Συγγνώμη Κύργιε, ποιος είστε;

Συγγνώμη Κύργιε, ποιος είστε;

bet365

Λίγο πριν την έναρξη του Roland Garros, το Face Control γράφει για τον Νικ Κύργιο, τον Ελληνο-Αυστραλό που κάνει σταθερά βήμα προς το top-10 της παγκόσμιας κατάταξης.

Στις αρχές τις δεκαετίας του ’60 ο Χρήστος και η Σπυριδούλα έφυγαν από το χωριό Γεωργάνοι των Ιωαννίνων για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στην Αυστραλία. Ο γιος τους, Γιώργος, ελαιοχρωματιστής, γνώρισε την Νιλ από την Μαλαισία, μηχανικό υπολογιστών και κάποτε Πριγκήπισσα της χώρας, και το ζευγάρι στις 27 Απριλίου του 1995 έφερε στη ζωή ένα αγόρι. Αυτή είναι η ιστορία του Νικ Κύργιου, ο οποίος γεννήθηκε στην Καμπέρα και παρότι σε μικρή ηλικία είχε περιττά κιλά, το ταλέντο του δεν άργησε να τον στρέψει προς το top-level του αθλητισμού. Αρχικά έπαιζε περισσότερο μπάσκετ, όμως στα 14 του και ύστερα από προτροπή της μητέρας του, στράφηκε αποκλειστηκά στο τένις. Στα 16 του, μετακόμισε στην Μελβούρνη για να εκμεταλλευτεί τις εγκαταστάσεις και τις ευκαιρίες να παίζει και να προπονείται με καλύτερους αντιπάλους, όμως έναν χρόνο αργότερα η γενέτειρά του, βελτίωσε τις υποδομές της προκειμένου να τον δελεάσει να γυρίσει και τελικά τα κατάφερε.

Παρότι άφησε το μπάσκετ συνεχίζει να παίζει όταν βρίσκει ευκαιρία, είναι fan των Σέλτικς και πέρα από το είδωλο του αθλήματος, Ρότζερ Φέντερερ, γουστάρει Μάικλ Τζόρνταν του οποίου το στιλ έχει μεταφέρει κατά κάποιον τρόπο και μέσα στα courts αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κάνει smash πηδώντας με τα πόδια ανοικτά όπως ήταν το trademark κάρφωμα του Air Michael. Από ποδόσφαιρο γουστάρει Τότεναμ και έχει δύο αδέρφια, τον Χρήστο, που είναι δικηγόρος και την Χάλι, που είναι ηθοποιός. Από το 2015 έχει σχέση με την τενίστρια, Αϊλα Τομλιάνοβιτς, η οποία είναι από την Κροατία αλλά πλέον αγωνίζεται και εκείνη με τα χρώματα της Αυστραλίας. Ο Κύργιος είναι Χριστιανός Ορθόδοξος φορά πάντα τον σταυρό του στους αγώνες, επισκέπτεται όταν μπορεί τον papouli και την yiayia και στο πρόσφατο Mundial έκανε tweet υπέρ της Εθνικής Ελλάδας.

Ο πρώτος junior τίτλος του ήρθε στην ηλικία των 15 ετών τον Ιούνιο του 2010 και έναν χρόνο αργότερα έκανε το ντεμπούτο του σε major διοργάνωση στους μικρούς. Μέσα στο 2012 πήρε δύο τίτλους στα διπλά και ανέβηκε στο Νο3 του κόσμου και έκανε το «μπαμ» το 2013. Ο Κύργιος έπαιξε στον τελικό του Australian Open κόντρα στον «αδερφό» του και επίσης Ελληνα ομογενή, Θανάση Κοκκινάκη και αφού έσωσε δύο set-points στο πρώτο σετ πήρε τη νίκη και τον μοναδικό Grand Slam τίτλο του στα junior. Το ξεκίνημα της χρονιάς τον βρήκε στο Νο838 του κόσμου, όμως οι επιτυχίες τον πήγαν γρήγορα στο Νο300.

