«Όνειρο ζωής για όλη την Αλβανία»!

«Όνειρο ζωής για όλη την Αλβανία»!

bet365

Μια εβδομάδα πριν την... πρώτη του σε Euro με τα χρώματα της Αλβανίας, ο Έργκις Κάτσε μιλάει στο G-Weekend Journal για τα όσα ονειρεύεται να πετύχει επί γαλλικού εδάφους!

Στα 11 του χρόνια έζησε στην Ελλάδα τον άθλο της εθνικής ομάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Ένα μήνα πριν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας του, ο Εργκίς Κάτσε, ετοιμάζεται να παίξει με την Αλβανία στα τελικά του Euro 2016.

Ο Αλβανός μέσος, ένας εκ των τεσσάρων εκπροσώπων του ΠΑΟΚ στα γήπεδα της Γαλλίας, με 15 συμμετοχές και 2 γκολ στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρα του, μιλάει στο Gazzetta για τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, που έχει ένας 23χρονος λίγο πριν από την σέντρα της μεγάλης ευρωπαϊκής γιορτής.

Αποκαλύπτει τα γούρι του, θυμάται την μπάλα να πηγαίνει συστημένη στο «παραθυράκι» της εστίας του Λιορίς και εύχεται να το ξανακάνει αυτή τη φορά στο «Βελοντρόμ»!

- Στο μυαλό του Εργκίς Κάτσε ποιες σκέψεις υπάρχουν λίγο πριν από την έναρξη του Euro;

«Αρκετές σκέψεις, ανυπομονησία, περιέργεια. Είναι μια μεγάλη διοργάνωση, μια πρόκληση για κάθε ποδοσφαιριστή και για τους Αλβανούς κάτι το άγνωστο, αφού είναι η πρώτη συμμετοχή μας. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν οι υποχρεώσεις με τον ΠΑΟΚ, τα πλέι οφ, όπου ήταν λογικό να αποτελεί προτεραιότητα, αλλά η εθνική και πολύ περισσότερο το Euro είναι κάτι που δεν μπορείς να πεις, ότι δεν το σκέφτεσαι ή δεν το έχεις στο μυαλό σου».

Παίξε νόμιμα με απεριόριστα ειδικά στοιχήματα στη Vistabet!

- Η πρώτη συμμετοχή της Αλβανίας σε μια τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος προκαλεί ανυπομονησία και στον κόσμο της;

«Όλοι περιμένουν πως και πως αυτά τα παιχνίδια. Τα εισιτήρια έχουν τελειώσει και προσπαθούν πολλοί άνθρωποι να βρουν επιπλέον εισιτήρια. Ο κόσμος θα είναι η δύναμή μας. Ελπίζω να κυλήσουν όλα ομαλά, να μην υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα και να ευχαριστηθεί ο κόσμος μεγάλα παιχνίδια σε μια μεγάλη διοργάνωση».

- Ήταν ιστορικό το βράδυ της νίκης επί της Αρμενίας και της πρόκρισης στα τελικά του Euro;

«Το πανηγυρίσαμε πολύ, το γιορτάσαμε με την ψυχή μας. Όχι μόνο εμείς, όλη η χώρα βγήκε στους δρόμους και πανηγύριζε για την πρόκριση. Επιστρέφοντας δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε με τον κόσμο στους δρόμους, στις πλατείες να γιορτάζει μαζί μας. Ένας πανικός! Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να μας χειροκροτήσουν».

- Σας υποδέχθηκαν με τιμές ηρώων από τον πρόεδρο της χώρας, τον πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίο κάτοικο της Αλβανίας…

«Ναι, αυτό συνέβη και ήταν η πρώτη φορά που το ποδόσφαιρο ήταν η αφορμή για να γιορτάσει ένα ολόκληρο έθνος. Για όλους ήταν ένα όνειρο ζωής να βρεθεί η Αλβανία στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης».

