«Μετανάστες» στα χρόνια της «τρόικα»!

«Μετανάστες» στα χρόνια της «τρόικα»!

Το Gazzetta Weekend Journal έπιασε κουβέντα με νέους που αναγκάστηκαν ν' αφήσουν την Ελλάδα και με μία κοπέλα που διάλεξε τον ανάποδο δρόμο, αφού δεν μπορεί χωρίς τον ελληνικό αέρα!

H ζωή μας είναι χτισμένη πάνω σε επιλογές. Σε επιλογές που αποφασίζουμε να πάρουμε ή που αναγκαζόμαστε να πάρουμε. Είτε είναι σωστές, είτε λάθος. Ο χρόνος δείχνει...

Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία υπάρχει από πάνω ένα σύννεφο... γκρίνιας! Η κρίση μας χτύπησε την πόρτα – αν και πολλές φορές τη χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία και μένουμε άπραγοι αποδεχόμενοι τα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Το θέμα είναι αρκετά... λεπτό και το Gazzetta Weekend Journal δεν θέλησε να το πιάσει από τη ρίζα. Έτσι, έκανε ένα καφεδάκι για να κουβεντιάσει με νέους που αποφάσισαν ν' αφήσουν την Ελλάδα επειδή δεν άντεξαν να μην κάνουν τίποτα στη ζωή τους. Που δεν άντεξαν να τρώνε απανωτές... πόρτες όταν ζητούσαν δουλειά ακόμα και σε τομείς που δεν είχαν καμία σχέση με το πτυχίο που πήραν με αρκετό μόχθο.

Βέβαια, υπάρχει κι η άλλη πλευρά. Η γλυκιά Νίκη είναι έτοιμη να κάνει την επανάστασή της! Θ' αφήσει το Βέλγιο έπειτα από 19 χρόνια και τον μουντό καιρό της Αμβέρσας για να ζήσει κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό της Ελλάδας που τόσο λατρεύει. Όπως μας είπε με τα λεφτά μπορείς ν' αγοράσεις ακριβά υλικά αγαθά, όχι όμως την ευτυχία!

Ολλανδία-Ντελφτ: Κώστας (25)

Ο Κώστας πήρε στα χέρια του το πολυπόθητο πτυχίο και μετά... έπεσε στα βαθιά. Άπειρα βιογραφικά, άπειρες συνεντεύξεις για δουλειές χωρίς ανταπόκριση! Μπορεί να είχε καλό πτυχίο στα χέρια του (computer engineering στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου), αλλά δεν δίστασε ν' αναζητήσει εργασιακό περιβάλλον και σε δουλειές που δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που είχε σπουδάσει. Το αποτέλεσμα; Μετά από αρκετούς μήνες απραγίας και με τη βοήθεια των γονιών του έφυγε για πρώτη φορά από την χώρα του για να κάνει μεταπτυχιακό στην Ολλανδία.

Το πτυχίο ήρθε... μετά τι;
Το πτυχίο ήρθε και ξεκίνησε το δύσκολο κομμάτι της αναζήτησης εργασίας. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην Ελλάδα. Ήθελα κάποια στιγμή να κάνω μεταπτυχιακό. Δεν ήξερα αν θα ήταν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Τελικά η Ελλάδα με... ανάγκασε να φύγω. Να βγω έξω για ν' ανοίξω μία πόρτα επιπλέον στην καριέρα μου.

Πότε έγινε το μεγάλο... μπαμ και είπες: «Δεν πάει άλλο! Φεύγω»;
Το μεγάλο... μπαμ έγινε από τη στιγμή που είχα το πτυχίο. Έψαχνα θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και δεν έβρισκα. Δυστυχώς η απόγνωση του δεν νιώθω παραγωγικός στην χώρα μου, έγινε δύναμη και κίνητρο για να πάρω την απόφαση να πω θα δοκιμάσω έναν άλλο τρόπο ζωής. Σε μία άλλη χώρα.

