Ένας άλλος Ζιζού...

Κώστας Ζάλιαρης
Ένας άλλος Ζιζού...

bet365

O Zιντάν ξεκίνησε στον πάγκο της Ρεάλ με... τάληρο και το Gazzetta Weekend Journal εμβαθύνει και παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το νέο «πρόσωπο» του ανθρώπου που δεν θέλουμε να συνηθίσουμε με σακάκι...

Όποιος δεν ενθουσιάστηκε ή δεν σήκωσε το φρύδι με θετική έκπληξη της εξέλιξης στη Ρεάλ Μαδρίτης και την πρόσληψη του Ζινεντίν Ζιντάν στη θέση του πρώτου προπονητή της ομάδας αντί του Ράφα Μπενίτεθ που απομακρύνθηκε, είναι ψεύτης.

Όποιος δεν πει ότι του προξένησε ενδιαφέρον αυτή η νέα, πολύ όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία με τον «Ζιζού» που όλοι χειροκροτούσαμε και αναγνωρίζαμε για κάθε του μαγική κίνηση στο χορτάρι, είναι πάλι ψεύτης.

Όποιος επίσης πει ότι ξέρει πολλά περισσότερα για τον... προπονητή, Ζινεντίν Ζιντάν και όχι απλά για το γκολ βγαλμένο από καρτούν στον τελικό του 2002, ή για την κίνηση «ρουλέτα» που είναι το σήμα κατατεθέν του, ή για τις εντολές που έδινε στη μπάλα κι εκείνη πιστή όσο ποτέ τον υπάκουγε, ή για τις... κουτουλιές, δεν θέλουμε να προδικάσουμε, αλλά ίσως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει... ελλιπής ενημέρωση.

Αυτή την ενημέρωση που λείπει, από τον κόσμο για τον Γάλλο, σε ό,τι αφορά τον νέο του ρόλο στη Ρεάλ Μαδρίτης, την προσφέρει το Gazzetta Weekend Journal!

Προτού, όμως, προχωρήσουμε σε αυτά, λίγες όμορφες στιγμές από τον Ζιζού που όλοι θα θυμόμαστε κι ας τον βλέπουμε πλέον με σακάκι ή φόρμα...

Έμαθε από αυτόν, αλλά δεν είναι ο ... Πεπ της Ρεάλ

Στην πορεία της εξασφάλισης πολύτιμων εμπειριών και μαθημάτων ώστε να μπορεί ν' αποδώσει καλύτερα και να πάρει πράγματα από τους προπονητές εγνωσμένης αξίας που θεωρούνται... εξπέρ στο χώρο, ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε κάνει ταξίδι στο Μόναχο για να παρακολουθήσει προπονήσεις της Μπάγερν Μονάχου, να μιλήσει με τον Πεπ Γκουαρντιόλα και να παρακολουθήσει μαθήματα τακτικής που για εκείνον φάνταζαν... σεμινάρια, λόγω της ποιότητας του Ισπανού κόουτς. Ο «Ζιζού», αυτό που ήθελε να ξεκαθαρίσει, πάντως, από την πρώτη στιγμή έχοντας αντιληφθεί το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε τα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της πρόσληψής του από τη Ρεάλ, ήταν πως: «Δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με τον Πεπ, ο οποίος είναι σπουδαίος προπονητής και έχει μια μεγάλη διαδρομή... Ποτέ δεν έκατσα ν' ακούσω και να κάνω συγκρίσεις, ούτε ως ποδοσφαιριστής, ούτε θα το κάνω τώρα». Επίσης, είχε κάνει και ταξίδι στη Γαλλία προκειμένου να μιλήσει από κοντά με τον Μαρσέλο Μπιέλσα και να αντικρίσει νέες, διαφορετικές ποδοσφαιρικές ιδέες.

Τον ξέρουν απ' την καλή, έχει όμως και... ανάποδη πλευρά

Στην πρώτη του παρουσίαση προς τους ποδοσφαιριστές της Ρεάλ, πριν από την πρώτη του προπόνηση με τη φόρμα του πρώτου προπονητή, πλέον, της ομάδας, να ήταν όλο χαμόγελα και θερμές χειραψίες με όλους (τον γνωρίζουν πλέον καλά από την παρουσία του στον σύλλογο), όμως, αυτό το χαμόγελο μπορεί εύκολα να γίνει... θανατηφόρο βλέμμα και άμεση απειλή για οποιονδήποτε θελήσει να σηκώσει μπαϊράκι ή κάνει τα αντίθετα από αυτά που του λέει ο Γάλλος. Έχοντας αναλάβει τη «βασίλισσα» που φημίζεται για τα... ιδιαίτερα αποδυτήρια και τις «βεντέτες», ο χαρακτήρας και το ταπεραμέντο του είναι ίσως κατάλληλα στοιχεία για να μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Δεν... συγκινείται εύκολα, ενώ στην ποδοσφαιρική του καριέρα έχει καταγράψει 14 συνολικά κόκκινες κάρτες, 11 εκ των οποίων απευθείας, έχει αποβληθεί δύο φορές σε ματς με τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, η οποία είναι η πρώτη που βρίσκεται στο δρόμο της Ρεάλ με τον Ζιντάν προπονητή, ενώ, φυσικά, δεν ξεχνάει κανείς τις δύο κουτουλιές σε ματς με το Αμβούργο, αλλά και φυσικά στον Ματεράτσι στο Μουντιάλ του 2006.