Τον Μάιο του 2013, ο Κύργιος πήρε wildcard για τα προκριματικά του Roland Garros και αφού ο αντίπαλός του δεν κατάφερε να παίξει, σε ηλικία 18 χρονών έπαιξε το πρώτο ματς της καριέρας του σε major διοργάνωση στο κυρίως ταμπλό. Στο πρώτο του ματς πέτυχε εντυπωσιακή νίκη σε βάρος του πρώην Νο8 του κόσμου, Ράντεκ Στέπανεκ, με 3-0 κερδίζοντας και τα τρία σετ στο tie-break. Μερικούς μήνες μετά, μπήκε στο US Open και παρότι έχασε στον πρώτο γύρο από τον Νταβίδ Φερέρ, έκλεισε το έτος στο Νο182 της παγκόσμιας κατάταξης.

Τον Δεκέμβρη του 2013 ο βραβεύτηκε από το Ελληνο-Αυστραλιανό Επιμελητήριο Εμπορίου ως ο κορυφαίος Ελληνας άνδρας αθλητής της χρονιάς. «Πραγματικά νιώθω ευλογημένος αφού είμαι ανάμεσα σε πετυχημένους ανθρώπους. Βρισκόμαστε χιλιάδες μίλια μακριά από την Ελλάδα όμως δεν ξεχνάμε την κληρονομιά μας. Η ελληνική κοινότητα έχει ισχυρούς δεσμούς και πραγματικά αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι μέλος της».

Εναν χρόνο αργότερα και αφού είχε πάρει μέρος σε διάφορά τουρνουά της ATP, εξασφάλισε wildcard για το κορυφαίο ραντεβού του τένις, το Wimbledon. Το πρώτο θύμα του ήταν ο Στεφάν Ρομπέρ, όμως στη συνέχεια της ιστορικής διοργάνωσης έκανε το όνομά του να ακουστεί σε όλο τον κόσμο δείχνοντας το σπάνιο ταλέντο του. Στον δεύτερο γύρο, αν και βρέθηκε να χάνει 2-0 έσωσε 9 match-points του Νο13 του κόσμου, Ρισάρντ Γκασκέ, στο τρίτο και το τέταρτο σετ και έκανε μυθική ανατροπή με 10-8 games στο καθοριστικό σετ. Η επικράτηση σε βάρος του Γίρι Βέσελι ήταν μάλλον αναμενόμενη αλλά στα προημιτελικά περίμενε ο Νο1 του κόσμου, Ράφα Ναδάλ. Αυτό δεν πτόησε τον Κύργιο, ο οποίος πήρε κίνητρο από τις δηλώσεις της μητέρας του, που δήλωσε ότι ο Ισπανός είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος για τον γιος της και υπέταξε τον Matador από την Μαγιόρκα με 3-1 σετ πετυχαίνοντας μάλιστα έναν εκπληκτικό πόντο με χτύπημα κάτω από τα πόδια που θεωρήθηκε από τους κορυφαίους στην ιστορία του τουρνουά. Στα προημιτελικά ο Κύργιος έχασε από τον Νο8, Μίλος Ράονιτς, όμως τα αποτελέσματά του ήταν φανταστικά έτσι ώστα να τον ανεβάσουν στο Νο66 και στο τέλος της σεζόν στο Νο52 και Νο2 της Αυστραλίας, πίσω μόνο από τον Λέιτον Χιούιτ, τον οποίο σήμερα έχει στο team του.

