ΠΑΣ Γιάννινα: Η ιστορία του χρωστάει... (vids)

Θοδωρής Βασίλης
ΠΑΣ Γιάννινα: Η ιστορία του χρωστάει... (vids)

bet365

Ο ΠΑΣ Γιάννινα δίνει τον πιο κρίσιμο αγώνα της ιστορίας του στα Πηγάδια κόντρα στην Ξάνθη και το Gazzetta Weekend Journal κάνει μια αναδρομή στις πέντε πιο χαρακτηριστικές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την ιστορία της ομάδας.

Από την σφαγή στο Άργος και τα μπαράζ σε Λάρισα-Ρόδο, και από τον μαύρο υποβιβασμό λόγω χρεών μέχρι και το διπλό όνειρο της Ευρώπης το 2013 και το 2015 ο ΠΑΣ Γιάννινα βιώνει την «αδικία» στο πετσί του. Πλέον, ο «Άγιαξ» μπορεί την Κυριακή το βράδυ απέναντι στην Ξάνθη να σπάσει μια και καλή αυτή την κατάρα (αν μπορεί να το πει κάποιος έτσι) που δεν επιτρέπει στο καμάρι της Ηπείρου να γράψει την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου.

Η «σφαγή» του Άργους

Είναι η δεκαετία του 70 και ο ΠΑΣ με προπονητή τον Γκόμες Ντε Φαρία και τους Κοντογιωργάκη, Γκλασμάνη, Παστερνάκη, Λίσα, Μόντες και Αλβαρες δημιουργούν τον τεράστιο ΠΑΣ ο οποίος εντυπωσιάζει τα πλήθη και κερδίζει με το σπαθί του την άνοδο στην Α'Εθνική. Την πρώτη του χρονιά στα μεγάλα σαλόνια τερματίζει ένατος και την επόμενη χρονιά βάζει τα γυαλιά σε όλους.

Με μπροστάρηδες τους Αργεντινούς οι Ηπειρώτες έχοντας επικρατήσει του Ολυμπιακού με 3-0 ετοιμάζονται να κλείσουν τον Α' γύρο κόντρα στην πρωτοπόρο ΑΕΚ. Λόγω τιμωρίας του Νίκος Γκούμας το παιχνίδι διεξάγεται στο Άργος.



Η ΑΕΚ ήταν πρώτη στην βαθμολογία με 23 βαθμούς, με τον ΠΑΣ τρίτο με 19 βαθμούς. Ο «Αγιαξ της Ηπείρου» τελειώνοντας τον α' γύρο είχε ξεπεράσει στην βαθμολογία Ολυμπιακό (πρωταθλητής την προηγούμενη τριετία) και τον Παναθηναϊκό κι ετοιμαζόταν να βάλει δύσκολα τόσο στην ΑΕΚ όσο και στον ΠΑΟΚ.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 1976 και στο γήπεδο δεν έπεφτε καρφίτσα. Οι οπαδοί του ΠΑΣ εκδράμουν από όλη την Ελλάδα για να βρεθούν κοντά στην Πελοπόννησο και να δουν από κοντά μία από τις μεγαλύτερες σφαγές της εποχής.

Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» είναι ανώτερος από την ΑΕΚ χάνει την μία ευκαιρία πίσω από την άλλη και στο 80' καταφέρνει και σκοράρει με σουτ του Κοντογιωργάκη με τον κόσμο να παραληρεί. Ο διαιτητής της αναμέτρησης όμως, ο Χρήστος Παγουρτζής προς έκπληξη όλων αποφασίζει να το ακυρώσει χωρίς κάποιο προφανή λόγο με τον Λαμιώτη διαιτητή να αφήνει άφωνους τους ανθρώπους του ΠΑΣ λέγοντάς τους ότι ο λόγος που ακύρωσε το γκολ ήταν ότι ο Κοντογιωργάκης φώναξε «άστη μπάλα» και έτσι παραπλάνησε αντίπαλό του!

Το ρεσιτάλ του Παγουρτζή ολοκληρώθηκε τρία λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 83' όταν μετράει γκολ της ΑΕΚ με την μπάλα όμως να μην περνάει ποτέ την γραμμή. Συγκεκριμένα ο Μίμης Παπαϊωάννου εκτέλεσε κόρνερ, ο Λίσα απέκρουσε πάνω στην γραμμή με τον διαιτητή να δείχνει σέντρα! Όπως ήταν λογικό όλοι έπεσαν πάνω στον Παγουρτζή ο οποίος αποβάλει τους Αλβαρέζ, Κοντογιωργάκη για διαμαρτυρία αφήνοντας την ομάδα με εννιά παίκτες. Η ήττα αυτή βάζει φρένο στις όποιες βλέψεις του ΠΑΣ για κάτι παραπάνω με την ομάδα παρόλα αυτά να τερματίζει στην 5η θέση ξεπερνώντας βαθμολογικά παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως ο Άρης και ο Ηρακλής μένοντας παράλληλα αήττητος εντός έδρας.

