To στολίδι της Κρήτης! (pics)

Δήμος Μπουλούκος
To στολίδι της Κρήτης! (pics)

bet365

To Gazzetta Weekend Journal ταξίδεψε ως την Κρήτη, σας ξεναγεί στο πανέμορφο γήπεδο Crete Golf Club και σας δίνει το μπαστούνι για να γνωρίσετε αυτό το τόσο παρεξηγημένο άθλημα!

Το ταξίδι στην Κρήτη είναι πάντα μία ξεχωριστή εμπειρία αλλά αυτή τη φορά έγινε ακόμα καλύτερη με την επίσκεψη στο Crete Golf Club. Σε απόσταση µόλις 15 λεπτών από το διεθνές αεροδρόµιο Ηρακλείου ανακαινίστηκε ριζικά, με την ολοκλήρωση των εργασιών να γίνεται μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, απορροφώντας 12 εκατομμύρια ευρώ, μία τεράστια επένδυση όχι μόνο για τον τουρισμό της Κρήτης αλλά όλης της Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα της ανακαίνισης είναι εκπληκτικό και το αντιλαμβάνεσαι αμέσως με το που φτάνεις στην είσοδο του. Ανήκει στην κατηγορία των mountain golf γηπέδων, των εκτάσεων για γκολφ δηλαδή που δεν είναι επίπεδες αλλά ορεινές. Κι όπως παραδέχεται η πλειοψηφία των αθλητών, τα ορεινά γήπεδα είναι αυτά που προτιμούν περισσότερο, λόγω της εναλλαγής του τοπίου, της διαμόρφωσης του εδάφους αλλά και της μεγαλύτερης δυσκολίας που συνήθως έχουν σε σχέση με ένα επίπεδο γήπεδο, που μοιάζει ίδιο από την αρχή μέχρι το τέλος!

Το Crete Golf Club είναι πραγματικό πανέμορφο, κατασκευασμένο σε ένα απαράμιλλου κάλλους φυσικό περιβάλλον και σε έκταση 750 στρεμμάτων είναι το μοναδικό γήπεδο 18 οπών στην Κρήτη και μεταξύ των επτά στην Ελλάδα (δύο στη Μεσσηνία, Γλυφάδα, Χαλκιδική, Ρόδος, Κέρκυρα) ενώ υπάρχει κι ένα ακόμα γήπεδο με εννέα τρύπες στην Ελούντα της Κρήτης, αντιθέτως με την Ευρώπη όπου υπάρχουν περισσότερα από 6.780 γήπεδα. Περπατώντας μέσα σε αυτό, πιάνεις τον εαυτό σου να χαζεύει τη φύση, συνειδητοποιώντας την ομορφιά του κρητικού τοπίου, με τις λασιθιώτικες κορυφές που βρίσκονται στο βάθος, να σου κλέβουν τη ματιά, ενώ ο συννεφιασμένος καιρός εκείνης της ημέρας έκανε ακόμα πιο επιβλητικό το τοπίο.

Ωστόσο ο στόχος του νέου ιδιοκτήτη και Προέδρου της Aegean κ. Θοδωρή Βασιλάκη, δεν είναι μόνο να ανταποκρίνεται το γήπεδο στους επαγγελματίες παίκτες ή στους τουρίστες, αλλά να προσελκύσει και νέα παιδιά στο άθλημα, για αυτό και δημιουργήθηκε η ακαδηµία νέων Aegean Golf Academy, που δίνει την ευκαιρία σε παιδιά να μυηθούν στο γκολφ.

Εκτός από το γκολφ υπάρχει και η χαλάρωση!

Μαζί με το γήπεδο ανακαινίστηκε πλήρως το Club House, που διαθέτει εστιατόριο με επιλεγµένα πιάτα της διεθνώς φηµισµένης κρητικής κουζίνας, καφέ-bar, καθώς και πλήρως εξοπλισµένο κατάστηµα (Pro Shop) ειδών γκολφ. Οι εγκαταστάσεις του Club House είναι ανοιχτές σε όλους τους φίλους του γκολφ, αλλά και σε εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν το άθληµα και να απολαύσουν ένα ειδυλλιακό γεύµα στη βεράντα, παρακολουθώντας ένα συναρπαστικό παιχνίδι στην τρύπα 18, που βρίσκεται ακριβώς µπροστά.



