Αυτή η Ελλάδα μας κάνει υπερήφανους (pics)

Gazzetta team
Αυτή η Ελλάδα μας κάνει υπερήφανους (pics)

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal ταξίδεψε με την Ολυμπιακή Φλόγα σε όλη την Ελλάδα και περιγράφει στιγμές συγκίνησης, χαράς, αλλά και υπόκλισης στο μεγαλείο των Ελλήνων!

Ηταν μία σπουδαία εβδομάδα, επτά ημέρες που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμα αξίες στην Ελλάδα! Από την Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, τη Λαμπαδηδρομία που ακολούθησε σε όλη τη χώρα, αλλά και την Τελετή Παράδοσης στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η Ελλάδα έβαλε τα καλά της και κόντρα στην γκρίνια και τη μιζέρια των ημερών, επιβεβαίωσε τη φωτεινή πλευρά της, λουσμένη από το εκτυφλωτικό φως που γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία.

Το Gazzetta Weekend Journal είχε την τύχη να ζήσει από κοντά όλες αυτές τις στιγμές και ταξιδεύοντας από τον Πύργο ως την Ξάνθη και από την Κέρκυρα ως την Αλεξανδρούπολη σε περισσότερα από 2.700 χιλιόμετρα, περιγράφει τις εντυπώσεις από μία φωτεινή Ελλάδα, για την οποία πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι!

Οπως είναι σίγουρο ότι θα μας κάνει υπερήφανους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο σπουδαίος Λευτέρης Πετρούνιας. Ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας εκτέλεσε άψογα τα καθήκοντα του και παρά την αρχική αγωνία, μετά έδειχνε να απολαμβάνει την κορυφαία - όπως έλεγε - στιγμή της καριέρας του. Και μετά συμπλήρωσε, ότι θα προσπαθήσει να ανταποδώσει την τιμή που του έγινε, με μία μεγάλη επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αρκεί να έχει την υγεία του!

Ο Πετρούνιας δεν ήταν ο μόνος που μας έκανε υπερήφανους στην Αρχαία Ολυμπία! Η επιβλητική Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, η σπουδαία Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου και οι Ιέρειες συνάρπασαν με τη χάρη και τον επαγγελματισμό τους, λες και βγήκαν από μία μηχανή του χρόνου που τις έφερε στο σήμερα από την Αρχαία Ελλάδα. Και όλες τους, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε εντελώς εθελοντική βάση, μη ζητώντας τίποτα για αντάλλαγμα. Και μαζί τους, για πρώτη φορά σε μεγάλο αριθμό και οι άνδρες χορευτές, όλοι τους εξαιρετικοί...

Υπερήφανους μας έχει κάνει και θα συνεχίσει να μας κάνει κι ένας άλλος αθλητής, στον πρώτο σταθμό της Λαμπαδηδρομίας, αμέσως μετά την Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Ο 17χρονος Εμμανουήλ Καραλής που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επι κοντώ παίδων, άναψε το βωμό στον Πύργο γεμάτος από χαρά και κερδίζοντας δίκαια, το χειροκρότημα των χιλιάδων κατοίκων της πόλης.

Οπως μας έκανε πολλές φορές υπερήφανους ο Περικλής Ιακωβάκης σε όλους τους αγώνες που έδωσε στην τεράστια καριέρα του και τώρα μετέφερε το Φως του Ολυμπισμού στα Λεχενά.

Δεν ήταν μόνο οι αθλητές ή οι δρομείς που έκλεψαν τις εντυπώσεις στο μεγάλο ταξίδι της Φλόγας στην Ελλάδα. Υπήρχαν και άλλοι που συγκέντρωσαν τα βλέμματα, όπως η κοπέλα με την παραδοσιακή φορεσιά στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας. Σοβαρή, μετρημένη, με το επιβλητικό της βλέμμα, φάνταζε σαν μία γνήσια απόγονος ηρωϊκών Ελληνίδων, που πρόσφεραν πολλά σε αυτό τον τόπο!

Η μεταφορά της Φλόγας χαρίζει πρωτόγνωρα συναισθήματα στους Λαμπαδηδρόμους, όπως αποτυπώνονται στο πρόσωπο της γυναίκας στην Ηγουμενίτσα που έλαμπε από τη χαρά της και δίκαια απέσπασε το θερμότερο χειροκρότημα. Το χαμόγελο της αποτέλεσε το καλύτερο μήνυμα ότι όλοι στη ζωή πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα.

