Una faccia, una razza!

Una faccia, una razza!

bet365

Ο Αντρέα Στραματσόνι... σήκωσε τα μανίκια και το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τους Ιταλούς προπονητές που ήρθαν στην Ελλάδα και όσα (δεν) έκαναν στο πέρασμά τους.

Δεν κοίταξε... μακριά ο Παναθηναϊκός για να βρει τον άνθρωπο που θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Αναστασίου και ο Στραματσόνι είναι ο νέος Πράσινος allenatore. Ο πρώην τεχνικός των Ιντερ και Ουντινέζε έγινε το τελευταίο μέλος των εκπροσώπων του calcio που έρχονται για να αναλάβουν ομάδα στην Ελλάδα και το Gazzetta Weekend Journal θυμίζει Ιταλούς τεχνικούς που δούλεψαν στα κλαμπ της κορυφαίας κατηγορίας της χώρας μας...

Αλμπέρτο Μαλεζάνι | Παναθηναϊκός
Χωρίς να έχει παίξει ποδόσφαιρο σε επαγγεματικό επίπεδο, ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι πέρασε από όλες τις μικρές ομάδες της Κιέβο Βερόνα μέχρι να γίνει πρώτος προπονητής και στη συνέχεια πήγε για μία σεζόν στην Φιορεντίνα. Το 1998 ανέλαβε την Πάρμα και έχοντας παίκτες όπως Μπουφόν, Τιράμ, Καναβάρο, Βερόν, Κρέσπο έναν χρόνο αργότερα κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, το Coppa Italia και το ιταλικό super cup. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς απέτυχε να κρατήσει στην Serie A Βερόνα και Μόντενα και πήρε την πρώτη του δουλειά εκτός συνόρων. Στα μέσα της σεζόν 2004-05, στις 16 Φεβρουαρίου αντικατέστησε τον Ζντένεκ Σκάζνι στον Παναθηναϊκό.

Τα αποτελέσματα στο πρώτο κομμάτι της θητείας του ήταν καλά, όμως η κριτική των Μέσων Ενημέρωσης και η στάση των οπαδών δεν άργησαν να φέρουν μία έκρηξη που ακόμα και σήμερα μνημονεύεται από Ιταλούς δημοσιογράφους. Υστερα από ένα 2-2 με τον Ηρακλή στην Λεωφόρο, ο Μαλεζάνι έδωσε την all-time-classic συνέντευξη Τύπου στην οποία χρησιμοποίησε 21 φορές τη λέξη cazzo και έκανε τον γύρο του κόσμου. Παρά την άφιξη ονομάτων όπως Μπίσκαν, Κονσεϊσάο οι Πράσινοι είχαν άσχημα αποτελέσματα στο ξεκίνημα της σεζόν στο πρωτάθλημα και παρότι στο τέλος κατέκτησαν τη 2η θέση -σε ισοβαθμία με την ΑΕΚ- ο Μαλεζάνι απομακρύνθηκε για να έρθει στη θέση του ο Χανς Μπάκε.


Αλμπέρτο Μπιγκόν | Ολυμπιακός
Σαν παίκτης ξεκίνησε από την Πάντοβα, πήγε στην Νάπολι και αγωνίστηκε από το 1971 μέχρι το 1980 στην Μίλαν. Σε 218 ματς έβαλε 56 γκολ και κατέκτησε πρωτάθλημα, κύπελλα και κύπελλο κυπελλούχων. Αφού κρέμασε τα παπούτσια του, προπόνησε Ρετζίνα, Τσεζένα, στη συνέχεια ανέλαβε τους Παρτενοπέι και έχοντας υπό τις οδηγίες του τον Ντιέγο Μαραντόνα στην πρώτη του σεζόν στο San Paolo κατέκτησε το Scudetto. Στις 10 Νοεμβρίου του 1999 ξεκίνησε να γράφει την ελληνική σελίδα της καριέρας του καθώς ανακοινώθηκε ως ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού αντικαθιστώντας τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο 52χρονος τότε Ιταλός με τις εκπληκτικές παραστάσεις, δεν έπεισε ποτέ τους Ερυθρόλευκους, δεν έβγαλε καν ολόκληρη χρονιά και σίγουρα θα έχει να λέει στους συμπατριώτες του για κάποιον Σλοβένο που του έκανε… μανούρα όταν τον έβγαλε αλλαγή.