-Πάντως, αποδείχθηκε ότι αφήσατε πίσω σας και όλα όσα συνέβησαν στο ξεκίνημα της πορείας για τη Γαλλία, με τα γεγονότα στον αγώνα εναντίον της Σερβίας;

«Αυτό έπρεπε να κάνουμε. Στο ποδόσφαιρο είσαι υποχρεωμένος να κοιτάζεις μπροστά και όχι πίσω. Υπάρχουν γεγονότα, όπως αυτά στις αναμετρήσεις με την Σερβία, που καλώς ή κακώς συμβαίνουν στα γήπεδα, το ποδόσφαιρο αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας, αλλά ευτυχώς δεν μας επηρέασαν καθόλου σαν ομάδα».

- Τι θυμάσαι περισσότερο απ’ όλη την πορεία των προκριματικών;

«Το γκολ που δεχθήκαμε στο τελευταίο λεπτό από την Πορτογαλία. Θα μπορούσαμε να είχαμε περάσει από πιο νωρίς, αλλά όλα είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Ασφαλώς και το βράδυ της νίκης με την Αρμενία».

- Για τον Εργκίς Κάτσε η συμμετοχή στην τελική φάση του Euro μοιάζει με μια μεγάλη πρόκληση, ένα προσωπικό στοίχημα;

«Κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να παίξει σε μια μεγάλη διοργάνωση. Ειδικά, όταν μιλάμε για την Αλβανία, που δεν έχει παρουσίες σε τελικές φάσεις, η προσμονή, η αγωνία και η φιλοδοξία είναι ακόμη πιο έντονα στοιχεία πιστεύω στο μυαλό και στην σκέψη κάθε ενός από εμάς που θα έχουν την τύχη και την τιμή να βρεθούμε στα γήπεδα της Γαλλίας».

Τι να περιμένουμε από την πρωτάρα Αλβανία στην τελική φάση του Euro;

«Το ίδιο πάθος και την ίδια αποφασιστικότητα, που δείξαμε στα παιχνίδια της προκριματικής φάσης. Δεν ήμασταν σε εύκολο όμιλο κι όμως καταφέραμε και πήραμε το εισιτήριο. Υπάρχει αρκετό ταλέντο στην εθνική Αλβανίας, δείτε πόσοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στο εξωτερικό, πρέπει όμως να μείνουμε συγκεντρωμένοι και να προσγειωμένοι για να τα πάμε καλά. Κι όταν λέμε καλά , εννοώ να περάσουμε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης».

- Ποιο είναι το μυστικό και το κλειδί αυτής της εθνικής Αλβανίας;

«Ότι παίζουμε όλοι για την ομάδα. Στο ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται πάντα να έχεις έναν Κριστιάνο ή έναν Μέσι για να πετύχεις κάτι σημαντικό, να προχωρήσεις, να διακριθείς. Αν παίξεις σαν ομάδα μπορείς να φτάσεις πολύ ψηλά».

- Πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Τζιάνι Ντι Μπιάσι στον πάγκο της εθνικής Αλβανίας;

«Κοιτάξτε, είναι ο μοναδικός προπονητής, που κατάφερε να οδηγήσει την Αλβανία στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης. Κι άλλοι σπουδαίοι προπονητές το’ χαν προσπαθήσει, αλλά δεν το πέτυχαν. Αυτό λέει πολλά…».

- Θεωρείται μετρ της τακτικής, Ιταλός γαρ…

«Αποδείχθηκε ότι είναι σπουδαίος προπονητής. Όλοι οι Ιταλοί παίζουν και ποντάρουν στην τακτική. Κι αυτός ξέρει καλά αυτή την συνταγή».

- Ο Λορίκ Τσάνα είναι όντως ο ηγέτης της εθνικής Αλβανίας;

«Στα 2,5 χρόνια που είμαι στην εθνική ομάδα έχω αντιληφθεί την ηγετική φυσιογνωμία του. Είναι χρόνια στην ομάδα, έχει εμπειρίες και παραστάσεις, είναι αρχηγός μ’ όλη την σημασία και την έννοια της λέξης».

