Τους χώρισε η χαίτη, τους ένωσε το αντίο!

Γιώργος Καραμάνος
Τους χώρισε η χαίτη, τους ένωσε το αντίο!

bet365

Το G-Journal Weekend καταγράφει μέσα από 14 στιγμές το πως ο Γιόχαν Κρόιφ επηρέασε την ιστορία του Clasico. Το πως δίχασε και άφησε στην άκρη την αντιπαλότητα της Μπάρτσα με τη Ρεάλ.

Σε έναν μύθο του Αισώπου, η αλεπού κοίταζε τα σταφύλια που κρέμονταν ψηλά και σκεφτόταν: «Δεν πειράζει που δε μπορώ να τα φτάσω. Αυτά τα σταφύλια δεν έγιναν ακόμη». Μόνο που στην πραγματικότητα τα σταφύλια ήταν γλυκά σαν μέλι και απλά εκείνη δεν μπορούσε να τα φτάσει. Κάπως έτσι μοιάζει λοιπόν η ατάκα που είχε ξεστομίσει ο Σαντιάγο Μπερναμπέου, λίγο αφότου είδε τον Γιόχαν Κρόιφ να οργιάζει στο 0-5 επί της Ρεάλ στη Μαδρίτη: «Δεν αγόρασα τον Κρόιφ, επειδή δεν μου άρεσε η χαίτη του», εξηγούσε στους δημοσιογράφους, μα η πραγματικότητα δεν ήταν τόσο σαρκαστική όσο εκείνη που ισχυριζόταν ο θρυλικός πρόεδρος της Βασίλισσας.

Την ίντριγκα που βρίσκεται πίσω από την μεταγραφή του Ιπτάμενου Ολλανδού, την αφηγείται στο ντοκιμαντέρ με τίτλο: «El último partido. 40 años de Johan Cruyff en Cataluña», ο ίδιος ο πρόεδρος του Αγιαξ που την επιμελήθηκε. Οπως αφηγείται λοιπόν ο Γιάαπ Φαν Πράαγκ, η Ρεάλ είχε κάνει την πρόταση της το καλοκαίρι του 1973. Μόνο που ο Αίαντας ζητούσε 50 εκατ. πεσέτες (300.000 ευρώ) και οι Μαδριλένοι έδιναν 30 εκατ (180.000 ευρώ). Ο Αγιαξ αρνήθηκε και όταν ο Μπερναμπέου αποφάσισε να ανέβει στα 60 εκατ. πεσέτες (360.000 ευρώ), ήταν πλέον αργά.

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Αγουστί Μοντάλ Κόστα, είχε ήδη ταξιδέψει στο Αμστερνταμ και τον είχε κλείσει για την ομάδα του. Ολα τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μία ιστορία που αν και ξεκίνησε με το 9 στην πλάτη, έχτισε το μύθο της με το 14. Με 14 στιγμές που άλλαξαν τη ροή των πραγμάτων στην πιο κλασική ποδοσφαιρική κόντρα του κόσμου...


1. Στις 17 Φεβρουαρίου του 1974 ο Κρόιφ βάσει τη σφραγίδα του στην αλλαγή της ιστορίας της Μπάρτσα. Ενορχηστρώνει το ασύλληπτο για την εποχή 0-5 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και βγάζει τη Βαρκελώνη στο πόδι, θέτοντας ψυχολογικά τέλος σε 40 χρόνια δικτατορίας. Σε εκείνο το ρεσιτάλ κάνει με σλάλομ μέσα από τρεις αντιπάλους το 0-2 και μοιράζει το τέταρτο και το πέμπτο γκολ.

2. Συνολικά στα πέντε χρόνια που έμεινε στη Βαρκελώνη, σημείωσε τρία γκολ. Το ένα ήταν στο περίφημο 0-5 και τα άλλα δύο τη σεζόν 1976-'77, βρίσκοντας δίχτυα και στα δύο ντέρμπι εντός και εκτός έδρας. Επαιξε σε οκτώ ντέρμπι με απολογισμό τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες, δύο ήττες. Χειρότερη χρονιά του υπήρξε η τελευταία (1977-'78), όταν και ηττήθηκε με 2-3 εντός και 4-0 εκτός έδρας.

3. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, καθώς όλοι επικεντρώνουν στο 0-5 της άφιξης του, είναι ότι στο φινάλε της σεζόν εκείνης, η Ρεάλ απάντησε με τον ίδιο εκκωφαντικό τρόπο. Στις 29 Ιουνίου έγινε ο τελικός του Κόπα ντελ Ρέι, με τους Μαδριλένους να διαλύουν τους Καταλανούς με 4-0 και να σηκώνουν το τρόπαιο. Μόνο που ο Κρόιφ και ο Νέεσκενς δεν έπαιξαν, μιας και βρίσκονταν με την Εθνική Ολλανδίας για το Μουντιάλ.

4. Οσον αφορά του τίτλους του όμως ως παίκτης της Μπάρτσα, αυτοί δεν ήταν πολλοί. Μπόρεσε να πανηγυρίσει μόλις μία φορά το πρωτάθλημα (1974), όσες δηλαδή και η Ατλέτικο Μαδρίτης στα χρόνια που εκείνος βρέθηκε στην Ισπανία. Αντιθέτως, η Ρεάλ πήρε τρεις και συνέχισε να είναι το μεγάλο αφεντικό.