Και μετά την πορεία με τη Φλόγα, με ποιον θα μοιραστείς τα συναισθήματα σου; Φυσικά με τους ανθρώπους που νιώθεις πιο κοντά σου, όπως έκανε και η Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Αλεξάνδρα Τσιάβου, η οποία αφού άναψε το βωμό στην Ηγουμενίτσα, πήρε αγκαλιά το παιδάκι της, χαρίζοντας μας την πιο τρυφερή εικόνα στη Λαμπαδηδρομία...

Από όπου και να πέρασε η Λαμπαδηδρομία, ήταν συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου, όπως δείχνουν χαρακτηριστικά οι φωτογραφίες από τη Δράμα και την Αλεξανδρούπολη. Χιλιάδες άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, άφησαν τα σπίτια τους και γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείας για δουν από κοντά το Φως του Ολυμπισμού.

Ειδικά τα παιδιά έδειχναν να το χαίρονται περισσότερο, με την ευχή, απ' όλα τα μηνύματα της Φλόγας να κρατήσουν τα καλύτερα και να τα εφαρμόσουν στη ζωή τους μεγαλώνοντας...

Στην Αλεξανδρούπολη, όμως, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα παιδιά. Νεαροί αθλητές από τις αθλητικές ομάδες της πόλης ένωσαν τα χέρια τους δημιουργώντας συμβολικά μία ανθρώπινη αλυσίδα, ενώ πανέμορφα ήταν τα κοριτσάκια που ντύθηκαν με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες,

Η καρδιά της Ελλάδας, όμως, δεν χτυπά στις πόλεις αλλά στην επαρχία και τα μικρά χωριά που αντιστέκονται, με τους κατοίκους να παραμένουν στο μέρος που έζησαν οι πρόγονοι τους, παρά τις αντιξοότητες. Και ειδικά για αυτά τα χωριά, το πέρασμα της Φλόγας είναι το γεγονός της χρονιάς, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στο Χρυσό των Σερρών, όπου όλο το χωριό βγήκε στο δρόμο. Και όλοι οι μαθητές, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, ετοίμασαν με μεράκι μία μικρή παράσταση, για να υποδεχθούν όπως αρμόζει το Φως του Ολυμπισμού. Μία τεράστια υπόκλιση σε αυτά τα άξια παιδιά!

Η πιο συγκλονιστική στιγμή, όμως, όσων ζήσαμε αυτές τις ημέρες, ήταν στην Καβάλα. Η νεαρή πρωταθλήτρια των 100 μέτρων Σοφία Ιωσηφίδου, μόλις έχει πάρει τη Φλόγα από το βωμό της πόλης και αρχίζει το τρέξιμο, εμφανώς συγκινημένη! Η συναίσθηση της τιμής την φόρτισε ψυχολογικά και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της σε όλη τη διαδρομή της ως Λαμπαδηδρόμου. Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν σε αυτό το σπουδαίο κορίτσι!

Παραολυμπιονίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες, άνθρωποι με προβλήματα υγείας ήταν και αυτοί Λαμπαδηδρόμοι, με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο στόμα, με τη χαρά αποτυπωμένη στα πρόσωπα τους. Η Ολυμπιακή Φλόγα ενώνει τους ανθρώπους και υπογραμμίζει ότι όλοι είναι ίσιοι σε μία ζωή χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς!

Η Φλόγα μετά από έξι μέρες Λαμπαδηδρομίας, κατέληξε στην Αθήνα και ανέβηκε στην Ακρόπολη στα χέρια του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα. Εκεί από Ιερό Βράχο, το απόλυτο σύμβολο της Αθήνας και της Ελλάδας, θύμισε σε όλο τον κόσμο, ότι όλα ξεκίνησαν από εδώ, την μικρή αλλά τόσο ιστορική αυτή χώρα...

Το μέλλον της Ελλάδας αλλά και όλου του πλανήτη είναι τα παιδιά. Τα παιδιά λοιπόν έγραψαν και τον επίλογο στην Τελετή Παράδοσης της Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Τα παιδιά της Ολυμπιακής χορωδίας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας που τραγούδησαν τους Εθνικούς Υμνους της Ελλάδας και της Βραζιλίας και απέσπασαν το πιο δυνατό χειροκρότημα. Ναι, για αυτή την Ελλάδα, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι!

Y.Γ. Οφείλω πολλά συγχαρητήρια στον εκπληκτικό φωτογράφο Λάζαρο Κουκορίκο για τις υπέροχες εικόνες και το Newsports για την παραχώρηση τους. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εκπληκτική ομάδα της Λαμπαδηδρομίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ειδικά στον επικεφαλής Κώστα Τσουράκη. Αψογοι επαγγελματίες και υπέροχα παιδιά. Να είστε όλοι καλά...

 

Τελευταία Νέα