Το «μαύρο» μπαράζ της Λάρισας

Η παρακμή ακολουθεί νομοτελειακά την ακμή και μετά από δέκα χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στην Α' Εθνική ο ΠΑΣ κινδυνεύει με υποβιβασμό. Με την λήξη της σεζόν 1983-84 ΠΑΣ Γιάννινα και Πανιώνιος ισοβαθμούν με 23 βαθμούς και ορίζεται μπαράζ στο Αλκαζάρ στις 19 Μαΐου. Για το μπαράζ εκδίδονται 18.300 εισιτήρια και στα Γιάννενα επικρατεί πανζουρλισμός.

Στην πόλη υπάρχει πίστη ότι η ομάδα θα αποφύγει τον υποβιβασμό και στην Λάρισα καταφτάνουν 157(!) ναυλωμένα πούλμαν ενώ ορίζεται γενική αργία στην πόλη για το Σάββατο και ο εμπορικός σύλλογος ανακοινώνει ότι τα μαγαζιά θα είναι κλειστά. Ηπειρώτες φτάνουν από παντού ακόμα και από την Γερμανία και δίνουν μάχη για ένα μαγικό χαρτάκι. Τελικά στο γήπεδο βρίσκονται πάνω από 12.000 Γιαννιώτες με τις φήμες να κάνουν λόγο για 15.000! Ήταν μία από τις μεγαλύτερες εξορμήσεις-μετακινήσεις των Γιαννιωτών φιλάθλων στην ιστορία της ομάδας!

Ο Πανιώνιος έχει ως μεγάλο όπλο τον Δημήτρη Σαραβάκο (ο οποίος δίνει το τελευταίο του ματς με την φανέλα του Πανιωνίου) με τον «μικρό» να χάνει πολλές ευκαιρίες και τον Γκόλα να κατεβάζει τα ρολά. Οι δύο ομάδες οδηγούνται στην παράταση με τον ΠΑΣ να χάνει τεράστια ευκαιρία με τον Κατσίφα ο οποίος αστοχεί σε ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Μανίκα. Στο 104' όμως ο Μαυρίκης δίνει την μπάλα στον αμαρκάριστο Σαραβάκο ο οποίος από κοντά σκοράρει και κάνει το 1-0 για τον Πανιώνιο. Στο 116' σε κόρνερ του Σαραβάκου ο Σοφιανός από κοντά διαμορφώνει το 2-0 και τον υποβιβασμό και το τέλος εποχής μιας τεράστιας ομάδας.

Το μπαράζ της Ρόδου και ο υποβιβασμός

Σεζόν 2000-01 και ο ΠΑΣ Γιάννινα τερματίζει στην 13η θέση με 33 βαθμούς κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσει ξανά μπαράζ για την παραμονή του στην κατηγορία με αντίπαλο τον ΟΦΗ. Οι Ηρακλειώτες έχοντας βαθμολογικό πλεονέκτημα, έδωσαν δύο αναμετρήσεις στη Ρόδο αφού το Γεντί Κουλέ ήταν τιμωρημένο και μία στα Γιάννενα με την ομάδα που θα πετύχαινε δύο νίκες θα εξασφάλιζε την παραμονή.

Ο ΟΦΗ πήρε το πρώτο ματς στη Ρόδο με 1-0 και ο ΠΑΣ ισοφαρίζει τις νίκες μετά το 2-0 στους Ζωσιμάδες. Πλέον, όλα θα κριθούν στο τρίτο ματς στο «σμαραγδένιο νησί». Το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο και τα πράγματα ξέφυγαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οπαδός του ΠΑΣ Γιάννινα Θοδωρής Βαντόλας να χάσει το μάτι του από σπασμένο μπουκάλι, ενώ ο Κώστας Κιάσσος μπαίνει στην μαύρη λίστα των οπαδών μετά την χειρονομία που κάνει. Στον αγωνιστικό χώρο ο ΟΦΗ επικρατεί με 2-0 με γκολ των Γκόμεζ και Μάουρο Ντα Σίλβα σκορπώντας ξανά θλίψη σε όλους τους Ηπειρώτες.

