Top-10 Gaming Franchises!

Βασίλης Τσίγκας
Top-10 Gaming Franchises!

bet365

Το G-Weekend Journal κάνει το μεγάλο άλμα και καταγράφει τα καλύτερα gaming franchises όλων των εποχών σε PC, κονσόλες και όλες τις gaming συσκευές!

Καλά τα one-off παιχνίδια, αυτά που σκάνε από το πουθενά και εντυπωσιάζουν τους πάντες, όμως η πραγματική μαγκιά είναι η διάρκεια. Σε αυτή τη λίστα, θα ασχοληθούμε με τα franchises στο gaming (ανεξάρτητα των μέσων στο οποία παίζονται) που είναι δίπλα μας για δεκαετίες κι έχουν καταφέρει να φέρνουν με κάθε καινούργιο παιχνίδι, εκατομμύρια νέους fans.

Για να μπορεί ένα franchise να συμπεριληφθεί στη λίστα, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε τίτλους και όπως θα δείτε, έχει υπάρξει μια ομαδοποίηση σε κάποια franchises, καθώς πολλά παιχνίδια μπορεί να είναι διαφορετικά, βρίσκονται όμως κάτω από την ομπρέλλα συγκεκριμένης κατηγορίας.

10. Assassin’s Creed | Ubisoft (2007 - 2015)

Εννέα βασικοί τίτλοι, αμέτρητες ώρες parkour πάνω σε στέγες και κτίρια, για ένα franchise που πανέξυπνα και πανέμορφα μας μεταφέρει σε διάφορες εποχές της ανθρωπότητας. Όλα ξεκίνησαν από το μυθιστόρημα «Alamut» του Σλοβένου Βλάντιμιρ Μπαρτόλ, με την Ubisoft να πατάει πάνω στο Prince of Persia για να δημιουργήσει ένα franchise, που πλέον θα μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη, με τον Μάικλ Φασμπέντερ να παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

9. Call of Duty | Activision (2003 - 2015)

Αν δεν έχουμε ξεχάσει κάποιον, η Activision έχει κυκλοφορήσει πλέον 12 βασικούς τίτλους Call of Duty. Από τον… ταπεινό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι το Black Ops III, που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ό,τι έχει να κάνει με τα όπλα και τα gadget, το CoD είναι πλέον ο ορισμός του online fps. Και τα νούμερα τον δικαιολογούν αυτόν τον ισχυρισμό, με 175 εκατομμύρια πωλήσεις και 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα για την Activision.

8. Sim | ΕΑ (2000 - 2015)

Η πρώτη από τις ομαδοποιήσεις που αναφέραμε παραπάνω, καθώς στο franchise των Sims συμπεριλαμβάνουμε και τα Simcities, γιατί ουσιαστικά από εκεί προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία αυτών των περίεργων «ανθρώπων». Και μπορεί το τελευταίο installment του SimCity να ήταν μια παταγώδης αποτυχία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τη δεκαετία των ’00s, η Maxis σε συνεργασία με την ΕΑ, δεν έκαναν πλάκα σε όλους με το ένα installment μετά το άλλο να ξεπουλάνε! Η ιδεά που ξεκίνησε ως λειτουργικό αρχιτεκτονικής σχεδίασης και κατέληξε στη δημιουργία ενός ατελείωτου virtual περιβάλλοντος, αποδείχθηκε πανέξυπνη και άκρως προσοδοφόρα!

7. Final Fantasy | (1987 - 2015)

Όταν ο Χιρονόμπου Σακαγκούτσι, προς το τέλος των 80’s, ήταν έτοιμος να τα παρατήσει από τον κόσμο του gaming, έκανε την τελευταία προσπάθεια. Προφανώς τότε, δεν ήξερε ότι το όνομα «Final Fantasy», 28 χρόνια μετά, θα θεωρείται ως ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της βιομηχανίας! Με κάθε τίτλο να μας καθηλώνει με τους χαρακτήρες, τη σκηνοθεσία, την εικόνα, την μουσική και την ιστορία του, το Final Fantasy έχει καθιερωθεί ως ένα από 2-3 καλύτερα RPG franchises της ιστορίας!

6. Grand Theft Auto | Rockstar (1997 - 2015)

Στα τέλη των 90’s ανακάλυψα ένα απίστευτα διασκεδαστικό παιχνίδι, που λεγόταν Grand Theft Auto 2. Με top-down οπτική, κυκλοφορούσα γύρω γύρω σε μια πόλη, έκλεβα αυτοκίνητα και προσπαθούσα να αποφύγω την αστυνομία και κάτι συμμορίες (η Yakuza ήταν μακράν η πιο εκνευριστική). Είχα αποστολές να ολοκληρώσω, όμως πολύ γρήγορα δεν με ενδιέφεραν. Σχεδόν 15 χρόνια μετά, ακριβώς η ίδια ιστορία, μόνο που αντί για top-down, πλέον η οπτική είναι είτε third-person είτε first person και η εικόνα… Ό,τι και να πούμε είναι λίγο για την εξέλιξη του Grand Theft Auto, με την Rockstar να κάνει θαύματα με κάθε νέο τίτλο, κάνοντας άλματα… Superman!

