For the glory…

For the glory…

bet365

14 χρόνια μετά το υπέροχο γκολ κόντρα στη Λεβερκούζεν, ο Ζινεντίν Ζιντάν θέλει να γίνει και πάλι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της «Βασίλισσας» και να ανέβει μαζί της στην κορυφή της Ευρώπης. Το Face Control αναλύει πως η Ρεάλ απέκτησε το βλέμμα του Ζιζού!

Πριν από 146 μέρες η Ρεάλ Μαδρίτης ανέβαζε στο επίσημο κανάλι της στο Youtube ένα βίντεο με ορισμένες από τις πιο μαγικές στιγμές του Ζινεντίν Ζιντάν με τη φανέλα της ομάδας. Το βίντεο συνοδευόταν από μία σύνθεση του Σλοβάκου μουσικοσυνθέτη Βλάντο Χιούντεκ, με τίτλο «For the glory». Ο Ζιντάν αναλάμβανε μια αποστολή – πρόκληση. Μια αποστολή με ρίσκο. Μια αποστολή τόσο όμορφη, όσο και δύσκολη. Ποιος άλλος θα μπορούσε να την αναλάβει, αν όχι αυτός. Αυτός που όταν ήταν μέσα στο γήπεδο έκανε τα δύσκολα… εύκολα. Και όμορφα…

Τοποθετώντας ένα στοίχημα στον τελικό του Champions League, Ρέαλ - Ατλέτικο και μόνο στη Vistabet, πάρε τα λεφτά σου πίσω αν καταλογιστεί κόκκινη κάρτα στο ματς!

Το βίντεο κλείνει με το γκολ του Ζιζού κόντρα στη Λεβερκούζεν, γκολ που έκρινε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2002. Ίσως το ομορφότερο γκολ που έχουμε δει σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ζιντάν ήταν εκεί , μεγάλος πρωταγωνιστής, για να χαρίσει το 9ο ευρωπαϊκό τρόπαιο στη «Βασίλισσα». Ήταν εκεί και πριν δύο χρόνια, το 2014, ως βοηθός του Κάρλο Αντσελότι, όταν η Ρεάλ σήκωνε το δέκατο. Την ιστορική “Decima”.

Απόψε, στο Μιλάνο, ο «Ζιζού» έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία. Να γίνει μόλις το τέταρτο πρόσωπο που στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης σαν παίκτης και σαν προπονητής με την ίδια ομάδα, μετά τους Μιγκέλ Μουνιόθ της Ρεάλ (1956 και 1957 ως παίκτης, 1960 και 1966 ως προπονητής), Κάρλο Αντσελότι της Μίλαν (1989 και 1990 ως παίκτης, 2003 και 2007 ως προπονητής) και Πεπ Γκουαρντιόλα (1992 ως παίκτης, 2009 και 2011 ως προπονητής).

Στο γήπεδο που θα διεξαχθεί ο σημερινός τελικός, ο Ζιντάν είχε σκοράρει δύο φορές με τη φανέλα της Γιουβέντους. Μία κόντρα στη Μίλαν, στο ιστορικό 1-6 της Γιούβε το 1997 και μία απέναντι στην Ίντερ, στο 2-2 του 2000.

Το γκολ του Ζιντάν στο Μιλάνο κόντρα στη Μίλαν:

Το γκολ του Ζιντάν στο Μιλάνο κόντρα στην Ίντερ:

Η δική του Ρεάλ

Ο Ζινεντίν Ζιντάν ανέλαβε τον περασμένο Γενάρη τη Ρεάλ Μαδρίτης από τον Ράφα Μπενίτεθ σε μια χρονιά που όδευε προς την απόλυτη αποτυχία. Την παρέλαβε στο -5 στο πρωτάθλημα, αποκλεισμένη… στα χαρτιά από το Κύπελλο λόγω της απίθανης γκάφας με τη χρησιμοποίηση του τιμωρημένου Τσέρισεβ και ως αουτσάιντερ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ζιζού παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο: ξεκινά την προπονητική του καριέρα σε πάγκο ενός τεράστιου συλλόγου με τον κίνδυνο να αποτύχει, χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος.

