Ο «μεγαλύτερος» τελικός EVER! (vids)

Ο «μεγαλύτερος» τελικός EVER! (vids)

bet365

Το ΝΒΑ ζει στους ρυθμούς των τελικών και με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων το G-Weekend θυμάται το μυθικό Game 5, Σέλτικς-Σανς, που κρίθηκε στην τρίτη παράταση και αποτελεί το μεγαλύτερο σε διάρκεια ματς τελικής σειράς στην ιστορία.

Οι φετινοί τελικοί του ΝΒΑ είναι εδώ, καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής (3/6) οι περσινοί πρωταθλητές Ουόριορς έκαναν το 1-0 επικρατώντας με 104-87 των Καβαλίερς.

Πριν από ακριβώς 40 χρόνια (4/6/1976) όμως διαδραματίστηκε το συναρπαστικότερο για πολλούς και αναμφίβολα μεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι τελικής σειράς στην ιστορία ΝΒΑ, όταν οι Σέλτικς επικράτησαν με 128-126 των Σανς, έπειτα από 3 παρατάσεις!

Με τη σειρά να βρίσκεται στο 2-2, οι Σέλτικς υποδέχονται τους Σανς, με τις δύο ομάδες να προσφέρουν μία μοναδική παράσταση στο κοινό του Boston Garden, το οποίο «χόρτασε» θέαμα, ανατροπές και εναλλαγές συναισθημάτων για 63 ολόκληρα λεπτά.

Στα -19” από το φινάλε της κανονικής διάρκειας, οι φιλοξενούμενοι προηγούνται με 94-95. Ο Χάβλιτσεκ έχει την ευκαιρία να δώσει το προβάδισμα στους γηπεδούχους από τη γραμμή των βολών, ευστοχεί στην πρώτη, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη δεύτερη προσπάθειά του. Παρόλα αυτά οι Σέλτικς παίρνουν το επιθετικό ριμπάουντ, με τον Χάβλιτσεκ όμως να αστοχεί ξανά στα -8 δευτερόλεπτα.

Με την αγωνία στο... κόκκινο, οι Σανς έχουν την τελευταία κατοχή στα χέρια τους και την ευκαιρία να κερδίσουν το ματς, όμως τελικά δεν κατορθώνουν να ολοκληρώσουν επίθεση, με την αναμέτρηση να οδηγείται τελικά στην παράταση. Το φινάλε πάντως της κανονικής διάρκειας του αγώνα γίνεται ακόμα πιο επεισοδιακό εφόσον συνυπολογίσει κανείς το γεγονός πως μετά την ανανέωση της επίθεσης των Σέλτικς, ο Πολ Σάιλας ζήτησε τάιμ-άουτ, δίχως να έχει απομείνει κάποιο στην ομάδα του. Οι διαιτητές ωστόσο αγνόησαν το νεύμα του και δεν τιμώρησαν την παράβαση που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα, μιας και οι Σανς θα είχαν την ευκαιρία ευστοχώντας στη μία βολή που προβλεπόταν να πάρουν το παιχνίδι.

Η ολοκλήρωση του πρώτου επιπρόσθετου πενταλέπτου δεν έδωσε και πάλι νικητή (101-101), όπως το ίδιο συνέβη και με τη δεύτερη παράταση, η οποία τελείωσε επίσης με δραματικό τρόπο. Ο Χάβλιτσεκ σκοράρει για το 111-110 των Σέλτικς, ένα δευτερόλεπτο πριν από το τέλος, με το κοινό στις εξέδρες πανηγυρίζει ήδη. Το χρονόμετρο μηδενίζει σκόπιμα, οι διαιτητές ωστόσο κατανοούν την πρόθεση και προσθέτουν ακόμα ένα δευτερόλεπτο στο επικό ματς. Oι Σανς ζητούν τάιμ-άουτ, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον κανόνα και να επαναφέρουν τη μπάλα από το κέντρο, αφού πρώτα οι Σέλτικς εκτελέσουν μία ελεύθερη βολή. Ο Τζο-Τζο Ουάιτ ευστοχεί και πάνω που όλα έδειχναν πως θα έχουμε νικητή, ο Γκάρφιλντ Χερντ νικά το ρολόι με εντυπωσιακή προσπάθεια at the buzzer, στέλνοντας το παιχνίδι και σε τρίτη παράταση!

Η λύτρωση για τους Σέλτικς ήρθε τελικά μετά από 63 λεπτά, καθώς οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των Σανς και να φτάσουν στην επικράτηση με 128-126 πετυχαίνοντας το 3-2, ενώ λίγες ημέρες μετά πανηγύρισαν το 13ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, αφού κέρδισαν και το Game 6.

Στην αναμέτρηση παράλληλα σημειώθηκε ακόμα ένα εντυπωσιακό ρεκόρ, πέρα από τις τρεις παρατάσεις που χρειάστηκαν για να αναδειχθεί ο νικητής, μιας και ο φόργουορντ των Σανς και πρωταγωνιστής της δεύτερης παράτασης, Γκάρφιλντ Χερντ, αγωνίστηκε στα 61 από τα 63 λεπτά του αγώνα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στη σχετική κατηγορία, το οποίο ωστόσο κατέρριψε στη συνέχεια ο επίσης παίκτης της ομάδας του Φίνιξ, Κέβιν Τζόνσον, ο οποίος έφτασε 62 λεπτά στο παρκέ.

Σε ότι αφορά στην αναμέτρηση των Σέλτικς με τους Σανς, ο Τζο Τζο Ουάιτ σημείωσε 33 πόντους για τους Σέλτικς, με το Κόουενς να τον ακολουθεί με 26, ενώ από 22 και 17 πόντους αντίστοιχα σημείωσαν οι Χάβλιτσεκ και Σάιλας.

Για τους ηττημένους, Βέστφαλ και Σόμπερς είχαν από 25 πόντους, ενώ ο Κέρτις Πέρι πρόσθεσε άλλους 23 και ο Άλβαν Άνταμς 20.

 

Τελευταία Νέα