Μαζί με το εκπληκτικό ταλέντο όμως, στην επιφάνεια ήρθαν και κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του που δεν άρεσαν στην ATP και τους ανθρώπους γύρω από το άθλημα. Το 2015 στο Wimbledon εκνευρίστηκε με τον εαυτό του και πέρασε ένα ολόκληρο σετ μην προσπαθώντας να επιστρέψει το σερβίς του Ρισάρ Γκασκέ και όταν δημιοσιογράφος τον ρώτησε του πρότεινε «να σου δώσω την ρακέτα να δεις αν μπορείς να το κάνεις εσύ;». Νωρίτερα στο τουρνουά είχε αποκαλέσει «απόβρασμα της κοινωνίας» τον Αργεντινό, Ντιέγο Σβάρτσμαν, δηλώνοντας ότι αναφερόταν στον εαυτό του και έπιασε το peak όταν σε ματς με τον Σταν Βαβρίνκα είπε στον Ελβετό ότι «ο Κοκκινάκης σου πήδηξε την γκόμενα» για να προκαλέσει σάλο στο παγκόσμιο τένις.

Εχοντας κάνει αυτά, είναι πολύ μικρά για να αναφερθούν πταίσματα τύπου ότι έχει πετάξει μπαλάκια σε θεατές και ότι έχει βρεθεί στην εξέδρα για να αγκαλιάσει έναν τύπο όπως επίσης ότι έχει αποδώσει ήττα του στη μουσική που άκουγε πριν το ματς. Από το facebook έχει κάνει πρόσκληση στους φίλους του να του στέλνουν φωτογραφίες που να έχουν στο προσωπό του υλικά με τα οποία φτιάχνεις σάντουιτς. «Είμαι ένα φυσιολογικό παιδί που του αρέσει να παίξει με Xbox».

Σαν μέρος των αντιδράσεων των όσων απίθανων έχει κάνει ο Κύργιος είχαν φέρει την απάντηση της Ντον Φρέιζερ, τρεις φορές Ολυμπιονίκη και σεβαστή προσωπικότητα της Αυστραλίας που είχε ‘προτείνει’ στους ομογενείς «να γυρίσουν στις πατρίδες τους αν δεν τους αρέσει». Ο Κύργιος είχε και εκεί κάτι να γράψει. «Πετάς τη ρακέτα είσαι κωλόπαιδο. Συζητάς για τους κανόνες είσαι ασεβής. Απογοητεύεσαι όταν χάνεις είσαι χαλασμένος. Εκφράζεις τα συναισθήματά σου, είσαι αλαζόνας. Καταφέρεσαι ρατσιστικά, είσαι θρύλος της Αυστραλίας». Τελικά η Φρέιζερ έκανε κωλοτούμπα για τη ρατσιστική δήλωση.

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, ύστερα από την ατάκα στον Βαβρίνκα, ο Κύργιος έχει ρίξει πολύ, εδικά για τα δικά του δεδομένα, τα όποια προβλήματα συμπεριφοράς και ακούγεται μόνο για τα όσα κάνει μέσα στα courts. Τον Φεβρουάριο κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στην ATP επικρατώντας στον τελικό του τουρνουά της Μασσαλίας του Μαρίν Τσίλιτς και πλέον οι νίκες κόντρα τους παίκτες του top-10 και η μάχη στα ίσα με κάθε αντίπαλο είναι καθημερινό φαινόμενο. Σούπερ αθλητικός, με ύψος 1.93μ., big-server και με ταχύτητα και φαντασία, ο 21χρονος παρότι θέλει δουλειά στο πνευματικό κομμάτι, είναι αυτή τη στιγμή στο career-high No19 του κόσμου και κάνει να μοιάζει θέμα χρόνου να μπει στους κορυφαίους 10 του αθλήματος. «Ζηζητάμε που είναι ο επόμενος. Τώρα τον βρήκαμε. Ο τελευταίος που είδα να παίζει σαν τον Κύργιο ήταν ο Μπόρις Μπέκερ. Κανένας φόβος» είπε ο κάτοχος 9 major τίτλων και αναλυτής του Eurosport, Τζον ΜακΕνρο για τον Νικ, που σίγουρα μια μέρα θα σηκώσει Grand Slam…

 

Τελευταία Νέα