Μία βραδιά στο «Ολίμπικο»!

Μία βραδιά στο «Ολίμπικο»!

bet365

Το G-Journal Weekend βρέθηκε στη Ρώμη, βίωσε τον ποδοσφαιρικό τουρισμό στο Ρόμα-Φιορεντίνα και σου προτείνει: Κάνε ό,τι μπορείς για να πας... στην Αιώνια Πόλη και στο γήπεδο της.

Πρωί, στην πλατεία έξω από την είσοδο του Βατικανού. Εκεί που σκέφτεσαι πόσο υπέροχα μπορεί να ξεκινήσει η μέρα σου με την επίσκεψη στο μοναδικό μουσείο που έστησαν ανά τους αιώνες οι Πάπες, διαπιστώνεις προς έκπληξη σου ότι το υπέροχο μπορεί να γίνει πιο τέλειο από ποτέ. Τρία κοριτσούδια, που άσχημα δεν τα λες, σε κάνουν να θέλεις να φωνάξεις σύνθημα κατά της Γιουβέντους, του Μιλάνου και της Νάπολι και κάπου εκεί αναρωτιέσαι: «μα να, κάπως έτσι παρασύρεσαι μικρός ή μεγάλος και γίνεσαι από το πουθενά Ρόμα».

Σε πλησιάζουν και σε βγάζουν από την ταλαιπωρία και την αγωνία του εισιτηρίου. Βασικά τις συναντάς διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της πόλης. Είναι ντυμένες κανονικότατα με τη στολή της ομάδας και εννοείται και με εξάταπα. Σε καλούν σαν σειρήνες της μπάλας να πας κοντά τους και να ξελογιαστείς ποδοσφαιρικά. Θέλεις, δεν θέλεις, θα το αγοράσεις. Που θέλεις δηλαδή. Θέλεις πολύ, γιατί δεν γίνεται να βρεθείς σε οποιανδήποτε πόλη που να έχει καλό club και να μην πας στο γήπεδο. Σίγουρα όχι εσείς που διαβάζετε αυτή την προσωπική χαζομάρα, την οποία και θα συμμεριστείτε.

Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια η απόφαση ήταν ειλημμένη, Για την ακρίβεια, ήταν ονειρεμένη. Να γουστάρεις Φιορεντίνα και να παίζει στο «Ολίμπικο», την ίδια στιγμή που εσύ είσαι στην Αιώνια Πόλη, απλά δεν χάνεται. Αφήνεις τα κορίτσια να σε κατευθύνουν στα παλαιϊκό βανάκι, βγάζεις πιστωτική, visa, ό,τι έχεις τέλος πάντων (σ.σ.: μόνο έτσι γίνεται η αγορά) και ταυτότητα και έχεις το μαγικό χαρτάκι στα χέρια σου. Η τιμή είναι αλήθεια αρκετά τσιμπημένη. 35 ευρώ το άτομο δεν το λες και λίγο και αυτό ήταν το πιο φτηνό στην Curva Nord.

Ο στόχος αρχικά ήταν πάντως άλλος. Το εισιτήριο στους εκτός έδρας εκδρομείς των Βιόλα. Μόνο που δεν γινόταν να αποκτηθεί ιντερνετικά, ούτε καν με τη μεσολάβηση γνωστού από τη Φλωρεντία. Μονάχα από εκεί αυτοπροσώπως γινόταν να το προμηθευτείς. Οπότε στην Curva Nord ήταν μία χαρά, δίπλα ακριβώς στους φίλους της Φιορεντίνα. Καθότι Παρασκευή, αυτοί δεν ξεπερνούσαν τους 600 νοματαίους αν και αρχικά ήταν οι μόνοι που έκαναν φασαρία στο γήπεδο. Πριν μπούμε όμως στο «Ολίμπικο», ας δούμε το πως γίνεται να φτάσεις σε αυτό, γιατί τούτη η ιστορία παραδόξως, δεν είναι και τόσο εύκολη.

Η Ρώμη δεν έχει καλό μετρό. Μόλις δύο γραμμές που δεν εξυπηρετούν ούτε καν τις βασικές διαδρομές που θέλεις να ακολουθήσεις. Παίρνεις την γραμμή Α και κατεβαίνεις στη στάση «Ottaviano San Pietro». Εκεί ξεκινούν τα δύσκολα. Ακριβώς απ' έξω υπάρχει στάση λεωφορείου. Ναι, μόνο με αυτό ή με ταξί μπορείς σαν τουρίστας να φτάσεις στον προορισμό σου. Εάν πάρεις το πρώτο, θέλεις περίπου 15-20 λεπτά. Το ταξάκι είναι σαφώς πιο γρήγορο, μιας και σε εκείνη την περιοχή δεν συναντάς κίνηση. Και τα δύο ωστόσο, σε αφήνουν αναγκαστικά αρκετά μακριά από τις θύρες.

