Supάροντας στην Παναγιά των Παρισίων!

Δήμος Μπουλούκος
Supάροντας στην Παναγιά των Παρισίων!

bet365

Με αφορμή τον κορυφαίο αγώνα Stand Up Paddle (SUP) που έγινε την περασμένη Κυριακή στον Σηκουάνα, το Gazzetta Weekend Journal σας... δίνει το κουπί για αυτό το τόσο όμορφο και ραγδαία ανερχόμενο άθλημα!

Σίγουρα το περασμένο καλοκαίρι όλο και κάποιον είδατε πάνω σε μία σανίδα, όρθιο να κωπηλατεί και αναρωτηθήκατε τι είναι αυτό. Οι πιο ψαγμένοι μάλλον ξέρετε, αλλά για τους υπόλοιπους είναι το Stand Up Paddle ή SUP για τους σχετικούς και πρόκειται για ένα άθλημα στο οποίο ο αναβάτης στέκεται όρθιος πάνω σε ένα σκάφος longboard-surf, και χρησιμοποιεί σαν κινητήριο μοχλό ένα μακρύ μονόπλευρο κουπί, σαν προπέλα ώστε να κινείται προς τα εμπρός. Ενα άθλημα δηλαδή που στα ελληνικά ονομάζεται Όρθια Σανιδοκωπηλασία και συνδυάζει το σερφ και την κωπηλασία, αν και οι αθλητές του SUP δεν θέλουν να κάνουν τέτοιες συγκρίσεις και επιμένουν ότι είναι κάτι διαφορετικό...

Οι κορυφαίοι λοιπόν αθλητές του κόσμου στο Stand Up Paddle, την περασμένη Κυριακή αγωνίστηκαν στην καρδιά του Παρισιού στον Σηκουάνα, με τις καταπληκτικές εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου, σε ένα από τους πιο όμορφους αγωνιστικούς χώρους του πλανήτη. Πριν πάμε, όμως, στο Παρίσι, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία του SUP

Το SUP έχει τις ρίζες του από την Πολυνησία, και έχει σχέση με το surfing.Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 εκπαιδευτές του surf στη Xαβάη αλλά και σε άλλα μέρη ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν κουπιά σε λίγο μεγαλύτερα surfboards.Οι πρώτες τάσεις ήταν να χρησιμοποιούν ξύλινα κουπιά λίγο κοντύτερα από τα σημερινά και γονατιστοί πάνω στα surfboards να απομακρύνονται γρηγορότερα και με σταθερότητα από την παραλία, από τους υπόλοιπους surfers οι οποίοι έκαναν paddling με τα χέρια για να πιάσουν τα κύματα που επιθυμούσαν.
Στην δεκαετία του 1960 οι εκπαιδευτές του surf χρησιμοποιούν μαζικά πλέον κοντά ξύλινα κουπιά για να απομακρυνθούν από την παραλία με τους μαθητές τους, και να πιάνουν όλο και ευκολότερα τα κύματα που συναντούσαν στην παραλία του Γουαϊκίκι στη Χαβάη.

Από την δεκαετία του 1970 μέχρι και το 2000 έχουμε την μαζική εξάπλωση των κοντών surfboards και τον παραγκωνισμό των long boards και των SUP boards.Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι τάσεις επανέρχονται στα long boards και στα SUP’s boards.

Στα μέσα της δεκαετίας και το 2006 ο Robby Naish και ο σχεδιαστής Harold Iggy παρουσιάζουν τα πρώτα SUP παραγωγής,ενώ ακολουθούν και άλλοι. Με την μαζική παραγωγή, τις καλύτερες τιμές, τα επιλεγμένα σχήματα, την πληρέστερη ενημέρωση το άθλημα μεταμορφώνεται, το κοινό πολλαπλασιάζεται και φτάνουμε πλέον στις μέρες όπου σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές windsurfing boards έχουν 1-3 σκάφη SUP στους καταλόγους τους και προτρέπουν το κοινό τις μέρες της άπνοιας να αρχίσει να ασχολείται και να γυμνάζεται με το SUP.

Αθλημα για όλους

Μπορεί να φαίνεται κάπως... διαφορετικό αλλά το SUP είναι ένα άθλημα για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή και φυσικής κατάστασης. Καταρχήν το SUP πρόσφερε αμέσως πρόσβαση στους σερφίστες όλων των επιπέδων στο κύμα και όχι μόνο. Τους έδωσε τη δυνατότητα να μπορούν να απομακρυνθούν με το κουπί τους λίγο πιο ανοιχτά από εκεί που σκάει το κύμα, μακριά από το περιορισμένο πεδίο των σερφιστών και να διασκεδάσουνε με τα κύματα, πιάνοντας τα πιο εύκολα. Πολύ γρήγορα όμως οι SUPers, κατάλαβαν ότι μπορούν να δουν το SUP πέρα από τον περιορισμένο σερφ χαρακτήρα του. Κατάλαβαν ότι μπορεί να γίνει διασκευαστικό ως απλή βόλτα, αλλά και ως κωπηλασία μακρινών αποστάσεων με παρέα ή όχι, με αργό ή γρήγορο ρυθμό, σε επίπεδο νερό ή downwind με αέρα, σε θάλασσες, σε λίμνες ή σε ποτάμια.

Πολλοί κωπηλάτες σε όλο τον κόσμο, έχουν αντικαταστήσει σήμερα το καγιάκ και το κανό τους, με το SUP, γιατί είναι πιο διασκεδαστικό άθλημα, με περισσότερες δυνατότητες. Είναι χαρακτηριστικό οι όχι και τόσο ιδιαίτερες απαιτήσεις το έχουν κάνει αρκετά δημοφιλές σε ευρύτερους κύκλους αθλητών και η ασχολία με αυτό ολοένα και εξαπλώνεται.

Το SUP στην Ελλάδα

Και στην Ελλάδα η εξέλιξη του Stand Up Paddle είναι ραγδαία και πλέον έχει πολλούς φανατικούς φίλους. Οι πρώτοι τολμηροί, έμαθαν για το άθλημα το 2009 και το 2010 στα τέλη Οκτωβρίου στη Λούτσα, έγινε ο πρώτος Πανελλήνιος Αγώνας. Αλλωστε όπως λένε οι άνθρωποι του χώρου «μπορείς να κάνεις Stand up paddle surfing στα κύματα της Κρήτης και της Ρόδου που εντυπωσιάζουν, να παίξεις στα εύκολα κύματα της Ίου, της Νάξου και της Πάρου, να ευχαριστηθείς στο chop και το flat νερό της Άνδρου και της Αττικής, να απολαύσεις το βουβό swell της Ζακύνθου και της Λευκάδας, να κάνεις τον περίπλου της λίμνης Βόλβης, το crossing της λίμνης Πλαστήρα και να αναπνεύσεις έναν αέρα διαφορετικό, ενώ μια βόλτα στο Δέλτα του Νέστου, θα σε κάνει να συγκινηθείς τόσο με αυτά που θα δεις και που ως τώρα πίστευες ότι μόνο σε ντοκυματέρ για την φύση θα μπορούσες να δεις.»

Διασχίζοντας τη Διώρυγα της Κορίνθου

Η μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής SUP κοινότητας είναι ο αγώνας που γίνεται εδώ και πέντε χρόνια στη Διώρυγα της Κορίνθου, φέτος έγινε την 5η Νοεμβρίου και ονομάστηκε 5th Hellenic SUP CUP 2015. Μετά από τους τέσσερις αγώνες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στη χρονιά στην Άνδρο, στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα και στη Λούτσα, οι αθλητές έδωσαν ραντεβού στην Κόρινθο, για τον πιο μεγάλο και εντυπωσιακό αγώνα της χρονιάς.


Περισσότεροι από 150 αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώθηκαν στον Ισθμό της Κορίνθου όπου τους καλωσόρισε το FRULITE OnTheGo για να αναμετρηθούν και να πραγματοποιήσουν το πέρασμα της ιστορικής διώρυγας, μήκους 6.343 μέτρων. Παρά το τσουχτερό κρύο και τους δυνατούς βοριάδες, ο καιρός δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στο σκοπό τους να διασχίσουν το ιστορικό κανάλι. Η Διώρυγα Κορίνθου είναι μοναδική στον κόσμο και λίγοι έχουν την ευκαιρία να την διασχίσουν με SUP.

Kουπί με φόντο τον Πύργο του Αϊφελ

Ο μεγαλύτερος αγώνας SUP στον κόσμο, το "Nautic SUP Paris Crossing" έγινε την περασμένη Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, με 500 συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Όσοι θαρραλέοι, αψήφισαν το τσουχτερό κρύο και βρέθηκαν σήμερα χαράματα στην γραμμή εκκίνησης στον Σηκουάνα μπροστά από τη βιβλιοθήκη δεν έζησαν μόνο μία από τις ομορφότερες εμπειρίες SUP αγώνα, αλλά είχαν και την ευκαιρία να θαυμάσουν τα αξιοθέατα του Παρισιού, όπως ο Πύργος του Άιφελ και η Παναγία των Παρισίων, από την πιο προνομιακή ίσως θέση.


Στον αγώνα συμμετείχαν και 4 Έλληνες αθλητές, οι τρεις από τους οποίους ήταν οι νικητές του 5th Hellenic SUP CUP 2015, και πήραν ως έπαθλο τη συμμετοχή τους από την ελληνική διοργάνωση.
Στην κατηγορία Pro men (13.8 Km) με συνολικά 81 συμμετοχές, οι Έλληνες αθλητές πήραν τις εξής θέσεις:
19ος Γιώργος Φράγκος, με χρόνο 1:23:33
28ος Γιώργος Κωνσταντής, με χρόνο 1:25:38 και
37ος Δημήτρης Απαλαγάκης, με χρόνο 1:27:33
Στην κατηγορία Pro Women, με 15 συμμετοχές συνολικά, η Μικαέλλα Γιασουμή, η νικήτρια του H.S.C. κατέλαβε τη 13η θέση με χρόνο 1:44:55.

Για περισσότερες πληροφορίες για το SUP μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα www.sups.gr

 

Τελευταία Νέα