Πως παίζεται το γκολφ

Μπορεί στους περισσότερους να φαίνεται περίπλοκο, αλλά το γκολφ είναι από τα πιο απλοϊκά σπορ. Στόχος του παίκτη είναι να ρίξει τη μπάλα μέσα στην τρύπα με τα λιγότερα χτυπήματα. Το γήπεδο του γκολφ έχει έκταση τουλάχιστον 500 στρεμμάτων και αποτελείται από 18 τρύπες, δηλαδή τις επιμέρους πίστες που πρέπει οι παίκτες να ολοκληρώσουν για να τελειώσουν το παιχνίδι.

Κάθε τρύπα αποτελείται από την αφετηρία (tee), τον διάδρομο (fairway) και το χώρο γύρω από την τρύπα (green). Στις αφετηρίες υπάρχουν τρεις διαφορετικές γραμμές εκκίνησης, μια για τους άνδρες, μια για τις γυναίκες που κάνει το γήπεδο μικρότερο και μια για μεγάλους αγώνες.

Στις τρύπες υπάρχουν φυσικά ή τεχνικά εμπόδια, όπως αμμόλακοι (bunker), δένδρα, λίμνες και ποτάμια, ενώ στους χώρους γύρω από την τρύπα το γρασίδι είναι πολύ καλά κουρεμένο, ώστε η μπάλα να κινείται με ευκολία προς την τρύπα, η οποία σηματοδοτείται από μία σημαία.

Σε κάθε γήπεδο γκολφ υπάρχουν τρία είδη τρυπών, ανάλογα με την απόσταση από την αφετηρία ως το τέλος και χωρίζονται σε par 3, par 4 και par 5. Με την λέξη par εννοείται ο αριθμός των χτυπημάτων με τα οποία έχει υπολογισθεί ότι ένας πολύ καλός παίκτης ότι μπορεί να ολοκληρώσει την τρύπα. Ετσι, το άθροισμα των par των 18 τρυπών μας κάνει το par του γηπέδου.

Ένα κλασσικό γήπεδο γκολφ έχει par 72, αλλά υπάρχουν ανά τον κόσμο γήπεδα από par 68 εως 74. Κάθε παίκτης, ανάλογα με τις ικανότητες του έχει και το handicap του, το οποίο είναι ο αριθμός των χτυπημάτων που κάνει συνήθως παραπάνω ή σπανίως λιγότερο από το par του γηπέδου.

Οι παίκτες ξεκινούν από την πρώτη τρύπα παίζοντας σε δυάδες ή τριάδες ή τετράδες.'Οταν όλοι παίξουν το πρώτο χτύπημα, φεύγουν από την αφετηρία και καθώς περπατούν προς το "green", παίζει το επόμενο χτύπημα ο παίκτης του οποίου η μπάλα είναι πιο μακριά από την τρύπα.

Οι δύο βασικές κατηγορίες παιχνιδιού

Συνήθως οι αγώνες γκολφ χωρίζονται σε stroke play, όπου όλοι οι παίκτες παίζουν τις 18 τρύπες και νικητής είναι αυτός που τις έχει ολοκληρώσει με το μικρότερο άθροισμα χτυπημάτων και τo match play, όπου ο ένας παίκτης παίζει εναντίον του άλλου και νικητής είναι ο παίκτης που έχει κερδίσει πρώτος τις περισσότερες τρύπες από τον άλλο.

Τα μπαστούνια του γκολφ

Κάθε παίκτης δικαιούται να έχει μαζί του από 7 ως 14 διαφορετικά μπαστούνια (clubs) τα οποία συνήθως κουβαλάει μέσα σε ένα σάκο με καρότσι. Το κάθε μπαστούνι έχοντας στο σημείο επαφής του με την μπάλα διαφορετική κλίση ως την κατακόρυφο, επιτρέπει στον παίκτη να κάνει με την ίδια κίνηση και δύναμη διαφορετικές αποστάσεις.

Tα μπαστούνια χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τα Ξύλα και τα Σίδερα. Τα Ξύλα μπορεί να ονομάζονται έτσι αλλά τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται από τιτάνιο και άλλα μέταλλα και είναι τα μπαστούνια που στέλνουν τη μπάλα μακρύτερα, ιδιαίτερα το Νο 1(driver) με το οποίο και παίζεται το πρώτο χτύπημα σε κάθε διαδρομή, με τη μπάλα να τοποθετείται πάνω σε ένα πλαστικό στήριγμα που λέγεται Τee.

Εκτός από το driver χρησιμοποιούνται και τα Ξύλα Νο 3,4,5, και 7 για τα μακρινά χτυπήματα μέσα στο γήπεδο, με το καθένα όσο ανεβαίνει το νούμερο, στέλνει τη μπάλα ψηλότερα και κοντύτερα.

Υπάρχουν και τα Σίδερα που είναι τα Νο 2,3,4,5,6,7,8,9,10 μαζί με το σαντ γουέντζ (sand wedge), για τα χτυπήματα από την άμμο. Τέλος, το Πάτερ (Ρutter) είναι το πιο πολύτιμο μπαστούνι του γκόλφερ, καθώς με αυτό βάζει την μπάλα στην τρύπα. Ενώ τα άλλα μπαστούνια μοιάζουν περίπου τα ίδια σε κάθε εταιρεία, τα Πάτερ αποτελούν στόχο εφευρετικότητας και πρωτοτυπίας για τους κατασκευαστές εξοπλισμού του γκολφ.

Γκολφ, ένα παρεξηγημένο άθλημα

Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν το γκολφ, άθλημα των πλουσίων ή των ηλικιωμένων, αλλά δεν είναι έτσι! Και δεν το αποδεικνύει αυτό ο Τάιγκερ Γούντς και οι άλλοι ξένοι πρωταθλητές αλλά και μί επίσκεψη στο Crete Golf Club. Μπορείς να παίξεις γκολφ με 70-80 ευρώ το παιχνίδι, το οποίο διαρκεί περισσότερες από τέσσερις ώρες, με την απόσβεση των χρημάτων να γίνεται εύκολα μέσα στο μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα. Είναι για όλες τις ηλικίες, ενώ περπατάς αρκετά χιλιόμετρα για να παίξεις και στις 18 τρύπες, βελτιώνοντας την φυσική κατάσταση και χωρίς να επιβάλλεται να πάρεις το καθιερωμένο αυτοκινητάκι.

Η συνεισφορά του Crete Golf Club στην οικονομία της Κρήτης και της Ελλάδας.

Η ανακαίνιση του Crete Golf Club αποτελεί το πρώτο σηµαντικό βήµα στην εδραίωση συνολικά του νησιού ως golf destination, συµβάλλοντας ταυτόχρονα στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, συνεισφέροντας σηµαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονοµίας του νησιού και αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα δηµιουργίας περισσότερων γηπέδων γκολφ στην περιοχή. Το γήπεδο αναµένεται να αποδειχθεί ακαταµάχητο για τους παίκτες από τη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη. Όχι µόνο το καλοκαίρι, αλλά και τους χειµερινούς µήνες, την άνοιξη και το φθινόπωρο, οπότε οι συνθήκες για γκολφ στην Κρήτη συνεχίζουν να είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές, λόγω του θερμού κλίματος. Και προσέλκυση τουριστών σε αυτές τις εποχές, σημαίνει επέκταση της τουριστικής περιόδου για το νησί, πέρα από τους ήδη κορεσμένους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεισφορά του γκολφ στην οικονομία της Ευρώπης φτάνει τα 15,1 δις ευρώ ενώ ειδικά για τον τουρισμό είναι 1,6 δις, δηλαδή 10% από τη συνολική συνεισφορά έχει οικονομικό αντίκτυπο στο τουρισμό όλης της Ευρώπης. Συνολικά στον κόσμο υπάρχουν περίπου 80 εκατομμύρια γκόλφερς και τα 7.000.000 είναι Ευρωπαίοι, οι οποίοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 200-250 ευρώ την ημέρα, νούμερο τετραπλάσιο από τον μέσο όρο του απλού τουρίστα, ενώ ταξιδεύουν τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για να ασχοληθούν με το αγαπημένο σπορ.

Πρόκειται δηλαδή για μία τεράστια και ανεκμετάλλευτη δεξαμενή τουριστών που η Ελλάδα ακόμα δεν έχει αξιοποιήσει και το Crete Golf Club φιλοδοξεί να ανοίξει το δρόμο.

 

Τελευταία Νέα