Μάθημα μουσικής και γεύσεων στο «Γυμνάσιο»

Γιώργος Καραμάνος
Μάθημα μουσικής και γεύσεων στο «Γυμνάσιο»

bet365

Το G-Weekend Journal κάθισε στα θρανία του μεζεδοπωλείου, έφαγε και ήπιε καλά, είδε «διπλά» τα γράμματα και αποφοίτησε με άριστα στο γλέντι από το πιο γευστικό σχολείο.

«Η αγραμματοσύνη είναι μάνα όλων των κακών», εξηγούσε κάποτε ο Πυθαγόρας. Κάποιοι λοιπόν που ασπάστηκαν την εν λόγω φιλοσοφία, αποφάσισαν ότι όλοι μας αξίζουμε μία δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση. Οπότε βάλθηκαν να ανοίξουν ένα εσπερινό σχολειό και να την προσφέρουν. Μία τάξη που να λειτουργεί από το απόγευμα ίσαμε το το βράδυ. Εκεί όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα αβίαστα τα μαθήματα τους. Επειδή όμως τις βάσεις του δημοτικού λίγο πολύ άπαντες τις λάβαμε, είπαν να ξεκινήσουν την διδαχή από το «Γυμνάσιο».



Μόνο που χρόνος για όλες τις εργασίες δεν υπήρχε, θα έπρεπε να γίνει σοφή επιλογή των θεμάτων. Και καθώς λιγότερο η περισσότερο ο καθένας σνόμπαρε τη «μουσική», εκεί θα είχε τη δυνατότητα να ξαναμάθει τις νότες. Το πεντάγραμμο βρέθηκε παντού. Στολισμένο ολόγυρα στην αίθουσα σε ψήνει για να το αποστηθίσεις. Συμβάλει σε αυτό και ο σχετικά κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος. Μία κανονική τάξη για μεγάλα παιδιά.

Μαζί με τη μουσική ο μαθητευόμενος έχει την δυνατότητα να ασκηθεί και στη φωνητική. Μπροστά σε όλους ανοίγεται μία καινούργια σταδιοδρομία. Επειδή ποτέ δεν είν' αργά λοιπόν, κόσμος και κοσμάκης εμφανίστηκε στο «Γυμνάσιο». Για την Πέμπτη το βράδυ οι καθηγητές έχουν επιλέξει προφορικό διαγώνισμα. Οποιος δεν ξέρει καλά τα λαϊκά και τα ρεμπέτικα, στην αρχή θα έχει ένα μικρό πρόβλημα. Σταδιακά όμως θα μπορέσει να περάσει κι εκείνος με τον απαραίτητο βαθμό.

Για να τα καταφέρει όμως θα χρειαστεί να παρακολουθήσει ταυτόχρονα και ένα ακόμα μάθημα, εκείνο της γευσιγνωσίας. Το ξεχωριστό φαγητό και το γλυκόπιοτο κρασί ή το αρωματικό τσίπουρο συνοδεύουν τις νότες και τις βοηθούν να γλιστρήσουν πιο μελωδικά. Βοηθούν επίσης και το θυμικό να λειτουργήσει. Μόνο που το... διάβασμα πρέπει να γίνει σωστά και με την αρμόζουσα σειρά.

Πράσινη σαλάτα με ψητό μαστέλο Χίου, αποξηραμένα σύκα, σουσάμι και σως μελιού θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία ιδανική εισαγωγή ανάγνωσης.




Για συνέχεια τα χειροποίητα πατατάκια με δύο αβγά μάτια & σουτζούκι αναμφίβολα θα βοηθούσαν στην εμπέδωση των γεγονότων. Εναλλακτικά τα γεμιστά μανιτάρια με κατσικίσιο τυρί συνοδεία μαγιονέζας λεμονιού επίσης θα αποτελούσαν ένα δυνατό... λυσάρι για τις δύσκολες-βαριές εξισώσεις που λογικά ακολουθούν.


Μοσχαράκι με τυρί τυλιγμένο σε φύλλο σφολιάτας σε πήλινο. Κοτόπουλο τηγανιά με κόκκινη πιπεριά, μπέικον, μουστάρδα και τριμμένη φέτα ή ακόμα και Ταλιατέλες με μπουκιές ψαρονέφρι & σάλτσα κόκκινου κρασιού με τριμμένη γραβιέρα θα σε κάνουν να εμφανιστείς εκπληκτικά διαβασμένος.


Οποιος πάλι δεν προλαβαίνει την Πέμπτη, θα έχει την ευκαιρία την Κυριακή για ιδιαίτερα. Μεσημέρι όμως αυτή τη φορά και σε πιο έντεχνη διάθεση, μιας και το έξτρα μάθημα χρειάζεται πιο απαλό τρόπο για να το εμπεδώσεις και να το πεις απ' έξω.

Για να πάρεις ωστόσο, άριστα πρέπει να είσαι και τυχερός. Τα ντολμαδάκια της γιαγιάς Φρειδερίκης που ετοιμάζονται στο σπίτι, βρίσκονται εκτός μενού. Είναι να σου κάτσει και να τα πετύχεις σε κάποια από τις guest star εκλεκτές εμφανίσεις τους. Τότε είναι που περνάς τις τάξεις και πας κατευθείαν στο πανεπιστήμιο. Και μην φανταστείς ότι για να πάρεις την προαγωγή, θα πρέπει να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη. Κάθε άλλο, καθώς το σχολείο αυτό απευθύνεται σε πλούσια μυαλά με λαϊκές καρδιές.

Με έναν μαγικό τρόπο, στο φινάλε κάθε μαθήματος θα δεις ότι θα αισθανθείς πως θα τα έχεις εμπεδώσει όλα τέλεια. Η αποφοίτηση από το «Γυμνάσιο» είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη. Γι' αυτό έχει φροντίσει ο αδιαμφισβήτητα ιδανικός τρόπος διδασκαλίας. Η μόρφωση θα έχει μπει για τα καλά στο κεφάλι και δεν θα ξαναβγεί ποτέ. Οχι μέχρι να χρειαστεί να ξαναπάς. Είναι που έχει να κάνει και πάλι με μία όμορφη ατάκα του Πυθαγόρα: «Διπλά βλέπουν όσοι έμαθαν γράμματα», είπε εκείνος κι εμείς θα προσθέσουμε... «και όσοι τα έμαθαν με κρασί και γλέντι».

Μόνο που καθώς θα αποχαιρετάς τα θρανία, ίσως να αντιμετωπίσεις μία δυσκολία συντονισμού...

«Απών τω σώματι, παρών δε τω πνεύματι» και όλα καλά!

«Γυμνάσιο Μεζεδοπωλείο»

Νίκου Τρυπιά 80, Νέα Φιλαδέλφεια

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2102532708

https://www.facebook.com/gymnasiomezedopolio/?fref=ts

 

Τελευταία Νέα