5. Championship / Football Manager | Sega, Eidos (1992 - 2015)

Σοβαρα τώρα, είναι ανάγκη να γράψω κάτι; Αν μαζευτούμε όλοι μας, που κάθε χρόνο λιώνουμε το Manager και συνδυάσουμε τις εργατοώρες που έχουμε φάει πάνω από τους υπολογιστές μας, τότε εύκολα θα είχαμε λύσει 2-3 βασικά προβλήματα αυτού του πλανήτη! Το απόλυτο κάψιμο, η κρυφή φαντασίωση κάθε φίλαθλου, το Championshiop Manager εμφανίστηκε το 1992. 23 χρόνια και μία δικαστική διαμάχη (που ανάγκασε την Sports Interactive, μετά την μετακόμισή της στη Sega να αλλάξει το όνομα σε Football Manager) μετά, η απόλαυση, η καύλα και η προσμονή να βγει κάθε χρόνο το καινούργιο Manager δεν έχουν μειωθεί καθόλου. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός ενός καλού franchise, δεν ξέρω τι είναι…

4. The Legend of Zelda | Capcom, Nintendo (1986 - 2015)

Για άλλη μία φορά θα λέμε τα ίδια και τα ίδια, θα τσακωνόμαστε στα σχόλια, αλλά δεν πειράζει, αυτό είναι και το νόημα. Το δεύτερο καλύτερο RPG franchise της ιστορίας λοιπόν (το πρώτο βρίσκεται στην επόμενη θέση), ξεκίνησε την πορεία του το μακρινό 1986 για το NES και 15 τίτλους μετά, ακόμα μας βγάζει την πίστη για να το τερματίσουμε! Αλλά χαλάλι του, όσες περιπέτειες και να έχει ο Link, εμείς θα είμαστε δίπλα του, στο franchise που μαζί με το Final Fantasy και το… επόμενο στη λίστα, παλεύουν κάθε τίτλο τη φορά για το κορυφαίο RPG της ιστορίας!

3. Pokemon | Nintendo (1996 - 2014)

Αναμένοντας με αγωνία τη νέα (έβδομη) γενιά (Pokemon Z), αλλά και τον augmented app-based τίτλο για τα κινητά, πολύ εύκολα μπορούμε να παίξουμε οποιονδήποτε παλαιό τίτλο Pokemon, είτε πρόκειται για τον πρώτο του 1996 είτε για τον τελευταίο του 2014 και θα έχουμε το ίδιο απολαυστικό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι το βασικότερο κριτήριο, με το οποίο τοποθετώ τα Pokemon ως το κορυφαίο RPG franchise της ιστορίας. Δεν σε ενδιαφέρουν τα γραφικά, δεν σε απασχολεί η εικόνα, αλλά μόνο και αποκλειστικά μόνο το εκπληκτικό gameplay, που δημιούργησε ο Σατόσι Ταζίρι! Αν δεν υπήρχε και αυτή η εμμονή με τις handheld κονσόλες, τότε ίσως τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά! Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει το τεράστιο μπαμ με το Pokemon Go.

2. Mario | Nintendo (1981 - 2015)

It’s me, Mario! Και μέσα βάζουμε τα πάντα! Όλα τα Super Mario, τον Wario, τον Donkey Kong, τα puzzle games, τα Mario Kart, τα Sports Games για το Wii και άλλα πολλά που τώρα ξεχνάμε ή μπορεί και να αγνοούμε! Ο Mario είναι η ναυαρχίδα της Nintendo, ο απόλυτος one-man show του gaming, που από το 1981, όταν και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Donkey Kong, κάθε χρόνο δοκιμάζει και κάτι διαφορετικό και σχεδόν όλα του πιάνουν του άτιμου του υδραυλικού! Σε 2D, σε 3D, δεν έχει σημασία…

1. EA Sports | EA (1989 - 2015)

Λοιπόν, αυτό θέλει λίγο εξήγηση. Δεν μπήκαμε στη διαδικασία να ξεχωρίσουμε π.χ. τα FIFA από τα NBA Live. Κι αυτό γιατί θα γεμίζαμε τη λίστα με πολλά διαφορετικά, «μικρά» franchises κι αυτό θα ήταν άδικο για τα υπόλοιπα του Top-10. Αντ’ αυτού, ομαδοποιήσαμε όλα τα sports franchises της ΕΑ σε ένα μεγάλο, που αναγκαστικά δεν θα μπορούσε να είναι σε διαφορετική θέση, πέρα του Νο.1. Από το 1989 και το πρώτο Madden μέχρι φέτος, η ΕΑ έχει εκδώσει τίτλους για δεκαπέντε διαφορετικά αθλήματα, κάποια από τα οποία δεν πήγαν πολύ καλά, όμως τα περισσότερα έσκισαν εμπορικά, εγκαθιστώντας την ΕΑ στην κορυφή του sports gaming παγκοσμίως! Τα τελυταία χρόνια, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από την Κonami και την Take-Two Interactive (2k), όμως συνολικά, η ΕΑ δύσκολα μπορεί να ξεκολήσει από το Νο.1!

 

Τελευταία Νέα