Χρειάζονται 7-10 λεπτά περπάτημα στο δασάκι για να περάσεις τον έλεγχο και να μπεις στα ενδότερα. Μόνο πριν φτάσεις εκεί, άκου τη συμβουλή και πήγαινε σε κάποια καντίνα. Ζήτα «porchetta» (σ.σ.: πορκέτα), το επικό δικό τους βρώμικο που στην ουσία είναι χοιρινό ρολό με ασύλληπτα νόστιμη, τραγανή κρούστα. Τώρα εάν βρεις και τυρί με ταρτούφο, μην διστάσεις. Βάλε και από αυτό και πήγαινε στον γευστικό Παράδεισο του Βατικανού.

Chat Conversation End

Και μιας και τα έκανες όλα αυτά, ε καιρός είναι να δεις και το ματσάκι σου. Το γήπεδο από μόνο του δεν λέει πολλά σε σχέση με τα σύγχρονα. Αλλωστε είναι πιο παλιό στάδιο με ταρτάν και γι' αυτό χάνει σε μεγάλο βαθμό το ποδοσφαιρικό feeling του. Το θέμα όμως για σένα είναι ότι είσαι εκεί και γουστάρεις τρελά. Από εκεί και έπειτα θα πρέπει να είσαι και τυχερός. Να δεις ματσάρα. Το Ρόμα-Φιορεντίνα λοιπόν ήταν κάτι κοντινό σε αυτό, αλλά με σκορ 4-1 δεν το λες κι ανταγωνιστικο. Πόσο μάλλον όταν υποστηρίζεις τους ηττημένους, που έφαγαν σφαλιάρα σε τόσο σημαντικό ραντεβού με έπαθλο την 3η θέση του Champions League.

Ακόμα κι έτσι όμως δεν σκας. Σημασία είχε ότι ήσουν εκεί. Η εμπειρία είναι που μετράει. Ειδικά εάν έχεις και το κατάλληλο παρεάκι. Υπήρχε ωστόσο και κάτι στενάχωρο που δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί στο έπακρο η απόλαυση. Ναι, απόλαυση... ακόμα και στην βαριά ήττα. Ο λαός στην Curva Sud, τα καλά παιδιά των Τζαλορόσι δηλαδή, κάνουν όλη τη σεζόν σιωπηλή διαμαρτυρία, έχοντας κόντρα για τα κάγκελα που χωρίζουν σε μικρότερα τμήματα το δικό τους κομμάτι της εξέδρας. Στο γήπεδο υπήρχαν 40.000, αλλά ταυτόχρονα και σχετική ηρεμία. Η Curva δεν σήκωσε λάβαρα, δεν είπε τα τραγουδάκια της, δεν φώναξε στα γκολ, ούτε καν όταν μπήκε ο Φραντσέσκο Τότι (σ.σ.: όλοι τους μόνο με φανέλες Τότι). Το λατρεμένο τους «C'e' solo un Capitano» το είπαν οι υπόλοιποι με μικρότερο σθένος.


Ετσι όπως θα ήταν κανονικά η Curva Sud και τώρα δεν κινήθηκε ούτε σημαιάκι

Το καλύτερο πάντως ήταν στο τέλος. Για την ακρίβεια μετά το τέλος. Ολοι μαζί τραγούδησαν τον ύμνο τους. Το «Grazie Roma» ακούστηκε πιο δυνατά και παρατεταμένα από κάθε άλλον στίχο και το φοβερό ήταν ότι γύρω σου έβλεπες μητέρες με τα παιδιά τους αγκαλιασμένους. Και κάπως έτσι πιάνεις τον εαυτό σου να το σιγοψιθυρίζεις κι εσύ ασυναίσθητα, καθώς απομακρύνεσαι από το γήπεδο. Από μία στιγμή που σχηματίζει την απόλυτη αίσθηση του ποδοσφαιρικού τουρισμού. Και πιστέψτε το: δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από αυτό. Τη μπαλίτσα σε ένα ταξίδι..

ΥΓ.: Οποιος τύχει ποτέ και πάει στο «Ολίμπικο», μετά να μην μετακομίσει στο κλασικό Trastevere για τα ποτάκια του. Το Ponte Milvio είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό, βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο και είναι... και γαμώ!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα