ΛεΜπρον, ο ΜΥΘΟΣ!

Φάνης Παναγιώτου
ΛεΜπρον, ο ΜΥΘΟΣ!

bet365

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τον ηγέτη των Κλίβελαντ Καβαλίερς, ο οποίος κάνει πράγματα που δύσκολα θα ξαναδούμε στα παρκέ!

Κάνοντας μία βόλτα στα ίντερνετ ή τα social media -κι εφόσον σε ενδιαφέρει το ΝΒΑ- είναι δεδομένο ότι κάπου θα διαβάσεις για ένα ρεκόρ του ΛεΜπρον Τζέιμς. Ο ηγέτης των Κλίεβλαντ Καβαλίερς συνεχίζει τη σπουδαία καριέρα που ξεκίνησε το 2003 και πετυχαίνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Είναι λογικό για έναν παίκτη top επιπέδου να καταγράφει επιδόσεις που θα μείνουν στην ιστορία, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε απλά για έναν παίκτη top επιπέδου. Μιλάμε για τον κορυφαίο παίκτη στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, γεγονός που το αποδεικνύουν κι οι αριθμοί.

Αλήθεια, ποιος μπορεί να ξεχάσει τα όσα ΜΑΓΙΚΑ έκανε πέρυσι στη σειρά των Τελικών κόντρα στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, όταν μέτρησε 35.8 πόντους, 13.8 ριμπάουντ κι 8.8 ασίστ κατά μέσο όρο και προσπάθησε να πάρει τον τίτλο ΜΟΝΟΣ του από την κορυφαία ομάδα της περσινής αγωνιστικής περιόδου; Δεν μας κάνει, όμως, εντύπωση. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς είναι ένας θρύλος του μπάσκετ κι οι επόμενες γενιές θα τον μνημονεύουν για τα κατορθώματα του.

ΑΠΙΑΣΤΟ ΡΕΚΟΡ

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο στάθηκε στο γεγονός ότι πριν από λίγο καιρό -συγκεκριμένα στις αρχές του μήνα- ο ΛεΜπρον Τζέιμς έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που φτάνει τους 25.000 πόντους στην καριέρα του! Έβαλε 22 στους 76ers και έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα της ιστορίας, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα δεν έχει συμπληρώσει 31 χρόνια ζωής!

Μήπως, όμως, δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση το συγκεκριμένο ρεκόρ; Το λέμε αυτό γιατί ο King James έχει ξεκινήσει τα ρεκόρ στην κατηγορία των πόντων από πολύ μικρός! Συγκεκριμένα, ήταν 19 ετών και 41 ημερών όταν ξεπέρασε τους 1000 πόντους, ενώ δύο χρόνια αργότερα έσπασε το φράγμα των 5000 πόντων! Ούτε για τους 10000 πόντους χρειάστηκε περισσότερα από δύο χρόνια, πετυχαίνοντας κάτι μοναδικό. Συνολικά στην ιστορία του ΝΒΑ οι παίκτες που έχουν φτάσει τους 10000 πόντους είναι μόλις 329, ωστόσο η πλειοψηφία χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο από τα 23 έτη και τις 59 που χρειάστηκε ο "Βασιλιάς"!

Το έκανε μάλιστα μπροστά στον Κέβιν Γκαρνέτ!

Ξεκίνησε δυνατά, επομένως δεν μπορούσε να σταματήσει! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ρωτήσετε ποιος είναι ο νεότερος στην ιστορία που φτάνει τους 15000 πόντους στην καριέρα του ή νεότερος που σπάει το φράγμα των 20000 πόντων. Ναι, την απάντηση την ξέρετε...

Πλέον, ο ΛεΜπρον Τζέιμς ξεπέρασε και τους 25000 πόντους. Είναι μόλις ο 20ος στην ιστορία του ΝΒΑ, αλλά by far ο νεότερος που τα καταφέρνει. Θα σπάσει το συγκεκριμένο ρεκόρ; Πολύ δύσκολα και για να το καταλάβετε καλύτερα, ρίξτε μία ματιά στο χρονικό διάστημα που χρειάστηκαν οι άλλοι θρύλοι του ΝΒΑ για να φτάσουν τον συγκεκριμένο αριθμό:

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος του ΛεΜπρον; Ο Κόμπι Μπράιαντ! Ο Black Mamba που σε ηλικία 34 ετών και 104 ημερών έφτασε τους 30000 πόντους. Έτσι όπως το πάει ο Τζέιμς πολύ δύσκολα δεν θα καταρρίψει τη συγκεκριμένη επίδοση, αφού θα τα καταφέρει ακόμα κι αν μειωθούν οι μέσοι όροι του, κάτι το οποίο δεν βλέπουμε πιθανό τα επόμενα χρόνια. Όσο για το μεγάλο ρεκόρ που κυνηγάει; Θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει βάλει στόχο την πρώτη θέση όλων των εποχών. Εκεί βρίσκεται ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, που μέτρησε στην καριέρα του 38.387 πόντους. Ήταν 42 ετών κι ο King James θα πρέπει να το κάνει νωρίτερα. Αν το καταφέρει κι αυτό...

ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΦΤΑΣΕΙ

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς είναι ο νεότερος στην ιστορία που σπάει το φράγμα των 25000 πόντων κι είναι εξαιρετικά δύσκολο τα επόμενα χρόνια να βρεθεί παίκτης να τον... απειλήσει. Βλέπετε, έπαιξαν πολλά ρόλο. Ο "Βασιλιάς" έκανε σε πολύ νεαρή ηλικία το ντεμπούτο του στον "μαγικό κόσμο", ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για παίκτη που δεν έχει βγάλει κάποιο σοβαρό τραυματισμό στην καριέρα του! Δεν είναι, όμως, το μοναδικό ρεκόρ που μοιάζει... απλησίαστο.

Ο King James έχει πετύχει κάτι πολύ σπουδαίο, αφού από τις 12 σεζόν του στο ΝΒΑ, μετράει στις 11 τουλάχιστον 25 πόντους, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ κι 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο! Για την ακρίβεια, μόνο στη rookie σεζόν του δεν τα κατάφερε, όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά:

Θ' αναρωτηθεί κανείς: «Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο;» κι η απάντηση είναι καταφατική. Σπάνιο και δύσκολο να καταρριφθεί, αν αναλογιστεί κανείς πως θρύλοι του μπάσκετ όπως ο Λάρι Μπερντ κι ο Μάικλ Τζόρνταν είχαν μόνο 4 και 3 σεζόν αντίστοιχα με τη συγκεκριμένη επίδοση! Όσο για τις αναμετρήσεις; Σε συνολικά 252 ο ΛεΜπρον έχει μετρήσει τουλάχιστον 25 πόντους, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ κι ένα κλέψιμο, με τον Μάικλ Τζόρνταν να ακολουθεί με 174. Τρίτος στη σχετική λίστα ο Κόμπι Μπράιαντ με 114, ενώ σπουδαία ονόματα όπως ο Καρλ Μαλόουν, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ κι ο Μάτζικ Τζόνσον βρίσκονται ακόμα πιο πίσω!

Βέβαια, υπάρχει κι ο Ράσελ Γουέστμπρουκ, που έχει ήδη 58 ματς στο ενεργητικό του με τη συγκεκριμένη επίδοση. Από τους ενεργούς παίκτες -εκτός φυσικά από τον ΛεΜπρον- ο γκαρντ των Θάντερ βλέπει ακόμα την... πλάτη των Μπράιαντ (174) και Γουέιντ (81), ωστόσο αν συνεχίσει στον ρυθμό που τον βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, τότε το πιο πιθανό είναι να ανέβει σημαντικά στη σχετική λίστα.

Και πάλι όμως. Μπορεί να... απειλήσει τον ΛεΜπρον; Πολύ δύσκολα. Τα ρεκόρ του Τζέιμς είναι απίθανο να σπάσουν όχι μόνο επειδή είναι δύσκολο να βρεθεί παίκτης να κάνει τα ανάλογα πράγματα στο παρκέ, αλλά και λόγω του γεγονός ότι ο "Βασιλιάς" έχει ακόμα αρκετά χρόνια "καλού μπάσκετ" μπροστά του και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει!

Πηγές: ESPN, bleacherreport, Basketball-Reference

 

Τελευταία Νέα