- Είναι κάτι σαν ο πατέρας σας για όλους εσάς τους πιτσιρικάδες, που έχετε μαζευτεί στην εθνική;

«Αν τον σκεφτείς, ναι, είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας, όλοι οι υπόλοιποι είμαστε πολύ πιο μικροί, αυτό πάντως μας βοήθησε και μας βοηθάει αρκετά. Τρέχουμε περισσότερο στο γήπεδο, βγάζουμε ενέργεια και πολύ πάθος. Δεν έχουμε τον Μέσι στην ομάδα μας, αλλά έχουμε θέληση, τρέξιμο, δύναμη και χαρακτήρα».

- Αποτελεί κλειδί για την πορεία σας το πρώτο ματς εναντίον της Ελβετίας;

«Ασφαλώς και είναι καθοριστικό. Αν το κερδίσεις ξεκινάς με καλύτερη ψυχολογία και συνεχίζεις καλύτερα. Αυτό το ματς θα δείξει που μπορούμε να πάμε».

- Ένα χρόνο πριν, 13 Ιουνίου, πέτυχες ένα εντυπωσιακό γκολ εναντίον της Γαλλίας σε φιλικό επίπεδο. Τώρα, 15 Ιουνίου, στη Μασσαλία και πάλι εναντίον των τρικολόρ…

«Λες να ξανασκοράρω με φάουλ; Θα με θυμάται ο Λιορίς και θα με περιμένει…»

- Γιατί, όχι, εσύ ξέρεις καλύτερα… Δεν πιστεύεις στο κάρμα, στην στιγμή;

«Μακάρι να συμβεί, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να κερδίσει η ομάδα κι ας μην σκοράρω. Υπάρχουν κι άλλοι που μπορούν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, αρκεί να το κάνουν…».

- Ποια ομάδα είναι το φαβορί για την κατάκτηση του Euro της Γαλλίας;

«Θα έλεγα τη Γερμανία. Πάντα φτάνει πολύ ψηλά σε τέτοιες διοργανώσεις. Ίσως και η Ισπανία αν και βλέπω να υπάρχουν ομάδες που θα προχωρήσουν τις οποίες και δεν θα τις περιμένει κανείς. Στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται, δείτε τι κατάφερε πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα στην Πορτογαλία, η Λέστερ στην Πρέμιερ Λιγκ, οπότε και στη Γαλλία μπορεί να υπάρξει και κάποια ομάδα – έκπληξη».

- Η νεογέννητη κορούλα του Εργκίς θα είναι το γούρι του;

«Μακάρι να αποδεχθεί τυχερή. Θα ήθελα να είναι λίγο πιο μεγάλη και όχι μηνών για να μπορεί να καταλαβαίνει, να έρθει και μαζί μας, αλλά ας μου δώσει τη δύναμη να πετύχει κάτι καλό ο μπαμπάς της…»

- Όλο αυτό που ζεις τώρα ως ποδοσφαιριστής, σου φέρνει στο μυαλό τις εικόνες από την Ελλάδα και του Euro της Πορτογαλίας;

«Όντως, ήταν αξέχαστες στιγμές τις οποίες τις έζησα εδώ στην Ελλάδα. Η επιτυχία και η κατάκτηση του Euro από την εθνική ομάδα της Ελλάδας το 2004 δεν μπορεί να συγκριθεί με την πρόκριση της Αλβανίας στα τελικά του Euro της Γαλλίας, είναι κάτι πολύ πιο σπουδαίο και σημαντικό,

- Έχει μπει το σχετικό στοίχημα με τον Μακ και τον Σάμπο, τους δύο Σλοβάκους συμπαίκτες σου στον ΠΑΟΚ, για το ποιος θα φτάσει πιο ψηλά στη Γαλλία;

«Ήθελα να παίξουμε αντίπαλοι, αλλά η κλήρωση δεν μας έκανε το χατίρι. Υπάρχει και ο Όλσεν (σ.σ πλέον παίκτης της Κοπεγχάγης) με την Σουηδία. Μακάρι, πάντως, να προκριθούμε και εμείς και η Σλοβακία στις επόμενες φάσεις και κάποια στιγμή να συναντηθούμε».

 

Τελευταία Νέα