Όταν ο Νούνιες πέρασε στην Τούμπα, αλλά δεν ακούμπησε!

Όταν ο Νούνιες πέρασε στην Τούμπα, αλλά δεν ακούμπησε!

bet365

Ο Μίλτον Ομάρ Γκαρσία Νούνιες ήταν ένας από τους πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές, που πέρασαν και δεν… ακούμπησαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ιστορία του, πάντως, συνεχίζει ακόμη και τώρα να προκαλεί ενδιαφέρον... Διαβάστε το γιατί!

Η αναφορά του αποτελεί αιτία οι φίλοι του ΠΑΟΚ να ανασύρουν από το χρονοντούλαπο των αναμνήσεων αρκετές ωραίες ιστορίες γύρω από τον κοντόσωμο –ήταν δεν ήταν 1.60μ.- επιθετικό από τις Ονδούρες, που εμφανίστηκε εντελώς ξαφνικά μπροστά τους.

Ακόμη πιο έντονες είναι οι αναμνήσεις που έχουν οι Άγγλοι. Μέχρι σήμερα δεν μπορούν να χωνέψουν πως ο Πίτερ Ριντ δαπάνησε 1,6 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει η Σάντερλαντ την τελευταία ημέρα των χειμερινών μεταγραφών του 2000 από την ελληνική ομάδα.

Ο Νούνιες έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα του ΠΑΟΚ στις 21/11/1999, σ’ ένα ματς με τον Ιωνικό στην Τούμπα, όπου ο «Δικέφαλος» κέρδισε 3-0. Τα δύο από τα τρία γκολ είχε πετύχει ο Αδόλφο Βαλένσια, κρατήστε το όνομα του Κολμβιανού επιθετικού, για την συνέχεια της ιστορία μας.

Εχει το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο και ξεχωριστή σημασία…Η μεταγραφή του μικρούλη φορ στον ΠΑΟΚ του Γιώργου Μπατατούδη, με τον Στράτο Γιδόπουλο να έχει εκείνο το διάστημα πρωταγωνιστικό ρόλο, σήκωσε πολύ συζήτηση.

Οι φήμες «έδιναν και έπαιρναν» στα ποδοσφαιρικά στέκια της Θεσσαλονίκης. Επισήμως, η ΠΑΕ «χρέωσε» τον δανεικό από τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο, Νούνιες, στα κιτάπια της μ’ ένα ποσό γύρω στα 700 εκατομμύρια δραχμές!

Ο Στράτος Γιδόπουλος, μάλιστα, είχε ταξιδέψει στην πατρίδα του ΠάμπλοΓκαρσία, για να ολοκληρώσει ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις και να πάρει στα χέρια του τη «μπλε κάρτα» του 25χρονου, τότε, ποδοσφαιριστή, ο οποίος θα ξεκινούσε την καριέρα του στην Ελλάδα με δελτίο ερασιτέχνη, προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής μεσούσης της αγωνιστικής σεζόν, καθώς αργούσαν οι μεταγραφές του Ιανουαρίου.

Κι αυτή η πρεμούρα των διοικούντων του ΠΑΟΚ έδειχνε ότι κάτι κρύβεται πίσω από τον δανεικό Νούνιες…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο επιθετικός από τις Ονδούρες ήρθε στην Ελλάδα αρχικά για δοκιμή στις αρχές του Οκτωβρίου, εν έτη 1999, έπαιξε 11 όλα κι όλα παιχνίδια με τον «Δικέφαλο» στο στήθος και έφυγε δίχως να… ματώσει τα αντίπαλα δίχτυα! Ο Βαλένσια που έγινε… Νούνιες!

Η άφιξη του Ντούσαν Μπάγεβιτς διαφοροποίησε τα πράγματα για τον Νούνιες, καθώς έχασε ένα από τα στηρίγματά του, τον Στράτο Γιδόπουλο ο οποίος, λίγο πριν οριστικοποιηθεί η μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, σε μια συνέντευξη του και στην ερώτηση, «καλός ο Νούνιες, αλλά λίγο κοντός», είχε απαντήσει λέγοντας: «συμφωνώ, είναι κοντός, αλλά τον έχετε δει να πηδάει;». Μπάγεβιτς και Γιδόπουλος ήταν αδύνατον να συνυπάρξουν στην Τούμπα και μόλις παρουσιάστηκε μπροστά στα χέρια των ανθρώπων του ΠΑΟΚ η «χρυσή» πρόταση της αγγλικής Σάντερλαντ, δεν το σκέφτηκαν ούτε

λεπτό! Μόνο που δεν τον τύλιξαν σε συσκευασία δώρου, με κόκκινη και μαύρη κορδέλα, για να τον στείλουν στη Βορειοανατολική Αγγλία.Η μεταγραφή του ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών για ελεύθερους ποδοσφαιριστές στα τέλη Μαρτίου, αφού πέρασε από χίλια κύματα. Ο Μπατατούδης έπρεπε να βρει τα χρήματα, ο ΠΑΟΚ να εξοφλήσει τη Νασιονάλ, που την είχε αφήσει απλήρωτη, για να μπορέσει να εισπράξει τα λεφτά από την Σάντερλαντ.