Στις 26 Μαρτίου του 2000 οι Πειραιώτες έπαιζαν ντέρμπι τίτλου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ο allenatore στο 65’ πέρασε στο ματς τον Αλέκο Αλεξανδρή και έβγαλε τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς, ο οποίος σχεδόν δεν θέλησε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο και όταν το έκανε άρχισε να βρίζει τον προπονητή του στα ιταλικά και συγκρατήθηκε από τον Τάσο Μητρόπουλο (φωτό). Για την ιστορία, ο Αλεξανδρής έγραψε στο 88’ το τελικό 2-2 και βοήθησε τον Ολυμπιακό να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Εναν σχεδόν μήνα μετά και παρότι ήταν στην πρώτη θέση στο πρωτάθλημα, στις 10 Απριλίου, ο Μπιγκόν είδε την πόρτα της εξόδου για να προσλάβουν οι Ερυθρόλευκοι στη θέση του τον Γιάννη Ματζουράκη. Από την απόλυσή του και μετά, ο Ιταλός έκανε 7 χρόνια να δουλέψει ως coach, κάτι που έκανε το 2007 με την Σιόν.


Τζενάρο Γκατούζο | ΟΦΗ
Ενα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που έχουν έρθει στη χώρα μας έφερε το καλοκαίρι του 2004 ο ΟΦΗ. Βασικός στη μυθική Μίλαν του 2003-2007, ο Γκατούζο πείστηκε από τον Μάνθο Πουλινάκη και ύστερα από θητεία σε Σιόν και Παλέρμο, μετακόμισε στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2014. Οι μήνες του Ρίνο στην Super League δεν είχαν ποτέ ηρεμία, καθώς πέρα από τα οικονομικά προβλήματα, υπήρχαν άσχημα αποτελέσματα και παράπονα από τους παίκτες. Μιχάλης Φραγκουλάκης και Σήφης Δασκαλάκης βρέθηκαν στο στόχαστρο του Ιταλού για απειθαρχία, ενώ δημοσιεύματα τον έκαναν έξω φρενών σε σημείο που να τα πει τόσο χύμα σε συνέντευξη Τύπου, που χτύπησε κόκκινα σε βαθμό... Μαλεζάνι. Στα τέλη Οκτωβρίου είπε ότι παραιτείται αλλά την επόμενη μέρα δήλωσε ότι οι οπαδοί του άλλαξαν γνώμη. Τελικά αποτέλεσε οριστικά παρελθόν στις 30 Δεκεμβρίου.


Μπρούνο Πεζαόλα
Πριν περίπου 35 χρόνια, στις 22 Δεκεμβρίου του 1979 ο Παναθηναϊκός απομάκρυνε τον Λάκη Πετρόπουλο ύστερα από ένα 0-0 με την Κόρινθο και προσέλαβε τον, 55χρονο τότε, Μπρούνο Πεζάολα. O Ιταλοαργεντινός είχε μεγάλη εμπειρία στο Campionato σαν παίκτης (412 ματς, 67 γκολ) και σαν προπονητής έχοντας χαρίσει Scudetto στην Φιορεντίνα (1969) και Κύπελλα στις Νάπολι (1962), Μπολόνια (1974). Ο allenatore έφτασε στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος να είναι ισόβαθμός με τον Ολυμπιακό και τον Αρη, όμως μετά την ήττα στο ντέρμπι από τους Ερυθρόλευκους (1-0) έχασε τη θέση του, για να καθίσουν στη συνέχεια στον πάγκο Αλεν, Παπαεμμανουήλ, Σενέκοβιτς. Μετά την Ελλάδα δούλεψε σε Σιρακούσα, ξανά Νάπολι και Πουτεολάνα και το 1985 σταμάτησε την προπονητική και έγινε σχολιαστής. Ο γεννημένος στο Μπουένος Αϊρες άφησε πολύ πρόσφατα, τον Μάιο του 2015, την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη του Νάπολη σε ηλικία 89 ετών.


Μάριο Μπερέτα
Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις, με προπονητές που δεν πρόλαβαν να καθίσουν στον πάγκο ούτε σε ένα επίσημο ματς. Μετά το τέλος της εποχής Φερνάντο Σάντος στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ είχε να κάνει δύσκολη επιλογή και τον Ιούνιο του 2010 ο Ζήσης Βρύζας ανακοίνωσε ότι ο Ιταλός, πρώην τεχνικός των Κιέβο, Πάρμα, Σιένα, Τορίνο, υπέγραψε για δύο χρόνια. «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι προπονητής του ΠΑΟΚ, ελπίζω σύντομα να μάθω τη γλώσσα σας» είχε πει σε άπταιστα ελληνικά ο Ιταλός στην παρουσίασή του.

Οι άνθρωποι του Δικεφάλου όμως δεν ήταν χαρούμενοι με αυτά που είδαν στην προετοιμασία και ο allenatore απομακρύνθηκε σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα χωρίς να προλάβει να μάθει τη γλώσσα. Το κλαμπ της Θεσσαλονίκης έκρινε ότι έχει χάσει τα αποδυτήρια από τα... αποδυτήρια και ότι πειραματίζεται ακόμα ενώ πλησιάζουν οι αγώνες για τα προκριματικά του Champions League με τον Αγιαξ. Τη θέση του Ιταλού πήρε ο Παύλος Δερμιτζάκης.


Βάλτερ Τζένγκα
Μπορεί το βιογραφικό του να μην γράφει για το πέρασμά του από την Ελλάδα, όμως ο πρώην τερματοφύλακας της Ιντερ και της Εθνικής Ιταλίας ανακοινώθηκε από το Αιγάλεω τον Μάιο του 2004. «Η απόφαση να πάρει τα ηνία ο Βάλτερ Τζένγκα, ελήφθη με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και υποχρεώσεών μας, μετά την ιστορική πρόκριση του Αιγάλεω στο Κύπελλο UEFA. Η επιδίωξη της ΠΑΕ, είναι αφενός η συστηματική ανοδική πορεία και η ταυτόχρονη ανάδειξη σε μεγάλη και αγαπημένη ομάδα όλων των Ελλήνων φιλάθλων και αφετέρου, η διαχρονική συνέχεια των συμμετοχών της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Εναν μήνα μετά, ο Ιταλός αποτέλεσε παρελθόν. Λόγος ήταν οι δηλώσεις του ότι είναι ανοικτός να συνεχίσει το μέλλον του στην Ανκόνα. Φέτος, το καλοκαίρι του 2015, ανέλαβε την Σαμπντόρια και στο πρώτο του ματς, στα playoffs του Europa League έχασε 0-4 από την Βοϊβοντίνα! 'Αντεξε' τελικά 4 μήνες.

Μπρούνο Βάλε
Ο πρώην ποδοσφαριστής των Αλεσαντρία, Αρέτσο, Βενέτσια, Νοβάρα, Μπρέσια, ανέλαβε τον Ολυμπιακό το 1958 και με τους περισσότερους συναδέλφους του που βρέθηκαν στην Ελλάδα είχε δύο βασικές διαφορές. Εμεινε για 2 χρόνια και κατέκτησε 2 τίτλους, κάνοντας δικό του το νταμπλ του 1959, ενώ στο cv του έβαλε ότι ήταν ο πρώτος που κάθισε στον πάγκο ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη αφού αυτός οδήγησε τους Ερυθρόλευκους στα ματς με την Μίλαν. Μετά το τέλος της θητείας του στον Ολυμπιακό, δεν προπόνησε ποτέ ξανά άλλη ομάδα...

Μάριο Μανιότσι - Ρίνο Μαρτίνι
Ο πρώην παίκτης των Μίλαν και Λιβόρνο, Μάριο Μανιότσι, ήταν ο πρώτος Ιταλός που εργάστηκε στην Ελλάδα, καθώς τη σεζόν 1952-53 ήταν προπονητής της ΑΕΚ. Πριν την ένωση, είχε δουλέψει και σαν coach στους Ροσονέρι και στη συνέχεια της καριέρας του κάθισε στον πάγκο της ομάδας της γεννέτειράς του, Λιβόρνο. Τη δεκαετία του '50 η Ενωση προσέλαβε και δεύτερο allenatore, με τον πρώην τεχνικό της Εθνικής Ελλάδας, Ρίνο Μαρτίνι, να την αναλαμβάνει για το 1957-58.

Ετόρε Τρεβιζάν
Ο πρώην παίκτης των Ρετζίνα, Μπάρι, Πιατσέντζα, Ετόρε Τρεβιζάν, αφίχθη στην Ελλάδα τη σεζόν 1959-60 για λογιασμό του Εθνικού και την επόμενη πέρασε στην άλλη πλευρά του Πειραιά και πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Το διάστημα 1961-63 ήταν στο τιμόνι της Νίκης Βόλου για να δουλέψει και σε τέταρτη ομάδα στη χώρα μας το 1963-64 αναλαμβάνοντας τον Αρη.

Βιντσέντζο Γκουερίνι
Τη σεζόν 2002-03 η Παναχαϊκή ξεκίνησε έχοντας στον πάγκο τον Βιντσέντζο Γκουερίνι. Η θητεία του πρώην τεχνικού των Φιορεντίνα, Εμπολι, Μπολόνια, Νάπολι, Κατάνια, Σιένα στην Ελλάδα είχε διάρκεια 4 αγώνες αφού έκανε ισάριθμες ήττες στο πρωτάθλημα χωρίς να πετύχει γκολ και τον Σεπτέμβριο κιόλας απολύθηκε. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κατάνια.

Αμος Μαριάνι
Το βιογραφικό του Αμος Μαριάνι κοσμεί η παρουσία του σαν παίκτης σε ομάδες όπως Γιουβέντους, Ουντινέζε, Φιορεντίνα, Μίλαν, Λάτσιο, Νάπολι αλλά και το πέρασμά του από την Ελλάδα σαν προπονητής. Ο πρώην διεθνής με την Squadra Azzurra τη σεζόν 1977-78 ήταν ο προπονητής του Εθνικού και την επόμενη κάθισε για 2 αγώνες στον πάγκο της Καβάλας και για 1 στης Κορίνθου.

Τζουζέπε Ματεράτσι
Τις τελευταίες μέρες του 2008 ο πατέρας του Μάρκο Ματεράτσι ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό Βόλου. Ο Τζουζέπε έκανε ντεμπούτο στις 4 Ιανουαρίου με νίκή κόντρα στην Καλλιθέα αλλά στις επόμενες 8 αγωνιστικές έμεινε χωρίς τρίποντο (5 ισοπαλίες, 3 ήττες). Δεν θέλει και μεγάλη φαντασία για να μαντέψει κανείς τι ακολούθησε, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να λύσουν κοινή συναινέσει τη συνεργασία τους, η οποία κράτησε για 2.5 μήνες. Πριν έρθει στην Ελλάδα είχε προπονήσει Λάτσιο, Μεσίνα, Μπάρι, Πάντοβα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Κάλιαρι και αφού έφυγε δούλεψε στην... Μπρασόβ.

Follow me: George_Kontogeorgis

 

Τελευταία Νέα