Ένα ΠΑΟΚτσάκι... made in Slovakia!

Σταύρος Σουντουλίδης
Ένα ΠΑΟΚτσάκι... made in Slovakia!

bet365

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι απρόβλεπτος! Η απόφασή του να χρίσει τον Λούμπος Μίχελ πρόεδρο στον ΠΑΟΚ, το επιβεβαιώνει. Το Face Control γράφει για τον 48χρονο πρώην διαιτητή που αναλαμβάνει με στόχο (κι αυτός…) να τα αλλάξει όλα!

Κι όμως ο ΠΑΟΚ θα γιορτάσει τα 90 χρόνια ζωής του με Σλοβάκο πρόεδρο!

Είναι από τα πολλά παράδοξα της «εποχής Σαββίδη» στον ΠΑΟΚ. Μιας εποχής που κρύβει αρκετές εκπλήξεις στην καθημερινότητα του ποδοσφαιρικού οργανισμού. Αλλαγές σε πρόσωπα, ρόλους, θεσμούς. Το «άλλαξε ακόμη και τα πλακάκια της Τούμπας», που ζητούσαν επιτακτικά οι οπαδοί από τον ομογενή επιχειρηματία, δεν ευδοκίμησε και ασφαλώς δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ψευδαίσθηση του κόσμου.

Γιατί, όντως, ο Σαββίδης επιχείρησε και τ’ άλλαξε όλα ή σχεδόν όλα στην Τούμπα. Τεχνοκράτες, άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με το ποδοσφαιρικό παρελθόν του ΠΑΟΚ, «πήγαν και ήρθαν», αλλά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, μετά από τρεισήμισι χρόνια, ακόμη «ψάχνεται». Και το κυριότερο; Δεν μπορεί να βρει το κατάλληλο διοικητικό σχήμα, το οποίο θα μπορέσει να διαχειριστεί σωστά και με επιτυχία τα εκατομμύρια, που βάζει στην ομάδα. Ευελπιστεί να το πετύχει τώρα με τον Λούμπος Μίχελ στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας.

Ο Σλοβάκος μπήκε ξαφνικά στην ζωή του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, τον περασμένο Δεκέμβριο, ως μια προσωπική επιλογή του Ιβάν Σαββίδη, με τον οποίο είχε την πρώτη επαφή πριν δύο χρόνια, όταν και τον βοήθησε συμβουλευτικά σε κάποια θέματα, που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις του «Δικεφάλου».

Αυτή ήταν και η επίσημη «ταμπέλα», που η ΠΑΕ ΠΑΟΚ «φόρεσε» στον 48χρονο πρώην διαιτητή. Φυσικά ουδείς πίστεψε, ότι ο Μίχελ, που από τον Ιανουάριο εγκαταστάθηκε μόνιμα σε μια μονοκατοικία στην αριστοκρατική περιοχή του Πανοράματος, είχε έρθει με διετές συμβόλαιο στη Θεσσαλονίκη μόνο για τις διεθνείς σχέσεις.

Όλοι περίμεναν σιγά – σιγά να αρχίσει να εμπλέκεται ενεργά με την ομάδα και η τοποθέτησή του στην πενταμελή «επιτροπή ποδοσφαίρου» στις 14 Ιανουαρίου αποτέλεσε το πρώτο σημάδι για την εμπιστοσύνη, που έχει ο Σαββίδης προς το πρόσωπό του.

Μέρα με τη μέρα ο Μίχελ άρχισε να έχει ολοένα και περισσότερο ενεργό ρόλο στις αποφάσεις της ομάδας, ήταν ο άνθρωπος του Σαββίδη μέσα στην ομάδα και ο ρόλος του δεν ήταν… διακοσμητικός. Ένα από τα κομμάτια που ήθελε και θέλει να ασχοληθεί είναι το εμπορικό κομμάτι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Θα συμμετείχε ενεργά και σε άλλα οργανωτικά θέματα, όπως έκανε και στη Σαχτάρ, γιατί αυτή την εντολή είχε πάρει από τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη.

Ελάχιστοι, όμως, ήταν αυτοί που περίμεναν, σ’ ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, να φθάσει να ηγείται της ποδοσφαιρικής ομάδας. Στις τελευταίες κρίσιμες συσκέψεις ο Μίχελ εξέφρασε ανοικτά τον προβληματισμό του για την κατάσταση στο ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά και στο οργανωτικό κομμάτι της ομάδας. Ο Σαββίδης φάνηκε πως τον ακούει γι’ αυτό κι άρχισε τις (νέες) αλλαγές χρίζοντάς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ.