Ο υποβιβασμός λόγω χρεών

Τα προβλήματα για τους Ηπειρώτες συνεχίζονται δεν λένε να τους αφήσουν και το καλοκαίρι του 2003 ο ΠΑΣ γίνεται η πρώτη ομάδα που υποβιβάζεται από την Α' Εθνική λόγω εκπρόθεσμης εξόφλησης χρεών σε παλιούς ποδοσφαιριστές. Ο ΠΑΣ ετοιμαζόταν για τα μπαράζ παραμονής κόντρα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, αλλά τα νέα από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ βυθίζουν την πόλη στην θλίψη. Η έφεση δεν γίνεται δεκτή με την επιτροπή να μην δέχεται την εκπρόθεσμη εξόφληση των χρεών.

Όπως είναι λογικό η απόφαση του υποβιβασμού προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στους φίλους της ομάδας. Ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους-περίπου 1000 άτομα συγκεντρώνονται έξω από τη Νομαρχία ζητώντας την αλλαγή της απόφασης, ενώ οι φίλοι της ομάδας φτάνουν στο σημείο να κλείσουν την Εθνική Οδό για Ηγουμενίτσα και Άρτα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣ, Μάνθος Κολέμπας σε συνέντευξή του ζητάει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη τονίζοντας ότι υπήρξαν παρεμβάσεις ώστε να υποβιβαστεί η ομάδα. Η πόλη για κάποιες ημέρες θυμίζει καζάνι που βράζει, αλλά τελικά η απόφαση δεν άλλαξε και την θέση του ΠΑΣ Γιάννινα στα μπαράζ πήρε ο Ιωνικός ο οποίος είχε υποβιβαστεί αγωνιστικά, αλλά κατάφερε να κερδίσει την Καλαμαριά και να παραμείνει στην κατηγορία.

Πεντάδα αλλά εκτός Ευρώπης

Ο Γιώργος Χρηστοβασίλης αποφασίζει να δώσει τα ηνία του συλλόγου στον Γιάννη Χριστόπουλος ο οποίος κάνει ντεμπούτο σε πάγκο ομάδας Σούπερ Λίγκας. Με κινητήριους μοχλούς τον Τόμας Ντε Βινσέντι και με τους Σταύρου Τσουκαλά και Μπράνα Ίλιτς ως τα μεγάλα μπαμ του καλοκαιριού ρίχνεται στην μάχη του πρωταθλήματος. Παρά τον περιορισμό στις μεταγραφές στα Γιάννενα δημιουργείται μια τρομερή ομάδα η οποία αποδίδει τρομερό ποδόσφαιρο και καταφέρνει να τερματίσει στην πρώτη πεντάδα και να εξασφαλίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του την είσοδο στην πρώτη πεντάδα και η έξοδος στην Ευρώπη.

Κάπου εκεί βγαίνουν οι πρώτες φήμες περί μη αδειοδότησης της ομάδας ενόψει της νέας χρονιάς που σημαίνει τέλος στο όνειρο της Ευρώπης. Τελικά οι φήμες επιβεβαιώνονται και η επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ δεν δίνει άδεια στον ΠΑΣ. Οι Ηπειρώτες προσφεύγουν στο CAS με το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης να δέχεται πως ο «Άγιαξ» έχει παραβιάσει τους κανονισμούς αδειοδότησης και financial fair-play με την Ξάνθη να αγωνίζεται τελικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Άλλη μία πίκρα για τον κόσμο των Ιωαννίνων που είδαν την ομάδα τους απόλυτα δίκαια να παίρνει το ευρωπαϊκό εισιτήριο αλλά τελικά για εξωγενείς παράγοντες να μένει εκτός.

Ιδιο σκηνικό και δύο χρόνια μετά, το 2015, με την ομάδα υπό τις οδηγίες του Γιάννη Πετράκη να ανοίγει διάπλατα την πόρτα της εξόδου στην Ευρώπη. Ο «Άγιαξ» εντυπωσιάζει το πανελλήνιο με τις εμφανίσεις του κερδίζοντας Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, ενώ παίρνει αποτελέσματα σε έδρες όπως αυτές της Νέας Σμύρνης και του Περιστερίου. Κι ενώ η ομάδα καλπάζει, τα νέα από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ είναι ξανά δυσάρεστα. Η εισήγηση για την άδεια είναι αρνητική και το όνειρο της Ευρώπης ξεθωριάζει αφού η ομάδα δεν μπορεί να λάβει μέρος στα πλέι οφ.

Η μοίρα όμως φαίνεται πως κάτι χρωστάει στο καμάρι της Ηπείρου και την Κυριακή στην Ξάνθη δεν αποκλείεται ο ΠΑΣ Γιάννινα να πάρει αυτό που τόσα χρόνια παλεύει και δικαιούται να κατακτήσει, την έξοδο στην Ευρώπη.

 

Τελευταία Νέα