Οι γονείς σου σε στήριξαν στην απόφασή σου;
Πήρα την απόφαση να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό θυσιάζοντας πολλά πράγματα. Κάτι το οποίο απαιτεί να είσαι συνειδητοποιημένος στο τι κάνεις και γιατί το κάνεις. Είναι μία επένδυση που κάνεις στον εαυτό σου, για το καλό σου. Οι γονείς μου πάντα με στηρίζουν στις αποφάσεις που παίρνω κι ειδικά στην συγκεκριμένη. Ξέρουν ότι δεν έχω προοπτικές εξέλιξης στην Ελλάδα... την τρέχουσα περίοδο.

Πως νιώθεις που μένεις σε μία πόλη του εξωτερικού, δυσκολεύτηκες να προσαρμοστείς;
Στην αρχή ήμουν αρκετά προκατειλημμένος. Πίστευα ότι δεν θα μπορώ να προσαρμοστώ σε οποιοδήποτε περιβάλλον εκτός Ελλάδας. Έπεσα έξω! Από την πρώτη μέρα προσαρμόστηκα χωρίς δυσκολίες και χωρίς κάποιου άλλου είδους πρόβλημα. Σε αυτό βοήθησε και η χώρα πιστεύω. Το περιβάλλον είναι αρκετά ευνοϊκό για να πεις θα μείνω και θα σπουδάσω εκτός Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην πόλη που μένω, είναι αρκετοί για να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις πάρει ένα κομμάτι της Ελλάδας μαζί σου. Γενικά, η πόλη είναι πανέμορφη, πολύ γραφική. Επομένως δεν νιώθω απομονωμένος από την Ελλάδα. Ό,τι χρειαστώ, το έχω. Ακόμα κι ελληνικά φαγητά ή καφέδες μπορεί να τα βρει κάποιος πολύ εύκολα.

Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;
Έχω μεγαλώσει κοντά στην θάλασσα κι από την Ελλάδα μου λείπει η γαλήνη του απέραντου γαλάζιου όταν την κοιτάς. Είμαι λάτρης του υδάτινου στοιχείου και χαίρομαι που η Ολλανδία έχει πολλά κανάλια.

Η αγαπημένη του θέα από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Πιστεύεις πως θα επιστρέψεις κάποια στιγμή;
Από τη στιγμή που παίρνεις την απόφαση να κάνεις ένα βήμα και να βγεις... έξω, ξέρεις ότι δεν θα γυρίσεις άμεσα. Είναι σαν να βγάζεις ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για έναν άγνωστο προορισμό. Αγαπώ την χώρα μου και θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα γυρίσω. Το πότε και το γιατί θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες στην πορεία.

Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά που είδες στην Ολλανδία σε σχέση με την Ελλάδα;
Η μεγάλη διαφορά συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: Ελευθερία, Δημοκρατία, Πολιτισμός. Αρετές της Ελλάδας που όμως απέχουν από την ελληνική σημερινή πραγματικότητα, Τις οποίες συνάντησα με το που πάτησα το πόδι μου στην Ολλανδία. Εδώ σε σέβονται, σε εκτιμούν και σε θαυμάζουν γι' αυτό που είσαι. Αν είσαι καλός θα διαπρεύσεις κι αν όχι δεν θα σε αφήσουν να κυλήσεις στον... βούρκο. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν ζωή, οι ηλικιωμένοι έχουν ζωντάνια. Ένα δικαίωμα που τους το παρέχει η κοινωνία και οι συνάνθρωποι τους. Έχω δει άτομο σε αναπηρικό καροτσάκι μέσα σε club. Έχω δει γονείς να μην ντρέπονται να κυκλοφορήσουν με το παιδί τους που έχει σύνδρομο down. Έχω δει την πραγματική έννοια της λέξης «πολιτισμός»! Δεν υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση. Όλοι χρησιμοποιούν ποδήλατα. Δεν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση. Δεν υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους. Δεν υπάρχουν άστεγοι, δεν υπάρχουν άτομα εγκαταλειμμένα από την κοινωνία τους. Επιβιώνεις κι αντιλαμβάνεσαι την παιδεία που εξαφανίζεται στην Ελλάδα.

Γερμανία-Μπίλεφελντ: Δημήτρης (24)

Το χαρτζιλίκι έβγαινε στην Ελλάδα για τον Δημήτρη, ωστόσο δεν έβλεπε θετικά το μέλλον του στην χώρα μας. Είναι άνθρωπος που πιστεύει πως αξίζει να ρισκάρουμε στη ζωή μας κι έτσι πήρε την απόφαση να φύγει για τη Γερμανία. Τα πράγματα δεν είναι στρωμένα με... ροδοπέταλα, ωστόσο δεν έχει μετανιώσει το ρίσκο που πήρε. Πλέον ως υπάλληλος σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων μας μιλάει για την επιλογή του. 

Πότε και γιατί πήρες τη μεγάλη απόφαση;
Στις αρχές του 2013 πήρα την απόφαση να έρθω στην Γερμανία. Η κατάσταση στην Ελλάδα γινόταν μέρα με τη μέρα πιο δύσκολη και δεν έβλεπα κάτι θετικό στον τομέα της εργασίας. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό μέχρι τότε διότι είχα μια δουλειά ώστε να βγάζω το χαρτζιλίκι μου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να επιβιώσω αργότερα από αυτήν. Όπως οι περισσότεροι νέοι της ηλικίας μου είχα κάποια όνειρα που ήθελα να υλοποιήσω και έβλεπα ότι η κατάσταση που επικρατούσε δεν με άφηνε. Είπα λοιπόν αυτό το «δεν πάει άλλο» και έφυγα για κάτι καινούργιο σε μια ξένη χώρα, γιατί σαν άνθρωπος είμαι της άποψης ότι πρέπει να ρισκάρουμε στην ζωή μας και να κυνηγάμε τα όνειρα μας!

Δυσκολεύτηκες να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα; Ήξερες με τι θα ασχοληθείς στην Γερμανία πριν φύγεις από την Ελλάδα;
Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ και ακόμα δεν θεωρώ ότι έχω προσαρμοστεί τελείως. Είναι μια διαφορετική τελείως κοινωνία με άλλους ρυθμούς, άλλη νοοτροπία και φυσικά άλλη γλώσσα. Στην αρχή δεν γνώριζα καθόλου την γλώσσα και έτσι παρακολούθησα μαθήματα για περίπου 1,5 χρόνο. Καλώς ή κακώς στη Γερμανία δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα αν δεν μιλάς την γερμανική γλώσσα. Είναι προϋπόθεση για αρκετά πράγματα εδώ. Επίσης οι θέσεις εργασίας δεν είναι τόσες πολλές όσο πιστεύουμε στην Ελλάδα. Στην αρχή δεν ήμουν σίγουρος με τι θα ήθελα να ασχοληθώ αλλά σίγουρα είχα μερικές ιδέες στο μυαλό μου και περίμενα να δω τα δεδομένα εδώ.

Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;
Η θάλασσα και ο ήλιος. Υπάρχουν στιγμές έντασης και στρες και σου λείπει αυτός ο συνδυασμός, που θα σε κάνει να ηρεμήσεις να ξεχαστείς να ταξιδέψει... Φυσικά μου λείπουν οι παρέες μου, οι φίλοι μου και γενικά οι συνήθειες και όλα αυτά που άφησα πίσω.

Πιστεύεις πως θα επιστρέψεις κάποια στιγμή;
Ειλικρινά δεν ξέρω. Δεν το έχω σκεφτεί μέχρι στιγμής καθόλου. Πριν φύγω έλεγα ότι θα επιστρέψω, τώρα όμως δεν το σκέφτομαι. Ίσως αν φτιάξουν τα πράγματα κάποια στιγμή στο μέλλον ναι θα το ήθελα πολύ.

Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά που είδες στην Γερμανία σε σχέση με την Ελλάδα;
Θεωρώ ότι οι Γερμανοί λειτουργούν περισσότερο μηχανικά, αλλά ακριβώς γι' αυτό τον λόγο υπάρχει ένα σύστημα και μια τάξη. Αυτά δηλαδή που λείπουν από την Ελλάδα. Θετικά και αρνητικά υπάρχουν και στις δύο χώρες, αλλά δεν είναι συγκρίσιμες. Έχουν τελείως διαφορετική νοοτροπία και στάση ζωής.