Επαγγελματίας... με συναίσθημα

Η κίνησή του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2014 και γενικότερα η στάση του από τη στιγμή που τον χρειάστηκε η Ρεάλ Μαδρίτης και ήταν πάντοτε διαθέσιμος να την υπηρετήσει ακόμα και σαν πρώτος προπονητής παρά την έλλειψη εμπειρίας από τη συγκεκριμένη δουλειά, δείχνει έναν άνθρωπο που είναι έτοιμος να θυσιάσει πολλά, αλλά σημαίνει και ένα μεγάλο πράγμα. Συναίσθημα. Αυτό που πολλές φορές... εκρύγνειται και βλέπουμε περιπτώσεις ποδοσφαιριστών ή προπονητών που ξέρουν σε ποια ομάδα βρίσκονται και... γυαλίζει το μάτι τους ή τους βγαίνει η φωνή για να δώσουν την κατάλληλη οδηγία. Κάτι σαν τον Ράιαν Γκιγκς στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη διαφορετική του νοοτροπία από τον Φαν Χάαλ, δείχνοντας κάθε φορά που είναι σαν θηρίο στο κλουβί όταν κάθεται στον πάγκο. Ο «Ζιζού» έδειχνε έτοιμος από τότε... Τότε που οι φλέβες στον λαιμό του πετάγονταν έξω στον τελικό με την Ατλέτικο και ο Αντσελότι τον «κάρφωνε» γιατί ήξερε ότι ήταν σωστό και πως εκείνη τη στιγμή εκείνος φαινόταν... χαζός.

Στην οικογένεια... μόνο μπάλα

Και οι τέσσερις γιοι του παίζουν ποδόσφαιρο! Και οι τέσσερις! Και φυσικά είναι στην αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης και παρακολουθούσε μέχρι πρότινος την εξέλιξή του λόγω και του ρόλου που είχε στο «τιμόνι» της δεύτερης ομάδας, επιβλέποντας φυσικά όποτε το ήθελε και τα υπόλοιπα ηλικιακά τμήματα του συλλόγου της Μαδρίτης. Ο 17χρονος, Λούκα Ζιντάν είναι τερματοφύλακας και πιθανότατα δείχνει ότι θ' ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του σε τοπ επίπεδο. Ο 20χρονος, Ένζο Ζιντάν, ως επιτελικός μέσος θυμίζει πολύ τον μεγάλο «Ζιζού» με τις κινήσεις του και το «διάβασμα» του παιχνιδιού μέσα στο γήπεδο, ενώ έχει συμμετάσχει και στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας επί Μπενίτεθ στην τεχνική ηγεσία. Ο 10χρονος Ελιάζ παίζει κι εκείνος στη μεσαία γραμμή, αριστεροπόδαρος, ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και με τον 13χρονο Θίο, που χαρακτηρίζεται απρόβλεπτος ποδοσφαιριστής με φαντασία.