Εξάλλου, δεν είναι μόνον τα διαπιστευτήρια, που παρέδωσε στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όσες φορές κλήθηκε να ασχοληθεί με θέματα της ομάδας, το μοναδικό «ατού» του Μίχελ. Σε αντίθεση, με τους προηγούμενους πλην Τσιστιακόφ, μπορεί να μιλάει απευθείας με τον Σαββίδη. Τα ρωσικά είναι μια από τις πέντε γλώσσες, που γνωρίζει ο Σλοβάκος…

Στα αρνητικά είναι η πλήρης άγνοια του νέου προέδρου του ΠΑΟΚ γύρω από το τι εστί και τι πρεσβεύει ο ΠΑΟΚ, το προσκήνιο και το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σ’ αυτό το κομμάτι υστερεί δραματικά, κάτι που ίσχυε και με τον Ιάκωβο Αγγελίδη. Όμως, αυτό δεν ήθελε ένα σκληροπυρηνικό κομμάτι του κόσμου; Ε, αυτό έκανε ο Ιβάν Σαββίδης. Τώρα γιατί διαφωνούν και μ’ αυτό (ειδικά μετά και την παραίτηση Βεζυρτζή) είναι ένα από τα πολλά παράδοξα της «εποχής Σαββίδης».

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ομογενής εκατομμυριούχος από το Ροστόφ, δεν έχρισε τον Σλοβάκο Μίχελ, πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ λογαριάζοντας για τις όποιες αντιδράσεις και ενστάσεις. Ούτε είχε στο μυαλό του το κομμάτι της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας, γενικά του παρασκηνίου. Ο Σαββίδης τον προορίζει καθαρά για ότι έχει να κάνει με την ομάδα και τη λειτουργία της.

Με δικαίωμα υπογραφής ο Μίχελ θα μπορεί να έχει (και θα έχει) άποψη για όλα όσα συμβαίνουν εντός των τειχών της Μικράς Ασίας. Τα πάντα σε αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο θα περνούν από τα χέρια του, όπως συνέβαινε τα τελευταία 2,5 χρόνια και με τον Ιάκωβο Αγγελίδη.

Εχοντας στο βιογραφικό του μια εξαετή στενή συνεργασία με τον Ρινάτ Αχμέτοφ, του Ουκρανού βαθύπλουτου επιχειρηματία και ολιγάρχη, που μετέτρεψε μέσα στη δεκαετία του 2000 την Σαχτάρ σε μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες, ο Μίχελ θα είναι αυτός που θα κάνει τις τελικές εισηγήσεις στον Ιβάν Σαββίδη.

Τα πρώτα παραγοντικά… ένσημα στο Ντόνετσκ

Ένας σοβαρός τραυματισμός στον αχίλλειο τένοντα υποχρέωσε τον Λούμπος Μίχελ τον Οκτώβριο του 2008 να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, κρεμώντας την σφυρίχτρα του με παρουσία σε ένα Μουντιάλ (2006), δύο Euro (2004, 2008), ένα τελικό Champions League (2008) και ένα τελικό κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (2003) στο παλμαρέ του.

Ο Σλοβάκος πρώην ρέφερι δεν έμεινε για μεγάλο διάστημα χωρίς δουλειά. Λέγεται, ότι η συμφωνία του με την Σαχτάρ, επίσπευσε την ανακοίνωση για το τέλος της διαιτητικής καριέρας του. Η ομάδα του Ντόνετσκ ανακοίνωσε στις 27 Οκτωβρίου 2008 την έναρξη συνεργασίας και ο Μίχελ ανέλαβε διευθυντής του τμήματος διεθνών οργανώσεων.

Στο ξεκίνημα ασχολήθηκε περισσότερο με τις διεθνείς σχέσεις, την οργάνωση των ευρωπαϊκών αγώνων, ήταν ο άνθρωπος που εκπροσωπούσε την ουκρανική ομάδα στους διεθνείς αγώνες, στη ΦΙΦΑ και στην ΟΥΕΦΑ. Από το χέρι του περνούσε κάθε εκδήλωση και παρουσία της Σαχτάρ στο εξωτερικό.

Γρήγορα, όμως, άρχισε να ασχολείται και με τα θέματα, που ήξερε καλύτερα από τον καθένα, αυτά της διαιτησίας. Επισήμως, δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή, αλλά σε μια χώρα, όπου το παρασκήνιο γύρω από τους διαιτητές είναι πολύ έντονο, ο Μίχελ δεν έπειθε κανέναν, ειδικά τους αντιπάλους της Σαχτάρ, ότι απείχε από τα διαιτητικά πεπραγμένα.

«Η ανακοίνωση και μόνο της συνεργασίας με τον Λούμπος Μίχελ άλλαξε την συμπεριφορά και τα σφυρίγματα των ξένων διαιτητών, με κορυφαίο παράδειγμα έναν αγώνα εναντίον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ» χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι «ο Σλοβάκος πρώην διαιτητής κουβαλάει «σακούλες με χρήματα» στα ανώτατα κλιμάκια της ΟΥΕΦΑ», υποστήριζε σε άρθρο του το ουκρανικό πρακτορείο UINP, παρουσιάζοντας «τον βίο και την πολιτεία» του Αχμέτοφ στα 16 χρόνια του στη Σαχτάρ.

 

Τελευταία Νέα