταν άλλος από τον Κάρλος Ζέκα. Οι δυο τους κόλλησαν από την πρώτη στιγμή και «έχτισαν» μία πολύ δυνατή φιλία, με τον Μλάντεν να έχει τον ρόλο του μεγάλου αδελφό απέναντι στον Πορτογάλο αρχηγό του «τριφυλλιού». Μόνο τυχαίο δεν ήταν το συγκινητικό αντίο του Ζέκα στον Κροάτη συμπαίκτη του.

«Ήταν τιμή μου που έπαιξα μαζί σου και που είμαι φίλος σου. Είσαι ένας εκπληκτικός άνθρωπος, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Τα γήπεδα πλέον θα είναι φτωχότερα δίχως εσένα στο ποδόσφαιρο, φίλε μου.Σου εύχομαι τα καλύτερα για εσένα και για την υπέροχη οικογένειά σου. Σε αγαπώ κολλητέ» έγραψε ο Ζέκα, με τον Πέτριτς να απαντά:

«Σε ευχαριστώ κολλητέ... Θα μου λείψει ο χρόνος μαζί σου στο γήπεδο και στα αποδυτήρια. Συνέχισε δυνατά φίλε μου... και θα κάνεις την δική σου πορεία... Σ' αγαπώ».

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Γκνιεβίνι 2014, Όστερμπεκ 2015. Τα όσα έκανε στις ασκήσεις με τα τελειώματα ο Κροάτης ήταν πραγματικά το κάτι άλλο. Με το αριστερό, με το δεξί, με το κεφάλι, με το πλασέ, με το κουντεμπιέ. Με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Η σχέση του με το πλεκτό ερωτική. Αν δεν το ζούσες με τα μάτια σου ήταν δύσκολο να το πιστέψεις και ας είχες τις παραστάσεις από τους... παπάδες που έκανε σε Ελβετία και Γερμανία.

Η ΠΙΣΤΗ ΣΕ ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ

Είκοσι χρόνια στα γήπεδα έχει συνεργαστεί με δεκάδες προπονητές του υψηλότατου επιπέδου. Ο τελευταίος της καριέρας του, ο Αντρέα Στραματσόνι, είναι ένας άνθρωπος τον οποίο πιστεύει αρκετά. Ποτέ δημόσια δεν βγήκε να μιλήσει υπέρ του Ιταλού τεχνικού, όμως, είναι δεδομένο πως αποτελεί θαυμαστή της δουλειάς του 40χρονου κόουτς. Μάλιστα, αρκετές φορές σε συμπαίκτες του έλεγε πως την νέα αγωνιστική περίοδο ο Παναθηναϊκός θα είναι πολύ καλύτερος, αρκεί άπαντες να προσαρμοστούν στα αγωνιστικά θέλω του «Στράμα».
Η κουβέντα που έκαναν οι δυο τους πριν την ανακοίνωση του φινάλε από τον Μλάντεν, είναι δείγμα της εξαιρετικής σχέσης που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους δύο άνδρες το τελευταίο διάστημα, όπως και η εισήγηση από τον Στραματσόνι για την παραμονή του Κροάτη στον σύλλογο ακόμη και σε διαφορετικό ρόλο.

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Τον έγραψαν τελειωμένο, παλαίμαχο, ότι δεν μπορεί να βοηθήσει, πως ήρθε για την... σύνταξη. Τα όσα έκανε την σεζόν 2014-2015 ήταν η απόδειξη του αντιθέτου. Με δουλειά, με σωστή διαχείριση και πλάνο ο Κροάτης ήταν καθοριστικότατος και δικαίωσε όσους φωνάζαμε το αυτονόητο. Πως αν ήταν υγιής θα έκανε ωραία πράγματα πάνω στο χορτάρι. Η παρουσία του στον Παναθηναϊκό ήταν ακόμη μία ευλογία για όσους ασχολούμαστε με το ρεπορτάζ του «τριφυλλιού». Προσωπικά τέσσερα πράγματα θα θυμάμαι πάντα από τον Μλάντεν:

1)Την γκολάρα-νίκη κόντρα σε ένα ολόκληρο σύστημα, στο 2-1 επί του Ολυμπιακού στην Λεωφόρο και τον τρελό πανηγυρισμό.

2)Το... ρεβεγιόν που κάναμε μαζί στο Κορωπί την τελευταία μέρα του 2014 στα πλαίσια μίας απολαυστικής συνέντευξης που έδωσε στο Gazzetta.gr!

3)Την απορία του όταν με είδε με φανέλα Στόουκ και τυπωμένο το όνομα του Άιρλαντ στο φιλικό ανάμεσα στους δημοσιογράφους και το προπονητικό επιτελείο πέρυσι το καλοκαίρι. «Εσύ είσαι τρελός» ήταν η ατάκα του και άντε να του εξηγήσεις.

4) Το «ψάρωμα» στο αεροδρόμιο της Λιέγης το καλοκαίρι του 14'. Κατά την άφιξη της αποστολής για το πρώτο ματς με την Σταντάρ ήταν γνωστό πως αντιμετώπιζε πρόβλημα στην μέση και ήταν αμφίβολος. Ήταν πρωινή η πτήση, πονούσε κιόλας, οπότε στην ερώτηση «Μλάντεν πως πάει η μέση σου» ήταν λογική απάντηση το «Εσείς τα μαθαίνετε πριν από εμένα»...

 

Τελευταία Νέα