Θρύλος που δεν έχει απομυθοποιηθεί

Από τη μια, δεν πρέπει ουδείς να ξεχνάει ποτέ ότι οι ποδοσφαιριστές είναι και άνθρωποι, όσα χρήματα κι αν παίρνουν, ό,τι ζωή κι αν επιλέγει να κάνει κανείς, όπως κι αν συμπεριφέρεται μετά το πέρασμά του από τα γήπεδα, όπως κι αν αποφασίζει να φτάσει στην κορυφή, με έννομα ή άνομα μέσα. Όταν στη μέση μπαίνει το συναίσθημα και αποδεχόμαστε πως δεν πρόκειται για ρομπότ, ακόμα κι αν τα μηδενικά που έχουν οι επιταγές τους, μας ζαλίζουν, οφείλουμε να εξετάζουμε και να λαμβάνουμε υπόψιν μας όλες τις παραμέτρους. Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι από εκείνους τους θρύλους του αθλήματος που έχει διάρκεια και μετά την ποδοσφαιρική του καριέρα, όμως δεν παύει να έχει απασχολήσει αρνητικά κατά τη διάρκεια αυτής. Ίσως η κατακραυγή από τον κόσμο και τον Τύπο στην κουτουλιά στον Μάρκο Ματεράτσι να έπαιξε το ρόλο της για ορισμένους, όμως, ο «Ζιζού» απολαμβάνει ακόμα τον σεβασμό. Ακόμα κι αν συμμετείχε αποδεδειγμένα κι έχοντας παραδεχθεί και ο ίδιος, στην όλη υπόθεση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών στη Γιουβέντους από το '96 και μετά, λέγοντας στη δίκη πως πολλές φορές του έκαναν ενέσεις ακόμα και στα ημίχρονα των αγώνων, ο Γάλλος θρύλος έχει αποφύγει την απομυθοποίηση με τη στάση του αλλά και με τα όσα είχε αφήσει κληρονομιά από τα θετικά της παρουσίας του με τα εξάταπα.

Από άποψη τακτικής... επίθεση!

Θέλετε να το πούμε ρομαντικός; Θέλετε να το πούμε ίσως «παλιομοδίτης» που έχει μείνει στο ποδόσφαιρο άλλης εποχής, τη στιγμή που η τακτική αποτελεί το πιο μεγάλο κομμάτι κάθε παιχνιδιού; Όπως κι αν το πούμε, ο Ζινεντίν Ζιντάν μίλησε για επιθετικό ποδόσφαιρο και για ανάγκη η Ρεάλ να διασκεδάζει τους οπαδούς της και να γίνεται αφεντικό στον αγωνιστικό χώρο σε κάθε αναμέτρηση. Κάποιος θα βρεθεί να πει “και ποιος προπονητής έχει δηλώσει ότι θέλει να παίζει βαρετά η ομάδα του;”. Είναι ίσως διαφορετικό όταν το λέει ο Ζιντάν. Κι αυτό λόγω του τρόπου σκέψης του και λιγότερο της άρτιας τακτικής του ικανότητας, αφού δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ολοκληρωμένο προπονητή με μόλις λίγα χρόνια παρουσίας στις «ρεζέρβες» της Ρεάλ. Στο μυαλό του, λοιπόν, υπάρχει το 4-2-3-1 με φουλ μπακ που θα βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη και παιχνίδι με γρήγορη μεταφορά της μπάλας στην επίθεση, αλλά και κάλυψη κενών χώρων όταν η μπάλα θα χάνεται. Μεγάλο ζητούμενο, η ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, μένοντας να δούμε τη δουλειά που θα έχουν τα χαφ και πως ακριβώς θα λειτουργούν...

Φέρνει ελπίδα, αλλά οι αριθμοί και η λογική μιλούν για μεγάλο ρίσκο

Από τις πρώτες του «αποστολές» στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, είναι να μην επιτρέψει σε όσους ασκούν ήδη αρνητική κριτική, πως είναι μια ... προσωρινή λύση κι ένας άνθρωπος που φέρνει περισσότερο ελπίδα και ενθουσιασμό παρά λογική και προπονητική σιγουριά στο «τιμόνι» ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών κλαμπ. Η αλήθεια είναι πως ο «Ζιζού» στα δύο χρόνια της θητείας του στον πάγκο της Castilla, της δεύτερης ομάδας της Ρεάλ, δεν έχει να επιδείξει κάτι τρομερό... Σε 57 παιχνίδια έχει σημειώσει 26 νίκες, έχει 17 ισοπαλίες και 15 ήττες, ενώ, πέρυσι απέτειχε ν' ανεβάσει την ομάδα στη δεύτερη κατηγορία, εκεί όπου μπορούν ν' αγωνιστούν οι «ρεζέρβες», εφόσον πρόκειται ουσιαστικά για «οργανισμό» στον οποίο δουλεύονται οι νεαροί ποδοσφαιριστές και προετοιμάζονται για το ανώτατο επίπεδο στο πρώτο σκαλί της βαθμίδας. Φέτος, η Castilla κυνηγάει τα πλέι-οφ ώστε να καταφέρει αυτή τη φορά ν' ανέβει σκαλοπάτι. Συν τοις άλλοις, έχει στεφθεί με αποτυχία το «πρότζεκτ» Μάρτιν Έντεγκαρντ, με τον 16χρονο Νορβηγό να έχει κάνει... χαμό στην Ευρώπη με τις ικανότητές του, να επιλέγει να ταξιδέψει σε αρκετές χώρες για ν' αποφασίσει για το μέλλον της καριέρας του και να έχει... χαθεί στη Μαδρ'ίτη, όπου τα πράγματα έχουν έρθει τελείως αντίθετα για εκείνον...