Πάντως, και πίσω από την απόκτηση του από την αγγλική ομάδα υπάρχουν αρκετές ιστορίες συνωμοσίας και με όποιον μιλήσεις στο Stadium of Light θα σου πει τη δική του «πολύχρωμη» εκδοχή. Ο Πίτερ Ριντ είχε δει σε βιντεοκασέτες κάποια παιχνίδια του ΠΑΟΚ, ένας συνεργάτης του ταξίδεψε στην Ελλάδα για να τον δει από κοντά, με την πιο δημοφιλή ιστορία να λέει ότι οι «μαύρες γάτες» υπέγραψαν λάθος παίκτη!

Ήθελαν τον Κολομβιανό Αδόλφο Βαλένσια και τελικά απέκτησαν τον Νούνιες από τις Ονδούρες!«Αλήθεια, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν αυτά τα πράγματα», αναρωτιέται σήμερα ο Νούνιες. Στα 43 του συνεχίζει να παίζει μπάλα με την Ουνιβερσιδάδ του Σαν Κάρλος, στο καταπράσινο προάστιο της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας. Τα νερά στις όχθες του ποταμού Γουέρσαιντ μπορεί να θολώνουν, αλλά το μυαλό του Νούνιες παραμένει πεντακαθάρο και η σκέψη του κρυστάλλινη.

«Ήμουν εκατό τοις εκατό ο ποδοσφαιριστής που η Σάντερλαντ ήθελε να υπογράψει», επιμένει ακόμη και σήμερα. «Καταρχήν, ο Αδόλφο ήταν πανύψηλος. Είμαι αρκετά κοντύτερος από αυτόν και ήμασταν εντελώς διαφορετικοί ποδοσφαιριστές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου, ότι ήμουν αυτός που ήθελαν να φέρουν στην ομάδα…», προσθέτει. Οι οπαδοί της Σάντερλαντ πήραν την ίδια ακριβώς κρυάδα με τους φίλουςτου ΠΑΟΚ όταν πρωτοαντίκρισαν τον επιθετικό από τις Ονδούρες.

Ο Άρι Χάαν τον είχε βγάλει επίτηδες μαζί με κάποιους αναπληρωματικούς του «Δικεφάλου», ενώ η αγγλική ομάδα τον παρουσίασε στο ημίχρονο ενός αγώνα εναντίον της Εβερτον τον οποίο κέρδισε 2-1 και ελάχιστοι έμειναν στην εικόνα του κοντόσωμου ποδοσφαιριστή.

Ενας συμπαίκτης του στο ξεκίνημα της καριέρας του έδωσε το παρατσούκλι «Τάισον», λόγω της ομοιότητάς του με τον διάσημο Iron Mike γι’ αυτό και οι Άγγλοι που τρέφονται από μύθους και ιστορίες τον υποχρέωσαν να σφίξει και να δείξει τις γροθιές του στις κάμερες του Stadium of Light«Δεν μου άρεσε, τότε, το παρατσούκλι, απλά τώρα το έχω συνηθίσει και δεν έχω πρόβλημα», εξηγεί ο Νούνιες και δεν θα ξεχάσει πως ένας συμπαίκτης του στη Σάντερλαντ, ο Μίκι Γκρέι, περίμενε να δει στα αποδυτήρια τον πραγματικό Μάικ Τάισον. «Είδε μπροστά του έναν μικρούλη ποδοσφαιριστή και απλά γέλασε», θυμάται ακόμη και σήμερα.

Δύο εβδομάδες μετά, ο Νούνιες έκανε τη μια και μοναδική συμμετοχή του με την Σάντερλαντ παίζοντας ως αλλαγή στη θέση του Γκρέι, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τις Ονδούρες που αγωνίστηκε στην Πρέμιερλιγκ και ύστερα από 447 ημέρες, εντός του τετραετούς συμβολαίου, τον Ιούνιο του 2001 τερματίστηκε η συνεργασία του με την Σάντερλαντ.


 

Τελευταία Νέα