Τι θα έλεγες σε νέους που σκέφτονται να αφήσουν την Ελλάδα;
Καλύτερα να ζήσεις μια εμπειρία ακόμα και αν δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα πάρα να το μετανιώσεις που δεν το έκανες. Οπότε θα έλεγα ναι να το ρισκάρουν. Σίγουρα δεν είναι ο παράδεισος που παρουσιάζουμε στην Ελλάδα, όμως υπάρχουν ευκαιρίες και με θέληση μπορείς να καταφέρεις πολλά.

 Βέλγιο – Αμβέρσα: Τίμο (24)

Ο Τίμο δεν άντεξε να δουλεύει για πολύ λίγα χρήματα σε μαγαζιά γρήγορου φαγητού ή να βρίσκει καλό μισθό μόνο σε νησιά τα καλοκαίρια. Συγγενείς υπήρχαν στο Βέλγιο κι έτσι ετοίμασε βαλίτσες για Αμβέρσα για να εργαστεί σε ελληνικό εστιατόριο. Οι φίλοι και η οικογένεια του λείπουν, αλλά πλέον όπως μας είπες νιώθει πως έχει ζωή και η ψυχολογία του είναι στα ύψη!

Πότε είπες: «Δεν πάει άλλο! Φεύγω»;
Είπα ότι δεν πάει άλλο όταν... απελπίστηκα. Δεν μπορούσα να βρω δουλειά με τίποτα που να έχει ικανοποιητικά λεφτά. Και φυσικά δεν ήθελα να δουλεύω μόνο τα καλοκαίρια σε νησιά. Έτσι, είπα να δοκιμάσω την τύχη μου εκτός Ελλάδας.

Δυσκολεύτηκες να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα;
Η αλήθεια είναι πως δεν δυσκολεύτηκα, επειδή η μητέρα μου είναι από το Βέλγιο κι έτσι έχω αρκετούς συγγενείς εδώ. Η Αμβέρσα δεν είναι άγνωστη πόλη για μένα και η αλήθεια είναι πως μου αρέσει το κρύο κι έτσι προσαρμόστηκα εύκολα και στον καιρό.

Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;
Οι φίλοι μου και η οικογένειά μου! Σίγουρα και η θάλασσα! Εδώ δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση το μπλε του Αιγαίου, αλλά τα νερά είναι σαν βούρκος!

Πιστεύεις πως θα επιστρέψεις κάποια στιγμή;
Δεν έχω ιδέα! Ίσως κάποια στιγμή, αλλά δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Εδώ έχω αποκτήσει ζωή!

Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά που είδες στο Βελγιο σε σχέση με την Ελλάδα;
Υπάρχουν πολλές διαφορές! Οι δρόμοι είναι καθαροί και υπάρχουν νόμοι! Ακόμα κι ένα χαρτάκι να πετάξεις στο δρόμο την... έβαψες. Τα αυτοκίνητα σε αφήσουν να περάσεις τον δρόμο ακόμα κι αν δεν είναι πράσινο το φανάρι για τον πεζό. Γενικά υπάρχει πολύ καλή οργάνωση!

Βέλγιο - Αμβέρσα: Νίκη (26)

 Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιδιά που μιλήσαμε η Νίκη αποφάσισε να πάρει αντίθετο δρόμο! Η Νίκη μένει πολλά χρόνια στο Βέλγιο και σε λίγο καιρό θα τ' αφήσει όλα για να ζήσει μόνιμα στην πανέμορφη Θάσο! Η κρίση δεν την τρομάζει καθόλου και ανταλλάζει τα πάντα για να ζήσει κάτω από τον ήλιο της Ελλάδας.  

Οι περισσότεροι Έλληνες αποφασίζουν να φύγουν για το εξωτερικό. Εσύ επιστρέφεις! Τι σε έκανε να πεις... τέλος! Επιστρέφω στην Ελλάδα!
Μένω εδώ από το 1997... οπότε 19 χρόνια. Ο μεγαλύτερος λόγος που θέλω να φύγω από εδώ είναι επειδή οι άνθρωποι έχουν κρύα ψυχή! Ο καιρός είναι κρύος και βροχερός... το φαγητό, η μουσική, απλά δεν μου αρέσει τίποτα!

Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;
Από την Ελλάδα μου λείπει περισσότερο η οικογένειά μου! Η νονά μου, η θεία μου, οι φίλοι μου, το φαγητό, η ατμόσφαιρα και ο τρόπος ζωής!

Μένεις αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές που βλέπεις ανάμεσα στο Βέλγιο και την Ελλάδα;
Η μεγαλύτερη διαφορά που βλέπω μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι δεν τα παρατάνε ποτέ και πραγματικά ζουν! Εδώ, οι άνθρωποι δουλεύουν και μετά πηγαίνουν σπίτι τους γιατί είναι κουρασμένοι. Δουλεύουν απλά 8 ώρες σ' ένα γραφείο. Οι Έλληνες δουλεύουν ακόμα και διπλή βάρδια και για λιγότερα χρήματα, αλλά παρόλα αυτά ξέρουν να ζουν και θα βγουν έξω! Στο Βέλγιο οι καφετέριες κλείνουν νωρίς κι οι άνθρωποι δεν βγαίνουν τόσο πολύ έξω. Στην Ελλάδα ακόμα κι όταν δεν έχεις πολλά χρήματα ξέρεις να ζήσεις! Θα βγεις έξω, θα δεις φίλους, την οικογένειά σου. Υπάρχει ζωή!

Με τι σκοπεύεις ν' ασχοληθείς εδώ; Δεν σε τρομάζει καθόλου η κρίση που υπάρχει στην χώρα μας;
Η κρίση δεν με τρομάζει καθόλου! Για να είμαι ειλικρινής στο Βέλγιο μπορείς να βγάλεις πολύ καλά λεφτά. Τι κάνεις όμως με τα χρήματα; Αγοράζεις ένα ακριβό αμάξι; Ένα μεγάλο σπίτι; Ακριβά ρούχα; Ή τσάντες γνωστών σχεδιαστών; Αυτό σε κάνει χαρούμενο; Με τα λεφτά δεν μπορείς να αγοράσεις την ευτυχία! Προτιμώ να ζήσω στην Ελλάδα και να βγάζω χρήματα με τα οποία... ίσα - ίσα θα πληρώνω τους λογαριασμούς μου και το φαγητό μου. Θα έχω ζωή όμως! Στην Ελλάδα υπάρχουν όμορφα τοπία! Βουνά, καθαρός αέρας, καθαρή γαλάζια θάλασσα, νόστιμο φαγητό, φίλοι και οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται. Προτιμώ να ζω έτσι, χωρίς αρκετά χρήματα, αλλά με όμορφο περιβάλλον κι αληθινούς ανθρώπους και να μην ζω με... ψεύτικους ανθρώπους και ακριβά αντικείμενα. Δεν λέω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι έτσι στο Βέλγιο ή κακοί. Απλά εδώ δεν ζουν τη ζωή τους! Απλά δουλεύουν για να βγάζουν λεφτά, κι άλλα λεφτά κι άλλα! Ξεχνούν πόσο όμορφο είναι απλά να κάθεσαι και ν' αγναντεύεις τη θάλασσα και ν' ακούς την φύση!

 

Επόμενα Άρθρα

«Πετάγματα» με BMX στη δεκαετία του '80!

«Πετάγματα» με BMX στη δεκαετία του '80!

Σε νοσταλγική διαθεση το G- Weekend Journal ξυπνάει μνήμες θυμίζοντας το πρώτο BMX σου! Σούζες, «κολιές», πετάγματα, ματωμένα γόνατα. Το ποδήλατο που λάτρεψες!

Πολυθεσίτης και σωτήρας!

Πολυθεσίτης και σωτήρας!

Ο Τάσος Παπάζογλου σε νέο ρόλο (αυτόν του αμυντικού χαφ) δίνει λύσεις (και) στον Παναιτωλικό και το πιο σημαντικό βαθμούς που έχει ανάγκη η ομάδα.To G-Weekend Journal σας παρουσιάζει τον...