5. Σαν προπονητής όμως τα πήγε πολύ καλύτερα αναφορικά με τους τίτλους. Πήρε τέσσερα πρωταθλήματα στη σειρά (1991-'94) και ένα Κύπελλο. Βρέθηκε στον πάγκο σε 25 Clasicos, με τα 16 εξ αυτών να είναι για την La Liga, τα τρία για το Κόπα ντελ Ρέι και τα υπόλοιπα έξι για το Σούπερ Καπ, όπου αναμετρήθηκαν έξι φορές.

6. Ο Κρόιφ μπορεί να πήρε τον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στη Ρεάλ με εκείνο το 2-0 στο «Μεστάγια», αλλά είχε και έναν αποκλεισμό σε ημιτελικά. Επίσης, όποτε κοντραρίστηκαν στο Σούπερ Καπ, έφυγε με το κεφάλι χαμηλά. Με μία μόνο νίκη, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες, είδε την ομάδα του να χάνει και τις τρεις φορές το τρόπαιο από τη μεγάλη αντίπαλο.

7. Μονάχα μία φορά κατάφερε να καθοδηγήσει από τον πάγκο τη Μπαρτσελόνα νικηφόρα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Μόνο που αυτή ήταν αρκετή για να του χαρίσει ένα πρωτάθλημα. Ηταν η προτελευταία αγωνιστική του 1993-'94. Η Μπάρτσα πέρασε με 0-1 με το γκολ του Γκιγιέρμο Αμόρ και μείωσε στον βαθμό από την κορυφή, όπου βρισκόταν η Λα Κορούνια (σ.σ.: η νίκη τότε έδινε δύο βαθμούς). Την τελευταία αγωνιστική η Μπάρτσα νίκησε ξανά, αλλά ο Τζούκιτς έχασε πέναλτι κόντρα στη Βαλένθια στο τελευταίο λεπτό, Μπάρτσα και Ντεπορτίβο ισοβάθμισαν και το σήκωσε ο Κρόιφ.

8. Στα χρόνια του ως προπονητής της Μπάρτσα, κορυφαίος σκόρερ της ομάδας του στα ντέρμπι αναδείχτηκε ο Χοσέ Μαρία Μπακέρο με έξι τέρματα. Εκείνος ήταν μάλιστα που έβαλε τα τρία πρώτα γκολ (1988-'89) κόντρα στη Ρεάλ, ενώ ο Μέχο Κόντρο τα τελευταία δύο της θητείας του Κρόιφ (1995-'96). Συνολικά ήταν 15 οι σκόρερ της Μπάρτσα σε αυτή την περίοδο.


9. Η τελευταία μεγάλη βραδιά της «Dream Team» ήρθε το 1994. Ηταν το 5-0 στο «Καμπ Νόου», σε ένα ντέρμπι όπου έλαμψε το άστρο του τεράστιου Ρομάριο. Ο Βραζιλιάνος σημείωσε χατ τρικ, με την ντρίμπλα του στον Ράφα Αλκόρτα να παραμένει στα highlights όλων των εποχών.

10. Τον Μάρτιο του 2010 η διοίκηση του Τζουάν Λαπόρτα ανακοίνωσε ότι ο Γιόχαν Κρόιφ θα ήταν πλέον επίτιμος πρόεδρος. Τον Νοέμβριο του 2010 θα ακολουθούσε το εκπληκτικό 5-0 της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα κόντρα σε εκείνη του Ζοσέ Μουρίνιο. Ετσι ο Κρόιφ θα γινόταν ο μοναδικός στην ιστορία των Clasicos που θα βίωνε το 5-0 ως παίκτης, προπονητής και παράγοντας

11. Ο Ολλανδός αντιμετώπισε στα χρόνια του ως κόουτς οκτώ προπονητές της Ρεάλ, η οποία εκείνη την εποχή αναζητούσε τον εαυτό της και βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο. Τζον Τόσακ, Αλφρέδο Ντι Στέφανο, Λίο Μπεενάκερ, Μπενίτο Φλόρο, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, Χόρχε Βαλδάνο και Αρσένιο Ιγκλέσιας στήθηκαν απέναντι του, με τον Μπενίτο Φλόρο να τον κοντράρει τις περισσότερες φορές (7).


12. Το συνηθέστερο αποτέλεσμα στα 25 ντέρμπι με τον Κρόιφ προπονητή, ήταν το 1-1, το οποίο εμφανίστηκε συνολικά σε πέντε περιπτώσεις.

13. Από την πρώτη του μέρα ως παίκτης της Μπάρτσα έως και την τελευταία του ως προπονητής μεσολάβησαν 8.029 ημέρες. Αυτό μεταφράζεται σε 21 χρόνια, 11 μήνες και 25 ημέρες.

14. Ακόμα και στον θάνατο του επηρέασε όσο ελάχιστοι την ιστορία της κόντρας των δύο μεγάλων της Ισπανίας. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ ταξίδεψε στη Βαρκελώνη για να αποτίσει φόρο τιμής σε ένα από τα δικά του ινδάλματα, ενώ συνολικά η κοινωνία της Ρεάλ τον αποθέωσε όπως του άξιζε. Ετσι λίγες μέρες πριν το Clasico, ο Γιόχαν Κρόιφ έκανε έστω και για λίγο να ξεχαστεί η αντιπαλότητα της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ...

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα