Είναι πολλά τα λεφτά... Αir! (pics)

Αντωνία Σπανού
Είναι πολλά τα λεφτά... Αir! (pics)

bet365

Ο Μάικλ Τζόρνταν πρόσφατα κατέλαβε την κορυφή με τον πιο πλούσιο αθλητή που έχει αποσυρθεί. Παραμένει ο πιο πλούσιος αθλητής του ΝΒΑ. Πως από το 2003 που έχει αποσυρθεί καταφέρνει και βγάζει τόσα πολλά; Το G-Weekend Journal αναλύει...

Πρόσφατα το περιοδικό Forbes έδωσε την λίστα με τους πιο πλούσιους αθλητές για το 2015, που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση και ανέλυσε το επιχειρηματικό «φαινόμενο» ΜJ. Η κορυφή, με τεράστια διαφορά από τον 2ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ανήκει στον Μάικλ Τζόρνταν. Η περιουσία του σε μόλις ένα χρόνο ανέβηκε κατά 110 εκατομμύρια δολάρια και συνολικά έφτασε να αγγίζει κοντά στο 1,1 δισεκατομμύριο!

Ο Μάικλ Τζόρνταν έχτισε με το απίστευτο ταλέντο του τον μπασκετικό του «μύθο» και αυτά που προσέφερε στο άθλημα δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το πόσο γερά είναι τα θεμέλια.

Το ταλέντο του όμως δεν σταματάει εκεί. Επιχειρηματικά ο MJ έχει να επιδείξει εντυπωσιακές κινήσεις που τον έχουν φέρει στην κορυφή της λίστας μεταξύ των πιο πλούσιων αθλητών του ΝΒΑ.

Το όνομα του πουλάει και ο ίδιος ο Μάικλ Τζόρνταν φροντίζει να πληρώνεται πανάκριβα για αυτό...

Πριν από 6 χρόνια μια αλυσίδα από μανάβικα είχε χρησιμοποιήσει το όνομα του Τζόρνταν σε ένα κουπόνι μπριζόλας, με αφορμή την είσοδο του MJ στο Hall of Fame το 2009.

Ο πρώην ΝΒΑer τους πήγε στα δικαστήρια και το αποτέλεσμα τον προηγούμενο Αύγουστο εντυπωσίασε την κοινή γνώμη. Η αποζημίωση χαρακτηρίστηκε από τον τοπικό τύπο μαμούθ, αφού οι ένορκοι επιδίκασαν αποζημίωση της τάξης των 8,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το μήνυμα είναι ένα και γίνεται απολύτως σαφές.

Το όνομα του Τζόρνταν είναι πανάκριβο και δεν αγγίζεται.

Ο Τζόρνταν τα παραπάνω χρήματα τα μοίρασε σε 23 ιδρύματα του Σικάγο τον περασμένο Δεκέμβρη και η κίνηση δείχνει ότι το όνομα που έχτισε με πολύ κόπο και ιδρώτα δεν θα αφήσει κανέναν να το εκμεταλλευτεί.

Ο 5 φορές MVP στο ΝΒΑ υπολογίζεται ότι έκλεισε την περασμένη χρονιά με κέρδη 110 εκατομμύρια δολάρια, με αυτό το νούμερο να τον φέρνει στην κορυφή της λίστας με τους αθλητές που έχουν αποσυρθεί και υπολογίζεται ότι δεν πρόκειται να τον πλησιάσει κανείς ούτε το 2016.

Έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε που ο Τζόρνταν έβγαλε από τα πόδια του τα αθλητικά του παπούτσια και σταμάτησε να προσφέρει «μαγικές» μπασκετικές στιγμές μέσα στα παρκέ αλλά η οικονομική κορυφή δεν φαίνεται να χάνεται με κανέναν τρόπο.

Η κορυφή της λίστας CelebrityDBI, άλλη μια που κατέχει ο Air, δείχνει ότι ουσιαστικά αυτή την στιγμή ο Τζόρνταν είναι το πιο εμπορικό όνομα στις Η.Π.Α πάνω από την Όπρα, τον Τομ Χανκς και τον Μπιλ Γκέιτς και οποίον άλλον μπορεί κάποιος να φανταστεί.

Επίσης είναι μέσα στο Top - 10 για ανθρώπους που δίνουν έμπνευση, αποδέχεται ο κόσμος και δίνουν έμπνευση. Το ποσοστό αναγνωρισιμότητας του ονόματός του αυτή την στιγμή αγγίζει το 98%.

O Peter Laatz, δηλώνει: «Ο Μάικλ Τζόρνταν ορίζεται από αυτά που έκανε στο μπάσκετ και την απόδοση του στο ΝΒΑ, που είναι σημείο αναφοράς με το οποίο μετρώνται όλοι οι μεγάλοι παίκτες. Έχει καταφέρει, όμως, να μείνει στην δημοσιότητα πάνω από μια δεκαετία από όταν και αποσύρθηκε μέσα από άλλα πράγματα όπως η εταιρεία Jordan, η ιδιοκτησία των Χόρνετς και το viral «Crying Jordan' meme».

Ο Τζόρνταν παραμένει η «κότα με τα χρυσά αυγά» για την Νike!

Η συνολική αύξηση στις πωλήσεις παπουτσιών έφτασε στην Αμερική το 3,7% το 2015, όταν η Jordan άγγιξε το 14%.

Η εταιρεία Jordan μοιράζει τα προϊόντα της σε ρετρό και νέες κυκλοφορίες. Οι συνολικές πωλήσεις αθλητικών παπουτσιών Jordan στις Η.Π.Α άγγιξαν τα 3 εκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη χρονιά. Η συμφωνία του με την Nike αξίζει 100 εκατομμύρια δολάρια ή αλλιώς περισσότερα από τα 94 εκατομμύρια που έβγαλε στην συνολική του καριέρα τις 15 σεζόν που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ.

Ο αναλυτής του SportsOneSource, Αndy Annunziata λέει: «Η εταιρεία του Τζόρνταν πάντα πιέζει τα πράγματα στα άκρα. Τα Jordan είναι η καλύτερη επιλογή για τον καταναλωτή που θέλει το καλύτερο αθλητικό παπούτσι».

Η Nike βλέποντας την τεράστια επιτυχία, ήδη προγραμματίζει την ανάπτυξη του μέλλοντος. Η εταιρεία στοχεύει μέχρι το 2020 να διπλασιάσει τα κέρδη της στοχεύοντας στις γυναίκες και σε κατηγορίες εκτός μπάσκετ.

Ήδη οι δύο εταιρείες, Nike και Jordan, δουλεύουν πάνω στα υπόλοιπα αθλητικά παπούτσια και η δυναμική που δίνει η εταιρεία του Τζόρνταν αναμένεται να εκτοξεύσει στα κέρδη τις εταιρείες.

Ο MJ εκτός από τα παπούτσια, φυσικά έχει και άλλες χορηγίες που συμβάλλουν στην αμύθητη περιουσία του.

Αυτές περιλαμβάνουν την Gatorade, 2K Sports και την Five Star Frangances. Την προηγούμενη χρονιά έκανε επέκταση της συνεργασίας του με την Upper Deck και η λίστα είναι ατελείωτη.

Ο Μάικλ Τζόρνταν έχει στην κατοχή του 7 εστιατόρια και μια μάντρα αυτοκινήτων.

Ο πρώην NBAer έφτασε να είναι δισεκατομμυριούχος το 2014 κυρίως χάρη στην Nike αλλά και στην απόκτηση των Χόρνετς, δύο κινήσεις που όπως φάνηκαν ήταν ήταν κομβικές για την ανάπτυξη της παρουσίας του.

«Ο Τζόρνταν χρησιμοποίησε πιο πολύ το όνομα του από τα χρήματα του για να πάρει στην κατοχή του την ομάδα της γενέτειρας του, και τώρα είναι μέλος της μεγαλύτερης αύξησης στην τιμή του franchise στην ιστορία του ΝΒΑ».

Οι Χόρνετς έχουν να επιδείξουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι και σε αυτό, τουλάχιστον στο επιχειρηματικό κομμάτι, ο Τζόρνταν τα πηγαίνει εξαιρετικά.

Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και δείχνουν ότι πραγματικά ότι πιάνει ο Τζόρνταν γίνεται... χρυσός. Ο Στέφεν Κάρι είναι αυτή την στιγμή το πιο «καυτό» όνομα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Η συμφωνία που έκανε με την Under Armour ήταν καταπληκτική και πουλάει με απίστευτο ρυθμό.

Ο απίστευτος ρυθμός όμως ούτε καν πλησιάζει τα νούμερα του Τζόρνταν, που κατάφερε και πούλησε 18 φορές παραπάνω ζευγάρια παπούτσια μέσα στο 2015!

Ο παγκόσμιος επιχειρηματικός κόσμος έχει καταλήξει ότι η δημοτικότητα του Τζόρνταν δεν έχει όρια. Με τα «Crying Jordan» meme έχει καταφέρει και έχει πιάσει και νεότερο κοινό που δεν τον πρόλαβε να μεσουρανεί την δεκαετία των 1990s.

To συμπέρασμα που βγαίνει είναι ένα. Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι μοναδικός σε ότι κάνει και το ταλέντο του δεν περιορίζεται στις 4 γραμμές του παρκέ.

Η Μάιλι... υποκύπτει στον πειρασμό του MJ

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που δείχνει την «δύναμη» που έχει ο MJ στην αγορά της Αμερικής είναι και η επιλογή της... πολύφημης Μάιλι Σάιρους, που περίπου 2 χρόνια πριν, επέλεξε να βγάλει τραγούδι, μαζί με τον Wiz Khalifa αλλά και τον Juicy J, αφιερωμένο στον Τζόρνταν, με το βίντεο κλιπ να είναι όλο μια ωδή στον, ίσως, μεγαλύτερο παίκτη όλων των εποχών (ή στα προϊόντα αυτού που πουλάνε με τρελούς ρυθμούς).

Η Μάιλι προωθεί κάποια από τα καλύτερα μοντέλα παπουτσιών και ο Τζόρνταν δεν μπορούσε να μείνει... ασυγκίνητος από αυτό το βίντεο.

Ο ίδιος ο MJ ανταποκρίθηκε με θαυμασμό και η κοινή γνώμη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για ακόμα μια φορά, είδε πεντακάθαρα την δύναμη που μπορεί να έχει το brand του «Air», μέσα από την πάντα προκλητική αλλά πολυσυζητημένη Μάιλι...

Ο «μύθος» χτίστηκε, είναι ζωντανός και είναι τεράστιος!

 

Τελευταία Νέα