Το επιτελείο του και η άγνοια για το συμβόλαιο

Σε αυτό το κάτι... παντελώς καινούριο που συμφώνησε να κάνει ο Ζινεντίν Ζιντάν, έπρεπε στο πλευρό του να έχει ανθρώπους τους οποίους να εμπιστεύεται με κλειστά μάτια. Κι έτσι, πήρε αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκε και στην Castilla, ξέρουν τον τρόπο που σκέφτεται και φυσικά ξέρουν κι εκείνοι πράγματα και κομμάτια της λειτουργίας της πρώτης ομάδας της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο άμεσος συνεργάτης του, λοιπόν, θα είναι ο Νταβίντ Μπετόνι, ο οποίος αποτέλεσε «δεξί χέρι» του «Ζιζού» και στις ακαδημίες και γνωρίζονται από την ηλικία των 19 ετών, όταν και οι δύο αγωνίζονταν στις Κάννες! Στον Μπετόνι, ο Ζιντάν βλέπει τον βοηθό που καταλαβαίνει απόλυτα κάθε πτυχής της τακτικής που σκέφτεται εκείνος... Ο δεύτερος είναι ο Χαμίντου Εμσαϊντιέ, εξιδεικευμένος γιατρός φυσιοθεραπευτής για να βοηθάει τους ποδοσφαιριστές να επανέρχονται από τραυματισμούς, ενώ υπάρχει και ο Μπερνάρντο Ρεκουένα, ειδικός για τη φυσική κατάσταση των παικτών. Προπονητής τερματοφυλάκων θα είναι ο Λουίς Λόπις, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε την ευθύνη για τους νεαρούς πορτιέρο στις ακαδημίες. Αυτό που πιθανότατα θα ισχύσει, είναι πως πέρα από τον Μπετόνι, δεν θα προσληφθεί άλλος, πιο άμεσος βοηθός του Ζιντάν, ο οποίος, μίλησε για το συμβόλαιό του που λήγει το 2018, όμως αυτό ίσχυε για την Castilla, οπότε δεν έχει γίνει γνωστό αν θα είναι υπηρεσιακός ή μόνιμος...

Είπαν για εκείνον...

Ράφα Μπενίτεθ - «Καλή επιτυχία στον Ζινεντίν και... Ζήτω η Μαδρίτη, τίποτα άλλο»

Ντέιβιντ Μπέκαμ - «Αναλαμβάνει την αγαπημένη μας ομάδα ένας άνθρωπος με κίνητρο, πάθος και που δεν δέχεται με τίποτα την αποτυχία. Ένας εκ των κορυφαίων στο άθλημα που αγαπήσαμε. Είναι ο καταλληλότερος για τη δουλειά»!

Λουίς Φίγκο - «Καλή τύχη καλέ μου φίλε Ζινεντίν, σε αυτή τη νέα περιπέτειά σου»

Μεσούτ Εζίλ - «Μια εξαιρετική κίνηση. Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, τώρα στο “τιμόνι” της Ρεάλ Μαδρίτης»

Μάρκο Ματεράτσι - «Θα είναι δύσκολα για εκείνον, αλλά έχει την προσωπικότητα να διαχειριστεί τις καταστάσεις. Δίχως να είμαι ειρωνικός, του εύχομαι καλή επιτυχία».

Έντγκαρ Ντάβιντς - «Είθε ο Ζινεντίν να κάνει στην ομάδα του, ό,τι έκανε και με εμένα. Δηλαδή να ανεβάσει τον πήχη και να με κάνει να φαίνομαι καλός μέσα στο γήπεδο στη Γιουβέντους»

Ντιντιέ Ντρογκμπά - «Καλή τύχη μεγάλε μου αδερφέ»

Κριστόφ Ντουγκαρί - «Το αξίζει γιατί έχει δουλέψει πολύ για να γίνει προπονητής. Είναι υπέροχο άτομο και γεννημένος νικητής»

Φαμπιάν Μπαρτέζ - «Είναι φανταστικό. Χαίρομαι πολύ για εκείνον και ξέρω ότι είναι έτοιμος. Θα το πάει βήμα – βήμα και θα δουλέψει σκληρά. Είναι φαν του Ζιζού. Είναι ηγέτης»

Πελέ (για τον ποδοσφαιριστή Ζιντάν) - «Τώρα έχουμε τον Κριστιάνο και τον Ζιντάν... Τότε είχαμε τον απόλυτο αρχηγό, τον Ζιζού».

Και το 10 το καλό, η παρακάτω φωτογραφία με τη δήλωση που δεν θέλει ανάλυση...

 

Τελευταία Νέα