«Θα δώσω και την καρδιά μου για τον σύλλογο», θα πει κατά την επίσημη παρουσίασή του. Και το κάνει από την πρώτη κιόλας μέρα. Κλείνεται σε ένα γραφείο και αρχίζει να σχεδιάζει τη δική του Ρεάλ Μαδρίτης. Εκείνη που θα κάνει τον κόσμο στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» να έρχεται και να φεύγει με όρεξη και με χαμόγελο.

Η πρώτη αλλαγή αφορά το σύστημα. Από το 4-3-3 με δύο χαφ του Μπενίτεθ, ο Ζιντάν το αλλάζει σε 4-3-3 με ανάποδο τρίγωνο. Για να κάνει τη σκέψη του πραγματικότητα, «θυσιάζει» τον Χάμες, αλλά απελευθερώνει τους Κρος και Μόντριτς, που τους χρησιμοποιεί ως εσωτερικούς χαφ και βάζει τον Κασεμίρο «κόφτη». Η αλλαγή του συστήματος δείχνει να ταιριάζει στη Ρεάλ, η οποία ξεκινά να παίζει και πάλι κανονικό ποδόσφαιρο. Δεν αρκεί, όμως, μονάχα αυτή.

Η ψυχολογία του… BBC και η επιστροφή στις «ρίζες»

Ο Ζιντάν υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Και μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου. Γνωρίζει πολύ καλά τι χρειάζεται ένας μεγάλος σταρ και ξεκινάει να φτιάχνει την ψυχολογία της ομάδας, έχοντας στην κορυφή της πυραμίδας τ’ αστέρια του.

Εκθειάζει τον Κριστιάνο Ρονάλντο σχεδόν σε κάθε του δημόσια τοποθέτηση. Μιλάει κολακευτικά για εκείνον, αντιλαμβανόμενος πως είναι κάτι που θα του αποφέρει καρπούς εντός γηπέδου. «Ανεβάζει» ψυχολογικά τον Γκάρεθ Μπέιλ, του οποίου η παρουσία και το μέλλον του στη Ρεάλ είχαν αρχίσει να αμφισβητούνται. Τονώνει τον Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος γίνεται ξανά απαραίτητος στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Με λίγα λόγια, κάνει το… BBC (Bale, Benzema, Cristiano) να καταλάβει πως είναι η μισή – και βάλε – ομάδα.

Παράλληλα, γυρίζει στις ρίζες της Ρεάλ Μαδρίτης, θέλοντας να βάλει περισσότερο «μαδριλένικο» στοιχείο στην ομάδα. Επαναφέρει στην ενδεκάδα τον Καρβαχάλ αντί του Ντανίλο και ο Ισπανός δεξιός μπακ τον δικαιώνει με τις εμφανίσεις του. Είναι, μάλιστα, εκείνος που έχει ξεκινήσει δύο από τα πιο σημαντικά γκολ της «εποχής Ζιντάν». Το δεύτερο και νικητήριο στο «Καμπ Νου» κόντρα στη Μπαρτσελόνα και εκείνο απέναντι στη Μάντεστερ Σίτι που έκρινε την πρόκριση στον τελικό.

Το βλέμμα του Ζιζού

Ούτε το «ανέβασμα» του Κριστιάνο, ούτε η ψυχολογία του Μπέιλ, ούτε η καλή λειτουργία του 4-3-3, ούτε η είσοδος του Καρβαχάλ, ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία αν η Ρεάλ Μαδρίτης δεν κατάφερνε να αποκτήσει το βλέμμα του προπονητή της. Το βλέμμα του Ζινεντίν Ζιντάν.

Το βλέμμα της νίκης, του πάθους, της τρέλας για το ποδόσφαιρο, της κυριαρχίας. Η δική του Ρεάλ, σε 26 παιχνίδια με εκείνον στον πάγκο, μετρά 21 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ. Η μία από τις δύο ήττες; Από την Ατλέτικο Μαδρίτης, στις 27 Φεβρουαρίου στο «Μπερναμπέου» με 1-0.

Απόψε στο Μιλάνο η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν την απόλυτη καταξίωση μέσα σε διάστημα πέντε μηνών. 14 χρόνια μετά το υπέροχο γκολ κόντρα στη Λεβερκούζεν, ο Ζινεντίν Ζιντάν θέλει να γίνει και πάλι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της «Βασίλισσας» και να ανέβει μαζί της στην κορυφή της Ευρώπης. Για τον ίδιο, για τον σύλλογο, για τη δόξα. «For the glory»…

 

Τελευταία Νέα